За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 381 514
  • 25 039
  •   1
Отговори
# 17 040
Атеизмът е религия и няма по-големи фанатици от атеистите.

Понеже темата започна от научната фантастика, а форумец каза, че се чуди за бъдещето на Земята и колонизирането на нови планети, аз лично свързах изказването на катерица не с религия, а с изгорена от замърсяванията планета и с факта, че новите апарати и телескопи вече откриват планети със следи от вода - бъдещето реално се знае, просто защото това правим и това целим в момента.

А самата не си помислих за религия, а  съм вярваща.  Grinning

Но понеже и вие атеистите сте фанатици, направо скочихте на нож.

# 17 041
Хубаво ще е да гугълнеш дефиницията на религия.

# 17 042
Не съм го измислила аз този лаф  Simple Smile  но пък мисля, че отразява действителността при много хора.

# 17 043
  • София
Стандартът е двоен.  На един атеист би трябвало да му пука за страшния съд точно колкото на един религиозен човек му пука коя зодия е. Много рядко виждам религиозни хора да спорят, че зодиите са пълна измишльотина и няма никакви научни доказателства, че показват каквото и да било. Почти всички атеисти, които познавам, обичат да изтъкват, че религията е опиум за масите, пълна глупост, Бог няма и т.н. Лични наблюдения

# 17 044
Ами, личните ни наблюдения се разминават.

# 17 045
Подминавам мнения, в които се обвинява във фанатизъм, само при прочетени във форум две думи, които са основа на една вяра, благодарение на която сме оцелели като народ, култура, дух и самобитност.
Отдавам го или на неразумност, или на неграмотност.

Днес цял ден си мисля за Отец Георги от Жегларци. И как  през цялото си детство съм била толкова близко до него, а житейският ми път ме срещна с него чак снощи, когато изгледах филма за него. С трепетно сърце очаквам 2027 година.

# 17 046
Аз съм отгледана в религиозно семейство, та със сигурност не съм неграмотна по отношение на религията. Има нещо нездраво да те приближи човек и да започне да ти говори с плам в очите за Господ, и да си обяснявате взаимно колко го обичате, как ще ви спаси, за страшния съд, и прочее.

Религията е инструмент за управление на невежите, неуки, необразовани, суеверни маси. Което не значи, че не съм съгласна с ценностите на религията, напротив.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 21:53 от Анонимен

# 17 047
Напълно съм съгласна, че религията е инструмент.
Има  разлика между вяра и религия, но понеже тази дума е употребена, затова ще я ползвам и аз.
Въпросът е как бъде използван този инструмент.
Това духовно знание.
Как са го ползвали  Св. Цар Борис-Михаил, Йоан Екзарх , Паисий Хилендарски, Св. Св. Кирил и Методий, Митрополит Климент Търновски (Васил Друмев), Св. Йоан Рилски и останалите дълбоко вярващи наши предци и как бихме го ползвали ти и аз.  Условно. Т.е. примерът за някой непознат, който се приближава до мен...

# 17 048
И аз съм съгласна, че има разлика между вяра и религия. Аз уважавам вярата, както и разбирам чисто човешката нужда да вярваш в нещо по-голямо от теб самия. Това което описвам са точно фанатично вярващи хора, а не религиозни и следващи канона. Това, че някой вярва обаче, само по себе си не означава абсолютно нищо. Понеже се даде пример със зодиите - и в тях вярват много хора, но тяхната вяра не означава, че това е нещо различно от масова заблуда.

Аз и с познати не обсъждам темата. Хора, които ще ми мелят за Господ, изключвам от средата си. Неприятно ми е, а подобно неуважение към границите си не бих търпяла от абсолютно никого. В крайна сметка и аз не им обяснявам надълго и нашироко мнението си за вярванията им, както и защо изобщо имат нужда от тях.

# 17 049
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
От вчера мисля, мисля, мисля.... плача и мисля.... как да изпращам детето си абитурент и мама по пътя, който води завинаги далеч от мен по едно и също време? Как да преглъщам сълзите? От къде да уловя щастието, което съм сигурна, че тя би искала да е с мен в този момент, като ми се иска само да се скрия някъде и да ме няма...

# 17 050
Искрени съболезнования.
Така е то, в животът се редуват хубаво и лошо. В случая са дошли едновременно.
 Скръбта по майка ти не знам как да превъзмогнеш. Мама си отиде преди 5 години и почти няма ден, в който да не мисля за нея. Скръбта не е като в началото, но не изчезва и ще бъде  с мен до края ми.
Порадвай се на детето си, един път в живота е това. Животът продължава и е за живите. Така е то.

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 20:38 от Pippi_

# 17 051
  • Mediterraneo
Съболезнования! Сигурно е невероятно трудно, пожелавам ти кураж. Детето ти ще разбере, ако не можеш да му се нарадваш, сигурна съм, не се обвинявай.

# 17 052
Съболезнования, LemonDesi.

# 17 053
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Момичета, благодаря Heart
Знам, че не е за това темата, но така или иначе ви натоварих,
искам да ви покажа щастието на вчерашния ден...
Скрит текст:
Марти каза, че вярва, че ако баба му го вижда, ще се радва от сърце. И аз го знам.

# 17 054
  • Другата България
Деси, страхотен е! Да ти е жив и здрав!
За другото - прав е младежа! Heart

Общи условия

Активация на акаунт