Американски колеж - осма тема

• 105 228
  • 764
  •   1
Отговори
# 360
  • София
ЧС, децата ни - моето и на Тинкърбел - ще се реализират трудово след 10 години. Дали сме в състояние сега да прогнозираме какви точно ще са професионалните им интереси след 10 години?
 Концепцията на Liberal Arts College нещо да ви говори?

И "помеждудругото", да използвам иронията на Ezhko (Тинкърбел, не очаквай иронията в твоите постове да бъде схваната, то чувството за хумор изисква определена нагласа), има математици, отлично реализиращи се професионално, които никога не са били състезатели. Просто не са били бързи в решаването на състезателни задачи. Моята дъщеря е класически пример за подобен "математик".  Никога не е имала добри учители по математика в училище (учила е в 35то и 32ро, като в 32ро преподаването на математика беше достигнало абсолютното дъно). Има 6.00 на кандидат-студентския изпит за УНСС, яви се на предварителен изпит. Има major по математика в бакалавърската степен в АУБГ. В момента работи с big data (Data Scientist).

# 361
АК е, че не е най-добрата опция за деца с изявени интереси към точните науки. Имам предвид деца, които вече са се ориентирали в каква област ще се развиват и тази област е математиката и ИТ. Но първо, това че нещо не е най-добрата опция не значи, че е лоша. Най-добрият атлет взема златен медал на олимпиадата, но това не значи, че тези на второ или трето място са слаби атлети, нали? И второ, все пак относително малка част от децата са силно математически ориентирани, до толкова че да търсят развитие именно в математиката, а не в дисциплини където тя помага, но не е основна. За тези дисциплини, в които математиката помага много, АК не отстъпва на никое друго топ училище.

Ах, колко много съм съгласен с горното!  newsm10

'Тенденцията за искане на портфолио с извънкласни дейности не е чак толкова глобална, а предимно американска.
И последно, не съм забелязала тенденция за комплексни знания, даже напротив. В повечето случаи печелят тези с високи експертни познания в една област. Комплексната подготовка в гимназията е важна не затова, че един ден някой работодател ще оцени широките и задълбочени познания по всичко, а затова, че оставя опция за избор на неориентирания тийн до последния момент.

А пък с това не съм. Елитните университети по цял свят не търсят коне с капаци, а хора с добра образователна и КУЛТУРНА основа и изявени интереси. И си имат съответните механизми за подбор. Вярно е обаче, че повечето от елитните университети в момента са в САЩ. Оттам и заблудата. Специализацията се цени СЛЕД университета. Но и тогава широката култура се цени много.

Математиката е ценна и полезна за инженери, ИТ специалисти, икономисти, архитекти, че даже и юристи и какви ли не още. И не можеш да ме убедиш, че философията, историята, литературата и физкултурата отварят също толкова врати Twisted Evil

Ще се опитам: като завършил инженер и дългогодишен ИТ определено твърдя, че за моята професия философията и литературата са имали точно толкова значение, колкото и математиката. За архитектите с които съм учил в един университет, математиката е седяла доста по-назад от историята и естетиката (като част от философията). А мениджъри, икономисти, търговци и т.н.  без история, психология, философия и литература са също толкова зле, колкото инженери без математика.
Колкото до физкултурата - пробвай да станеш мениджър, ако си дебел. Първо - много по-трудно ще се получи. Второ - ще издържиш ли чисто здравословно на натоварването?

А да, и за  завършек да кажа, че не споделям ширещото се мнение, че децата от СМГ печелят с тестовата част, но са гола вода на есето. Много от тях пишат доста добре.

"Пишат доста добре", но не и благодарение на СМГ. Просто са си способни НЯКОИ от децата. И щяха да пишат още по-добре, ако бяха завършили някое училище, което набляга на есетата. Като цяло - повечето ич ги нема на есетата и това се знае.

# 362
ЧС, децата ни - моето и на Тинкърбел - ще се реализират трудово след 10 години. Дали сме в състояние сега да прогнозираме какви точно ще са професионалните им интереси след 10 години?
 Концепцията на Liberal Arts College нещо да ви говори?
Не, не ми говореше, но попрочетох. И какво? Прочете ли всичко написано от мен по-горе? Аз там си пиша, че за невзелите решение за кариера комплексното образование не е лошо нещо. Това не вслиза в противоречие с факта, че матемтиката отваря най-много врати.

И "помеждудругото", да използвам иронията на Ezhko (Тинкърбел, не очаквай иронията в твоите постове да бъде схваната, то чувството за хумор изисква определена нагласа), има математици, отлично реализиращи се професионално, които никога не са били състезатели. Просто не са били бързи в решаването на състезателни задачи. Моята дъщеря е класически пример за подобен "математик".  Никога не е имала добри учители по математика в училище (учила е в 35то и 32ро, като в 32ро преподаването на математика беше достигнало абсолютното дъно). Има 6.00 на кандидат-студентския изпит за УНСС, яви се на предварителен изпит. Има major по математика в бакалавърската степен в АУБГ. В момента работи с big data (Data Scientist).

Има да, и с какво противоречи това на написаното от мен??? Впрочем деца от СМГ се изявяват и в друг вид състезания, където не се решават задачи за време, а се прави разработка и после се защитава. И това го има именно за такива деца. Или според теб СМГ е школа само за бързаци състезатели? Ама те в 12 клас са десетина деца, а гимназията напускат 180. Останалите в голямата си част са точно такива. Освен това пак по-горе написах, че АК дава и добра основа и на такива деца.

Почва да ми се струва, че май не е важно какво точно пиша, то все се приема по определен начин
Twisted Evil

# 363

Бих искала да изкажа лееекичко несъгласие. Тенденцията за искане на портфолио с извънкласни дейности не е чак толкова глобална, а предимно американска. Във Великобритания това далеч не носи толкова точки, а пък в другите държави хептен. Да, извънкласна дейност винаги краси портфолиото, но не е чак толкова важна при кандидатстване извън САЩ.

За стипендията обаче почти няма полза и от двете, стипендиите се дават за доход и ако излъжете и се изкарате последни бедняци ще имате много по-голям шанс за стипендия, отколкото ако сте завършили с 6.00, имате 2400 точки на САТ (упс, май вече смениха системата и точките са по-малко, ама нейсе, важен е принципът) и сте засадили два декара горички в паузите между благотворителните представяния на пиеси в някой дом за сираци. Пиша го за да разсея една заблуда, която има здрави корени и не отмира.

По абзац 1:
Имам наблюдения над кандидатстването за уни в Холандия, където има централизирана система за прием и ако си завършил определен вид средно образование ( за завършил се счита, минал с над 6 от 10) , автоматично биваш приет в избрана от теб специалнос и университет. Това не важеше за медицина (като дълго време най-желана специалност), за която имаше допълнителни изисквания, едно от които е обществено полезна дейност, даже има минимум часове. През последните няколко години започна да се увеличава броя на специалностите, за които не се влиза автоматично ( фармация, биофармация, биомедицина). За тези съм чула, но може да има вече и други. Мисля, че много скоро и в други д-ви в Европа ще започнат да обръщат внимание на допълнителните занимания на кандидатстващите.

За да получиш стипендия за доход, първо трябва да си ги впечатлил и да са   те поискали за студент.
А лимитът за доход е достатъчно висок и спокойно в него се вместват доста бг семейства. Преди 5 години , за да искаш стипендия, трябваше да имаш под 60 000 щ.д. годишен доход. Мисля, че в момента този лимит е качен при някой унита на 90 000, а има и 110 000.

# 364
  • София
ЧС, защо в темата за АК толкова нашироко пишеш за СМГ?  Имате си тема за СМГ, пишете си в нея, който родител се интересува от СМГ, ще прочете там. А темата за АК, вместо родителите на деца от АК да споделят информация и мнения, се превръща постоянно в бойно поле за защита на СМГ. Понеже може да не е станало ясно: моля ви да престанете.

Никой никого не задължава децата му да учат в АК. Всяко дете и всеки родител има свободен избор. Направете го, не е необходимо точно в тази тема да натоварвате няколко десетки непознати хора с мотивите на избора си.

Россс, общ семеен годишен доход или на член от семейството?

# 365
ЧС, защо в темата за АК толкова нашироко пишеш за СМГ?  Имате си тема за СМГ, пишете си в нея, който родител се интересува от СМГ, ще прочете там.

С това не съм съгласен. Много СМГ-ейци биват приети в колежа и им предстои да избират. Дискусията с ЧС помага избора да става максимално информирано. Против съм някои провокативни свинщини, но то и ЧС е против...

