НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 824
  • 726
  •   1
Отговори
# 705
mariat, защо са ти грейпфрути? Embarassed Имат мощно действие срещу кандида ли? Малко се съмнявам. Кокосовото масло по принцип се води, че има и антибактериално действие, но и само на него не може да се разчита. Peace Между киселото мляко и сметаната по-добрият избор според мен е киселото мляко заради ферментацията.

# 706
Да, Шоки, заради антибактериалните си вещества  се ползва грейпрфут.
Имало и някаква тинктура, които се разтварят в базово масло, ама не разбрах дали се пие или се мие.  Embarassed
Няма да разчитам само та тези илачи, но искам да съм стриктна, и да си вържа гащите от всякъде.

# 707
Мариат,
По-скоро е екстракт от семената на грейпфрут.
Преди години като се интересувах от кандида често се споменаваше :
Цитросепт

И още

Иначе не мога да си преставя колко плод ще трябва да изядеш заради тънката му ципа/кора.  Simple Smile

# 708
  • някъде
Здравейте   bouquet
Понеже на вас имам повече доверие, отколкото на лекарите  Hug та накратко историята:
Пуснах си щитовидните хормони и антитела и резултатът е следният:
TSH  3,95    0,27-4,20
FT4  13,24   12-22
FT3  5,74    3,1-6,8
MAT  26,4    0-34
TAT  564,1   0-115
Днес бях на ендокринолог и диагнозата е Хашимото и гуша, гледа ме на ехо- нямам възли. Изписа ми само селен от 100мг по 1табл.дневно и да си изследвам кръвна захар на гладно и имунореактивен инсулин. Според вас достатъчно ли е само селен или би било добре и нещо друго да пия?
 Кръвна захар пусках края на мин.година и беше на долна граница. Но понеже имам съмнения за ИР бих искала да си пусна изследвания, но не съм много наясно кое да изследвам. Бихте ли помогнали  Embarassed  Знам, че трябва да пазя и диета, да изхвърля захарта и тестото от менюто си, но като за начало ще пробвам да го намаля до минимум (ако успея  ooooh!)

# 709
  • София
Здравейте   bouquet
Понеже на вас имам повече доверие, отколкото на лекарите  Hug та накратко историята:
Пуснах си щитовидните хормони и антитела и резултатът е следният:
TSH  3,95    0,27-4,20
FT4  13,24   12-22
FT3  5,74    3,1-6,8
MAT  26,4    0-34
TAT  564,1   0-115
Днес бях на ендокринолог и диагнозата е Хашимото и гуша, гледа ме на ехо- нямам възли. Изписа ми само селен от 100мг по 1табл.дневно и да си изследвам кръвна захар на гладно и имунореактивен инсулин. Според вас достатъчно ли е само селен или би било добре и нещо друго да пия?
 Кръвна захар пусках края на мин.година и беше на долна граница. Но понеже имам съмнения за ИР бих искала да си пусна изследвания, но не съм много наясно кое да изследвам. Бихте ли помогнали  Embarassed  Знам, че трябва да пазя и диета, да изхвърля захарта и тестото от менюто си, но като за начало ще пробвам да го намаля до минимум (ако успея  ooooh!)
Диди, как се храниш към настоящия момент? Трябва да избягваш гоинотрогенни вещества и омега 6, че водят до възпаление. За да не се чудиш кои са те- млечните продукти, ако не си сигурна в източника им, соеви продукти и продукти със съдържание на соев лецитин, фъсътци, ядки си позволявай рядко и то само сурови, рядко означава до 100гр на седмица. Карфиол и броколи само след бланширане или някаква преработка. Дай малко повече инфо за себе си. Как се стигна дотук? Стрес, ядене? Има значение откъде е тръгнал проблема, за да се разреши. В семейството ти има ли роднини с такива заболявания?

# 710
  • В полите на Пирин планина
Изпуснала съм почти цялата тема, но наваксах днес.  Peace

WASP се е появила за кратко.

Аз зарибих и ММ за нашето хранене. Спря да яде хляб, което е велико постижение за него.  Mr. Green

# 711
  • някъде
От дете предпочитаните от мен неща са въглехидратните- шоколади, вафли, бисквити, бонбони и всякакви подобни. Следователно от дете съм със запек, на който не обръщах особено внимание до скоро, докато не започнах да чета разни статии, в които се обясняваше колко вредно и токсично е това. Освен запек, имам и подуване, газове, понякога и болки в стомаха. Преди 5 години се започнаха и едни рецидивиращи цистити, които пък отключиха разни депресии и тревожни състояния. Стигнах и до пиене на антидепресанти, които след около 7-8 месеца спрях сама, защото не виждах файда от тях. 2012 год. отидох на ендокринолог, защото не можех да се храня и свалих около 7-8 кг за 10-15дни /което беше на нервна почва/, спомням си че тогава ми изследва две неща, които каза, че са в норма, опипа ми гушата и заключи, че нямам проблеми. Относно килограмите- до 25 год.възраст подържах 55-60кг на ръст 165см, но след забременяване и раждане станаха 75 кг /вече 10 години/, които се надявах сами да си отидат, но естествено, че без да съм променила начина си на хранене няма как да стане. Имам натрупани сланини около корема, чупещи се нокти, коса-омазняваща се в корените, а суха по дължината на косъма, умора, желание за сладки храни... Акне имам от около 18-19годишна възраст /появило се според мен от стискане на черни точки/, сега около цикъл също се появява по някоя пъпка. Цикълът ми е редовен, като само преди два месеца се случи да закъснее с близо 10 дни.
Относно наследствени фактори- майка ми след едното раждане е с операция на студен възел, сестра ми и тя е с някакви щитовидни проблеми /мисля възел и хашимото/. Относно ИР- майка ми е с висока кръвна захар, но не е пускала други изследвания, за да се види проблема, от 5-6 месеца е спряла сладкото и тестеното/позволява си типов хляб и понякога картофи/ и е свалила кръвната захар. Доколкото знам дядо ми след катастрофа със сина му е развил диабет, а пък баба ми- след смъртта на дядо ми.
Чета ви от няколко месеца и на няколко пъти започвах този режим на хранене, но издържах по 7-10 дни и отново нападах сладкото. ooooh!
Много ще съм благодарна на мненията ви, особено на тези на Кам и Шоки bouquet

# 712
Диди, само селен може да ти е достатъчен, може и да не е... Ще видиш как ще се чувстваш. А в храненето започни според мен с въглехидрати от порядъка на 70-80 грама на ден (без да включваш зеленчуците в тази цифра) и виж как ще се развият нещата. Желая ти успех! Hug

# 713
  • SA
Диди, изследвай си кр.захар и инсулин на гладно, а ако решиш и обременяване с глюкоза си направи, преди да започнеш да се храниш НВ. Мисля, че е добре да си изследваш също и мастния профил- холестерол, HDL, триглицериди.
Предвид проблемите с щит. жлеза не е добре да се стремиш към кетогенно хранене и крайна въглехидратна рестрикция. На твое място бих насочила усилията си към спиране на захарни и тестени изделия, евентуално млечни и укрепване на стомашно- чревния тракт.
Явно си фамилно обременена и с диабет, и с болести на щит. жлеза.
Успех ти желая и дано скоро се почувстваш по-добре.

# 714
Много благодаря на момичетата,които изказаха мнения и препоръки на мойте въпроси! bouquet
Днес си изрових изследванията,от мин.год. са.Понеже отдавна съм с Хашимото и гледам да си следя хормона.Не обърнах внимание на кр.захар.Още повече,че и ендокриноложката не се впечатли и нищо не каза.Вчера писах резултатите по памет,близки,но не точни стойности.Чак сега видях,че имам и за инсулин.
Глюкоза 0мин. 4,93    реф.стойност 3,3-6.0
Глюкоза 120мин. 3,3  реф.стойност под 7,80

Инсулин 14,5             реф.стойност 3,00-25,0
120мин.инсулин11,17         реф.стойност 16-166
Пишете за 1ч.Аз нямам проба на 1ч.Само 0мин. и 120 мин.Така е писала докторката.
Ще ви бъда много благодарна за мнение за инсулина под норма на 120мин.Това ли е ИР?Виждам,че някои имате ИР,трябва ли да се приемат медикаменти или може с хр.режим да се контролира положението?Не си мислете,че не ми се ходи на д-р,изследвания и  затова питам тук.Просто виждам,че премълчават,нехаят и трябва сам да се информираш .Четох малко в темата,но ми е каша в главата.Поне като отида на следващо изследване да знам ако трябва да включа нещо допълнително.

Последна редакция: чт, 13 апр 2017, 00:17 от Silverstone

# 715
  • София
Момичета  Hug, искам да ви пожелая светли и слънчеви празници!
Бъдете здрави и усмихнати!

Както винаги, искам да благодаря на всяка една от вас, която споделя, пита или отговаря - дори да няма отговор на конкретен ваш пост, никога не знаете на кого сте помогнали с него!

До след празниците!

# 716
Хубави празници и от мен! Hug

Скоро ще дойде моментът за нова тема - посъкратих първия пост и ще го сложа в нов вариант, с малко допълнения. Надявам се, че така ще бъде по-полезен и актуален.

# 717
  • В полите на Пирин планина
Весели празници и от мен!
Много здраве, щастие, любов и положителни емоции!  bouquet

# 718
  • SA
Silverstone, от това изследване единствено може да се каже, че инсулинът на гладно ти е леко завишен и захарта на 2 час ти е към долна граница. Изследването им на 1 час би било много полезно, за да се направят изводи, но за жалост не е осъществено.
Инулинът на 2 час ти е добре, нищо че не съответсва на тези дадени норми, които между другото са доста странни - 166 инсулин на 2 час е ужасно висок, а е писан като норма. Инсулинът на гладно също не бива да достига до 25.
Но тези норми на инсулина напоследък започнаха да се уточняват, когато и хората започнаха по-често да изследват тези показатели при обременяване.
В някои лаборатории захар и инсулин се изследват дори на 3 час, защото при известен процент от хората се установяват проблеми там, особено ако инсулинът на 2 час е по-висок от този на 1 час.
С две думи, исках да кажа, че може да имаш известни нарушения в инс. секреция, но това само се подозира от първото ти изследване, без да може да се каже с голяма сигурност.
Весели и щастливи Великденски празници, момичета, и от мен!  Hug

# 719
Kameloth благодаря за насоките!Това преписах катко е на изследването  реф.стойност 16 uU-166 uU/ml.
Честно казано нямам представа какви мерни единици са това. EmbarassedВ лаборатория ''Рамус'' си правя изследванията понеже е до вкъщи.Освен това преди пет години,когато трябваше близки от чужбина да ми кажат да изследвам вит.Д,само там  го правеха.Поне от лабораториите,които по онова време,в които питах.За въпросният витамин никой д-р не се сети.Оказа се доста под норма.Пак във форума се образовах за приема му.
Разбирам,че може да имам нарушения в инсулиновата секреция,но още не може твърдо да се каже.Това ли е ИР?Само с режим може ли да се закрепят/обърнат нещата?
Аз ще поглеждам тук,но на всички,които няма да влизат пожелавам Весели и спокойни Великденски Празници! Hug

Общи условия

Активация на акаунт