***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 4

• 122 378
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
Не, не е вярно това, което пишеш.

# 616
Не, не е вярно това, което пишеш.
Никой не Ви принуждава да ми вярвате. За това си има митничари питайте тях.

# 617
За това си има митничари питайте тях.
Не е необходимо дамата да пита митничарите. В разпоредбите ясно е казано, че за праговете определяща е договорената и платена цена на стоката, а не на сделката в която може и да е включена цената на транспорта. Пратка с незначителна стойност е когато цената на стоката - без доставка и застрахвка, е под определен минимум. По закон или наредба. Дължимото ДДС и мито се начислява по друга стойност.

# 618
  • София
Наскоро получих пратка от айхърб, която без транспорта беше малко под 30 лв. и се бях приготвила да се карам, ако я задържат на митница, но си дойде в пощата.
Щеше да е по-лесно вместо да си фатазирате да отворите сайта на митниците и да прочете. Като си фантазирате законите не се променят.
Не помня точно къде, защото го отворих от линк, но пишеше изрично за стойността на стоката до 30 лв. без ДДС.

# 619
За това си има митничари питайте тях.
Не е необходимо дамата да пита митничарите. В разпоредбите ясно е казано, че за праговете определяща е договорената и платена цена на стоката, а не на сделката в която може и да е включена цената на транспорта. Пратка с незначителна стойност е когато цената на стоката - без доставка и застрахвка, е под определен минимум. По закон или наредба. Дължимото ДДС и мито се начислява по друга стойност.
kak се вади разпечатка от банка където се казва колко е транспорта. Например:
еддна стока за 100 долара с фри шопинг                 и
една от 10 долара и 90 транспорт

Коя е тази банка която не включва транспорта
Аз ползвам ЦКБ и там ми ги дава общо (не разделено)

# 620
kak се вади разпечатка от банка където се казва колко е транспорта. Например:
еддна стока за 100 долара с фри шопинг                 и
една от 10 долара и 90 транспорт

Коя е тази банка която не включва транспорта
Аз ползвам ЦКБ и там ми ги дава общо (не разделено)
Тези данни се виждат от разпечатката на поръчката не от банката.

# 621
 Peace
Февруари  поръчах от али-то ел.уред за 128$+ 59$ доставка
ПЛАТИХ в/у цялата сума ДДС на митницата.. искаха разпечатка от сайта на която да се вижда уреда заедно с цената и транспорта му!
Извлечение / разпечатка от банката на която пише точно че е поръчка от сайта за сумата

# 622
  • Варна
Ако сумата без транспорта е ДО 30лв. не се начислява ддс, ако е над 30лв. ддс се дължи на общата сума с транспорта.

# 623
Съжалявам, ако вече е обсъждано, но не можах да намеря. Поръчах три пратки от US, всяка на стойност под 30лв с безплатна доставка (iHerb). Пуснати по различно време, но сега виждам, че май ще пристигнат почти едновременно (да не кажа едновременно). Въпросът ми е дали като са под 30лв, но са три пратки, няма да се заядат на митницата... Някой с подобен казус? Мерси Simple Smile

# 624
Съжалявам, ако вече е обсъждано, но не можах да намеря. Поръчах три пратки от US, всяка на стойност под 30лв с безплатна доставка (iHerb). Пуснати по различно време, но сега виждам, че май ще пристигнат почти едновременно (да не кажа едновременно). Въпросът ми е дали като са под 30лв, но са три пратки, няма да се заядат на митницата... Някой с подобен казус? Мерси Simple Smile
Няма еднозначен отговор. Понеже множество купувачи си зареждат магазини разбивайки пратките на по-малки митничарите могат да се позоват на един от двата пункта в закона - използване за бизнес употреба или обединяване на пратки. Щом не правите многократни поръчки няма от какво да се тревожите. Попаднете ли им в полезрението ще ви проучат и ще намерят начин да си вземат данъците когато внасяте стока за препродажба. Какъв е случая си знаете вие и не е тук мястото да се обсъжда.
За в бъдеще е желателно да пращате поръчките на различни адреси и да са с различни получатели.

# 625
Ако поръчам нещо на друг адрес и ако се спре от митница, какво ще правя

# 626
Ако поръчам нещо на друг адрес и ако се спре от митница, какво ще правя
Въпросът ви няма смисъл. Вие да не смятате да измисляте произволни адреси?
Ползвате служебен адрес или адрес+имена на роднина.
Когато адреса е службният ви адрес пак вие възлагате на пощата да го освободи.
Когато е адрес на роднина или познат съответно той упълномощава пощата.
Аз не ви давам схема за получване на 1000 пратки месечно на различни адреси.
Ползването на 2-3 адреса спестява последствията от взаимодействието с продавачи
идиоти дето обединяват няколко поръчки в една пратка.

# 627
  • Добрич
Здравейте!
Очаквам пратка от САЩ, която пътува с пощите и не е препоръчана. Последният статус на проследяването гласи, че на 11.05 пратката е стигнала до летище София и е в процес на транзит до крайната точка. Стана вече 10 дни няма никакво движение. Проверявам постоянно в пощата и няма пратка за мен и започнах да се отчайвам. На 99% съм сигурна, че ще отиде на митница, понеже е около 100 долара пратката, а и друг път съм получавала такива пратки от същото място. В пощата служителките ми казват, че вероятно още не са я прегледали митничарите, но това нормално ли е вече 10 дни?

# 628
Няма еднозначен отговор. Понеже множество купувачи си зареждат магазини разбивайки пратките на по-малки митничарите могат да се позоват на един от двата пункта в закона - използване за бизнес употреба или обединяване на пратки. Щом не правите многократни поръчки няма от какво да се тревожите. Попаднете ли им в полезрението ще ви проучат и ще намерят начин да си вземат данъците когато внасяте стока за препродажба. Какъв е случая си знаете вие и не е тук мястото да се обсъжда.
За в бъдеще е желателно да пращате поръчките на различни адреси и да са с различни получатели.

Мерси! По принцип поръчвам често от чужбина и досега е имало точно три случая, в които нещата ми са отивали на митница (съвсем по реда), плащала съм си. В повечето случаи минавам между капките дори и при по-големи суми. Не поръчвам за бизнес употреба, а за лична - просто в случая направих няколко поръчки през няколко дни, за да избегна именно да са над 30лв. За различни имена, за съжаление няма кого да занимавам да ми взема пратките, иначе е добра идея... Sad Не съм запозната с тази клауза за обединяване на пратки, ще се радвам да ми изпратите линк, където мога да прочета!

# 629
Не съм запозната с тази клауза за обединяване на пратки, ще се радвам да ми изпратите линк, където мога да прочета!
Обсъждано е в БГ-мама. Не съм сигурен дали в този или в друг раздел. Ситуацията беше следната - на един господин му пристигта 2 пратки и от митниците му цитират част от закона в който се казва, че могат да ги обединят по тяхно осмотрение "когато са част от една" поръчка или доставка не помня точно термина. Та какво означава това "част от една" така и не го разтълкуваха. За съжаление не съм запазил копие/линк от разискването за да го цитирам директно. Както и при него така и тук ми се струва, че пробеми ще има само когато е набелязан човека за внос с цел продажба.

Общи условия

Активация на акаунт