Баба Марта иде вече, рита юнското човече - тема 7

• 47 659
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
ММ иска до 3 години да го гледаме в кошарата с нас в спалнята  Tired

аз мисля докато кърмя вечер да ми е под ръка в спалнята,после да го местим  newsm78

# 691
  • София
Здравейте!

Дезърт, браво за хубавите новини!

Karjala, бързо да се оправяш, много е неприятно.

Бу, честито и на теб.

Гнездене не ме е хванало, с дъщеря ми така и не ме хвана Simple Smile Но като спра да работя, ще изпера и подредя дрешките на бебето.

За спането - аз ще ви кажа моята история. Преди да се роди дъщеря ми бях убедена, че не само няма да спи в моето легло (що за ерес и какви са тия хора!), ами няма да спи и в моята стая дори. Точно с тия аргументи - няма да се залепя за мен, да се разглезва, да свиква; трябва да е самостоятелна от възможно най-рано и т.н., и т.н. Даже се преместих в нов апартамент (още живеех под наем тогава), за да имам една допълнителна стая за бебето. Речено-сторено; намерих 3-стаен; купих мебели, обзаведох стаята. Родих, изписаха ни и още първата вечер - троп бебето в собствена стая, в собствено легло. Ами какво да ви кажа - докато си правех тези експерименти, установих следното:

1. Аз съм хронично уморена и недоспала, защото трябва не просто да се събудя за кърмене, ами да стана, да отида в друга стая, там да бъда на стол седнала и т.н.
2. Не е вариант да махна нощното кърмене; бях се убедила, че това не е ОК за новородено бебе, а и цялото ми същество се противеше на идеята да залъгвам гладното си бебе с вода, докато се отучи да се кърми. А идеята да я оставя просто да си реве сама в стаята, докато се откаже, ми беше още по-противна.

Ами... взех я при мен в леглото. Нямаше място за креватчето ѝ в моята спалня и това беше варианта - или да съм нон-стоп недоспала и изморена (на мен много зле ми действа накъсването на съня, дори и сумата от проспани часове да е ОК), или бебето ми да е при мен. Избрах второто и не съжалявам нито за секунда. Първо, че аз винаги бях отпочинала и свежа, защото успявах да се наспя (кърмех я нощем в полусъзнание) и второ, че в крайна сметка май излезе по-доброто решение. По-късно (почти година по-късно) попаднах на проучвания, според които съвместното спане с бебето не само, че не е опасно, ами напротив - значително намалява риска от Синдром на внезапна детска смърт. Освен това се сочеше, че бебе не може да се разглези и че всъщност именно децата, които са много носени на ръце и са спали с родителите си, проявяват по-голяма самостоятелност - връзката беше, че така учиш детето си, че ти винаги си там и то се чувства спокойно да изследва света, което води до самостоятелност. Докато другите деца (които са оставяни да реват; не са гушкани и т.н., уж за да не се разглезват) всъщност не изпитват сигурност и са много по-залепени за родителите си и много повече се страхуват и колебаят да бъдат самостоятелни.

Аз за моето дете мога да кажа, че това е така - въпреки че е много носена на ръце, спала е с мен години наред, дълго кърмена е, много е гушкана и т.н., тя в момента е много самостоятелно дете и то по нейна инициатива.

Подобен опит на моя близка приятелка - и тя обзаведе стая за бебето си; чак нарочен стол за кърмене си купи (да си имат определено място за хранене, какво е това ядене където му падне) и т.н. - и накрая го взе да спи при нея и ми каза - ти що не ме предупреди, ами ме остави толкова пари да изхарча за ненужни неща. Ми де да знам.

На другия полюс познавам хора, чиито деца са отделно от първия ден и отстрани поне изглежда, че това е ОК за всички.

Дълго се получи, но това е моят опит и моето мнение по въпросите за разглезването, свикването и кой къде спи. Смятам, че с дъщеря си не сбърках и с бебето ще се процедира по същия начин - ще спи при нас в началото, а времето за отделяне ще дойде.

