СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 5

• 111 959
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Въз основа на всички получени в МОН протоколи за всички класове (обобщени по области)  Националната комисия изготвя национално класиране и определя участниците в националния кръг
http://www.bulgariankangaroo.eu/2017/reglament/reglament_EKenguru_2016_2017.pdf
http://mgberon.com/content/uploads/2017/01/reglament_EKenguru_2016_2017.pdf

Становище на МОН във връзка с математическото състезание "Европейско кенгуру"
http://0701.nccdn.net/4_2/000/000/1d6/2d4/1489495961140document.pdf

2.2. За организиране  и провеждане на националните състезания не се допуска събиране на такса за участие от  учениците.
www.mon.bg/?h=downloadFile&fileId=10216

4.05.2017
Придобиване на права за участие в Националния кръг и мероприятията след него може да стане след като Съюзът преведе по 2 (два) лева
 http://www.bulgarian-kangaroo.eu/2017/3%20June/%D0%9F%D0%98%D0%A … 0%D0%95%D0%9A.pdf

Редно е при установяване на нарушения на регламента и дискриминативни действия срещу български ученици, членовете на комисията да понесат отговорност за извършената селекция, под която са сложили подписите си
http://www.math.bas.bg/smb/docs/do_MON_2017_15_15.pdf

15.05.2017
решението определени ученици да не бъдат допуснати до национален кръг на състезанието „Европейско кенгуру 2017 г.“ не е взето от Министерството на образованието и науката (МОН) и не е съгласувано с експертите
https://offnews.bg/obshtestvo/otlichni-uchenitci-izhvarleni-ot-s … du-dv-655613.html

Последна редакция: сб, 15 юли 2017, 22:53 от One of you

# 721
А защо СМГ са пратили децата на Състезанието на Асоциация "Кенгуру без граници", а не на Областен кръг на "Европейско Кенгуру"?! Извинявайте, ако някой вече е дал отговор на този въпрос, може би само аз не знам.

# 722
Това е вторият протокол. Първият беше с "класирани" за НЕК. След това дойдоха родителските протести, срещата и това беше компромисът - "допуснати, заедно с класираните редовни участници". В първия протокол има деца с по-ниски точки, с които деца, явили се към СМБ не бяха допуснати.

А вторият протокол не е ли случайно изготвен от СМБ, тоест те са предложили участниците?

Не съм присъствала на срещата. Нямам представа кой какво е предложил и кой какви условия е поставил. Не съм писала кой ги предлага.
Не е ли задължение на националната комисия да определи кои деца се класират, а не някой (СМБ) да им предлага кой да се класира? Освен това СМБ нямат представа с какви точки са класираните деца явили се при Сдружението, все пак в първия списък имаше само имена, без точки, а в резултатите им има само номера и точки. Т.е. само националната комисия знае с какви точки класира едните деца, знае и точките на другите деца. Защо дискриминира едните спрямо другите не зная.

Разбира се, че Комисията трябва да определи участниците. Проблемът е, че от СМБ не изпращат протокол с резултатите на явилите се при тях ученици (не е като да не им ги поискаха публично). Комисията определя участници на база резултатите, с които разполага, тоест на явилите се към Сдружението. Участниците при СМБ да се сърдят на тях, защото не помислиха за децата и използваха народното недоволство за своите цели.

# 723
А защо СМГ са пратили децата на Състезанието на Асоциация "Кенгуру без граници", а не на Областен кръг на "Европейско Кенгуру"?! Извинявайте, ако някой вече е дал отговор на този въпрос, може би само аз не знам.

Защото така са решили. Имаше избор между двама организатори.

# 724
Позиция на учителите по математика от СМГ http://smg.bg/news.php?id=510
Освен това СГ искаше (по спомени говоря) 4 лева за машинна обработка, за СМГ оставаха 3 лева. СМБ даде по 4 лева  на СМГ и другите училища, а  3 лева си остави.

