Американски колеж - осма тема

• 105 282
  • 764
  •   1
Отговори
# 300
Да бе, чак сега чатнах, че в списъка 1 е най - горе, а 100 най - долу. Професионално изкривяване, при мен стъпало 1 е най - долу на стълбата, особено като качваш гипскартон до 8 етаж, без асансьор. И все пак номерата 80-99, са под 100, щото са по малки, значи са под 100. bouquet

За улеснение след числото мислено си представи място и тогава се подреждат представите.
101-во място е под 100 -о място и т.н.
След 100 -но място вече го няма деленето по полов признак, което създава за момчетата по-добри условия според регламента за приемане. Регламентирано е, че при резервите се подреждат просто по успех на изпита и поради относително преобладаващия по-голям брой момичета с висок успех сред кандидат-колежаните, следва, че при приема на резервите ще бъдат поканени за записване повече момичета, а не равен брой момчета:момичета.

При първите приети момче и момиче с равен бал могат да се окажат от двете страни на чертата (момчето - прието, момичето - резерва), докато при резервите се подреждат просто по успех и там не се пазят преференциални места за момчета.

Светът е мъжко място Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

Да са живи и здрави децата, всеки си има късмет и никой не знае той къде го причаква, скрит Simple Smile.

# 301
Светът е мъжко място Simple SmileSimple SmileSimple Smile.
И аз се надявах, ама мама не вярваше... Mr. Green

Да са живи и здрави децата, всеки си има късмет и никой не знае той къде го причаква, скрит Simple Smile.

# 302
Ezhko, благодаря за отговора #297.  Децата трябва да имат собствена интернет връзка за устройствата, които ползват в колежа, така ли да разбирам? т.е. няма wifi.

# 303
Ezhko, благодаря за отговора #297.  Децата трябва да имат собствена интернет връзка за устройствата, които ползват в колежа, така ли да разбирам? т.е. няма wifi.

WiFi има за тях колкото е нужно. Говорим за в къщи. Мобилен не се препоръчва на завеяни тийнове  Mr. Green Те и така не гледат къде ходят, ама все пак  Laughing

Последна редакция: пн, 10 апр 2017, 09:00 от Ezhko

# 304
...WiFi има за тях колкото е нужно. Говорим за в къщи. Мобилен не се препоръчва на завеяни тийнове  Mr. Green Те и така не гледат къде ходят, ама все пак  Laughing
Да, вкъщи им трябва интернет, не с някаква велика скорост, но стабилен. Някои куизове се правят онлайн, а и като имат час за качване на материла за проверка (напр. до 22ч.), а изведнъж нета откаже... настава леееекичка тийн драма  Rolling Eyes И тъй като вкъщи редовно го имахме този проблем, сложих на колежанина на телефона мноооого достъпен интернет с висока скорост в пакета, че да може да ползва телефона си за wi-fi рутер, че да си върши работата през компютъра.
Лаптопа не трябва да е някакъв супер скоростен, но най-добре да е лекичък, че се налага понякога да се носи на училище или за довършване на проект след училище Simple Smile

# 305
  • София
За доходи нищо не съм споменавал, Шарки, има сноби и с не толкова високи доходи. Като гледам майките тук, как брутално мачкат останалите, самочувствието и вирнатия нос, представям си какво стъпкване на личността и психически тормоз ще е в Колежа, от чедата им, към по - скромните и бедни деца Mr. Green Чел съм тук, че има деца, учещи и на по - ниски такси, та ми се ще да чуя мнение на майка, която не е от голямото добрутро, извинявай, нищо лично. Освен това оставам с впечатление, че извънкласните дейности обхващат по - голяма част от времето за учене.За МГ - тата знам, че се учи здраво и много. Саденето на дръвчета и пеенето по тротоарите е много хубаво, но не ми се връзва с намерението да станеш ядрен физик, ама хич newsm78

Като майка на дете, учащо в АК с по-ниска такса и определено НЕ от голямото доброутро, мога да споделя, че има деца с голямо финансово самочувствие и парадиращи с  лукс, но не в голяма степен. Дъщеря ми в никакъв случай не е със смачкано самочувствие от това, че не носи маркови дрехи и че не я карат с кола на училище. Да, имало е "забележки" към нея, че не е... модерна, да го наречем, но тя не обръща внимание на тези неща. Но знам също, че преподавателите не толерират този тип поведение от страна на парадиращите и когато са запознати с даден случай реагират веднага. Също така знам, че детето ми намери и много верни приятели. Има деца, за които финансовото състояние не е приоритет и те не са малко. Не мога и няма да правя сравнения между АК и СМГ. Моето дете не е математик, няма наклонност в тази сфера, но има в други, които АК предлага.

