Поликистозни яйчници - Тема 4

• 70 868
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте. Преди около 2 години ми откриха поликистоза и ИР, след като повече от 3 месеца нямах цикъл. Тогава АГ ми изписа Дуфастон, пих го, дойде ми, започнах да пия и метформин за ИР, спазвах режим, свалих повече от 10% от теглото (което е минимума и се препоръчва поне за първите 6 месеца да се постигне). За последните 2 години (след онова прекъсване) не съм имала никакъв проблем с цикъла си. Всеки месец ми идва почти на една и съща дата (много рядко закъснява малко, обикновено в месеци, в които съм пътувала или съм била много стресирана, заради работа и др.). Ще си взема скоро направление за АГ/ендо, но сега се чудя, това че не съм имала закъснение и имам овулация всеки месец означава ли, че поне ПКЯ сме излекували или това само лекаря ще може да определи? Благодаря!

# 631
  • София
СПКЯ може да се подтиска, но не може да се излекува.
От къде знаеш, че имаш овулация? Следиш ли я?
Ако не я следиш, няма как да е сигурно. Наличието на кървене не е признак за сигурна минала овулация.
Но това, че си си нормализирала цикъла е чудесно.

# 632
Следях известно време и отделно имам болезнена овулация, 1 ден точно ме боли и после спира. Четох че е нормално и се случва при около 20% от жените, естествено съм от тези "късметлийки" явно..

# 633
Здравейте и от мен!
Според хормони пуснати на 3-ти ден от мц май и аз ще се окажа с поликистоза...

АМХ ми е 0,316 при реф. 0,027-5,47.
Отделно от 3г си имам пролактином, за който си пия бромокриптин.
На кой ден да мина и през АГ за оглед на Я?

Нямаш поликистоза, Мистик.
ЛХ трябва да е по-голям в пъти от ФСХ за да се мисли за поликистоза, с твоя случай е обратното. Отделно и АМХ е висок, мн често над нормата за поликистоза( моят е 11)
Мисля, че изследванията ти говорят по-скоро за изчерпан яйчников резерв за съжаление, но нека лекар ти го каже това.

# 634
  • Пловдив
Здравейте и от мен!
Според хормони пуснати на 3-ти ден от мц май и аз ще се окажа с поликистоза...

АМХ ми е 0,316 при реф. 0,027-5,47.
Отделно от 3г си имам пролактином, за който си пия бромокриптин.
На кой ден да мина и през АГ за оглед на Я?

Нямаш поликистоза, Мистик.
ЛХ трябва да е по-голям в пъти от ФСХ за да се мисли за поликистоза, с твоя случай е обратното. Отделно и АМХ е висок, мн често над нормата за поликистоза( моят е 11)
Мисля, че изследванията ти говорят по-скоро за изчерпан яйчников резерв за съжаление, но нека лекар ти го каже това.
Благодаря ти!М да...и мин.година това беше диагнозата и стопирах ин витро опит.
Нали от АМХ основно се правят изводи за изчерпан резерв?Моят е доста нисък.Що ти си стори висок?

# 635
Не, не . Казвам, че за поликистоза е висок по принцип, моят е 11, 2  при същите референтни. Това е защото при поликистоза има повече фоликули. Иначе за яйчников резерв освен АМХ се гледа и SHBG, Инхибин, както и ФСХ .

# 636
  • Пловдив
Не, не . Казвам, че за поликистоза е висок по принцип, моят е 11, 2  при същите референтни. Това е защото при поликистоза има повече фоликули. Иначе за яйчников резерв освен АМХ се гледа и SHBG, Инхибин, както и ФСХ .
SHBG пуснах и ми е 102,5 при реф. 17-130.Май пак е висок...Инхибин не успях заради финанси в тоя момент.
bouquet
благодаря ти!

# 637
Здравейте, аз също съм с поликистоза от много време. Правя опити за дете. На своя глава си пуснах изследвания: на 3ти ден от МЦ
LH-6,79 (1,9-12,6)
FSH-4,82 (2,5-12,5)
 Естрадиол-226,30 (46-607)

И на 7ден след овулация:
Прогестерон-27,04 (5,82-75,9).

Как ви се виждат, притеснява ме ниския прогестерон, дали изобщо е имало овулация, някой пил дуфастон за нисък прогестерон?

# 638
  • София
Ако не е имало нямаше да се вдигне, но и жълтото тяло не работи добре, защото трябва да е близо до горна граница.

Евентоално по лекарско предписание мижеш да взимаш допълнително след О.
Говори с лекар и тествай още един път. Само с един резултат няма как да си сигурна. Може да е изключение

# 639
Ако не е имало нямаше да се вдигне, но и жълтото тяло не работи добре, защото трябва да е близо до горна граница.

Евентоално по лекарско предписание мижеш да взимаш допълнително след О.
Говори с лекар и тествай още един път. Само с един резултат няма как да си сигурна. Може да е изключение

Благодаря за съвета!

# 640
Наскоро попитах за съвет за специалист.Препкръчаха ми дд-р Шефкетова.идвам да споделя впечатления..
След преглед веднага каза,че не вижда овулация( на следващия ден ми дойде,какво ли трябва да се вижда) и веднага препоръча цветна снимка,хормони и да започваме медикаментозна стимулация.Очаквах да проследим моята овулация първо,да видим има ли я,след това хормонално терапия.
Струва ли ви се нормално това?

# 641
Много зависи от възраст, хормони, други особености. Колко време опитвате за беб Кисти видяла ли е? Мъжът ти изследвания правил ли е?

Ако си над 35 и целите бебе, ако вече над година или дори над 6 месеца опитвате без резултат, няма време за губене, според мен е нормална терапията.

Виж, ако си на 20 и няколко, може и да се поизчака.

# 642
Наскоро попитах за съвет за специалист.Препкръчаха ми дд-р Шефкетова.идвам да споделя впечатления..
След преглед веднага каза,че не вижда овулация( на следващия ден ми дойде,какво ли трябва да се вижда) и веднага препоръча цветна снимка,хормони и да започваме медикаментозна стимулация.Очаквах да проследим моята овулация първо,да видим има ли я,след това хормонално терапия.
Струва ли ви се нормално това?
Ами нормално е да назначи ЦС.
Без ЦС няма какво да правите! Трябва да се проверят тръбите.
Хормони, разбира се, че трябва да се изследват.
За хормонална терапия - уточнете каква точно е препоръчала и кога?
Така поднесена информацията е леко подвеждаща. Ние не знаем Вашия случай, за да кажем кое е правилно и кое не, а и нямаме медицинско образование.
След като д-р Шефкетова Ви е препоръчала това, то е на база Вашето общо състояние.
Едно знам от опит - или се доверявате на един доктор, или се лутате постоянно. Спрете да питате по форумите и да търсите оценка за даден лекар. Винаги ще има и доволни, и недоволни, а недоволните са най-вече тези, които така и не са се спрели на един доктор.

# 643
На 29 съм.Не се пазим отдавна,но и не сме правили опити целенасочено на овулация..
Видя доста кисти,да Sad

# 644
Би могло да се пробва с противозачатъчни няколко месеца, после целенасочени опити и ако не стане, тогава да се подходи към стимулация. Но при всички случаи изследване на мъжа първо и цветна снимка не са лоша идея.

Не ти ли изписаха нещо за поликистозата? Един инофолик поне?

Общи условия

Активация на акаунт