Кукър: рецепти и програми - Тема 2

  • 127 696
  • 764
  •   1
Отговори
# 255
  • Paris, France
  • Мнения: 17 644
Имам телешка кайма 500гр, доматен сос за спагети 700гр. Не мога да се ориентирам по книжката още колко вода и спагети да добавя. Вие как правите болонезе в кукъра?

Никак. Спагетите са фини и се готвят лесно на котлон. Не бих цапала купата с тях или соса им. В голяма тенджера сложи вода със супена лъжица сол да заври, омажи спагетите в зехтин хубаво и ги пусни за колкото време трябва на отворен капак и силен огън. Правя си соса в тиган а спагетите ги варя на котлона в тенджера, оцеждам в сито и сервирам. Да пържиш 500гр кайма в тясна и висока тендера на кукър е кауза пердута. Изпържи си я набързо в тигана с чер пипер и малко сол, добави соса и остави на бавн огън 5мин. Цедиш, сервираш, готово.

Яла съм паста от кукър у хора, за които смея да твърдя, че готвят добре. Буламач си е. Г-жа стихийно бедствие беше пуснала рецепта за спагети, сготвени в сос. Още като ги видях на кво мязат се отказах. Соса на спагети трябва да е сготвен в тиган за да се редуцира а спагетите сами в солена вода. Готвени в сос те поемат от соса, променят цвета си и после са като преседели в стара манджа 2 дена.

В кукъра готвя едра паста - пенне, тортили, фарфале. Омазвам с ръце в зехтин и слагам в купата. Заливам със студена вода + чаена лъжичка сол, в тегло 2:1 вода:макарони и пускам на програма бял ориз, налягане 2, 5 минути, да се отвори веднага клапата. Чакат ме прелестни сварени ал денте макарони без излишна вода и без да слепват, нали са омазани в зехтин. Соса отделно  Mr. Green Ако рецептата изисква смесвате, изсипвам соса в кукъра и с лопатката за ориз размесвам. Сервирам с черпака към кукърчо.

pati,  bouquet bouquet bouquet за инфото. Да имам и аз план Б. Твоята кой модел е?

# 256
  • Мнения: 496
Моят модел е GM G,  а на майка ми е
 GM F. Готвя и на двата модела, защото вторият ми е на вилата и основно го обслужвам аз.

# 257
  • Мнения: 33 521
Невена, издирих тзи термомикс,
 https://www.youtube.com/watch?v=OJTOn03FbeI
изглежда интересен, но в България никога не съм виждала да продават! Ако някоя девойка знае да каже къде има? Не съм сигурна дали ще ми върши работа обаче, такова "измити" манджи, които готви у нас няма да се ядат!  Joy Добър е за разни кремове и теста, но такива също не се тачат в нас, единствените тестени неща, които се ядат у нас са палачинки, солен кейк, пица, пърленка, спагети! Имам месеща купа на Тапъруеър, която ми прави чудесни теста без дори да пипам с ръка, само слагам съставките и бъркам със силиконовата шпатула!  chef Но уредчето много ми хареса Whistling, имам явно заболяване и нестихваща любов към всякакви такива технически улеснения  hahaha на досадния, ежедневен дмакински живот! Sick

# 258
  • Paris, France
  • Мнения: 17 644
Моят модел е GM G,  а на майка ми е
 GM F. Готвя и на двата модела, защото вторият ми е на вилата и основно го обслужвам аз.

Благодаря  bouquet. Olla GM G е предпоследният модел с издаден екран и светещи в червено букви, предполагам. А би ли ги сравнила накратко, ако обичаш? Има ли функция, която едната да има а другата - не? С коя се работи по-лесно? Ако сега купуваше и парите нямаха значение коя би избрала? Благодаря.

Хм, дам, Мими7299, явно с тебе сме нещо като астрални близнаци в това отношение  hahaha. Няма лошо. Майка ми е още по-зле. .няма да ти казвам освен няколкото машини за кафе, топлещи чашата празна, мелещи, с 9 или 15 бара, ел. скари и роботи колко чудесии има. Термомиксът не се продава в магазин. Идва представител и го демонстрира. Не е идеален. Силата му е в малкото приставки и многото неща, които прави сам и за секунди. И не, бургиньон или даже крем супа не бих правила в него. Сто пъти ми е по-лесно да хакна всичко в кукъра и след минути да го мина с ръчен пасатор. Обаче за готвени кремове и подобни термомикс няма равен. Температурата се наглася с точност до 1 градус по Целзий. За яйчени кремове това е огромно предимство. Че и сам си ги прави. Като го нямах, никога не бих седнала да правя разни кошници от пясъчно тесто с млян бадем пълнени с яйчен сладкарски крем и плодове отгоре. Да бъркам с термометър да гледам кога е достигнала 82 градуса температурата, щото на 83 става на топчета. Не, мерси. За 20 сек е смелил бадемите, за още 15-20 направил тестото, пълня с вода и малко препарат, пускам турбо, плакна и слагам млякото с яйцата и захарта за крема, настройвам температурата и скоростта и той сам си го прави. Наливам и във фурната. Мели кафе, брашно. Аз тук пълнозърнесто ръжено не намирам, но ръж има бол. Има неща, за които не го цапам - шоколадов сос с равни части захар, какао и вода, примерно. Майонеза прави хубава, но с балона на ръчния пасатор цапам по-малко. За печене на фини сладкарски изделия и кремове, мелене на брашна и кафе е незаменим. новите модели Термомикс си теглят сами сложеното вътре.

Kenwood Cooking chef прави много повече неща. Всъщност с допълнителните присравки прави абсолютно всичко, което може да се сетиш - освен, че сам бърка пържените яйца със сметана функцията, заради която го взе ММ  Joy. Има сокоизтисквачки - за циртусови и твърди, мелници за месо, домати, сирене, резачка за тревисти подправки, блендер (не готвещ), купа с рендера за картофи, стъргани и рязани зеленчуци, мели брашно, кафе, преви кори за лазаня и ги реже за талиятеле. Свят да ти се завие от готвене. В него всичко се готви както е в рецептата, че си го и бърка, сладурът. И се наглася с точност до градус! Меси, ферментира си тестата. Само че....... един белтък не може да разбие на сняг  hahaha. От 2 белтъка нагоре му трябват.

Скоро като го взехме, ММ покани колега от университета, ливанец, отскоро женен. Помнех, че много обича един десерт - муфатака. Десертът е от варен ориз със шафран, който се бърка на каша с часове. Преди да дойдат беше готвене и чудо. Направих прословутата муфатака (от фатака - бъркам на арабски) в Кукинг шефа. Като цяла нощ бях бъркала баварски кремове, пандишпанови блатове и желета. Като сервирах десерта колегата се разплака от радост. Целуна ми ръката и ми каза, че в живота му нито майка му, нито жена му биха направили такъв десерт специално за него. Той се прави на плажа, събират се много хора и се редуват да бъркат. Жена му ме гледаше с ненавист. ММ ги заведе гордо в кухнята и показа робота и демонстрира какво може да прави. Светнаха им очите  hahaha. В понеделник колегата бе пратен да купи робота с всички възможни приставки. Казали му цената Mr. Green. Поотказал се, но ММ, аз и жена му дружно го побутнахме, та го взе. Даже и на майка си купи такъв  Mr. Green -по-нов и усъвършенствуван, разбира се.

Миме, ние с тебе сме само за Бъкингамския сарай, ама пърленки пък няма да могат да ни правят, пусто  hahaha

Последна редакция: нд, 15 окт 2017, 21:26 от Nevena Virolan

# 259
  • Мнения: 496
GM F няма програма за втасване на тесто, налягането е на три степени, докато при GM G е 4 степени, но установих, че това няма значение. Всяко програма си е зададена фабрично с подходяща температура и налягане/так,където има/ И с двете се работи лесно. За себе си ако трябва да взимам отново бих си взела F. По евтина и върши същата работа като по-скъпата G, но това нямаше как да разбера ако не бях работила и с двете.

# 260
  • Мнения: 33 521
Невена, като те слушам ти си добър кулинар и явно обичаш да приготвяш деликатеси!  chef bouquet Аз, и въобще у нас се храним доста по просто.....никога не приготвям сладкиши у дома, освен три рецепти, които въртя! hahaha  -  постни шоколадови квадрати, бананови мъфини и един сладкиш със сладко и канела! Никога не пържа каквото и да било, защото трябва да седя до тигана.....не умея много добре да пека меса, затова на Филипса първо пусках на стю и после бейк! Ставаше мозък! Добре ми се получават класическите манджи - боб, попска яхния, чорба мерджемек с лют пипер, пълнени чушки, мусака, джолан с картофи, пиле с грах, ориз с праз и маслини.....доста риби приготвяме.....обичам да правя разядки всякакви  - от червени чушки и извара, кьопоолу, гуакамоле, домашна лютеница от печени чушки и сушени домати с чесън....ей такива неща! Вкъщи винаги има сготвено някакво ястие, обикновено на кукъра, но не сухо, все манджорляк и винаги салата!  Flutter Хляб почти не ядем, един хляб едва придъвкваме за три дни! Десерти също не ядем, освен по празници! Крем карамел съм правила два пъти в живота си....този термомикс няма да ми е нужен, но ми изпълни душата  и сега все той ще ми е в главата! hahaha hahaha
Ако имах повече време, а не да съм на работа по 9 часа пет дни в седмицата бих готвила с удоволствие! Но за два часа вечер кое по напред.....!Някой ден обаче живот и здраве и термомикс ще взема! bouquet
Пати, значи да купуваме F и да не си даваме парите за G? newsm78

# 261
  • Мнения: 496
F има основните, както и при G: турбо, под налягане, пара, бавно готвене, паста, ориз, фурна, скара, тиган. Като поръчваш, съветвам те, ако имаш възможност, добави си халогенен капак и допълнителна купа. Голямо удобство е с две купи, а и те си имат някакъв живот, консуматив са. На някакъв етап ще се похабят.

# 262
  • Мнения: 33 521
F има основните, както и при G: турбо, под налягане, пара, бавно готвене, паста, ориз, фурна, скара, тиган. Като поръчваш, съветвам те, ако имаш възможност, добави си халогенен капак и допълнителна купа. Голямо удобство е с две купи, а и те си имат някакъв живот, консуматив са. На някакъв етап ще се похабят.
Напълно си права за двете купи, имам ИП с две купи, стоманена, която е доживотна, като едновремешните тенджери алпака и керамична за пържене! При поръчването му взех и допълнително уплътнение и красив силиконов капак! Опциите на Олята наистина са повече....май това ще е следващият ми кукър! Praynig Но пъво ИП трябва да си изслужи службата! hahaha
Ето го моят хубавец! Може да се добави и стъклен капак, но като знам колко често ги изпускам по добре силиконов! Joy
https://www.amazon.com/dp/B00FLYWNYQ?ref=emc_b_5_i

# 263
  • Paris, France
  • Мнения: 17 644
GM F няма програма за втасване на тесто, налягането е на три степени, докато при GM G е 4 степени, но установих, че това няма значение. Всяко програма си е зададена фабрично с подходяща температура и налягане/так,където има/ И с двете се работи лесно. За себе си ако трябва да взимам отново бих си взела F. По евтина и върши същата работа като по-скъпата G, но това нямаше как да разбера ако не бях работила и с двете.

Благодаря Пати  bouquet. Безценна информация, която заслужава да бъде сложена на първа страница в следващата тема. Това за налягането е много интересно. Имам съседка, чиято Оля Ф има 4 степени налягане, а най-новата и - Оля Г делукс има 5. Май има разлики и в самите модели. Оля Е има 2 разновидности. Тя пък не харесва екрана на новата си Оля, който е 1:1 с този на моята, но аз съм и свикнала и този на най-новата Оля Г делукс ми харесва повече точно защото ми е познат. Удобство за висок човек е и наклоненият екран. А купите и покритието им как са? Еднакви ли са? Разгледах сайта, който показа и ще проверя дали не доставят до Франция  Grinning.  Жалко, че не предлагат иноксови купи, защото точно те са вечни.

Миме, у нас е трагично полЮжениетУ. Дъщеря ми не яде месо а сина не яде риба. Децата гравитират около въглехидрати а аз съм на нисковъглехидратно хранене. Дъщеря ми не обича сладкиши с шоколад а сина само тях иска. Тя пък иска малинови сладкиши на бял блат а той не ги ще. Днес за обяд правих пържени филета от сьомга за МД, ММ и мене и панирано пуешко за сина. Гарнитура от зелена прясна бакла за МД и мъжо и салата от краставици, моркови и цвекло за сина ми и за мене. Десерт крем карамел за МД и шоколадови муфини за МС + пресни малини. Вечерята е кози ребра на пара с гарнитура останалото цвекло  hahaha притоплено и картофи на фурна. Салата от маруля и малини, че съм купила 2 щайги. Закуската беше блини с хайвер от сьомга за г-жицата и омлет и бъркани яйца за господата. Утрепва ме ежедневното готвене на 100 неща. У нас пълнени чушки или тиквички се не ядат. Децата не понасят супи или готвени зеленчуци и пиле с бамя, рагу, телешко със зеле, моркови, чесън, лук, тиквички, патладжан, крем супи от гъби, от броколи със Стилтън, карфиол с бяло сирене правя само за нас. За готвена риба и дума не може да стане  Embarassed, ядем си я с баща им  hahaha. За тях готвя бобови всеки ден, обожават ги. Боб - бял, червен, черен, шарен, бакла - дребна, едра, леща - зелена, едра кафява, червена, като твоята супа, грах - сух и счукан жълт и зелен, нахут през ден. Мусака с картофи без заливка, тази с агнешкото и патладжана я не щат правя в кукъра. Сърми - лозови с мляно телешко и ориз, зелеви от кисело зеле и кълцано месо за нас. Чилито кон карне е без чили, защото дъщеря ми не понася люто а всички други не можем без такова.

Пържа докато режа салатата, че и без това съм до печката. Не ми тежи. Чистенето е трудното после  #Cussing out. Като няма да ме има наготвям от вечерта ястия, на които не им личи че са готвени предварително и съпружеското тяло претопля. Сърми, бобове и бакли, печено на грил пиле са идеални.

Връткави яденета с много ситно рязане и слагане последователно готвя рядко, че без това никой не ги яде  bowuu. В Неделя правя кускус с агнешко, но децата ядат само кускуса и не барват зеленчуците. Бьоф Строганов чат пат, маринован агнешки дроб - режеш на кубчета 1 см на 1см и от вечерта мариноваш. На другия ден само нарязваш лук и чесън и много магданоз и копър и за 5 мин е готово в тигана.

Установих, че ме дразни миенето а не готвенето. И колкото повече уреди събирам, толкова повече мия и най-вече суша. Толкова ме дразни, че тестото за хляб вече го правя с бъркалките на миксера за да не мия казан и бъркалки на ръка.

# 264
  • Мнения: 33 521
Ооо, Невена, такова готвене аз не бих си причинила....не разполагам и с такова време! Сега съм решила да не готвя и орез седмицата, връщам се утрепана....не мога...животът ми ще мине в кухнята, колкото и да е хубава! Sad

# 265
  • от Луната
  • Мнения: 1 775
Имам телешка кайма 500гр, доматен сос за спагети 700гр. Не мога да се ориентирам по книжката още колко вода и спагети да добавя. Вие как правите болонезе в кукъра?
Ей това е моята рецепта и ми стават супер  "На Фрай запържих 1 малка глава лук, малко морков и зелена чушка ситно нарязани. След като се запържиха сложих и каймата и последователно прибавих сол, чубрица и малко черен пипер. Вие може да сложите и други подправки, които обичате. Когато и каймата се запържи добавих 1 буркан сос за паста Неполитана, купен от Лидъл и 1 бурканче около 200 гр домашна салца. Когато и соса се позапържи добавих ситно нарязан чесън и малко след това начупих на 2 един пакет спагети 500 гр. Сипах около 1 л вряла вода, затворих пуснах програма Ориз за 8 мин. Когато тя приключи изчаках 10 мин, изпуснах парата и резултата го видяхте Wink"

Невена и аз като Мими не готвя такива завъртяни неща. Имам късмета, че ММ е всеяден и изобщо не му пречи да яде 2 дена едно и също Wink. Хлапето е по капризно и ако се съобразявам само с нея ще ядем боб, леща и спанак - чорба само Wink

# 266
  • Мнения: 33 521
При нас проблемът е също с капризите, ако трябва да съм честна не мога да събера и три ястия дори, които обичаме и тримата, едното от тях е спагети! newsm78
Детето иска оновно ВХ, пържени картофи, пици, картофена яхния, пиле с картофи ooooh! ooooh!
Аз искам някакви месца със ннеутрална салата, зелении или домати и краставици, а баща ни харесва и то двете неща, но приготвени не как да е, с коричка, запържени и т.н.!
Та затова имах и мултикукър и слоукукър и напоследък и един каменен тиган, който използвам за пържене, дори не го прибирам, стои на котланите! ooooh! ooooh!

# 267
  • Мнения: 899
Момичета, имам питане за готвене на булгур и елда. Имам кукър Филипс, който има програма и за rice и grain. Една от любимите ни гарнитури в къщи е пилаф от булгур, но обикновено го правя на дълбок не залепващ тиган. Ако го сложа в кукъра, коя програма би била по-подходяща, rice или grain? на grain по принцип какво би трябвало да се готви?
А боб, леща и други варива на коя програма правите?
Мерси

# 268
  • Мнения: 33 521
Момичета, имам питане за готвене на булгур и елда. Имам кукър Филипс, който има програма и за rice и grain. Една от любимите ни гарнитури в къщи е пилаф от булгур, но обикновено го правя на дълбок не залепващ тиган. Ако го сложа в кукъра, коя програма би била по-подходяща, rice или grain? на grain по принцип какво би трябвало да се готви?
А боб, леща и други варива на коя програма правите?
Мерси
За жалост аз не обичам булгур и не готвя,....но след като е зърно по логика е да го сготвиш на grain!  Hug

# 269
  • София
  • Мнения: 1 464
Виктоалия, благодаря за рецептата!
Аз направих спагети болонезе с подобни продукти и пропорции, но на програма STEW не ми се получиха добре наистина...

Общи условия

Активация на акаунт