За "услугите" на Топлофикация!

• 16 004
  • 136
  •   1
Отговори
# 60
  • София
В Младост специално преди около 5 години /не помня точно, преди метрото беше/ разкопаваха около булеварда и слагаха нови тръби. Доста голям ремонт беше. После полека-лека разкопаваха около всеки блок и слагаха едни пак големи тръби /малко по-малки/. Така че всичко би трябвало да ни е ремонтирано.

# 61
В Младост специално преди около 5 години /не помня точно, преди метрото беше/ разкопаваха около булеварда и слагаха нови тръби. Доста голям ремонт беше. После полека-лека разкопаваха около всеки блок и слагаха едни пак големи тръби /малко по-малки/. Така че всичко би трябвало да ни е ремонтирано.

Различни са фирмите, но принципно става дума за тръби като тези:

http://pit.avko.bg/category/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0 … 0%b8%d1%81%d1%82/

http://www.installpipe.com/pages.aspx?id=4

Всяка година се подменя част от мрежата с такива.

# 62
2004-та живеех в Младост и пак уж подменяха всичко основно. Помня, че нямахме вода 3 месеца.
Може и да ги обвиняваме несправедливо, но пък след токова основна смяна на всичко, не би трябвало да има аварии с такива мащаби  Tired

Скрит текст:
Ще ме урочасаш, ей! Mr. Green
От една седмица имаме проблем с тока, спират/пускат, в неделя тъкмо си бях лакирала единия крак и го спряха, та продължих на челник hahaha така че - ако не е едно, ще е друго, няма начин всичко да ни е наред  Laughing

# 63
2004-та живеех в Младост и пак уж подменяха всичко основно. Помня, че нямахме вода 3 месеца.
Може и да ги обвиняваме несправедливо, но пък след токова основна смяна на всичко, не би трябвало да има аварии с такива мащаби  Tired

Зависи. Ако аварията е по непредвидими причини те нямат вина. Ако си направиш нов електроинсталация, а после ЧЕЗ ти тресне 380 волта вместо 220 всичко ще ти изгори въпреки ремонта.

# 64
Да, сега прочетох за причините.
Както писах вече, ЧЕЗ нещо правят, но не знам какво. Очаквах с това спиране и пускане да гръмне нещо, но си мислех, че ще е от типа на хладилници, телевизори. Явно обаче този път са уцелили нещо много сериозно  Confused

# 65
Ахъм, само дето помпените станции имат защити срещу такива сривове в електрозанхранването.
В момента се наблюдава нещо като "ефект на доминото" - системата е избушила отвсякъде, и докато оправят едно, се създава свръхнапрежение другаде, и съответно избива и там, след това на трето място, и на четвърто... Разговарях с двама инженери - не са "топлинници", а по друг вид затворени системи, но и двамата бяха категорични - ако системата не е поддържана като хората, авариите дълго ще следват една след друга.
Надявам се все пак в Топлофикация да са останали свестни служители, а не само връзкари заради огромните им заплати, и да могат да се справят чисто технологично с проблемите  Peace

Същото си говорих днес с инженери от бранша - същата прогноза, плюс инфото, че дават фира неща не пипани от соца.

# 66
Т.е. смятате, че това с ЧЕЗ е лъжа?

# 67
Не, по-скоро въпроса, който трябва да им се зададе е защо не са сработили защитите и какво е състоянието на оборудването в помпената станция в Лозенец.
И в Люлин какво се случи.
Между другото и  тока в София има проблеми - Люлин и Обеля ги гасят редовно.

Последна редакция: чт, 09 фев 2017, 20:01 от flambe

# 68
  • София
Не знам дали спирането на тока може да предизвика такъв тип авария, но е факт, че в събота първо спря тока, после спря нет-а и при обаждане до интернет доставчика той отговори, че е станала голяма авария и няма нет в Младост, Студентски град и Дървеница.... Няколко часа по-късно, същите тези квартали се оказаха без топло!
Мен ме интересува, ако някой е пуснал вече жалба, дали може да сподели- къде ( трябва ли да се ходи в централата в Борово или може на касите? ); примерно какъв текст (свободна форма? готова бланка? какво пишете: искате да ви компенсират, че е нямало топло № брой дни или искате да дойдат и да ви засичат топломерите?)

# 69
Не, по-скоро въпроса, който трябва да им се зададе е защо не са сработили защитите.

Кои защити? Защитите от токов удар може би са сработили, но те какво толкова правят - изключват захранването и ... помпите спират. Т.е. дали са изключили защитите или моторите са изгорели, ефектът е все еднакъв - помпите са спрели за известно време. После вече идва резонният въпрос защо не е имало вентили, които да не позволят водата да тръгне назад и защо се е стигнало до хидравличен удар (което е доста гадно нещо). И накрая в една дълга километри тръбна система почва и едно клатене (вълната се плиска насам-натам все едно сте разклатили леген) при което се получават скокове на налягането и хидравлични удари на произволни места в тръбата и следват пробиви. Логично и инженерно издържано обяснение.

Иначе защитите сигурно са изключили, защото ако имахме изгорели двигатели нещата нямаше да се оправят толкова бързо. Не вярвам Топлофикация да има готови резервни двигатели по 1-2 мегавата, а и да има те не се сменят като изгоряло моторче на прахосмукачка. Но какво като са изключили, ако не е имало и механични защити от обратен поток?

П.П. Много ми е чудно обаче каква компетентност в такива инженерни въпроси има прокуратурата, че тя ще разследва newsm78

Последна редакция: чт, 09 фев 2017, 20:21 от Черна станция

# 70
  • София
Не знам дали спирането на тока може да предизвика такъв тип авария, но е факт, че в събота първо спря тока, после спря нет-а и при обаждане до интернет доставчика той отговори, че е станала голяма авария и няма нет в Младост, Студентски град и Дървеница.... Няколко часа по-късно, същите тези квартали се оказаха без топло!
Мен ме интересува, ако някой е пуснал вече жалба, дали може да сподели- къде ( трябва ли да се ходи в централата в Борово или може на касите? ); примерно какъв текст (свободна форма? готова бланка? какво пишете: искате да ви компенсират, че е нямало топло № брой дни или искате да дойдат и да ви засичат топломерите?)
Дали скапания нет тия дни има нещо общо с тия аварии, наистина? Не е било никога да е толкова зле, то е сецане, то е чудо. Един клип не мога да изгледам като хората от вчера. И форума като прелиствам едва върви скролът. Одеве пуснах онлайн тв и гледах един каталог на Метро. На всяко прелистване на страница един гаден провлачен брум на звука на телевизията, ужас #Cussing out
А за топлото - днес в работата - студ (в началото на Студентски е). В Мусагеница към 18 дойде леко топла вода и много слабо парно. Таман се чудех да се къпя или да чакам по-топла вода и хоп, стана пак ледена. Айде след 1 час пак позатопли. Отивам сега да се баням, че може пак да спре Mr. Green

# 71
Не, по-скоро въпроса, който трябва да им се зададе е защо не са сработили защитите.

Кои защити? Защитите от токов удар може би са сработили, но те какво толкова правят - изключват захранването и ... помпите спират. Т.е. дали са изключили защитите или моторите са изгорели, ефектът е все еднакъв - помпите са спрели за известно време. После вече идва резонният въпрос защо не е имало вентили, които да не позволят водата да тръгне назад и защо се е стигнало до хидравличен удар (което е доста гадно нещо). И накрая в една дълга километри тръбна система почва и едно клатене (вълната се плиска насам-натам все едно сте разклатили леген) при което се получават скокове на налягането и хидравлични удари на произволни места в тръбата и следват пробиви. Логично и инженерно издържано обяснение.

Иначе защитите сигурно са изключили, защото ако имахме изгорели двигатели нещата нямаше да се оправят толкова бързо. Не вярвам Топлофикация да има готови резервни двигатели по 1-2 мегавата, а и да има те не се сменят като изгоряло моторче на прахосмукачка. Но какво като са изключили, ако не е имало и механични защити от обратен поток?

П.П. Много ми е чудно обаче каква компетентност в такива инженерни въпроси има прокуратурата, че тя ще разследва newsm78

Защитите от хидравличен удар -задължителни са. Клапани най-малкото.

# 72
Цитат
Защитите от хидравличен удар -задължителни са. Клапани най-малкото.

Логично е да бъде така. И аз се чудя защо не е имало, но ако е имало защо се е получило?
Каквото и да е, не е работа на прокуратурата тя да разследва първо. Прокуратурата може да търси отговорност след експертите.

# 73
Ето още нещо, което пък съвсем прехвърля топката в полето на Топлофикация
http://focus-news.net/news/2017/02/09/2363125/rakovodstvoto-na-c … odite-avarii.html.

# 74
  • София
Може би от прокуратурата ще наемат експерти за разследването.

Общи условия

Активация на акаунт