Мартенички кичим бели и червени, eто идат, идат МАРТенчетата засмени!- тема 13

• 58 094
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
Момичета, вие ще носите ли дрехи за бебето в родилния дом или ще използвате болничните? Аз мисля да си занеса.
В МД не позволяват.Обличат ги там с техни дрехи.За бебето само за изписването им даваш комплекта.Не знам ти къде ще раждаш,но на повечето места не дават да ги обличаш с твои дрехи.Разучи си.

# 361
Момичета, вие ще носите ли дрехи за бебето в родилния дом или ще използвате болничните? Аз мисля да си занеса.
В МД не позволяват.Обличат ги там с техни дрехи.За бебето само за изписването им даваш комплекта.Не знам ти къде ще раждаш,но на повечето места не дават да ги обличаш с твои дрехи.Разучи си.

Shocked
Въобще не очаквах.. И имат дрехи за бебе 1,5кг и за едно 4,5кг? Какви дрехи са?
От любопитство...

# 362

Shocked
Въобще не очаквах.. И имат дрехи за бебе 1,5кг и за едно 4,5кг? Какви дрехи са?
От любопитство...
Права си.Логично е да се замислиш за размерите.Вероятно си имат всякакви.Това обаче си е практика.От хигиенични съображение,да е стерилно всичко.Попитай за да си знаеш,може пък да ти позволят.Май са някакви
белички бодита и ританки,не съм сигурна точно.Някъде ги увиват задължително и в тези белите бархетни пелени,ама като мумии ги увиват,за да не шават много и да е по-лесно за майките.(това по последни данни от наскоро родила приятелка).

# 363
Нашите болнични ги пращат в НОИ около 10-то число и около 20-то си получавам парите. Сега около 20- ти чакам за февруари, а частта за март от 45-дневния ще дойде в началото на април. Имам ПИК и си следя движението и сумите там, отделно получавам и смс като ги приведат.
За семейните бюджети ние сме сравнително отделно - и двамата работим, поделяме/ помагаме си домашните задължения, редуваме се в плащане на пазари, ресторанти, разходи, почивки. Знаем си доходите и спестяванията, но не ги обединяваме. Важното е, че можем да разчитаме един на друг при нужда и на себе си за каквото предпочитаме. За собственото ми самочувствие и увереност е важно да се чувствам независима и оценена. Обаче сега с това майчинство ще видим как ще се чувствам от финансова гледна точка  ooooh!  Tired
Четох темата на Nia за имената - много добра работа  Peace И понеже май само аз съм без избрано име - видях тема за мъжко име но майката държеше да е двойно, което нали обсъждахме че е "странно" за бг. Първото момче е кръстено Симон Мартин, второто ще е Йоан Преслав. Без тирета, после презиме може да е едно от двете. Много ми се иска да получа видение как да кръстим рибко и мм да го получи същото  hahaha  Joy

ние сме същото. а с този пик какво излиза?  смисъл излиза ли ти какво ти е майчинството?

# 364
  • София
 Pepita, ние с мм получихме видение и за двете имена, на които се бяхме спрели. Малко ме изуми, когато реши, че първият ни вариант вече категорично не ставал, но ми предложи това, което винаги съм искала, без някога да съм му го казвала. Аз естествено си затраях, та да се чувства автор и да не реши друго пак хаха. Това сигурно е единственото нещо, за което сме били толкова единодушни, нямаше да преживея драма по повод името на бейби. Пък и той си има още две деца, там се е вихрил Simple Smile

# 365
Мис, аз нали съм в чужбина, тук дрешките са си твои и беба си стои при теб в стаята през цялото време. Обличаш и го сменяш както решиш.

Когато ги опаковат като пашкулчета, идеята е друга. Тъй като последните месеци бебетата са били на много малко тясно и топло местенце, смятат че така се чувстват по- сигурни и спокойни при познати обстоятелства.  Само липсва да са си при мамите...

# 366
Мис, аз нали съм в чужбина, тук дрешките са си твои и беба си стои при теб в стаята през цялото време. Обличаш и го сменяш както решиш.

Когато ги опаковат като пашкулчета, идеята е друга. Тъй като последните месеци бебетата са били на много малко тясно и топло местенце, смятат че така се чувстват по- сигурни и спокойни при познати обстоятелства.  Само липсва да са си при мамите...

Не навсякъде. С първото не ми дадоха да занеса дрехи, памперси , освен за изписването. Сега, в друг град, отново не дават. Нищо, нито козметика, нито сухо мляко. Не обобщавай за цяла Испания, конкретизирай че става дума за вашата област. Всеки комунидад си има свои правила и закони.

# 367
  • Бургас
Зайченцето бяло, аз си чета редовно, но нямам много за казване. И при нас е същото, сън,памперс,кърмене и така на 2.5-3 часа. Нощно време обаче е през час-час и половина процедурата.

Първият ми болничен е от 29.01 и на 14.02 са изплатили дните до края на януари. За февруари са ми ги превели вчера.

За семейния бюджет и ние сме като Пепита. Знаем кой колко има,но не ги събираме. Редуваме се при плащанията, доколкото можем, за да няма ощетени.

Аз да питам за пъпчето. На Марти му падна в болницата. Ден-два след това мястото се изчисти и сега от два дни пак има засъхнала кръв при смяната на всеки памперс. До колко дни след падане е редно да прокървява?

# 368
Ели, в коя част си на Испания? И аз питах да си нося дрехи, памперси, кремове и подобни за бебе, но ми казаха абсолютно нищо освен дрехи за изписването.

# 369
Мариана,
Не обобщавам за Испания, а казвам че в моя случай бг правилата не важат, защото не раждам в БГ.
От моя опит мога да кажа, че дрехите са си мои, също памперсите. Млеката, не.

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 19:41 от Eli..........

# 370
За бюджета - абсолютно както Пепита28 го е написала. Двамата работим, знаем си доходите, знаем си спестяванията, плащаме заедно по-големите разходи и екскурзиите, за пазаруване се редуваме без да питаме, ресторанти и забавления плаща винаги той, колата той ми я е купил, но аз си сипвам бензин. В моментите, в които не съм работила винаги ми е оставял пари, без да го моля. Доста е щедър и това е едно чудесно качество, което има и харесвам в него - ако има 20, 10 ще даде на мен. 20 не държа, че вече ми става чехльовско  Joy  Чуствам се добре така и не знам как бих се чуствала с пари в общ акаунт  Rolling Eyes

Бебчетата наистина се увиват в пелени, заради рефлекса, който ги стряска в началото като размахат ръце и крака. Толкова месеци са били сгушени и прехода трябва да е по-плавен. Аз съм си взела едно за повиване с лепки, ще се пробвам и с пелена, в началото поне.

Аз ще нося всички дрехи за бебчето тук. В Шейново ги обличаха с техни - чак толкова не се обръща внимание на размерите, не са им по калъп правени, важно е да са чисти и на топло.

Днес такава мания за чистене - на две, три почивки излъсках банята - леле, то мирише до спалнята в момента на хубаво. ММ вика "уау" чак. Ако кажа на майка ми, че съм чистила банята ще ме смачка... Ама няма кой друг да ми в почисти така, това е. Flutter

# 371
Мислех да не се включвам в темата със семейния бюджет, ама Айде реших да се разпиша. Не си представям с ММ да сме с отделни бюджети, всичко е на куп в обща сметка, някак си за мен това сплотява. Иначе странно ми е единия да плаща екскурзията, другия излизанията и подобни. Зълва ми живее с испанец на семейни начела и делят всичко, ами не мога да го приема това, след като сте семейство , имате (ще) имате деца това с отделните бюджети ми идва като някаква преграда. А разходите покрай детето кой ще ги поема, като основно майката знае какви бебешки принадлежности са необходими?! newsm78
Това е лично мнение, всеки сам преценява  Peace