# 366

По абзац 1:
Имам наблюдения над кандидатстването за уни в Холандия, където има централизирана система за прием и ако си завършил определен вид средно образование ( за завършил се счита, минал с над 6 от 10) , автоматично биваш приет в избрана от теб специалнос и университет. Това не важеше за медицина (като дълго време най-желана специалност), за която имаше допълнителни изисквания, едно от които е обществено полезна дейност, даже има минимум часове. През последните няколко години започна да се увеличава броя на специалностите, за които не се влиза автоматично ( фармация, биофармация, биомедицина). За тези съм чула, но може да има вече и други. Мисля, че много скоро и в други д-ви в Европа ще започнат да обръщат внимание на допълнителните занимания на кандидатстващите.
Може и да почнат, аз не се занимавам с прогнози, писах какво съм видяла Peace  Но пак вярвам, че Европа няма да стане Америка и ще продължат да приемат основно на базата на заслуги, а  извънкласните активности ще са допълнително условие при равни заслуги. Това е мое мнение де, не е нужно да се споделя от всички Peace

За да получиш стипендия за доход, първо трябва да си ги впечатлил и да са   те поискали за студент.
Естествено. Но има една мъъничка некоректност и тя е, че няма последователност - първо да те приемат, а после да искаш стипендия. Всичко става накуп и съм убедена, че дали ще те поискат или не зависи И от от това дали и каква стипендия ще трябва да ти дадат. Мисля, че и Стефан сподели това.
А лимитът за доход е достатъчно висок и спокойно в него се вместват доста бг семейства. Преди 5 години , за да искаш стипендия, трябваше да имаш под 60 000 щ.д. годишен доход. Мисля, че в момента този лимит е качен при някой унита на 90 000, а има и 110 000.
Когато се пише "приет със стипендия" най-често хората четат "приет с пълна стипендия"  Sunglasses  Аз по този повод писах, защото ако цената на година е 65 000 долара може да ти предложат 10 000 или 15 000 или 25 000 долара най-често. Да ти предложат 65 000 или 60 000 е друга работа. Но и то зависи от дохода ти, а не от резултатите. Ако детето има богати родители с високи доходи и гениално да е, голяма стипендия няма да види. Пък децата от АК май не са масово от социално слаби семейства и едва ли са потенциални бенефициенти на най-големите стипендии Wink Точно това писах, а не че не се дават стипендии.

# 367
ЧС, защо в темата за АК толкова нашироко пишеш за СМГ?  Имате си тема за СМГ, пишете си в нея, който родител се интересува от СМГ, ще прочете там. А темата за АК, вместо родителите на деца от АК да споделят информация и мнения, се превръща постоянно в бойно поле за защита на СМГ. Понеже може да не е станало ясно: моля ви да престанете.

Никой никого не задължава децата му да учат в АК. Всяко дете и всеки родител има свободен избор. Направете го, не е необходимо точно в тази тема да натоварвате няколко десетки непознати хора с мотивите на избора си.

Россс, общ семеен годишен доход или на член от семейството?

Аз пък що си мислех, че в първия си дълъг пост именно защитих АК, а не го нападах? И споменах СМГ, защото то е алтернативата за определени деца, но подчертах, че другите са повече newsm78. Ама, пак да повторя, май няма значение какво пиша Twisted Evil

ЧС, защо в темата за АК толкова нашироко пишеш за СМГ?  Имате си тема за СМГ, пишете си в нея, който родител се интересува от СМГ, ще прочете там.

С това не съм съгласен. Много СМГ-ейци биват приети в колежа и им предстои да избират. Дискусията с ЧС помага избора да става максимално информирано. Против съм някои провокативни свинщини, но то и ЧС е против...

Благодаря за мнението smile3525 Хубаво е, че има и четящи все пак, нищо че пише Черна станция Grinning

И да отговоря на питането защо се навирам тук и пиша, при това споменавайки СМГ Peace

Както каза Ежко, много СМГ-ейци кандидатстват, приемат ги и после се чудят дали да се запишат, а аз не мисля, че АК ще спечели, ако те направят грешния избор. В този аспект моята гледна точка според мен е кконструктивна и полезна за тези деца, а не анти АК. И аз може да нямам опит с АК, но имам опит с точно този избор и смея да кажа, че не сбъркахме и избрахме правилно. И сега споделям разни съображения, които не са нападка към АК (както се възприемат масово), а са алтернативната гледна точка, спомагаща за правилно решение. Т.е. аз съм нещо като опозицията в парламента, без която не може нито една истинска успешна демокрация, а от опозицията се страхува и иска да я изтрие само някой диктатор Twisted Evil

Последна редакция: пт, 14 апр 2017, 09:52 от Черна станция

# 368

Както каза Ежко, много СМГ-ейци кандидатстват, приемат ги и после се чудят дали да се запишат, а аз не мисля, че АК ще спечели, ако те направят грешния избор. В този аспект моята гледна точка според мен е конструктивна и полезна за тези деца, а не анти АК.

