Познай коя е книгата - 15

• 60 818
  • 781
  •   1
Отговори
# 120
  • Ямбол
"Бог да ви поживи, мистър Роузуотър!" на Кърт Вонегът.

Който иска да пуска загадка.

# 121
  • In Wonderland...
"-Според мен багажните ленти са съвършената метафора за живота - заявява Х, покачен
на една от лентите, които не се движат.
И двамата нямаме чекиран багаж. Аз съм взела единствено малка раница с най-важното -
четка за зъби, чисто бельо, пътеводител за Мауи и „Малкият принц“. Естествено, че трябва да
го взема с мен. Възнамерявам да го прочета още веднъж, за да видя как се е променил
смисълът на книгата.
- Кога го реши? - питам аз.
- Току-що. - Той е в настроение за шантави теории ѝ само чака да го помоля да ми обясни
малко по-подробно.
- Искаш ли да го обмислиш малко, преди да ме позабавляваш с обяснението си?
Той поклаща глава и скача пред мен.
- Бих искал да започна със забавляването още сега. Моля.
Великодушно му давам знак да продължи.
- Раждаш се. Мятат те на това щуро приспособление, наречено живот, което се върти ли,
върти в кръг.
- В тази твоя теория хората са куфари, така ли?
- Да.
- Продължавай.
- Понякога изпадаш прекалено рано. Понякога си толкова повреден от другите куфари,
стоварили се върху теб, че вече не действаш както трябва. Понякога те изгубват или те
забравят и ти оставаш да се въртиш до безкрай.
- Ами онези, които си ги вземат?
- Те са обречени да водят най-обикновен живот в някой дрешник."

# 122
  • In Wonderland...
Книгата е "Всичко, всичко" на Никола Юн. Нека,който иска да пуска следващата загадка.  Wink

# 123
  • София
Здравейте Simple Smile
Ето нова загадка:

Цитат
– Харесва ли ти Ню Орлиънс? – попита М., когато седнаха.
– Градът е прекрасен – отвърна Й. с необичайно тревожен глас, който накара приятеля му да вдигне поглед от франзелата, която мажеше с масло. – Твърде различен е от повечето градове край реката.
Изглежда почти европейски. Някои от къщите в американската част също са превъзходни. Въпреки това не ми харесва.
– Но защо? – смръщи вежди М..
– Имам лошо предчувствие, А.. Този град... жегата, ярките цветове, ароматите, робите... Ню Орлиънс е жив, но отвътре е прогнил. Всичко е толкова красиво и пищно: кухнята, обноските, сградите, но отвъд това... – той поклати глава. – Гледаш всички тези прекрасни вътрешни дворове, всеки от тях се кипри с изискан кладенец, а след това виждаш, че каруцарите продават вода от реката и разбираш, че течността в кладенеца не става за пиене. Опитваш прекрасния вкус и мирис на храната, но после научаваш, че целта на подправките е да прикрият вкуса на развалящото се месо. Разхождаш се из „Сейнт Луис“, погледът ти се плъзга по всичкия мрамор и величествения купол, откъдето светлината облива ротондата, ала скоро научаваш, че това е известен пазар за роби, където хора се продават като добитък. Тук дори гробищата са красиви. Няма нито една плоча или дървен кръст, а само пищни мраморни мавзолеи, всеки – по-царствен от предишния. Имат статуи и красиви стихове, гравирани на камъка. Вътре обаче – все гниещи тела, пълни с личинки и червеи. Трябва да ги положат върху камък, понеже земята не става дори за погребения – гробовете се пълнят с вода. Болестите обгръщат града като покров. ... Обичам красотата, но понякога онова, което изглежда достойно за преклонението ни, крие безчестие и злост. Колкото по-скоро отплаваме, толкова по-добре.

# 124
  • София
Джордж Мартин - Трескав блян

# 125
  • София
Джордж Мартин - Трескав блян
Това е книагта.
АРТЕМИС, чакаме нова загадка  Hug

# 126
  • София
"Да нямаш седло и кон е по-неприятно от това да нямаш само седло. С коня си отива част от смисъла на живота, в който винаги има нещо конско, а при отсъствието на седло само те боли задникът - което не може да се приеме изцяло за загуба на житейски смисъл."

# 127
  • София, България
някакъв уестърн ... Карл Май  newsm78

# 128
  • София
не

"Асен имаше като нормален човек два крака, следователно му липсваха два, за да се вдигне в галоп. Той продължи да си тича така, както си беше, двукрак, в ивицата прах след жребеца. Знаеше много добре, че човек не може да настигне кон, ала той не гонеше коня, а ездачката му. Но прахът от по-бързото животно се разстилаше така, че се превърна в мъгла."

# 129
  • Варна
не

"Асен имаше като нормален човек два крака, следователно му липсваха два, за да се вдигне в галоп. Той продължи да си тича така, както си беше, двукрак, в ивицата прах след жребеца. Знаеше много добре, че човек не може да настигне кон, ала той не гонеше коня, а ездачката му. Но прахът от по-бързото животно се разстилаше така, че се превърна в мъгла."
"Амазонката на Варое" на Боян Биолчев
Много забавна книга - едновременно мъдра и смешна.

# 130
  • София
не

"Амазонката на Варое" на Боян Биолчев
Много забавна книга - едновременно мъдра и смешна.

точно, ти си.

# 131
  • Варна
Нещо любимо и лесно:
"Както казах, при нея имаше определени начини за вършене на нещата. И още как! Не знам откъде й хрумваха тези идеи, но знам със сигурност, че им робуваше. Ако нещо не бе извършено по точно определения начин, получаваше болки я в главата, я в стомаха. Толкова много време прекарваше в проверки всеки ден, че често си мислех дали няма да й е по-лесно, ако се предаде и започне сама да се грижи за къщата.
Едно от изискванията беше всички вани да се търкат със „Спик и Спан“. Никакъв „Лестойл“, никакъв „Топ Джоб“, никакъв „Мистър Клийн“. Само „Спик и Спан“. Ако те хванеше да търкаш някоя вана с нещо друго, Бог да ти е на помощ.
При гладенето пък трябваше да се използува специална бутилка за ръсене на кола върху яките на блузите и ризите, но преди да се поръси, трябваше да се сложи парче марля. Ако питате мен, от тая пуста марля нямаше абсолютно никаква полза, а сигурно съм изгладила поне десет хиляди ризи и блузи в къщата й, но ако тя дойдеше в мокрото помещение и видеше, че гладиш ризите без това мрежесто парче върху яката или че то не е поне закачено на ръба на дъската за гладене, Бог да ти е на помощ.
Ако пържиш нещо в кухнята и забравиш да включиш вентилатора, Бог да ти е на помощ. "

# 132
  • Русе
"The Help"?
"Слугинята" на Катрин Стокет?

# 133
  • Варна
"The Help"?
"Слугинята" на Катрин Стокет?
Не Naughty

# 134
Долорес Клейборн - Стивън Кинг  Grinning

Общи условия