# 372
  • София
Относно бюджета, за мен е важно и двамата да са стиковани и никой да не се стиска, а къде ще стоят парите и как ще се дават- когато двама са добър отбор не е проблем.
Ние с мм се разбираме прекрасно относно финансите, макар че не слагаме нищо накуп, освен спестяванията-  тях ги броим и си водим малък отчет. Тъй като не обичаме да държим много пари в брой, всеки си разполага с картата, и се редуваме. Но някак си се разбираме в движение, и двамата сме много разумни с харченето и нямаме изненади. Сега с тези нередовни болнични не е лесно, но след като дори успяваме и да спестяваме малки суми, значи се справяме добре. Всичко, което не се харчи се слага за спестяване и наистина ни се получава. Обикновено пазаруваме с неговата карта, наемът пък минава през моя акаунт, но за него той ми превежда определена сума и ако има нужда от повече- превежда отново. Винаги ми оставя пари кеш, без значение дали имам или нямам заплата в картата.

# 373
Seleste честно казано не знам, даже ми е странно че прокървява. Не може ли да питаш личен доктор по телефона на пример. Нашето пъпче не е паднало още. Днес 10 дни. Много ми и страшно с тази щипка.
На Йоана пък кожата й е много суха, чак се бели. Първо се мажехме с олио на Мустела. Дали от него така стана? Сега съм взела крем на Биодерма, дано да помогне.

# 374
  • София
  zaichenceto_bialo, спомням си, че и на моите са прокървявали пъпчетата, но май имаше значение дали е засъхнала или пъпа е мокър... абе нещо обясняваше педиатърката, но в случая при нас нямаше проблем, въпреки, че имаше кървави петна.
 За кожата може да опиташ да къпеш без козметика, само вода.

Аз няма да нося дрехи в болницата, не знам дали изобщо позволяват. Само за изписването.  

Моите разбирания за семейство са именно зависимост, която е нужна и важна (и дори намирам, че семейството всъщност не е такова, ако няма зависимост). Не може да се гради общо бъдеще, а да се бяга от зависимостта. Разбира се, говоря за здравословни взаимоотношения, а не подлагане на единия в подчинена роля, само защото не/върши конкретно нещо за семейството.
 Вкъщи нищо не се разделя на мое и твое (освен обичайните лични принадлежности, бельо, дрехи...). Едно семейство се нуждае от тия,тия и тия грижи, има тия и тия разходи, може да си позволи еди какви удоволствия. Съответно всеки според знанията, уменията, времето и възможностите си прави каквото може. По тази причина и парите на мъжа ми не са на мъжа ми, те са наши. Просто той няма възможност да бременее, ражда, кърми и подсигурява първичните нужди на бебето, за това го правя аз. Той от своя страна има възможност да вкарва пари в семейството. Моят труд по отглеждането на детето не прави детето основно мое, нито ме прави с повече права над него от баща му.
 Винаги имам пари на разположение тип ежедневни. Ако се налагат по-големи покупки, казвам от какво имам нужда и решаваме кога ще е подходящ момента. Точно както с покупките за него самия или за децата. Ако трябва да изхарчи 20тина лева, няма нужда изобщо да го коментираме, но ако ще си купува колело, няма да мине без да сме го обсъдили. И няма никакво значение, че фактически заплатата е негова.
 Когато аз също вкарвах пари в семейството, беше същото. Оставям си колкото са ми необходими за джобни, другото давам да плаща сметки или каквото реши да прави с тях. Ако не ги вземе (по принцип той се занимава с всичките сметки и данъци), остават спестени. Ако трябва да си купя ботуши, питам първо как сме с разходите и ако е удобен момента, купувам. Нищо че заплатата си е моя.

Общи условия

Активация на акаунт