# 692
Ние с ММ много искахме креватчето на бебето да е в нашата спалния, тъй като миналата година правихме ремонт и стана доста свежо, но понеже си имаме един мухал тука в спалнията, заради който беше и същинския ремонт няма как да стане просто не мисля че за малко бебе е добре да спи в стая с мухал, колкото и да се проветрява   Confused .. Та така се решихме да спи в стаята до нас и да ви кажа не ми се струва лоша идея тъй като стаята е преходна тоест за да влезна в нашата спалня трябва да мина през нейната стая (ако ме разбирате), на мен също много ми се върти идеята в главата от време да време да я взимам да спи при нас, но ме е страх да не и направим нещо  newsm78

# 693
Здравейте!

Дезърт, браво за хубавите новини!

Karjala, бързо да се оправяш, много е неприятно.

Бу, честито и на теб.

Гнездене не ме е хванало, с дъщеря ми така и не ме хвана Simple Smile Но като спра да работя, ще изпера и подредя дрешките на бебето.

За спането - аз ще ви кажа моята история. Преди да се роди дъщеря ми бях убедена, че не само няма да спи в моето легло (що за ерес и какви са тия хора!), ами няма да спи и в моята стая дори. Точно с тия аргументи - няма да се залепя за мен, да се разглезва, да свиква; трябва да е самостоятелна от възможно най-рано и т.н., и т.н. Даже се преместих в нов апартамент (още живеех под наем тогава), за да имам една допълнителна стая за бебето. Речено-сторено; намерих 3-стаен; купих мебели, обзаведох стаята. Родих, изписаха ни и още първата вечер - троп бебето в собствена стая, в собствено легло. Ами какво да ви кажа - докато си правех тези експерименти, установих следното:

1. Аз съм хронично уморена и недоспала, защото трябва не просто да се събудя за кърмене, ами да стана, да отида в друга стая, там да бъда на стол седнала и т.н.
2. Не е вариант да махна нощното кърмене; бях се убедила, че това не е ОК за новородено бебе, а и цялото ми същество се противеше на идеята да залъгвам гладното си бебе с вода, докато се отучи да се кърми. А идеята да я оставя просто да си реве сама в стаята, докато се откаже, ми беше още по-противна.

Ами... взех я при мен в леглото. Нямаше място за креватчето ѝ в моята спалня и това беше варианта - или да съм нон-стоп недоспала и изморена (на мен много зле ми действа накъсването на съня, дори и сумата от проспани часове да е ОК), или бебето ми да е при мен. Избрах второто и не съжалявам нито за секунда. Първо, че аз винаги бях отпочинала и свежа, защото успявах да се наспя (кърмех я нощем в полусъзнание) и второ, че в крайна сметка май излезе по-доброто решение. По-късно (почти година по-късно) попаднах на проучвания, според които съвместното спане с бебето не само, че не е опасно, ами напротив - значително намалява риска от Синдром на внезапна детска смърт. Освен това се сочеше, че бебе не може да се разглези и че всъщност именно децата, които са много носени на ръце и са спали с родителите си, проявяват по-голяма самостоятелност - връзката беше, че така учиш детето си, че ти винаги си там и то се чувства спокойно да изследва света, което води до самостоятелност. Докато другите деца (които са оставяни да реват; не са гушкани и т.н., уж за да не се разглезват) всъщност не изпитват сигурност и са много по-залепени за родителите си и много повече се страхуват и колебаят да бъдат самостоятелни.

Аз за моето дете мога да кажа, че това е така - въпреки че е много носена на ръце, спала е с мен години наред, дълго кърмена е, много е гушкана и т.н., тя в момента е много самостоятелно дете и то по нейна инициатива.

Подобен опит на моя близка приятелка - и тя обзаведе стая за бебето си; чак нарочен стол за кърмене си купи (да си имат определено място за хранене, какво е това ядене където му падне) и т.н. - и накрая го взе да спи при нея и ми каза - ти що не ме предупреди, ами ме остави толкова пари да изхарча за ненужни неща. Ми де да знам.

На другия полюс познавам хора, чиито деца са отделно от първия ден и отстрани поне изглежда, че това е ОК за всички.

Дълго се получи, но това е моят опит и моето мнение по въпросите за разглезването, свикването и кой къде спи. Смятам, че с дъщеря си не сбърках и с бебето ще се процедира по същия начин - ще спи при нас в началото, а времето за отделяне ще дойде.

Аз също мисля, че неможе да се разглези, та то няма никаква идея още какво се случва, камо ли да се разглези, по-скоро ме е страх че ще дойде момент в който ще трябва да си е в негова стая и незнам как го понасят ако мн дълго време е спало при нас...