Конструктивна, полезна и леко манипулативна  Mr. Green

Един неутрален изказ би звучал: "...аз не мисля, че АК или СМГ ще спечелят, ако те направят недостаъчно информиран избор."

Последна редакция: пт, 14 апр 2017, 10:19 от Ezhko

# 369

Както каза Ежко, много СМГ-ейци кандидатстват, приемат ги и после се чудят дали да се запишат, а аз не мисля, че АК ще спечели, ако те направят грешния избор. В този аспект моята гледна точка според мен е конструктивна и полезна за тези деца, а не анти АК.

Конструктивна, полезна и леко манипулативна  Mr. Green

Един неутрален изказ би звучал: "...аз не мисля, че АК или СМГ ще спечелят, ако те направят неинформиран избор."

Е, нормално е да съм леко пристрастна все пак. Да не би опонентите ми тук да не са? Grinning

Това по принцип, иначе не съм написала както предлагаш, защото грешен може да е всеки избор в зависимост от това какво е детето - да не се запише в АК може да е също толкова грешно, колкото и да се запише. Важното е именно да не се направи грешка и затова този мой конкретен изказ не е манипулативен. Иначе да, имам си пристрастия, ама всички сме грешни.

# 370
Sharky, за семеен доход става въпрос( 7500 щ.д. месечно).
ЧС, пиша за пълна или поне 90% стипендия. А тези дето ти дават 10-15-25 хил стипендия са по друг принцип и не мисля, че са за финансови нужди. Когато щерката беше 11 кл получаваше множество имейли с подобни предложения, без някой тогава да е знаел какъв ни е семейния доход.

# 371
  • София
Россс, мерси.

# 372
Има начини всеки да пропее, дори и малко кал да изринеш.

Може би!
Преди два дни имаше конкретен въпрос, с който се търсеше информаци за профила "Химия" в АК и явяването на у-ци по състезания.
Въпреки че дъщеря ми беше този профил ( ходила е по състезания,а и продължи в уни с него) и мога да дам конкретна информация, защото има някой особености, се въздържах от коментар!
Ако пишеха само интересуващи се от АК, щях да обясня подробно. Но да вади после някой от под вола теле и да се изкривяват фактите няколко страници, като след 10-тия пост вече да няма нищо общо с действителността, това ме отказа

# 373
Въпреки всичко може да се намери полезна информация - ЧС, Призма , Ежко.

# 374
  • софия
цитирам:
Бел Ами, 10 март 2017, 22:44 ч., мнение 552, седма тема

"Имам фаворит, когото искам да финансирам, с безработни родители, ако го приемат съответно. Как се определят таксите, отстъпките, или намаления."

Бел Ами, ако наистина искаш да направиш добро на някоя дете, просто го направи.

Ако пък приемем долу цитираното от теб за настоящата ти позиция като мнение и извод за АК, което очевидно не те прави доволен и твърде вероятно е да смяташ, че плащайки таксата на дете да учи там повече ще му навреди отколкото да му помогне, просто не я плащай. Извини се на семейството като им обясниш, че намираш визията и атмосферата  в АК  за неподходяща с все ученици и родители, сподели си, че не искаш да си съучастник в неправилния път за детето и вярвам, че ще бъдеш разбран!

Ако все пак искаш да си от полза (конкретно финансова, а не с мнение) на семейството, попитай тях защо са избрали АК, какво ги впечатлява, вземи решение за себе си дали да уважиш избора им и стани горд, добронамерен спонсор, допринасящ за сбъдването на нечия детска мечта!

Поздравявам те за това!

Но никой от списващите  не е длъжен тепърва да свиква с нечий характер ( понеже се извини в началото, че си бил чепат, явно смяташ, че това ти дава право), в различно мнение да, но с особеностите на "дръж ми шапката" провокации просто загубваме градивното в диалога!

Понеже съм страничен читател, колкото повече ви чета, толкова повече ме отчайвате. Значи АК, е за пубери, от които нищо не би се получило в друга среда и обстановка newsm78, изключвам неподходящите таланти, случайно попаднали там. Верно, че голямо натоварване пада. Тооо, от извънкласни дейности, време за учене не остава  #Crazy. Щом си плащаш, ти минимализират риска, детето ти да се хлъзне на някъде #Crazy. Изкривяване на пространството е тва, според мен. А #Crazyко видя, че от моята щерка нищо няма да излезе, ще я дам в АК. Като си платя, и престижен уни ще запише, това ли бил ключа към успеха, брейиии, разбрах най после, с моя български реотан ooooh!

Весели празници на всички!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт