Американски колеж - осма тема

• 105 238
  • 764
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Да ви усмихна предпразнично (не е конкретно за Колежа, но е много свеж, мъдър и лечебен текст за всички с деца-пубери): https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6161256

# 316
От фейсбук страницата на колежа:
"Зрелостникът от колежа Христо Папазов е пръв на националната олимпиада по математика - поздравления за страхотното му представяне! Христо дели първото място с двама възпитаници на СМГ. Съученикът му от колежа Иван Ганев е с четвърти резултат! Браво на двамата за страхотното представяне и на техните преподаватели!
Our senior Hristo Papazov tops National Round of the Math Olympiad - congratulations! Hristo shares the first place with two Sofia Math School students while Ivan Ganev has the fourth highest result this time. Bravo to both our math whizzes for the great results and bravo to their teachers, too!
https://npmg.org/wp-content/uploads/2017/04/nom2017_3_results_9-12.pdf"

# 317
  • София
От фейсбук страницата на колежа:
"Зрелостникът от колежа Христо Папазов е пръв на националната олимпиада по математика - поздравления за страхотното му представяне! Христо дели първото място с двама възпитаници на СМГ. Съученикът му от колежа Иван Ганев е с четвърти резултат! Браво на двамата за страхотното представяне и на техните преподаватели!
Our senior Hristo Papazov tops National Round of the Math Olympiad - congratulations! Hristo shares the first place with two Sofia Math School students while Ivan Ganev has the fourth highest result this time. Bravo to both our math whizzes for the great results and bravo to their teachers, too!
https://npmg.org/wp-content/uploads/2017/04/nom2017_3_results_9-12.pdf"
а инфоративно дали знаете призьора идва ли от СМГ в прогимназиален етап, или е "израстнал" в колежа?

# 318
...а инфоративно дали знаете призьора идва ли от СМГ в прогимназиален етап, или е "израстнал" в колежа?
Не знам конкретно за него, но всички деца са израстнали преди Колежа някъде и продължават да израстват в Колежа... Има и много деца от СМГ и от други ПМГ до 7ми клас, които не са състезатели след това... Има деца от математически гимназии, които после са в хуманитарен профил и са много добри писатели... Както и мноооого деца в математически гимназии (за гимназиална част говоря), които не успяват да се включат в отбора на училището си и не са изявени състезатели.
 newsm78 Та каква информация точно би ти донесло дали идва от СМГ или не?

# 319
а инфоративно дали знаете призьора идва ли от СМГ в прогимназиален етап, или е "израстнал" в колежа?
Информативно:
Скрит текст:
ОМГ "Акад. Кирил Попов". Брат му също. Ако не се лъжа в момента и той е възпитаник на АК.

# 320
Информативно:
Скрит текст:
ОМГ "Акад. Кирил Попов". Брат му също. Ако не се лъжа в момента и той е възпитаник на АК.
Не се лъжеш, също състезател по физика и математика.

# 321
Аз чакам статистика, че ние сме другата година. bowuu
Опитвам се да направя такава, подобна на данибон, и да я оформя в лесно смилаем вид.
Много моля, който има желание да ми пише на лични.
Сигурна съм, че сегашните резерви и бъдещите кандидати в следващите години, ще са ви много благодарни!
Аз Благодаря предварително!
Аз бих била благодарна. Намирам идеята ти за много полезна, каквото науча- ще ти пиша.

# 322
  • София
...а инфоративно дали знаете призьора идва ли от СМГ в прогимназиален етап, или е "израстнал" в колежа?
Не знам конкретно за него, но всички деца са израстнали преди Колежа някъде и продължават да израстват в Колежа... Има и много деца от СМГ и от други ПМГ до 7ми клас, които не са състезатели след това... Има деца от математически гимназии, които после са в хуманитарен профил и са много добри писатели... Както и мноооого деца в математически гимназии (за гимназиална част говоря), които не успяват да се включат в отбора на училището си и не са изявени състезатели.
 newsm78 Та каква информация точно би ти донесло дали идва от СМГ или не?
'
peneva_a Интересно ми е да разбера дали идва от обикновено училище без интензивно изучаване на математика и таланта му се е развил в АК, или има стабилна основа. За мен би било полезно да зная дали АК може да изградят математик, без преди това да е работил усилено в тази област.

ПС Видях, че Дидева е отговорила, благодаря  bouquet

# 323
  • София
Христо е приет в Принстън и да, до 7. Клас е бил в СМГ.

# 324
Интересно ми е да разбера дали идва от обикновено училище без интензивно изучаване на математика и таланта му се е развил в АК, или има стабилна основа. За мен би било полезно да зная дали АК може да изградят математик, без преди това да е работил усилено в тази област.
Разбира се, че не. В АК не творят вълшебства и не могат да покрият дупка от 7 години в подотовката по каквото и да било. По-коректния въпрос е, дали АК позволява на ученик с талант, който е работил усилено, да продължи да се развива успешно в същото направление. Очевидно - да.
А дали АК подготвя състезатели по математика също толкова успешно, колкото СМГ? Доскоро - не. Нямаше как да се навакса непропорционално повечето време и усилия в СМГ на тема математика.

Сега обаче на СМГ се слагат пранги на краката и ръцете от кого ли не. Следователно пропорцията на ученици с призови места на математическите състезания ще се измества към други училища (вкл. АК).
Ще бъде ли изместено СМГ от доминиращата позиция досега? Може би. Ако успеят да го направят непривлекателно за талантливите и работещи по математика деца. Както се стремят в момента.

# 325
Сега обаче на СМГ се слагат пранги на краката и ръцете от кого ли не. Следователно пропорцията на ученици с призови места на математическите състезания ще се измества към други училища (вкл. АК).

Много... силно и неподкрепено с доводи според мен твърдение.
На което определено не му е мястото тук...

# 326
  • София
 Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 327

Много... силно и неподкрепено с доводи според мен твърдение.
На което определено не му е мястото тук...

Съжалявам Kod, но не приемам указания къде е мястото на моите мнения. Колкото до доводи - всеки, който е наблюдавал историята с математическите състезания или тази с учебните планове може да направи изводи сам за себе си по въпроса. Моите са: тече както обща кампания против държавното образование в България, така и целенасочени такива към елитните държавни училища. Вкл. СМГ.

# 328
Ezhko, с първата част на поста ти съм категорично съгласна, но с втората...
"талантливите и работещи" не само по математика деца намират своето място за развитие. Точно на СМГ не съм видяла някой да слага някакви пранги... Виж с НПМГ се опитаха да вкарат някакъв прът в колелата. Цялата тази каша с постоянни промени на юруш в образованието ни като цяло (п)объркват нещата/децата/родителите... Но наистина хич не е мястото на тези коментари точно в тази тема...

Та никой не може в училище да пребори стари пропуски и да направи от средно успешен ученик талант. Таланта се ражда и развива, но стъпка по стъпка, надграждайки... колкото и товар да се надгражда, колоса ако е с глинени крака, ще падне.
Физиката се почва сериозно в 7ми клас, нещичко ако си пропуснал да разбереш, може да се "върнеш малко" да си преговориш и доразбереш... Но не трябва да имаш пропуски в математиката, защото не можеш да решиш и нищо по физика, например.
Математиката се надгражда постоянно, като 4-7 клас е на доста големи крачки, дори малките пропуски се превръщат в големи дупки. Така, че в изказването "или има стабилна основа" няма място за това "или". Състезател с пропуски няма как да се изгради.
И тъй като коментарите тръгнаха от Христо - той е профил Физика, изявен състезател по физика. Няма повече часове по математика от всеки ученик с природен профил в езикова гимназия. Очевидно има математически талант. Очевидно работи добре самостоятелно и с подкрепа на учителите си... и се е научил да си разпределя ресурса "време". Хайде да видим сега кой от университетите той ще си избере  Wink

# 329
Ежко - това не е указание, а мнение за несъстоятелно изказване на неподходящо място.
Дай моля право и на такива след като искаш подобни права за своите - agree?

"обща кампания против държавното образование в България"
Подобни популистки изказвания също са много... забавни.
Кампания предполага някаква целенасоченост и организираност. А не некадърност и безхаберие.

Общи условия

Активация на акаунт