Морбили?!

• 360 396
  • 6 229
  •   1
Отговори
# 6 075
Те тези щамове не са като грипните щамове (слава богу) и ваксината (както и преболедуването) ги покрива всичките. Иначе винаги има част от ваксинираните, които реагират по-слабо на антитени и не развиват достатъчно силен имунитет, но при достатъчно високо ваксинационно покритие, това не би било проблем.

Иначе не знам СЗО какво ще изкоренява, ето полиото от години вече се въртят само няколко случая и заради това цялото човечество продължава да се ваксинира, а можеше досега вече да сме забравили за това. С морбили още по-трудно, защото там вече не трябва да има никакви пропуски, тъй като болестта е много заразна, но се вижда, че и уж "цивилизованите" държави гърмят. Аз вече нямам надежда, честно казано.

# 6 076
Отзад напред - Грипните вируси са различни вируси от три рода, съответно и ваксините са за различните вируси. Морбили има различни щамове, но вирусът е един, щамовете не са различни вируси, а "вариации" на един и същ вирус. Ако си ваксиниран и си изградил имунитет, няма значение на кой щам ще се натресеш. Възможно е да си ваксиниран и да не си изградил имунитет, но и в този случай най-вероятно ще изкараш болестта по-леко. Ако не си ваксиниран, пак няма значение кой щам ще срещнеш - който и да е, ще те зарази.
Не всеки ваксиниран развива имунитет и затова се случва да боледуват и ваксинирани. Ако не се лъжа, 95% от ваксинираните над 12 месечна възраст развиваха имунитет.
Ако ваксинационното покритие е над 97%, вирусът няма да има къде да се разпространява. Освен ваксинираните, преболедувалите също изграждат имунитет.
Разбира се, СЗО вече едва ли може да изкорени болестта, ваксинационното покритие пада.

# 6 077
Знам, че е против правилата пост след пост, но форума вече не ми позволява да си редактирам или допълня мнението.

[https://dariknews.bg/novini/bylgariia/lekari-ot-gorna-oriahovic … s-morbili-2210145

https://news.bg/regions/bum-na-morbili-v-pernishko.html

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 20:40 от Есен Снежнобяла

# 6 078
Варицела 797 случая срещу 707 случая за предходната седмица;

Епидемичен паротит 3 случая срещу 1 случай за предходната седмица;

Коклюш 4 случая срещу 1 случай за предходната седмица;

Морбили 17 случая срещу 15 случая за предходната седмица;.....

Пак изпускат нещата извън контрол Sad

# 6 079
  • Перник
Съществува ли еднокомпонентна ваксина срещу морбили/дори да се поръча от чужбина/?

# 6 080
  • София
А заушката защо не? 
Мисля, че навсякъде е трикомпонентна.

# 6 081
  • Перник
А заушката защо не? 
Мисля, че навсякъде е трикомпонентна.
Заушката при момичета не е толкова опасна

# 6 082
  • София
Обаче рубеолата е. Няма защо да си правим сметки без кръчмар. В цяла Европа е 3к ваксината.

# 6 083
Колко да не е опасна заушката като ти гръмнат лимфните възли...
За момичетата не е "толкова" опасна докато не започне да се разнася напред-назад и започнат да се заразяват и момчета. Същото за рубеолата - за мъжете не е опасна, ама могат да я предадат на бременна жена.
Такива сметки на парче винаги излизат солени...
Те и за варицелата пеят песни как не е опасна, ама не е точно така...

# 6 084
  • София
Също така, макар и рядко паротитът засяга яйчниците. Може и да премине в менингит. Въобще си е опасно.

# 6 085
  • Куциндрел
Ето пресен случай от Горна Оряховица

https://www.dnes.bg/stranata/2020/02/05/dete-s-morbili-e-spaseno … oriahovica.438138

# 6 086
Ама за какво изобщо ще се ваксинирате, морбилито е като заушката, нищо работа..

# 6 087
  • на пистата
Ама за какво изобщо ще се ваксинирате, морбилито е като заушката, нищо работа..
Абе чак със заушка не бих го сравнила..ама с коронавируса да 😁нищо работа..

# 6 088
  • София
Вчера имахме близък контакт с дете (за няколко часа), което през нощта вдигнало температура и на сутринта - Варицела Confounded
Все се надявах да я дочакаме тази ваксина.
За морбилито какво да говорим - до сега можеше и да е изкоренено.

Последна редакция: ср, 05 фев 2020, 15:14 от miamim

# 6 089
Аз боледувах от заушка като дете - беше ужасно. То си беше епидемия в цялата страна, като причината за разпространението на паротита беше  липсата на имунизация -  от 1982 до1986 г. паротитната имунизация в България е била прекратена поради съмнения в ефективността на ползваната тогава българска ваксина. Аз съм родена през 1981 год и явно съм хванала този период без имунизация за паротит. От 1986 г. се ползва ваксина, произведена в бившия СССР, но случаи на паротит се установяват и сред имунизираните с нея. От 1992 г. вече у нас е въведена високоефективна тройна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Най-голямата епидемия от паротит в България е описана през 1986-1987 г., когато в резултат от временното преустановяване на ваксинацията броят на регистрираните заболели достига 102 241 души. Последните епидемии се разпространяват през 1997-1999 г. (40 662 заболели) и през 2007-2009 г. (11 992 заболели). В днешно време, под влияние на масовата имунизация с комбинираната триваксина срещу морбили, паротит и рубеола, епидемиологията и на трите заболявания е променена, а броят на случаите прогресивно намалява. След 2010 г. у нас няма регистрирани епидемии от паротит, а броят на случаите варира между 139 (2011 г.) и 18 (2015 г.)

Общи условия

Активация на акаунт