# 306
Модно ревю на възпитаници на Американския колеж дарява пари на математици:

http://www.danybon.com/chastno-obrazovanie/modno-review-pari-math/

# 307
  • София
Много бих се радвала, ако споделите  Вашата гледна точка и очакванията Ви от АК.

На този етап нямаме окончателно решение. Ще изчакаме оценките от НВО, както и дали и в какъв размер ще бъде отпусната финансова помощ. Засега събирам информация и гледни точки, но решението къде ще учи ще вземе ученикът.
Като предимства на колежа виждам:
- Пълноценното използване на часовете. Това се дължи на дисциплината /по-малки класове и налични правила/, подход на преподаватели, учебници;
- Отлично усвояване на английски + възможност за избор на испански като втори език, който може да бъде изучен на добро ниво;
- Съветници за кандидатстването;
- По-добри възможности за спорт в училище, напр. тенис на маса;
- Подготовка за SAT.
Като предимства на СМГ виждам средата, свободата, гъвкавостта, подготовката по математика, това, че учителите са отговорни и заинтересовани, но същевременно се отнасят като възрастни с учениците.

# 308
...Като предимства на СМГ виждам средата, свободата, гъвкавостта, подготовката по математика, това, че учителите са отговорни и заинтересовани, но същевременно се отнасят като възрастни с учениците.
Част от предимствата на СМГ, всъщност са предимства и за колежа, а може би и за всяко от сериозните уважаващи се и уважавани училища в гимназиален етап.
Отношението на учителите е много позитивно и отговорно, съобразяват се с деликатната възраст (особено в 9ти клас наистина са под силен стрес от преминаването към много дисциплини и високото темпо), но общуването с децата не е като с деца, а като с равностойни личности.
Гъвкавост много повече виждам в колежа, отколкото в паралелки които се избират още сега, в седми клас - все пак втория език се избира по-късно (края на 8ми клас), а профила още по-късно (края на 9ти клас) от много по-зрели хора, познаващи например що е то физика, за да я изберат Simple Smile
Не знам кое разбираш под свобода в СМГ, не познавам там правилата, съответно не коментирам за там, а за колежа. Правилника за Колежа е много ясен и категоричен, но вътре в него имаш гарантирано пространство и свобода... В осми клас този правилник и най-базовите правила в него се коментират многократно по различни поводи, така че учениците го познават и няма как да се получи нарушение щото нещо не си разбрал Simple Smile това, че имат advisory на всеки 10 ученици в осми клас, които ги познават лично и за всяко проблемченце не се звъни на родител за среща с директора, а детето си има личен наставник/медиатор/рамо в училище. При проблем за който ученика следва да се срещне с декана (пак описано кога кака и защо), пак първо се информира адвайзърито... Той получава пръв коментарите от учителите в края на всеки срок, а и изисква през срока ако види странно понижаване на успеха например... Той не е само "книга за оплаквания", а през него минават и похвалите Wink
За да отсъстваш от училище, пак си има правила как да се случи, но и правила как да отработиш всичко, което си пропуснал. Няма вариант просто да прескочиш материал/проект/тест... има часове за консултации, на които наистина преподавателите са там, срещаш се в определен срок, договаряш се за фиксирано време за отработване - правиш го  Simple Smile (запозната съм само с рамката на процеса, защото още в осми клас се научават сами да си "менажират" учебните и личните дела, а от мама се очаква само съпорт - доставка на канцеларски материали за някой плакат, помощ в лепене/връзване/заковаване  Crazy и най-важното - потупване по рамото във всеки подходящ случай)
И това постоянно размесване на учениците по класове, което синът ми виждаше като недостатък, всъщност е предимство - научаваш се да работиш с различни хора, опознаваш много повече стилове на поведение и ставаш адаптивен... а нищичко не ти пречи да си поддържаш добрите и близки отношения с приятелчета от по-ранен клас.

Не убеждавам никого - представям гледна точка отвътре от наблюдения дотук, синът ми е 11ти клас в АК.

# 309
запозната съм само с рамката на процеса, защото още в осми клас се научават сами да си "менажират" учебните и личните дела, а от мама се очаква само съпорт - доставка на канцеларски материали за някой плакат, помощ в лепене/връзване/заковаване  Crazy и най-важното - потупване по рамото във всеки подходящ случай)

Аха, добре - доставката на канцеларски материали ми беше доверена веднъж (поради физическа липса на титуляра). Коментара после беше: "Вълкът, затова му е дебел вратът...". След което, бях понижен от "изпълнител" на "инвеститор".

