Американски колеж - осма тема

• 105 293
  • 764
  •   1
Отговори
# 270
А! Я ми кажете и аргументи какво развиват като защитават случайно избрана позиция по дадена тема, а не тяхната собствена.... Странно ми е....

Точно вчера студентка, учеща в Холандия, ми разказваше за задание, в което е трябвало да се аргументира за две противоположни тези, касаещи ембриони и медицински цели. Каза, че за едната теза й е било по-лесно.
Явно и по-нагоре ще им предстоят подобни задачи.

# 271
  • В офиса
На самите документи има отметка дали искаш да кандидатстваш за пълна стипендия. Самите пълни стипендии се определят основно на база социални критерии и обикновено се раздават на деца от страната, където, логично, доходите са много по-ниски, или на деца с един родител и т.н.
Скрит текст:
Миналата година моето дете не го допуснаха до кандидатстване за пълна стипендия, нищо че сме 6-членно семейство с, точно през 2015-а (бе лоша година за финансите ни - един по майчинство и един безработен през по-голямата част на годината) ниски доходи, и въпреки челното класиране на изпита и поменника от различни олимпиади и състезания в най-различни области, в които бе имала успехи през годината

# 272
  • София
Мерси, Тинки.  И ние ще се пробваме, пък ако стане.

# 273
  • София
Кандидатите, които са отбелязали, че искат да кандидатстват за пълна стипендия, пишат есе. Най-добрите есета ги канят на интервю.

http://acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx

"Критерии за определяне на пълните стипендии:

1. Одобрени документи за финансова помощ.

2. Резултати от съчинение - отговор на въпрос. Кандидатите ще бъдат поканени да напишат съчинението в Колежа.

3. Интервю с кандидатите, избрани по резултати от съчинението.

4. Общ резултат от приемния изпит. "

Не споделям мнението, че стипендията се дава само на деца с много ниски доходи. За тях правят по-големи отстъпки в таксата, напр. учат срещу 80-90% намаление. За да спечелиш стипендия се изискват повече.

Prizma, желая ви успех!

# 274
  • В офиса
Кандидатите, които са отбелязали, че искат да кандидатстват за пълна стипендия, пишат есе. Най-добрите есета ги канят на интервю.

Не всички кандидати, отбелязали отметката се допускат до есе. Предполагам не повече от 20-тина деца пишат. Вече на/след есето сигурно се гледат ярки лични качества, разностранни таланти и т.н.
Както казах при нас имаше и двата фактора, но не беше поканена за есе. Тя го изживя тогава като че са я оценили като недостойна. И причината за тази й реакция бяха точно внушения, че пълната стипендия я заслужаваш с лични качества и постижения. За това пояснявам, че явно финансовите критерии и семейното положение са водещи. Типично по американски, ако си черен, евреин, гей, дете на самотен родител, по възможност бежанец, може и да вземеш стипендия... Разбира се, това беше цинизъм от моя страна. Всъщност 2 от миналогодишните пълни стипендианти са в класа на детето и са страхотни, супер мотивирани, умни и т.н. И са от провинцията - да. И си заслужават стипендиите.

# 275
  • София
Възможно е да избират между кандидати с по-ниски възможности.
Спомням си, че преди няколко години тук пишеше татко на дете, спечелило стипендия, но не му бяха харесали условията по договора и май се записаха в 18-то.
Намерих - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=431229;sa=showPosts

# 276
Честито на всички приети. Много се радвам!
Призма, какво направи синът ти, страхотен е! Есе 16 - респект!

Luba6a, залягайте над НВО. Само ако знаете точките на последното момиче и последното момче и ако разликата между тях е минимална, можете да сте спокойни. Уви, момчетата точно под 100-те са с най-лош късмет, защото обикновено момичетата имат по-висок бал с няколко единици. Както и момчетата точно над 100-тния номер са с огромен късмет. Резервите след първите 100+100 се канят по бал, а не по пол и бал.

Тинкърбел, блгодаря ти за съвета- напълно споделям мнението ти. Не само че не сме спокойни, ами дори сме песимисти / айде реалисти, да речем/ .  За момента знам само точките на предпоследното момче - 99 - номер, тъй като момченцето си е посочило резултата в сайта на Данибон. Та от неговия резултат, до нашия /103/ разликата е 00.06. Но не знам какъв е бала на стотното момиче и съответно на разервите след него.....Освен това, дори да има шанс от гледна точка на проценти и бал, аз някакси изобщо не допускам, че тази година ще се стигне до канене на резерви.....предчувствие някакво.....при толкова много кандидати за АК тази година си мисля, че за огромния процент от тях това е избор № 1.
При всички случаи този резултат подейства отрезвяващо на сина ми и сега е мобилизиран за НВО. Ние и без друго не сме от онези, при които ако резултатът беше "приет",  решението би било категорично "за". Целта ни беше / и е/ да имаме избор. Все още това е възможно.
Именно затова за мен също е много полезна дискусията, която се води за АК и другите училища през последните дни, а и в  по- стари теми. Не толкова заради полюсите в мненията / съвсем естествено субективни/, а доколкото внимателно следя постовете на онези родители, чиито деца наподобяват моето по характер. Сина ми е леко мързелив, малко препупва нещата, не особено амбициозен, поне засега и ми е много важно да направим правилния избор, защото както каза някой по- горе, все пак ние решаваме в голяма степен вместо децата си на тази възраст...
С една дума: намирам темата за много полезна, ведно с всички мнения в нея. Всеки има глава на рамената и си прави изводи оттам насетне.

Искам да благодаря и на всички, които пожелаха късмет на сина ми bouquet Благодаря Ви, благодаря!

Аз за момента предимно чета, пък живот и здраве - на 28 юни - и ще пиша!

Призма, наистина респект към детето Ви и късмет за пълната стипендия от сърце!

Желая късмет на резервите, ох! Rolling Eyes

# 277
  • софия
защото, ако в СМГ беше останал на "природната си интелигентност" (по Ezhko), както си беше и преди това, не знам дали щеше да изкара и година в университет навън, където мързелът и безотговорното му отношение щяха да са идентифицирани много бързо. И сега си ме човърка как ще даяни, където и да го приемат, но знам, че има солидна закалка какво е да изискват от него постоянство и резултати

Аз ли разбирам грешно поста ти, или в него наистина се внушава, че в СМГ е хептен разхайтена работа и децата учат или не учат според както им харесва и никой не изисква от тях нито постоянство, нито резултати? newsm78

ЧС, приятно е да те чета, понякога си нужната сол за доброто ястие, но в случая така си се впрегнала, че наистина грешно го разбираш  bouquet

Говори се за друго дете за друго училище.Майката си го познава и споделя. Това в никакъв случай не означава, че някъде другаде за другите деца "почвата и условията" не са най-доброто!

Споко! Няма място за впрягане!

Весела ваканция на хлапетата!

# 278
Много съм научила от тук през годините - когато синът ми кандидатстваше, когато учеше, а и след като завърши Колежа продължавам да чета. „Пристрастена съм към темата“, бих казала в кръга на шегата.
Радвам се на постовете на всички, които споделят от опит .
Не се поддавайте на провокациите -тук освен тези, които пишат, има още много, които четат и искат да разберат  от първо лице. Не просто разсъждения, а факти! И да си направят изводите. Сами.
Не е необходимо да давате обяснения за мнението си - то е такова, каквото е!
Сега и аз да кажа /не издържах/. За родителите на по-мързеливичките, но можещи деца.
Миленита, като те чета, сякаш чета за себе си и моя син. С тази разлика, че не сме от София и той се оправяше сам.
Уверявам те, нещата коренно ще се променят. Проблемът е в мотивацията. Полага някакви усилия извън задължителните само когато има интерес към материята, нали? И залага на чутото в клас? Не се безспокой, ще видиш, че се е научил да знае какво иска и защо го иска. Нещата сами ще се наладят –той няма да пропусне нито един шанс, който ще му предложи съдбата. 
Моите са двама – единият завърши АК, а другата – престижна гимназия извън София. И двамата са „енергоспестяващи“. И двамата се движат по линията на най-малкото съпротивление. Та за сравнение: и двамата в гимназията не виждаха смисъл от учене по всички предмети.  Само че в елитната гимназия можеше и с тук таме научено и прочетено. В АК не може – както синът ми казваше, да изкараш „4“ трябва да положиш много повече усилия, отколкото за „6“ на друго място /“усилията“ може да са и само да внимаваш в час и да си напишеш домашните – в зависимост от индивидуалните способности/.  Сега средата на дъщеря ми в университета е друга и й се налага да наваксва „обща култура“, за да се впише.
Дано да е станало ясно какво исках да кажа.

# 279
  • София
В колежа изучава ли се като втори език испански?

# 280
  • София
Да. Втори език - немски, испански и френски.  Мисля, че имаше опити да въведат и руски, но не се получи.

Честито на приетите! Стискам палци на резервите!

# 281
Шарки,

Забравих да благодаря за добрите думи. И нашето близко детенце в прието. Май сте права - децата на активните пишещи са приети. Дано да им донесе радост този техен избор.
 Hug

Майка на две деца, завършили колежа.

# 282
Тинки, извинявай, но не ми стана ясна системата за прием около стотния номер. Защо над 100, имат по - голям шанс, от тия под 100 newsm78
Финансов вуйчо, или чичко паричко на пишман юнак, който може да остане зад борда ooooh!

# 283
Тинки, извинявай, но не ми стана ясна системата за прием около стотния номер. Защо над 100, имат по - голям шанс, от тия под 100 newsm78
Финансов вуйчо, или чичко паричко на пишман юнак, който може да остане зад борда ooooh!

Я прочети пак Mr. Green

Цитат
Уви, момчетата точно под 100-те са с най-лош късмет, защото обикновено момичетата имат по-висок бал с няколко единици. Както и момчетата точно над 100-тния номер са с огромен късмет. Резервите след първите 100+100 се канят по бал, а не по пол и бал.

Момчетата над 100 ( т.е. с номера 99, 98, 97...) вече са вътре и затова са късметлии. На тях шанс не им трябва, защото са приети. Момчетата под 100 (т.е. с номера 101, 102, 103...)  са без късмет, защото най-вероятно 101-то, 102-то, 103-то момиче са с по-висок бал от 101-то момче, а двата списъка се обединяват след 100-ното място.

# 284

Я прочети пак Mr. Green

Цитат
Уви, момчетата точно под 100-те са с най-лош късмет, защото обикновено момичетата имат по-висок бал с няколко единици. Както и момчетата точно над 100-тния номер са с огромен късмет. Резервите след първите 100+100 се канят по бал, а не по пол и бал.

Момчетата над 100 ( т.е. с номера 99, 98, 97...) вече са вътре и затова са късметлии. На тях шанс не им трябва, защото са приети. Момчетата под 100 (т.е. с номера 101, 102, 103...)  са без късмет, защото най-вероятно 101-то, 102-то, 103-то момиче са с по-висок бал от 101-то момче, а двата списъка се обединяват след 100-ното място.
Ми, пише, че момчетата точно под 100, са с най - лош късмет, уви. А момчетата над 100 са с огромен късмет newsm78 Аз ли не чета добре newsm78

Общи условия

Активация на акаунт