***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 4

• 122 299
  • 757
  •   1
Отговори
# 735
  • Добрич
При мен за такава сума, платих само 1,50 лв., като сама отидох в митницата /до 30 лв. без доставката/.  Занесох банково извлечение /незаверено/ разпечатано от лаптопа и разпечатка от сайта.
Ако упълномощите пощите ще платите сумата за представителство от 12 лв. независимо дали дължите ДДС.

# 736
според закона е не, но виждаме че засега е да - въпрос на времее да почне да го прилагат
то се установи че и събирането на пратки е от доста години, но чак сега е почнало да го прилагат

# 737
При мен за такава сума, платих само 1,50 лв., като сама отидох в митницата /до 30 лв. без доставката/.  Занесох банково извлечение /незаверено/ разпечатано от лаптопа и разпечатка от сайта.
Ако упълномощите пощите ще платите сумата за представителство от 12 лв. независимо дали дължите ДДС.
Нямам ЕОРИ номер ,а доколкото виждам издаването му е колкото таксата да те представляват ...лошото е ,че пратката не е за мен ,а за приятелка и трябва тя да си реши. Мона ми през ум да не я вземам

# 738
Най-добре да кажат на митницата и тогава приятелката да реши. Пратката може да се откаже.

# 739
Не е вярно. Къде го четете това. ЕОРИ-то е безплатно.

# 740
Не е вярно. Къде го четете това. ЕОРИ-то е безплатно.
Моя грешка ,чета това-
Тоест съвета ви е да отида на място и да видя какво ще ми кажат там ? Тъй като митницата е в друг град ,за да не пропусна нещо - трябва да нося скрийншот на поръчката , банково извлечение (мога да си го извадя сама от онлайн банкирането предполагам ) ,лична карта и документа от пощата ?

# 741
Тоест съвета ви е да отида на място и да видя какво ще ми кажат там ? Тъй като митницата е в друг град ,за да не пропусна нещо - трябва да нося скрийншот на поръчката , банково извлечение (мога да си го извадя сама от онлайн банкирането предполагам ) ,лична карта и документа от пощата ?
Щом сте от друг град опитайте първо по тел или електрона поща за града където е митницата:
http://www.customs.bg/bg/page/16
Друг вариант - има едни координати на пощенските клонове в митниците. Не съм сигурен до колко ще бъдат коректни като на всякъде има свестни има и лакоми. Имат интерес да ви вземат 12 лева за декларацията. PSM се водят...
Чак като не стане по тези двата начина тогава ходене.

# 742
щом е безплатно и аз е добре да си извадя че да не се занимавам после, а ии сега съм в отпуск и имам време
от къде се вади и какво се попълва

# 743
  • Добрич
ЕОРИ номер се вади в митницата. Попълва се един формуляр. Ако няма да се плаща ДДС, може да се мине без ЕОРИ номер. Имам номер, но за споменатата пратка никой не ми го иска.

# 744
Извинете, ако вече е уточнено, но ме интересува задържането на пратки на стойност под 30 лв - подава се документ удостоверяващ плащането до БП, след това те освобождават пратката и се заплаща 1,50 такса(доколкото разбрах от предишни коментари 12  лв за представителство не се заплащат), но след това възможно ли е да се вземе пратката от пощенски клон, тъй като в моя град няма митница и трябва да ходя до най-близката.

# 745
Извинете, ако вече е уточнено, но ме интересува задържането на пратки на стойност под 30 лв - подава се документ удостоверяващ плащането до БП, след това те освобождават пратката и се заплаща 1,50 такса(доколкото разбрах от предишни коментари 12  лв за представителство не се заплащат), но след това възможно ли е да се вземе пратката от пощенски клон, тъй като в моя град няма митница и трябва да ходя до най-близката.
Освобождаването се прави самостоятелно т.е. ти отиваш до митницата да си освободиш пратката. Как искаш без да платиш на БГ пощи да ги използваш. Принципно 3.5 лв. е когато се транспортира от БГ пощи до клона на клиента (1.5 лв. за митницата и 2 лв. за тях), но те си искат да си вземат 12 те лева и не ми се вярва някой да ти се върже на мераците.

# 746
  • Добрич
Stalka, писала съм малко по-горе на същата страница:

При мен за такава сума, платих само 1,50 лв., като сама отидох в митницата /до 30 лв. без доставката/.  Занесох банково извлечение /незаверено/ разпечатано от лаптопа и разпечатка от сайта.

В Добрич пратките отиват в пощенския клон, независимо от стойността. Само, че тези,  които се водят "спрени на митница" можеш да вземеш от пощата само с бележка за освобождаване от митница.

# 747
Благодаря ви Вела и netman71 за бързите отговори!

# 748
Stalka, писала съм малко по-горе на същата страница:

При мен за такава сума, платих само 1,50 лв., като сама отидох в митницата /до 30 лв. без доставката/.  Занесох банково извлечение /незаверено/ разпечатано от лаптопа и разпечатка от сайта.

В Добрич пратките отиват в пощенския клон, независимо от стойността. Само, че тези,  които се водят "спрени на митница" можеш да вземеш от пощата само с бележка за освобождаване от митница.
В Русе пък си стоят на митницата на ЖП гарата и ходиш да ги освободиш. Живееш ли извън Русе не ти ги кара пощата до колона на село.

# 749
  • Добрич
Останала съм с впечатление, че на различните населени места, практиката е различна.
В Добрич митницата е по-малка и може би нямат място, не зная.

Общи условия

Активация на акаунт