Дневникът тема 78 - Да отслабнем всички заедно!

• 50 971
  • 731
  •   1
Отговори
# 285
Скрит текст:
Amour*, защо мислиш, че не е подходящ за дългосрочно следване? Аз се чувствам доста добре в момента и мога да си представя да продължа така да се храня и за постоянно. Има много хора, които са веганци и суровоядци. Аз не съм суровоядка, но един не съвсем стриктен режим на веганство мога да си представя.
От личен опит.
4 години бях вегетарианка.Също в началото свалих кг, които после обаче бавно и славно търгнаха пак нагоре.Хранене основно със зърнени и бобови не е оптимално и здравословно.
По някое време ще усетиш липсата на съставките от животински произход.
Аз се оказах и с анемия, въпреки че през 4-те години съм яла яйца и риба...

Чувстваш се добре, защото се храниш така само от месец....тялото ти все още има запаси от важните витамини, минерали, всякакви нутриенти, нужни му за добро функциониране.
Освен това, доста витамини са мастноразтворими, а ти пишеш, че не консумираш мазнини.Не се знае доколко тялото успява да извлече мазнините от ядките и семената, за да ги използва за усвояването на мастноразтворимите витамини...

Изобщо, това е хранене, пълно с въпросителни.
И трябват изключително задълбочени познания и за собственото тяло, за начина му на функциониране, за съставките в различните продукти, следене кое как и дали изобщо се усвоява, за да не се получи недостиг на важни хранителни съставки, водещи до влошаване на здравето.
Има много вегетарианци, хранещи се така с години, явно са намерили своя начин, щом се чувстват добре.
Един месец обаче е нищожно време, за да може да се твърди с категоричност, че именно такова хранене е най-доброто.

Смятам да продължа така и занапред и ще преценя дали се чувствам добре. Относно мазнините - не е вярно, че не ги ползвам. Ползвам конопено масло в малки количества, една две супени лъжици на ден. Не ми се вижда малко като количество...но естествено не съм сигурна. Д-р Гайдурков например отрича изцяло нуждата от употреба на екстрахирани мазнини. Според него е достатъчно да се ядат маслини и ядки. Емилова доколкото знам препоръчва много малко мазнина в храната. Повечето диетолози и ендокринолози препоръчват приема на екстрахирани мазнини да е силно ограничен.

Естествено, че имаш правото да се храниш както намериш за добре.
Аз не пиша, за да те агитирам да спреш, а защо според мен това не е оптимално и здравословно хранене за дълъг период от време.Като под дълъг период имам предвид не 2-3 месеца, а години.
Мазнините, които аз ям, са зехтин, кокосово масло, краве масло, свинска мас и естествените мазнини в месото, яйцата, рибата...
А и доколкото съм чела, Гайдурков не отрича нито маслото, нито зехтина, просто съветва да се добавят след термичната обработка на храната.За това съм съгласна...мазнините не е добре да се обработват на висока температура или дълго време.

# 286
То дори и месото не е добре да се пече на много висока температура, защото и неговите мазнини може да не станат много полезни. По принцип високите температури не водят до нищо добро за хранителните качества на дадена храна.

# 287
  • Варна
Мерси, gpym4e! Всъщност това не е чист глад. Глад беше в първите 15 дена, когато карах по програмата на Емилова, но след това вече не е глад, а по-скоро преобладаващо безглутеново веганство.
 5 кг за 3 седмици е супер резултат! Поздравления  Simple Smile Какъв режим спазваш?

На плодови дни съм била, когато пробвах 90-дневната в началото на годината. До обяд ми беше тежко от плодовете и после ми стана зле - и я спрях. Очевидно моят организъм не може да кара само на плодове. Случвало се е като тийнейджър да припадам на улицата от такива "разтоварвания".

Килограмите си свалям бавно - защото първите 3 кг свалих с диета с елда - без сол, само с кисело мляко или извара. Издържах 3 дни и вече не можех да я гледам. Този режим не се препоръчва за повече от седмица, но ако си била на нещо до 3 дни, не е нужно захранване. После една седмица бях на разделно, като си припомнях принципите на Системата -60 и си ги задържах. Вече втора седмица съм на "Южен бряг" и издържам без проблеми. До Великден не ям картофи, ориз, хляб... Ще ги включвам с мярка след това. По себе си знам, че за да няма йо-йо ефект, трябва да се сваля бавно, без да лишаваш организма си от нещо.  Flutter

# 288
Мерси, gpym4e! Всъщност това не е чист глад. Глад беше в първите 15 дена, когато карах по програмата на Емилова, но след това вече не е глад, а по-скоро преобладаващо безглутеново веганство.
 5 кг за 3 седмици е супер резултат! Поздравления  Simple Smile Какъв режим спазваш?

На плодови дни съм била, когато пробвах 90-дневната в началото на годината. До обяд ми беше тежко от плодовете и после ми стана зле - и я спрях. Очевидно моят организъм не може да кара само на плодове. Случвало се е като тийнейджър да припадам на улицата от такива "разтоварвания".

Килограмите си свалям бавно - защото първите 3 кг свалих с диета с елда - без сол, само с кисело мляко или извара. Издържах 3 дни и вече не можех да я гледам. Този режим не се препоръчва за повече от седмица, но ако си била на нещо до 3 дни, не е нужно захранване. После една седмица бях на разделно, като си припомнях принципите на Системата -60 и си ги задържах. Вече втора седмица съм на "Южен бряг" и издържам без проблеми. До Великден не ям картофи, ориз, хляб... Ще ги включвам с мярка след това. По себе си знам, че за да няма йо-йо ефект, трябва да се сваля бавно, без да лишаваш организма си от нещо.  Flutter

Именно, и аз знам това. всъщност ударното сваляне на килограми при мен беше през първите 15 дена, през които бях на плодове, чай и мед. За тези 15 дни свалих около 6 кг. След като включих ядките, семената, зеленчуците и супите в менюто свалянето на килограми се забави, свалям по 1,5-2 кг на седмица. Мисля, че е реалистично до средата на месец май да сваля още около 5 кг, което според мен не е много рязко сваляне за един месец диетичен режим

# 289
  • някъде
По себе си знам, че за да няма йо-йо ефект, трябва да се сваля бавно, без да лишаваш организма си от нещо.  Flutter

Именно, и аз знам това.
Да, но при теб не е така. А би ли казала колко килограма си и на каква височина?

# 290
  • На топло
Госпожице  Hug Честит Рожден Ден !
Бъди здрава и следвай мечтите си !

# 291
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Ооооо, днес следобед тука много негативни разговори. Ама ще ме прощавате, но това не е темата на Гайдурков и Емилова. Тук сме само позитивно настроени към храната хорица и обичащи себе си и не подлагам на глад телата си. Точка. Духче има РД, чакам виртуална торта 😂😂😂

# 292
 Joy да, то щото обичаме храната сме тук Wink
Аз приемам хората да правят с тялото си каквото намерят за добре.

# 293
Така де, но аз като човек, който е минал през диети основани на глад, човек, който си е давал парите за чудодейни илачи за отслабване бих искала тогава някой да ми беше начукал канчето, че с глад не се отслабва  Hug

# 294
Така е, пошегувах се. Мен много ме е страх от хапчета за отслабване. Около мен някои хора така си разбъркаха метаболизма, от там - хормоните, че стана ужас.
Мисля обаче, че до някои истини човек сам трябва да стигне.

# 295
Здравейте и от мен. Simple Smile

Бях за 3дни извън страната, съответно и храненето ми далеч не е това, с което се хранех в къщи.
Но в крайна сметка реших да опитам различни храни и не съжалявам.
Утре мисля да се претегля и да се ужася от кантара. Simple Smile

Иде Пролет, имай предвид че това, което си свалила сега...най-вероятно ще остане, но няма да продължиш да сваляш, ако продължиш да се храниш по същият начин.
Или ще задържиш това тегло, или най-много ще продължиш да сваляш по половин килограм на седмица, максимум.
Казвам го от опит с подобен режим.
Добър е, ако се прави минимум 2пъти в годината, а през останалото време много се внимава какво се яде. И храненето е отново крайно ограничено.
Това не е режим за дългосрочно спазване и ефектите му след време няма да са никак добри.
Разбира се, можеш да се увериш и сама на свой гръб. Simple Smile

# 296
По себе си знам, че за да няма йо-йо ефект, трябва да се сваля бавно, без да лишаваш организма си от нещо.  Flutter

Именно, и аз знам това.
Да, но при теб не е така. А би ли казала колко килограма си и на каква височина?

168 см и тегло преди един месец 85 кг. В момента съм 75 кг. искам да сваля поне още 10 кг, ако мога 15 ще е още по-добре.  В последните три години качих рязко килограми. 20 килограма за три години. Съжалявам, че по този начин изпуснах положението, и съм решена да го коригирам.

Мисля, че ако човек намали количеството на животинските продукти отново ще си набавя всичко необходимо. Просто не е необходимо всеки ден да се яде месо - стига и веднъж в месеца. Старите българи също не ся колили всеки ден кокошка или друго животно - колят прасето веднъж в годината, и се хранят със сушени качествени колбаси за колкото време стигнат. 200 дена в годината пости, и са били много по-здрави от нас.

И пак казвам - аз не гладувам. Изядох една огромна салата съвсем сама за обяд, в която имаше айсберг салата, зелена салата, репички, пресен лук, моркови на пара, орехи, кашу, тиквени семки, бадеми. Подправена със сока от един лимон и със супена лъжица конопено масло. Салатата беше огромна - пълна тава. това ако е глад, здраве му кажи  Laughing Не гладувам, а се храня по-природно в момента.

п.с.
Sesylle, какво би променила в този режим и какво би ме посъветвала?

# 297
Иде Пролет, точно глад е тази салата, която си изяла. Въпреки твърдението, че е огромна.
Първо всичките тези зелении които си сложила са купени от магазина. Което далеч не ги прави природосъобразни, полезни и т.н. Simple Smile Не искам да обяснявам с какво са пълни.
Аз също не съм свръх еко, био и т.н., но не мисли, че след като консумираш плодове и зеленчуци от магазина, то те са изключително полезни.

След колко време огладняваш, когато консумираш такава салата?
Колко време смяташ, че това ще ти бъде достатъчно като храна, преди да озверееш и за други храни?
Защото буквално това се получава.
Давам ти месец, месец и половина максимум, ако си със желязна воля.
След това дори да не се нахвърлиш изведнъж на храната, бавно и постепенно, за няколко месеца ще се върнеш към първоначалното си хранене.
Което ще бъде огромна грешка. Но тази грешка ще дойде от това, което правиш в момента.

В този режим бих вкарала задължително протеини.
Яж си пак салатата, но добави 1-2яйца.
Или 100гр. риба, месо.
Няма да ти навреди, а напротив...ще ти помогне да продължиш да сваляш килограми, но без да изчерпваш драстично запасите на организма си.

И да, ако някой ми беше казал това преди години...аз също нямаше да стигна до тук. Simple Smile

# 298
И аз имам периоди, в които не ям месо, но просто тогава не ми се яде и не се насилвам. Последно беше за 6 месеца. Но аз слушам тялото си, а не следвам модните веган течения, които са много далеч от здравословен живот. Един леген салата няма да ти достави всички необходими хранителни вещества, а само ще притъпи чувството на глад, защото стомаха ще се напълни, но клетките на тялото ще останат гладни.

# 299
  • тук и там
Иде Пролет,аз предполагам че по начало храненето ти е било веган,или поне близо до него.Тоест-и преди си се хранила по подобен начин- сега си направила един пречистващ период и си продължила  със предимно  растителни и сурови ,непреработени храни но си намалила количествата,махнала си мазнините и т.н.Едва ли си  консумирала много месо и сланина примерно и преди...Та в този смисъл,преполагам че режимът е близък до теб и твоите рабирания,не звучиш като човек ,който  го следва със мъка. Peace

Последна редакция: ср, 12 апр 2017, 17:07 от Kaisia

Общи условия

Активация на акаунт