# 694
И мен ми обвзема гнезденето. Само където сега съм болна и лежа. Получила съм комбинация от настинка и сенна хрема заради цифтежа на брезите. Яко.  Laughing
Иначе имам купено легенче за къпане на бебе и го пълня с дребни бебешки неща. Мъжът ми все ми успокоява, че ако стане нещо ще купи всичко за 2 дни. Само искам да го видя как глади купчина бебешки дрешки и чершафи. Само да не ги изпере заедно с черни чорапи в пералня.  Joy
Креватчето ще държа до нашето легло. Даже се чудех да му свалям решетката, за да е точно до мен и да не ставам през ноща. Отделна стая за бебо сега нямаме.

# 695
Аз съм го монтирала креватчето в моята спалня засега, утреми един скрин бебешки с повивалник отгоре ще ми пристигне и него мисля в нашата спалня засега, пък по-натам да правя детска...за гнезденето на мен ми остана само козметиката да купя и да изпера и изгладя всичко вече налично...че много юе уплашиха мен с това преждевременно раждане и си накупих всичко за два три дни, само количка и креватче имам от повечко време. Много ми е мило едно такова да ги гледкам...нямам търпение да го гушна малкия...

# 696
  • София
*Cathy*, толкова хубаво си го написала. Абсолютно съм съгласна с теб.
Именно по същите причини, дори няма да сглобя креватчето за бебето, което едни приятели ни върнаха (и голямата ми дъщеря почти не го е ползвала).
Просто се чудя как ще спим - дали ние с таткото и бебето, или той с каката, ние с бебето.
Спането и кърменето в леглото на майката е възможно най-облекчаващото я, не си съсипан от недоспиване. На мен никога не ми се получи това тя да си суче, аз да спя дълбоко (майки споделят, че не разбират кога бебето яде), но дори и само да дремя, пак е сто пъти по-добре.

Karjala, точно така бяхме направили и ние. Като станеш през нощта няколко пъти и си полужив, идеален вариант е спалнята да се съедини с бебешкото легло и само се обръщаш към бебето и даваш да суче.

Относно отделянето, не знам как е било при другите, обаче като дойде моментът, стана доста лесно. Вярно, че беше на 4г., но все пак. Дъщеря ми (сега е на 7г) е безкрайно самостоятелна, от години се къпе сама, избира си дрехи и се облича сама от съвсем малка, за храненето - на 1г.3м. ядеше супа сама без да се цапа (е, проходи късно, защото беше и е мързеливичка).

А за гнезденето - хора, аз съм тотално луда  Joy Joy Joy всеки ден мия с мопа, бавачката мие балконите, правя планове какво да хвърля, какво да купя, да оптимизирам, въобще тралала. Мъжът ми вика - аз няма да мога да се включа физически (ще викам сестра ми и нейния мъж), но ще давам пари - ами това ми стига  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Иначе нищо не съм купувала, ще прегледам Габешките дрешки (тя е майско бебе). Взела съм само едно клинче и чорапки, получих едно боди рокличка от колежка и горе долу е това. Ще взема количка със столче за кола от приятелка, ваничката - от Габи. Аааа, нови тензухени и бархетни пелени. Не купувам нито кой знае какви козметики (в началото само с вода съм къпала), нито шишета и всичко, което може да върви с тях. Искам по-скоро да си оптимизирам пространството в нас и да си наредя нещата преди да родя. За вещите - може и после в движение. Като е първо бебе - всеки се напъва да купува, а после толкова неща се оказват излишни.

# 697
  • София
Относно отделянето - и при нас нямаше драма, както не е имало и при Малини. Само че и при нас беше на 5 години, не по-рано. За мен това е ОК и не е било проблем, не съм смятала, че е късно. За други хора и на 6 месеца бебе вече трябва да спи само и ако не е така, има проблем. Всеки си има собствени разбирания и процедира спрямо тях.

# 698
Според мен зависи най-вече от това как спи детето през нощта (и това не е само от възрастта). Ако спи по цяла нощ спокойно, предполагам, че е удобно да спи в отделна стая след 4-5 месец. Но ако ще ставате по 100 пъти на вечер и ще сте като совалка между стаите, наистина не виждам плюсовете на отделянето на детето. Ние уж бързахме, за да не свикне, дрън-дрън и си вкарахме таралеж в гащите - всяка вечер поне по 1 път всеки трябваше да ходи до другата стая, защото синът ми просто си се будеше и не заспиваше сам. От друга страна, за мен едно от най-неудобните неща е въртящо се дете да ти спи в леглото, защото на сутринта никой не е наспан, освен детето.

# 699
Кошарата ще е в нашата спалня,но не мисля да спи на нашето легло.Разбира се ,че ще ми е миличко да е до мен и сигурно ще е по-удобно,но като чета как спят при вас на леглото до 3,4,5 годишна възраст и лошо ми става.Може да ви прозвучи егоистично,но и аз и мъжа ми сме хора,не мисля да го пращам на друго легло или между нас бебе....аз категорично имам нужда той да е близо до мен,а и кошарата ще е до моята страна на леглото.Гледам как сестра ми позволяват на племенницата да спи при тях-на 3 и половина е....спи си между тях,а те в двата ъгъла,няма кой да ме убеди ,че е удобно.Това е моето мнение....всеки сам си преценя.

# 700
Сигурно не е удобно да взимаш бебе в леглото си. Първото наше не е широко 160 см. Не става за трима. В този случпй трябва да пращам баща му да спи на дивана. Не знам, според мен не е редно дете да спи в едно легло... Може би не съм права но така се губиивръзката помежду мъж и жена. Първото мъж отива на диван, покъсно напуска семейството. Може би не съм права.   

# 701
Сигурно не е удобно да взимаш бебе в леглото си. Първото наше не е широко 160 см. Не става за трима. В този случпй трябва да пращам баща му да спи на дивана. Не знам, според мен не е редно дете да спи в едно легло... Може би не съм права но така се губиивръзката помежду мъж и жена. Първото мъж отива на диван, покъсно напуска семейството. Може би не съм права.   

За мен си права  Grinning

# 702
Karjala,скоро да оздравяваш и вече никакви болести,хреми и такива 🤗
Во0оо,по-добрият вариант сте избрали-много неприятно с този мухъл и направо няма отърване.
Момичета,ние днес с мъжо бяхме на пазар.Купихме легълцето,което за сега смятам да е в нашата спалня,когато бебата порасне ще си я преместим.Иначе за спането на нашето легло-мен ме е страх,мъжът ми е 150кг.,2метра и бомба да падне в стаята няма да чуе,та само при мисълта,че бебчето ще е на нашето легло и няма да мога да мигна от страх.
И мен ме е хванало някакво гнездене.Само подреждам и преподреждам-чудя се кое къде да е.Вече нямам търпение да започна и да пера и да гладя.

# 703
Karjala,скоро да оздравяваш и вече никакви болести,хреми и такива 🤗
Во0оо,по-добрият вариант сте избрали-много неприятно с този мухъл и направо няма отърване.
Момичета,ние днес с мъжо бяхме на пазар.Купихме легълцето,което за сега смятам да е в нашата спалня,когато бебата порасне ще си я преместим.Иначе за спането на нашето легло-мен ме е страх,мъжът ми е 150кг.,2метра и бомба да падне в стаята няма да чуе,та само при мисълта,че бебчето ще е на нашето легло и няма да мога да мигна от страх.
И мен ме е хванало някакво гнездене.Само подреждам и преподреждам-чудя се кое къде да е.Вече нямам търпение да започна и да пера и да гладя.

Ooo ми че то на мен ми остана само още една пералня, всичко друго изпрах и изгладих  Laughing ..

Момичета, знам че е малко тъп върос, но какво представлява прегледа за разкритие, много ли боли и как се прави  newsm78

# 704
За сега също смятам бебчо да е в нашата спалня, но в свое легло от моята страна на спалнята. Нашата спалня е и доста висока и когато започне да се върти ще се страхувам да не падне, за това се надявам да си спи в леглото.  1crib
Не съм започнала все още с купуване и пране на детски дрешки, все ми изглежда рано. За сега гледам и набелязвам , събирам мнения колко неща ще са необходими.
Момичета, напредваме със страничките, май е време да мислим за ново име на темата!
Моето предложение е : "Великден чука на вратата,а юнчето все по-нетърпеливо чака!" easter easter easter

Общи условия

Активация на акаунт