Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 761
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте!  Моят син е първокурсник тази година в HAN - Arnhem. Дали има някой от следящите темата, който да си търси съквартирант за квартира или общежитие. Колебаем се все още къде да търсим настаняване, но от споделеното тук, което прочетох, май ще се спрем на общежитие.
Желая успех на всички в това начинание, разбирам ще ни е нужен  Simple Smile

# 76
Здравейте и от мен! Синът ми тази година ще бъде първокурсник в университета в Бреда заедно с негов съученик. Към настоящия момент започваме да мислим за квартира. Споделям го, за да може да си бъдем полезни, в случай че се появи възможност за наемането на по-голяма квартира и евентуално ползването й от няколко човека. С поздрав!

# 77
Kaneva73 аз също ще съм студентка там, в края на този месец ще отида за 3 дни, за да потърся на място, защото е твърде несигурно от тук. Ако нямате тази възможност, потърсете в сайтовете или фейсбук групите, общежития на мен ми бяха отказани като опция, защото са предназначени главно за студенти извън Европейския съюз. Каква специалност е синът Ви ?

# 78
Здравейте,
относно настаняването в Айндховен - Унито предлага нещо като квартири, почти всички са single - цени до 700 евро. Много малко са double, с възможност за споделяне на разходите... Т.е - възможностите са ограничени и явно ще трябва да потърсим и други ...Чувала съм, че можело да се намери квартира и в близките села, но къде и как.... Затова не се отказваме от помощта на мамите... Досега не сме се свързали с някой от Айндховен...
Поздрав! Simple Smile

# 79
Здравейте,
относно настаняването в Айндховен - Унито предлага нещо като квартири, почти всички са single - цени до 700 евро. Много малко са double, с възможност за споделяне на разходите... Т.е - възможностите са ограничени и явно ще трябва да потърсим и други ...Чувала съм, че можело да се намери квартира и в близките села, но къде и как.... Затова не се отказваме от помощта на мамите... Досега не сме се свързали с някой от Айндховен...
Поздрав! Simple Smile

Не знам къде сте чели това за тези високи наеми....Ние попълнихме молба в която пишеше, че наема варира между 350-450 евро с включени консумативи.....Чак ми  е странно за цените които споделяте  newsm78. Сега чакаме отговор относно къде ще е квартирата, а за настаняването си пишеше в молбата че е от 14 август.

# 80
Моята дъщеря заминава за Тилбург - Liberal Arts and Sciences. Приятно съм изненадана от университета. Кандидатстването за специалността не беше леко, защото освен мотивационно писмо, трябваше да пише и есе на политическа/социална тема. Правиха й интервю по Скайп и две минути след това й звъннаха за да й честитят приемането.
По пощата получи официално писмо, книжка с указания стъпка по стъпка, даже лейбъл за куфар с името на университета.
За квартира не съм се колебала - първата година ще е в общежитието, макар че може да е по-скъпо. Стаята е обзеведена, самостоятелна баня, обща кухня с още 4 студента. 473 евро е с включени разходи и интернет. Имаше обявени стаите, чертеж на етажа, чертеж на стаята...гледаш и избираш. Има описание на обзавеждането в стаята и кухнята - вкл.чинии, чаши и вилици.
Може да е по-скъпо, но спокойствието, което имаме от началото на юни, че има къде да спи, е огромно.
Сега се почесвам за застраховката - намерих една на AON за 280 евро на година с включено всичко необходимо...май ще е това. Има  европейска здравна карта, ама тя била само за спешни случаи.

Търся образец на пълномощно за НАП, НОИ и другите институции, на които трябва да дадем уверението, че е студентка. Някой да даде образец?

# 81
Не ти е необходим образец, просто няма такъв! Когато започне учебната година, да отиде до администрацията на унито и да вземе бележка че е записана като редовна студентка за учебната......година! Да ти я изпрати или да я донесе когато се прибира по коледа Simple Smile После я превеждате при лицензиран преводач и представяте в НАП. Това е! Този път съм го минала вече, и май това е най-лесното от цялата патардия покрай децата!!!

# 82
  • София
Да допълня за НАП - буквоядите искат във въпросното уверение от университета изрично да е упоменато, че студентът е записан за "редовна форма на обучение". Миналата година ме връщаха, та трябваше да им искаме ново, чакахме да го пратят, после пак превод и пак чакане в НАП на опашка...

# 83
М, да важно е да е радовна форма на обучение,ако е задочна ,то тогава е задължение на студента да се осигурява

# 84
Сигурно ли е, че аз мога да го подам в НАП без пълномощно? Защото някой ми каза, че трябвало да съм упълномощена да го подам, иначе не го приемали  newsm78

# 85
Сигурно ли е, че аз мога да го подам в НАП без пълномощно? Защото някой ми каза, че трябвало да съм упълномощена да го подам, иначе не го приемали  newsm78

Споко, можеш и ти Party, миналата година на нашето диване го подаде баща му! Не бях се замисляла за редовна и задочна, бях останала с впечатлението от детето, че нямат задочна  newsm78 Laughing Laughing Laughing

# 86
  • София
Те може и да нямат задочна, но нашите в НАП го изискват. Иди им обясни на холандците защо ти връщат документа  Laughing

А, да, сетих се и още нещо - искаха да бъдат вписани датите на начало и край на учебната година  - т.е. от 1 септември предишната година до 1 септември текущата.

Последна редакция: сб, 24 юни 2017, 22:47 от Sash

# 87
Това, което разбрах е, че трябва да се отиде до съответната ТД на НАП и да попълни заявление за здравно осигуряване, след което да заплати вноските. Периодът на здравно осигуряване трябва да обхваща от края на 12 клас до началото на учебната университетска година. След което следва да заяви здравноосигурителна евр. карта в ДСК. След което следва това издаване от университета на удостоверение, че е записан в редовна форма на уточнение. Всичко това, за да спрат да изискват от него плащане на следващи здравно-осиг. вноски. Те не се дължат за учащ се. Моля, ако някой е минавал по този път да сподели подробностите, които трябва да ги знаем. Благодаря!

# 88
Това, което разбрах е, че трябва да се отиде до съответната ТД на НАП и да попълни заявление за здравно осигуряване,това е декларация №7,срокът за подавене е 25,08,2017г за месец 07,2017г. първият без осигуровки след което да заплати вноските.добре е да се извади ПИК в ТД на НАП по лична карта ,за да се следи какво е декларирано,внесено . Периодът на здравно осигуряване трябва да обхваща от края на 12 клас до началото на учебната университетска година. След което следва да заяви здравноосигурителна евр. карта в ДСК. След което следва това издаване от университета на удостоверение, че е записан в редовна форма на уточнение. След като се вземе се носи в НАП ,за да се прекрати действието на подадената вече Декларация№7Всичко това, за да спрат да изискват от него плащане на следващи здравно-осиг. вноски. Те не се дължат за учащ се. Моля, ако някой е минавал по този път да сподели подробностите, които трябва да ги знаем. Благодаря!

# 89
  • София
Точно.
Само бих допълнила, че подаването на заявление за европейска здравноосигурителна карта в ДСК няма общо със сроковете за здравните осигуровки и декларации в НАП. Тя може да се издава по всяко време, когато човек реши да пътува в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт