НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 813
  • 726
  •   1
Отговори
# 690
  • Бургас

mis_val, какво ти има на стомаха? СРЧ ли имаш? Аз имах проблеми със СРЧ вследствие на стрес + бъбречни истории и да ти кажа храната и съня + спокойствието в момента много м помагат. Взех си аминокиселината Глицин, а сутрин на гладно пия топла вода с лимон, зехтин и малко сол. Това много ми помага, а вечер задължително изпивам по една огромна чаша костен бульон.
Лея,да със СРДЧ съм .Обаче трайно нищо  не  ми помага.Аз сега пия Л-глутамин,ще прочета за тоя Глицин,а бульона за съжаление зверски ме разхлабва.

# 691
Здравейте!
Никъде не намирам информация за референтни стойности след обременяване с глюкоза.Преди време правих и след 120мин.беше 3,1.Беше ми много лощо едвам си тръгнах от лабораторията.Еднокриноложката каза,че е ''малко ниско'' и до там.Замислих се дали не съм с ИР?Мн.трудно смъквам кг.С Хашимото съм.Ще Ви бъда много благодарна ако изкажете мнение.

# 692
Ето виж тук една
Таблица
И Тук

Доколкото знам, кр. захар на 120 мин не би трябвало да е по-ниска от тази на 0 мин.

# 693
Вери,много благодаря! bouquet
Прочетох и съм в размисъл.Има вероятност при мен да не е съвсем коректен теста.Пише три дни преди теста да не се ограничават въглехидратите.По онова време месеци наред бях на салати,малко риба,месо и мляко в кафето и таратор.Кр.захар ми е по-ниска от 0 мин.Ще трябва да повторя теста. Sad
Освен това пише,че ниските нива на кр.захар може да се дължат на хипотиреоидизъм.И как да се разбере например от това ли е?

Последна редакция: вт, 11 апр 2017, 20:12 от Silverstone

# 694
Момичета,имате ли впечатления от тази книга:
http://knijnaborsa.bg/mikrobiom-dieta.html

# 695
Силвърстоун,
ако ще повтаряш теста, виж задължително и инсулина - пак така на 0, 60, 120 мин.
За мен той е много по-важен при едно такова натоварване.
Сега последно изследва ли го?

Пусни и гликиран хемоглобин, ако е възможно.

Тук, където живея, хич не му обръщат внимание на инсулина. Дори и на гладно. Много ме дразнят...

# 696
sun sea, Борислава Люцканова коментира нещо вчера за тази книга за микробиома - май били рецепти, които да осигурят най-вече пребиотици, много от тях по АИП.

Silverstone, според мен няма смисъл да правиш пак изследване, поне не скоро. Разбирам, че се притесняваш защо не отслабваш, но ако така или иначе се храниш нисковъглехидратно, просто си продължи така и помисли за друго възможно обяснение - щитовидната функция, кортизол, полови хормони или въобще нещо друго. Не мисля, че ОГТТ е необходим в случая. Но ако ще го правиш, спази изискванията - няколко дена преди това яж голямо количество въглехидрати.

# 697
  • SA
sun sea , тази книга я имам на английски и съм я преглеждала отгоре-отгоре. Според мен си струва четенето. Мисля, че добре е обяснена ролята на микробиома за човешкото здраве и болестни състояния. Самата диета препоръчва изключване на храни с глутен, соя, яйца, млечни и др. , описват се полезните за чревния тракт храни и вещества като напр. инулин, пробиотици и т.н. Има също примерни менюта, рецепти, списък с подходящи храни.
Silverstone, и аз като Вери мисля, че е било добре да се изследва и инсулин, паралелно с кръвната захар. Много е възможно инсулина ти да е бил доста висок на 1 час и оттам да се е стигнало до ниски стойности на кр.захар на 120 мин и прилошаването, което си имала.
bibs, успех с режима!
mamaMecka, момичетата правилно са те посъветвали да имаш повече търпение. 15 дни са едно нищо за да се говори за резултати. Какви са проблемите със сърцето ти?

# 698
Попаднах на интересна статия за яйцата:
В продължение на години яйцата бяха определяни като храна с високо съдържание на холестерол, която трябва да се избягва на всяка цена. Всички знаем, че когато в тялото ни има твърде много „лош” LDL холестерол, той може да се натрупа в артериите и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания и инсулт.  В същото време холестеролът е важен съставен компонент на всички клетки в човешкото тяло. Той оказва влияние върху различни процеси, случващи се в организма, най-вече на хормоналните.

Заблудата за холестерола и яйцата

Повечето хора биха отговорили, че консумацията на яйца влияе върху нивото на холестерол в организма. Това е една от най-големите заблуди свързани с определена храна. Приемането на холестерол чрез храната не повишава нивата на холестерол в организма. Причината за това е, че черният дроб произвежда над 95 % от холестерола в кръвта. Когато приемаме зърнени храни, захар, сода или други богати за захар храни, те бързо се превръщат в захари. Тези захари не са нужни на кръвната ни система и поради това се „преместват“ в черния дроб, където се превръщат в наситени мазнини. Увеличаването на холестерола почти винаги се дължи на прекалена консумация на зърнени храни и захар и не толкова на консумацията на яйца или мазнини.

Холестеролът и мазнините в белтъка и жълтъка

В едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. Тъй като препоръчителния дневен прием на холестерол е 300 милиграма, много хора избягват жълтъка и консумират единствено  белтъците на яйцата. В това няма нищо лошо, белтъците са чудесен и здравословен източник на белтъчини, но със сигурност в менюто на един здрав човек има място за цяло яйце. Белтъкът се състои основно от вода (87%) и белтъчини (13%), не съдържа холестерол и почти никакви мазнини. В последните години се установи, че две трети от мазнините в яйцата са от така наречените ненаситени, които са полезни за организма.

Богат източник на витамини и минерали

Яйцата са добър източник на витамини А, Е и К. Яйчните жълтъци са едни от малкото храни, които са есествен източник на витамин D. Вещества, които често липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат също да бъдат набавени чрез яйцата. Тези ценни витамини действат благотворно на целия организъм – на зрението, на регенеративните функции, на костната система и помагат в борбата със свободните радикали.

Яйцата са полезни за черния дроб

Освен витамини, яйцата съдържат различни вещества полезни за черния дроб, като холин, който подобрява паметта и извежда отровите от черния дроб и лецитин, разграждащ плаките в кръвоносните съдове. Трябва да се има предвид, че хора, които имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Яйца не се препоръчват и за тези, които страдат от камъни в жлъчката.

Подходяща храна за физически активни хора

Едно средно голямо яйце съдържа около 7 г пълноценни белтъчини, които са еталон за биологична стойност. Това означава, че мускулите усвояват много по-лесно белтъчините от яйцата, отколкото от месото например. Това ги прави чудесна храна за активно спортуващите хора, които „хранят” голяма мускулна маса.

Яйцата са нискокалорична храна, топяща мазнините

Въпреки че в яйцето има голямо съдържание на холестерол, калориите са едва 80. Ако сте чували, че от яйца се пълнее, това не е вярно и те често присъстват в режимите, съставяни от Ипократис.  В жълтъците се съдържа сяра, която стимулира обмяната на веществата и помага за топенето на мазнините. Действа и благоприятно за пречистването на организма. Сярата е важна и за здравето на кожата, ноктите и косата.

Яйцата не увеличават риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора

Доказано е, че консумирането на яйца в умерени количества не увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора. Броят на яйцата, които можем да си позволим за деня, много зависи от това с какво ги комбинираме, какви са хранителните ни навици и двигателната ни активност. Здравият и активен човек може спокойно да хапва до 3 яйца на ден, в случай, че не злоупотребява с въглехидрати и  други белтъчини с животински произход. Но ако страдате от диабет или сърдечно-съдово заболяване, трябва да внимавате с приема на жълтъците.

Както разбрахме, яйцата не са вредни и не могат да са причина за заболявания. Проблемите идват, когато не сме добре информирани и нямаме мярка. Опитайте се да постигнете баланс. Прекаляването с количествата или пък пълното лишаване крият еднакви опасности, без значение каква храна консумираме. Бъдете умерени!

# 699
Е, аз днес съм на яйца.....     Laughing
з-кафе, 1 сварено яйце с масло, половин час джогинг
о-кокосов омлет с бекон, салата
в-риба на скара, салата печени чушки
между тях-ябълка, чай....
когато ще тичам, едно яйце ми е достатъчно, хем не е на празен стомах, хем е лека храна, не ме натоварва.

Та, привет и днес!     Hug

# 700
  • UK
Здравейте момичета, преди години бях влизала в темата само информативно. Кажете, НВ - ВМХ и т.нар. кето диета едно и също ли са? Членувам в една англ. група във фб за тази диета, храненията им много се доближават, мерят си дъха и урината с ленти, за да са сигурни, че са в кетоза, и се стараят да поддържат "гладуване" 16 на 8 часа, ползват приложения на телефоните да изчисляват процентите и грамажите въглехидрати, мазнини и протеини, които поемат ежедневно. Режимът в тази диета на същия принцип ли е? Аз съм с поликистоза и се мъча някак да овладея нещата, че освен на килограмите, се отразява зле и на цикъла и на кожата ми вече. Гледам, че масово тук при поликистоза препоръчват кето диетата.

# 701
dejie, кетогенното хранене (кетодиетата) е по-краен вариант на НВ-ВМХ. Както си видяла, за да са сигурни, че са в кетоза, трябва да си проверяват нивата на кетоните - или в издишания въздух, или в кръвта (в урината няма смисъл, макар че много хора го правят). Кетоза се поддържа сравнително трудно от повечето хора и поне според мен няма смисъл да се стремиш към нея, ако те устройва и по-умерен вариант на НВ-ВМХ. Това ще се види, след като започнеш и караш на това хранене известно време. След като си с неовладяна поликистоза, акне и наднормено тегло, може би е добре да започнеш от по-стриктен вариант, но мисля, че чак кетогенно хранене не е задължително, поне не и докато не се убедиш, че не можеш да постигнеш резултат без кетоза.

# 702
  • UK
Акнето и нерегулярният цикъл определено се появиха след покачване на теглото, забелязвам и че веднага се регулират като смъкна, всичко си е свързано. А качих тегло след ражданията, с времето става все по-трудно да смъквам, а и съм била вече на всякакви режими, смъквала съм по много и после съм качвала обратно последните 5 години. Освен това съм с отстранен един яйчник и хормоните съвсем дадоха на късо. Преди бременностите бях кльощава и само спиране на хляба и сладкото даваше страхотен ефект, сега това не ми влияе, аз и сладко по принцип не ям. Пробвала съм нисковъглехидратни диети и не съм смъквала нищо, но мисля, че грешката ми е била, че тогава съм наблегнала много на протеините, което само по себе си е калорийно. Сега трябва и протеините да смятам и да ограничавам.
Вече 4 дни съм на този режим и не мисля още да се задълбочавам в мерене на кетони, че гледам там масово вземат и добавки, магнезий и какво беше още, а аз нищо не вземам.
Целта ми е да смъкна килограми, и да държа инсулина под око, че чувам, че диабетът е често срещан резултат след неовладяна поликистоза, пък и съм малка още  Laughing  Сега съм 160 см на 70 кг, на 60 съм екстра, макар на младини бях 50.  Laughing  

Благодаря много за отговора!  bouquet

# 703
Такаааа. Нехендрена съм яко. Май ще се окаже, че от 3 години съм с кандида, без на никой (гинеколози, гастроентеролог, нефролог) да му светне. Май имам и в червата, че понякога имам болка в корема, но не съм имала течение.  newsm78Попрочетох това- онова и за храненето. Препоръчва се кокосовото масло, да се увеличи киселото мляко. Сега въпрос- киселото мляко ли да увелича или заквасената сметана?
Трябват ми и по- кисели храни- ябълков оцет(но той се прави със захар) и грейпфрути. Има ли значение дали да пия фреш от грейпфрути или някаква хранителна добавка от него да взема, пак заради захарите в плода?  Отделно лактофлори ще си набавям пак от добавки.
Ако някой може да ми окаже помощ ще съм благодарна. В петък съм на преглед.

# 704
Кам,Шоки,благодаря ви! bouquet Hug bouquet

Общи условия

Активация на акаунт