Последна редакция: сб, 15 юли 2017, 23:04 от មេ

# 725

Защото така са решили. Имаше избор между двама организатори.
Надявам се да са имали сериозни аргументи за този избор.

# 726
А какво е СМБ и какво е сдружение Европейско кенгуру и кой стои зад тях?

ОТЧЕТЕН ДОКЛАД на Управителния съвет за 2016г.
http://www.math.bas.bg/smb/OD/Otcheten-doklad_2016.pdf

# 727
Скрит текст:

Шегуваш ли се?

# 728
Този въпрос хич не ми е ясен. На 18.03 се проведе Областен кръг на ЕК. Различните училища се спряха на различни организатори (СМБ и Сдружение ЕК). Състезанието е едно и също, задачите и времето за провеждане също. Изборът на организатор е свободен. Защо трябва да се аргументира даден избор. "Пазарът" е свободен. Вие аргументирате ли се защо си пазарувате от Била, а не от Кауфланд?

# 729
Този въпрос хич не ми е ясен. На 18.03 се проведе Областен кръг на ЕК. Различните училища се спряха на различни организатори (СМБ и Сдружение ЕК). Състезанието е едно и също, задачите и времето за провеждане също. Изборът на организатор е свободен. Защо трябва да се аргументира даден избор. "Пазарът" е свободен. Вие аргументирате ли се защо си пазарувате от Била, а не от Кауфланд?
Разбира се. Когато човек прави съзнателен избор, той е на база аргументи. Особено ако от този избор зависят още 130 деца + техните родители.

# 730
Скрит текст:
Само преди няколко поста споменах, че в началото му симпатизирах. Какво точно се опитвате да ми докажете с тези спомени? Или като съм го харесвала, то това трябва да е завинаги и на всяка цена?
Стоянов има огромен принос за издигане на имиджа на СМГ последните години. Шаркова няма и половината от неговата енергия , а за комуникацията и с околните да не говорим. Явно постиженията на СМГ са му повишили самочувствието до степен на самозабравяне.
Та, ако го сменят , каква е алтернативата ? Старите математици ще допуснат ли нематематик като Ушагелов(сегашния зам.директор, който върши основната работа)?
Кой от математиците ще се справи по-добре като директор ? Или ще дойде някой теоритик/философ/стратег отвън ?
Да погледнем и вариантите за връщане на П.Тодорова:
Вариант 1: До 2 месеца завежда дело  и в най-добрия случай я възстановяват на работа за бала на класа и.
Вариант 2: Не завежда дело. Стоянов остъпва и я връща на работа. Като бонус подновява договорите на младите преподаватели(поне на 2-3).
Вариант 3: Не завежда дело. Напрежението ескалира и отстраняват Стоянов. Това ми се струва невъзможно на практика да стане до 15 септември. Стоянов от своя страна завежда дело и оспорва. Подръжниците му и симпатизнатите започват да протестират. И те имат контакти (и то доста сериозни) и Стоянов с част от тях започва да обикаля телвизиите.
Само Вариант 2 не е "пирова победа". Но трябва две от страните да отстъпят - едната е Стоянов, а другата учителите борещи се за отстраняването му.
Dreams...
Никой няма да отстъпи. Госпожата ще я употребят и изхвърлят, като мръсна ръкавица. И конфликта ще продължи да бъде раздухван, за да бъде използван от тези, на които е изгоден.
Де да бяха толкова прости нещата .... за много хора е дошъл момента и ще се използва на всяка цена и с всички средства.

# 731

ОТЧЕТЕН ДОКЛАД на Управителния съвет за 2016г.
http://www.math.bas.bg/smb/OD/Otcheten-doklad_2016.pdf
Интересно четиво Simple Smile

3. Извънкласна работа по математика, информатика, информационни техноло-
гии и математическа лингвистика
3.1. Комисия по математика за 4. – 8. клас
Не постъпи информация от тази комисия за направеното през годината. Не постъпи
информация – отчет и за проведеното състезание на Асоциация „Кенгуру без граници“,
известно още като „Областен кръг“.

И те нямат информация Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 732
Разбира се. Когато човек прави съзнателен избор, той е на база аргументи. Особено ако от този избор зависят още 130 деца + техните родители.
Какво значи да зависят деца и родители? СМБ си е организатор (вижте международния сайт на състезанието), никой не е предполагал, че ще се случи това, което се случи.

# 733
и като го гарнираме и с немъжкото поведение да се скрие и да не отстоява позицията си, аз за Стоянов виждам само един изход и той е оставка.  

Хаха, ето още един пример за немъжко поведение - и аз отказвах да участвам в тази помия.
Въпреки, че мога с конкретни доводи да защитавам факта, че националната комисия извърши съзнателна дискриминация.
Но... Първо, това не е необходимо защото нарушението вече е установено и потвърдено в официално изказване на МОН, второ - на никой не му пука, че е станало.

Все пак, последен опит за малко здрав разум срещу пропагандата. (касае само и единствено математическото състезание Европейско Кенгуру и безобразията, които се случиха и няма никаква връзка с простотиите, които се случват в СМГ в момента)

Забавен въпрос -  била ли е запозната комисията с регламента на състезанието, на което е била комисия... По специално в частта с необходимата бройка допуснати участници до национален кръг.

И... Ако е била, и... Ако е очаквала втори протокол защо с първия е допуснала 392 ма и е запълнила цялата регламентирана квота?
Защо я е запълнила в нарушение с регламента в частта му за необходими точки за допускане и защо в първия протокол има ученици с точки, под регламентирания минимум?
Защо... Е подписала втория протокол без да го синхронизира с първия по отношение на равнопоставеност на точките на участниците в двата протокола?

Всъщност, какви са задълженията на една национална комисия?
Да подписва протоколи без проверка, без мисъл, че в тях не присъстват представители на познати математически училищеа? 
Или да следи и гарантира  честното протичане и оценяване?

Първото... след намесата на МОН е направено.
Второто, без съмнение не е и на национален кръг са поканени ученици с минимален брой точки, определен от това в кой протокол са, а не общ.
Прекрасно и достойно поведение на Национална комисия.....
 Дано повече няма подобни, без значение кои са членове.

Моето мнение - за цялата тази ужасна ситуация виновен е МОН.
Вината на националната комисия според мен е извън съмнение както за експертите на МОН, така и за всички учители по математика от СМГ.  (подкрепите на декларации не отменят вярата ми, че имат реален поглед към протичането на Кенгуру. Декларациите са против уволнението на техен колега, а не против фактите, че комисията е допуснала нередности по провеждането на Кенгуру и не си е свършила както трябва работата)
След като беше изяснена, някой експерт трябваше да им потрие сол на главата и да им каже, че въпреки, че са отлични специалисти в областите си, явно като членове на национална комисия допускат пропуски и би било добре да починат година, две от тези странични задължения.

Толкова... учителите продължават да си учителстват, учени от БАН, преподаватели в университети и млади надежди в математиката, скоро завършили средното си образование правят триада, с която поемат комисии и ръководства на националните отбори.
Колко по... щастливо щеше да е ако бяха приети умерени действия навреме.

Последна редакция: сб, 15 юли 2017, 23:51 от kodbg

# 734
Какво значи да зависят деца и родители? СМБ си е организатор (вижте международния сайт на състезанието), никой не е предполагал, че ще се случи това, което се случи.
Не винаги е разумно да избереш по-ниската цена. Може да си е организатор, но очевидно другият организатор за +1лв на участник се е справил значително по-добре - протоколи навреме, няма спорове около "редовните" им класирани...Очевидно СМГ са заложили на куц кон, после комисията им виновна. И не е вярно, че никой не е предполагал. В интервютата, които даде П. Тодорова казва, че е предупредила още есента, че ще има проблеми. Те си знаят с Директора какво точно са си говорили. А той не се появява да отговори на тези въпроси...

Последна редакция: сб, 15 юли 2017, 23:53 от Warwick

Общи условия

Активация на акаунт