Американски колеж - осма тема

• 105 281
  • 764
  •   1
Отговори
# 285
Ми, пише, че момчетата точно под 100, са с най - лош късмет, уви. А момчетата над 100 са с огромен късмет newsm78 Аз ли не чета добре newsm78

Не, просто забравяш, че говорим за класиране (стълбичка си представи), а не за числа и затова грешно си визуализираш нещата.  Ти си мислиш, че под 100 са номерата 99, 98, 97... защото са по-малки като цифри. Но всъщност говорим за стълба и при стълбата под стъпало 100 са стъпала 101, 102, 103... Grinning

# 286
Да бе, чак сега чатнах, че в списъка 1 е най - горе, а 100 най - долу. Професионално изкривяване, при мен стъпало 1 е най - долу на стълбата, особено като качваш гипскартон до 8 етаж, без асансьор. И все пак номерата 80-99, са под 100, щото са по малки, значи са под 100. bouquet

# 287
Момчетата над 100 ( т.е. с номера 99, 98, 97...) вече са вътре и затова са късметлии. На тях шанс не им трябва, защото са приети. Момчетата под 100 (т.е. с номера 101, 102, 103...)  са без късмет, защото най-вероятно 101-то, 102-то, 103-то момиче са с по-висок бал от 101-то момче, а двата списъка се обединяват след 100-ното място.

Eма "над" и "под" тук нещо не са на място. Защото, в българския език, "над" значи по-високо от определена бройка, т.е. "над 100" значи от 101 нагоре, включително 101, а пък "под" значи по-малко, т.е. "под 100" значи 99 и по-малко.

Т.е. момчетата над 100 трябва да значи 101,102 и т.н.1 а пък момчетата под 100 трябва да значи 99, 98 и т.н.

Ако това се има предвид под училищни знания, които трябват в живота, да, без съмнение това са въпросните 5 % училищни знания, които трябват в живота.

ЧС, ни най-малко не визирам теб, тъй като знам, че ти можеш да решаваш интеграли включително и такива по повърхност, набла и делта оператори, пък камо ли "над" и "под".

Но "над" и "под" е материал, честно казано, не знам за кой клас, но не вярвам да е за НАД трети.

Добре, в списъка 1 е най-горе, ама все пак такъв начин за изразяване не е коректен.

Но всъщност говорим за стълба и при стълбата под стъпало 100 са стъпала 101, 102, 103... Grinning

Ами не бих казал; при стълбата под стъпало 100 мисля, че са стъпала 99,98,97 и т.н. "Под" значи по-ниско. Или не? Ти поне не си завършила АК. По англо-саксонската система и мислене няма да се учудя да се твърдят и още по-нелепи неща. Ама за възпитаник на НЕГ и то от време оно... Joy Joy hahaha

# 288
Работата не е в това как аз бих казала нещо, а в това да схвана какво искат да ми кажат, даже на пръв поглед да е двузначно. Т.е. озадачаваш се, после правиш анализ, прилагаш логиката на ситуацията и накрая ти става ясно за какво става дума. А то "под" и "над" са относителни понятия - я ми кажи Австралия под мен ли е, или аз съм под Австралия? Mr. Green

# 289
  • В офиса
Мецане, добре ли си... Чайче, нещо, да си легнеш. Че май главата не те слуша.
Първия е най-отгоре, стотния е под него....Всички, които не са приети, са под 100-тния. Може би вместо "под' и "над" е трябвало да използвам "преди" и "след", ако държим на перфектния изказ. Не си изкарвам парите с писане, нито пък отделям на форума повече време от санитарния минимум да си напиша по най-бързия начин това, което мисля. Така че даже рядко чета после какво съм написала. Така че простете ми липсващите ми училищни знания  ooooh!

# 290
ЧС, аз специално с теб разбира се, че не бих се гъбаркал за нещо толкова елементарно и знам, че знаеш, но съгласи се, че "под 100" във всякакъв смисъл значи 99 и по-малко.

Колкото до Австралия, не е същото, но разбира се, че тя е "под" нас. Тъй като Северният полюс е най-отгоре на земното кълбо. Колкото по на юг, толкова е "под", Африка е "под" нас, а Австралия пък-съвсем. Но, разбира се, това е условно. Права си, че така и за стълбата, може да приемем, че 1 е най-горното стъпало. Но все пак, в такъв случай, трябва да знаем все пак, колко са всички стъпала. Така че, ако са 2450, то най-ниското стъпало да е 2450, следващото да е 2449 и т.н. Но всеки би казал, че първото стъпало е 1, второто 2, третото 3, а пък "над" всички е стъпало 2450.

Тинки, не знам кого не слуша главата...нали все пак на български пишем тук. Но и на английски да пишехме, все тая - up and down си е пак над и под. Не знам как е по терминологиите на АК, но се надявам да не е на вашето. Все пак, макар и вие, феновете на АК, да знаете супер добре английски, но дори и лаици като мен знаят, че up значи повече, а down - по-малко, така че и на английски, като кажеш up 100, значи 101,102 и нагоре, а като кажеш down 100, значи 99 и по-малко.

Така че, английския си е английски и АК си е АК, ама на някои фенове на АК писането тук им идва малко в повече.

Последна редакция: нд, 09 апр 2017, 22:38 от Татко Мецан

# 291
Да, преди и след 100, е най- точно. При мен числовата редица, или ос е хоризонтална. Русенското МГ съм завършил при Кунчев rotfImbo rotfImao rotfImbo

# 292
Да, ама ако имаш вертикална ос, нали по-големите стойности са по-нагоре? Така че над 100 си значи от 101 нагоре, а под 100 си значи 99 и надолу. БГ МАМА е сигурно единственият форум в целия свят, където по този въпрос може да има различни мнения.

# 293
Да, ама ако имаш вертикална ос, нали по-големите стойности са по-нагоре? Така че над 100 си значи от 101 нагоре, а под 100 си значи 99 и надолу. БГ МАМА е сигурно единственият форум в целия свят, където по този въпрос може да има различни мнения.
Да бе, разбрахме се, да не разваляме темата. Да питам още нещо. Като приемат само 70 момчета, каква е гаранцията, че до 100 са приети newsm78. Притеснява ме нашият момък, да не остане вън от играта. Макар, че мисля, че СМГ, ще му е по от полза. Но, като се има предвид, че аз го натиснах за АК, да кара поне първата година, да види как е. Ако е добре и му е от полза, още по - добре.

# 294
Някакви практични съвети (чек лист) за родители на колежани: литература за лятото, необходими материали за закупуване и т.н. каквото се сетите?  Препратки към стари теми или на лични както предпочитате. 

Ако е живот и здраве, на есен ще имам и първокласник и колежанин и искам да опитам да си спестя напрежение в последния момент с тичане за тетрадки и т.н.

# 295
Някакви практични съвети (чек лист) за родители на колежани: литература за лятото, необходими материали за закупуване и т.н. каквото се сетите?  Препратки към стари теми или на лични както предпочитате. 

Ако е живот и здраве, на есен ще имам и първокласник и колежанин и искам да опитам да си спестя напрежение в последния момент с тичане за тетрадки и т.н.

От Вас ще искат:
1. Да прочете и подпишете договора.
2. Да внесете първата половина от първата такса по банков път, а Септември и втората.
3. Да прочетете съвместно с ученика Правилника на колежа и да го подпишете

Ще ви дадат - указания как и кога да свършите горните работи и списък с литература за лятото. Който досега съвпадаше с този за държавните училища. Има и указания как да се четат книгите като се записват неща от сорта на основни идеи и т.н. Нищо сложно за разбиране.
Какви канцеларски материали трябват ще споменат на ученика в първите две седмици (през които ги запознават с колежа, учителите, правилника, какво им трябва, как да си планират и организират времето и т.н.). Моя съвет е да го оставите детето да си търси и купува само нужните неща. Не са нито много, нито трудни за намиране.
По принцип вместо тетрадки се ползват листа А4, които се прикрепят след изписване в съответната папка. Не знам за изискване на колко дупки да са папките; никога не съм влизал до този детайл. Синът се справя сам по въпроса. Ползва доста прозрачни джобове.
Трябва и календар/планер, А5 формат бележник с датирани листа. Моят реши да спести едни пари и си купи обикновен бележник А5. После написа отгоре на всяка страница дата и ден от седмицата. Идеята му не срещна възражения от учителите.
Някакъв лаптоп от най-нисък клас (но здрав и надежден) е силно желателен, както и връзка с Интернет (не са нужни чудеса от скорост на връзката - и най-бавната ще свърши работа). Големия син ползва Lenovo IdeaPad за около 300 лв.  нов, с качен MS Office Student Edition.

# 296
Prizma ,  според постовете Ви , сте майка на момче от СМГ прието на първо място в АК.
Страхотен резултат! Поздравления!
Доколкото разбирам от есента ще сте в редиците на АК.
Много бих се радвала, ако споделите  Вашата гледна точка и очакванията Ви от АК.

# 297
Фран, това брилянтно формулирано мнение на Ezhko дали не може някак си да се "ковне" в началото на темата?

Готово! Hug

# 298
Моля модераторите да обърнат внимание на"ненавистта" в темата!

Ненавистта е неразделна част от нашето ежедневие и не е в нарушение на правилата на форума! Peace

# 299
  • В офиса
Тинки, не знам кого не слуша главата...нали все пак на български пишем тук.

Мхм... има изрази на български "над чертата" и "под чертата". "Над" и "под". Чертата е 100-тния номер. Слагам точка на темата.

Общи условия

Активация на акаунт