Виж потупването по рамото следва да се автоматизира... Боли ме ръката, а нуждите на младежа не са покрити даже наполовина  Mr. Green

# 310
...Аха, добре - доставката на канцеларски материали ми беше доверена веднъж (поради физическа липса на титуляра). Коментара после беше: "Вълкът, затова му е дебел вратът...". След което, бях понижен от "изпълнител" на "инвеститор".
Виж потупването по рамото следва да се автоматизира... Боли ме ръката, а нуждите на младежа не са покрити даже наполовина  Mr. Green
Аааа, извинявай, ама аз съм майката  Flutter от моите изпълнителски способности досега никой не се е оплакал  hahaha а за потупването по рамото - мама е просто безценна, всяко тупване важи за 3-4  Flutter!  Татковците по-добре се справят с "шут отзад, който ни придвижва винаги поне с крачка напред!"

# 311
...Аха, добре - доставката на канцеларски материали ми беше доверена веднъж (поради физическа липса на титуляра). Коментара после беше: "Вълкът, затова му е дебел вратът...". След което, бях понижен от "изпълнител" на "инвеститор".
Виж потупването по рамото следва да се автоматизира... Боли ме ръката, а нуждите на младежа не са покрити даже наполовина  Mr. Green
Аааа, извинявай, ама аз съм майката  Flutter от моите изпълнителски способности досега никой не се е оплакал  hahaha а за потупването по рамото - мама е просто безценна, всяко тупване важи за 3-4  Flutter!  Татковците по-добре се справят с "шут отзад, който ни придвижва винаги поне с крачка напред!"

Вероятно съм объркал мястото за потупване - оттам и слабия ефект.  Laughing
Колкото до изпълнението - бях назначен със заповед от мама. Вероятно за да се приучи младежа към по-голяма самостоятелност. Laughing

# 312
  • София
Peneva, златна си!

Кажи моля, тези медиатори учители ли са, които им преподават?

Всъщност имам няколко въпроса, които ще се позволя да задам:
- Как стои въпроса с профилите по химия и биология? От резултатите на олимпиадата по физика си личи, че стабилно се работи в тази област, но как стоят нещата с биологията и химията. Поне аз не видях представители на Колежа в тези области.

- Школата по математика в 8 клас от кого се води?

- Какви са предимствата и имали въобще такива, на американската диплома?

- Дали има възможност за среща с "учебен отдел" (тези, които отговарят за учебната дейност) и за разговор преди официалното записване? Нашите седмокласници започват гимназиалните си години по един напълно променен закон, с нови учебни планове и разпределение на часовете. Странно и непонятно за мен е, че все още едно едно училище (май без НПМГ) не са публикували новите учебни планове, а времето минава. По този повод би ми било интересно, какви са плановете на Колежа в тази област.

Благодаря Simple Smile

# 313
Профил е само химия, а не химия и биология. Но доста деца учат след Колежа медицина, а и доста добри класирания има назад...
Адвайзърито са в 8ми клас, не съм сигурна дали им преподават точно на съответния клас... После имат блокова система и този личен човек, всъщност вече е на повече ученици (виж на сайта). Имат и по един "декан на випуск". Аз си общувах с осмокласната адвайзъри, помогна в адаптационния период.
Техния учебен план е съгласно изискванията на МОН (задължителни като за Езикова гимназия плюс изисквания за профил). По променените изисквания, намаляват задължителните часове, но в Колежа имат достатъчно елективи и часове профил (ЗИП профил). Можеш да звъннеш в учебен отдел на Колежа. (От езикова гимназия в София знам, че в бройки и разпределение на часове няма да правят никакви промени, само ще ги водят в друга група часовете). Часовете по английски в 9, 10, 11 клас може да ти се видят малко, но имайки предвод, че абсолютно всичко се учи на английски... и по всяка дисциплина има мноооого писмени работи...
Американската диплома си се ползва в щатите. В нея не са оценките като 5 и 6, а успех в % и хорариум на дисциплината. (Моля Стефан да ме поправи, ако нещо бъркам!)

# 314
  • софия
Аз чакам статистика, че ние сме другата година. bowuu
Опитвам се да направя такава, подобна на данибон, и да я оформя в лесно смилаем вид.
Много моля, който има желание да ми пише на лични.
Сигурна съм, че сегашните резерви и бъдещите кандидати в следващите години, ще са ви много благодарни!
Аз Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт