Американски колеж - осма тема

• 105 211
  • 764
  •   1
Отговори
# 405
  • България
Milenita напълно те разбирам. Преди три години бях в твоята ситуация  Hug
Все пак ще припомня, че "Всяко зло е за добро". От опит. Аз преживях отказа от най-желания университет  много по-тежко от дъщеря ми. Но си дадох сметка, че в АК е научила други, по-важни неща.  Hug

# 406
  • София
SofiaV, разбира се. Напълно съм съгласна с теб.  Hug
И знам, че тези, които споделят нашето разбиране, биха направили и ще са доволни от същия избор. Но има други, за които това би било от значение да вземат различно решение, и тях ги разбирам и затова споделих.

Мецане, не знам къде учи младежът, но мога да предположа, че няма как да е в АК и да е с висока диплома.

# 407
Аз по моята "болна" тема (самоиронично я наричам така) - чета в друга тема набор на моето диване, кандидатстващ в същия мечтан университет, споделил, че е с висока диплома, получил е оттам постижима оферта и в същото време правописът му е този:

Цитат
Не е вярно това че е само за родители с възможности. Аз лично съм пуснал за най евтините общежития  - 71паунда на седмица което е около 160 лева на седмица тоест 640 лева излиза което не смятам че е толкова много ако студента си намери работа бързо наема няма да е никакъв проблем само за храна/други разходи ще трябва да помагат родителите ако е по ниско платена работата или по малко часове работи.

Моят Мързел към момента е с текуща оценка три по български, но би се потресъл от горния "правопис" също като мен. И да, вероятно полуграмотният младеж от цитата ще учи в топ уни, а моят син - не, заради вече многократно предъвкваните различия и негативи на АК (освен и мързела си, разбира се, но приемам, че го има и при другия младеж). И при все личната ни драма в конкретната ситуация, пак я предпочитам пред това детето ми да е полуграмотен отличник. А споделям с идеята обмислящите дали да запишат детето си в АК да знаят, че може да се сблъскат дори с такива неприятни стечения на обстоятелствата (освен вече изтъкваните в тази посока за по-високите критерии, изисквания и т.н.), ако за тях са от значение, разбира се. На мен преди пет години подобно споделен опит ми помогна много за взимането на решения.
Дали честно и откровено го предпочиташ или просто набиваш популизъм?
Ако се не лъжа, основната цел на средното е добро висше...
И неграмотния младеж след 5 години ще е завършил мечтаното топ уни... Неграмотността ще е отмита Simple Smile
Съжалявам, но поста ти е абсурдно злоблив. Видите ли, неграмотниците отиват в топ унита, а в АК с 3-ка знаем повече от тях. Това естествено не е така.

# 408
Е, аз не мисля, че Миленита е вложила каквато и да било злоба, а просто споделя нещо, което й е направило впечатление. Като мисли, че АК е гаранция за това, че е изключено някой да е отличник, а да пише така.
Дали наистина е така или не, не мога да кажа.
Друг въпрос е, че в нета доста хора, особено младите, пишат без да ги е еня да спазват граматиката и правописа, и горният пример не значи непременно, че младежът е неграмотен. Освен това основната неграмотност на приведения пример е липсата на запетаи. Ако те се сложат, ще се види, че има мисъл, ясно изразена, сравнително добре структурирана, и правописни грешки в изписването на думите няма.

Ето какво ще стане с лека редакция, която включва предимно добавяне на запетаи (сложил съм ги в червено), едно тире и два пълни члена - самите думи не съм променял въобще:

"Не е вярно това, че е само за родители с възможности. Аз лично съм пуснал за най евтините общежития  - 71паунда на седмица, което е около 160 лева на седмица - тоест 640 лева излиза, което не смятам че е толкова много. Ако студентът си намери работа бързо, наемът няма да е никакъв проблем, само за храна/други разходи ще трябва да помагат родителите, ако е по ниско платена работата или по малко часове работи."

А и разбира се, нищо не пречи един младеж да пише така и да е много добър в точните науки, или в техниката, да речем. Не че това е оправдание. Аз съм съгласен с Миленита, че не бих искал детето ми да пише така, ако ще и да е отличен математик или програмист.

# 409
  • София
 Peace Peace Peace Забравил си да добавиш малките тиренца в сравителната степен: по-ниско; по-малко платена

# 410
Пробвай още веднъж, на второ четене можеш още поправки да направиш Wink
Иначе и аз мисля, че просто младежът е писал от телефон, или в стил чатене без изобщо да се затруднява с препинателни знаци за по-лесно. Т.е. съвсем съзнателно. Няма начин някой да е толкова неграмотен по точно такъв начин.

А според мен също в твърдения, че по-добре супер образован и неприет в топ университет, отколкото недообразован, но приет, има доста лицемерие. Гимназията е просто преходен етап, както и следването и за да се стигне крайната цел трябва да се премине през всички стъпала, като на по-горното имаш шанс да запълниш пропуски, стига да си приет. 

# 411
Peace Peace Peace Забравил си да добавиш малките тиренца в сравителната степен: по-ниско; по-малко платена

Вярно, не съм го видял от зор да отговоря бързо:) Напълно си права. Но в какво е въпросът - просто липсва пунктуацията. Иначе думите са правилно изписани, има мисъл, разбира се какво казва и изказът не е на хамалин на три ракии:)

за да се стигне крайната цел трябва да се премине през всички стъпала, като на по-горното имаш шанс да запълниш пропуски, стига да си приет. 
Само за това не съм съгласен с теб и Код, защото считам за невероятно един младеж в университета да се научи да пише грамотно, ако дотогава не се е научил. Освен ако не следва българска филология примерно, но е чудно как би влязъл там, ако не може да пише:) В унито не биха могли да се запълнят общообразователни пропуски по простата причина, че там се учи специализирано - конкретна тясна специалност и никой не се занимава с пунктуация и обща култура.

# 412
Само за това не съм съгласен с теб и Код, защото считам за невероятно един младеж в университета да се научи да пише грамотно, ако дотогава не се е научил. Освен ако не следва българска филология примерно, но е чудно как би влязъл там, ако не може да пише:) В унито не биха могли да се запълнят общообразователни пропуски по простата причина, че там се учи специализирано - конкретна тясна специалност и никой не се занимава с пунктуация и обща култура.

Ако не се научи, значи не му и трябва Mr. Green Жалко е, но аз за съжаление никога не съм видяла да отхвърлят кандидат за работа, понеже пише с грешки, а да назначат друг, понеже е грамотен. Те и самите HR-и най-често пишат с грешки де Twisted Evil

# 413
Защо ли си мисля, че смисълът на обучението не е само в записването в престижен университет и намирането на добре платена работа...

# 414
Смисълът на живота не е в намирането на добра работа, но смисълът на образованието е. А под добра работа не се разбира непременно високоплатена, а такава, която те удовлетворява. Е, ако е и добре платена не вреди Mr. Green

# 415
Смисълът на живота не е в намирането на добра работа, но смисълът на образованието е. А под добра работа не се разбира непременно високоплатена, а такава, която те удовлетворява. Е, ако е и добре платена не вреди Mr. Green
Смисълът на живота е в добре платената работа, независимо какво образование имаш Mr. Green  Mr. Green Инженер, с хиляда лева заплата #Crazy,

# 416
Смисълът на живота е в добре платената работа, независимо какво образование имаш Mr. Green  Mr. Green Инженер, с хиляда лева заплата #Crazy,

Мъчно ми е за теб, ако добре платената работа е цел на живота ти, а не просто средство за постигане на по-важни цели. Но не възразявам, защото всеки има право на мнение Peace

# 417
  • София

И в този ред на мисли, има ли значение дали ще завършиш топ-уни или не толкова топ? Еднин умен, амбициозен и ориентиран младеж/девойка ще успее да се реализира, независимо дали е завършил уни в топ 5 или топ 20 примерно. Не сравнявам Кеймбридж с "университета" в Перник, а нормални, качествени учебни заведения.
 Ако вземем за пример сина на Миленита: Та той на 19 е наясно с какво точно иска да се занимава, до степен да намира разлика в малките подробности на формулиране на специалността. Мислите ли, че ще му попречи да се реализира номерът на унито в някаква класация? Това е професия, с нея ще се занимава 30-40 години, ще смени посока, ще смени нива, позиции, може и професията да смени. Ще учи цял живот, ако иска да е на ниво. Какво значение има в кой точно университет е започнало професионалното му обучение?

# 418
  • София
Принципно е така, auntie Simple Smile, но просто в тази съвсем наша си лична конкретна ситуация има голямо значение, защото въпросната специалност я има едва от една година само в това уни, създадена е от хора от бранша, понеже развитието му го е наложило, а в останалите е доста обща и да кажем 1/5 е това, което младежът иска да учи и работи. Едно е три години да учиш точ-в-точ и от ден първи да знаеш, че изучаваш много конкурентна професия, друго е след три години тепърва да специализираш, евентуално. Както и да е. Не ми беше идеята толкова в детайли да ровя в нашата ситуация, а само да разкажа нещо което ме впечатли и би било от полза за хора със сходни разбирания.
Колкото до правописа: да, знам, че за мнозина не е от такова, даже никакво значение, но аз съм от тези, които не викат на интервю кандидати с грешки в мотивационното писмо или автобиографията, така че и това си е въпрос на мироглед, ценности и т.н. Младежът, който цитирах, във всеки пост пише по този начин. Моят с всичките му кусури ми прави забележка и се дразни, ако в чата с него ползвам съкращения като "нп", например Simple Smile))) и за мен тази разлика е от значение. Просто вярвам, че отношението към това как пишеш е признак за много повече от това дали си наясно с правописа. Хубав уикенд ви желая!

# 419
Ще учи цял живот, ако иска да е на ниво. Какво значение има в кой точно университет е започнало професионалното му обучение?

E, по тази логика можем да попитаме и "Какво значение има каква гимназия ще завърши - АК или някоя квартална?". Да се чуди човек защо има наплив към опредлени гимназии и университети, щом няма значение Joy

Общи условия

Активация на акаунт