Дневникът тема 78 - Да отслабнем всички заедно!

• 50 979
  • 731
  •   1
Отговори
# 270
 Здравейте!

Искам да споделя за моя нов начин на хранене и постигнатите резултати. Вчера се навърши точно един месец откакто промених радикално хранителните си навици и за един месец съм отслабната с 10 килограма. Мисля, че този тип хранене е не само ефективен за сваляне на килограми, но и полезен. Вдъхновен е от съветите на д-р Емилова и д-р Гайдурков.

На 11.3 започнах с програмата на Емилова - само плодове, чай и мед. Този режим спазвах 15 дена. След това включих и сурови безсолни ядки и зеленчуци в менюто си, както и постни супи без мазнина и сол.

Сол не употребявам изобщо, нито захар, брашно, месо и млечни продукти. Само на два пъти си позволих по две-три тънки колелца от домашна телешка пастърма. Хлябът и всички тестени изделия съм изключила напълно. Също така ориз, картофи и всички млечни продукти (масло, кисело мляко, мляко).

Храненето ми се състои от семена, сурови и безсолни ядки, качествен мед, много плодове и зеленчуци, от време на време рохки яйца, леща, боб, грах, коприва, лапад, но сготвени без никаква мазнина и без сол. Просто вода, в която ври съответното вариво с зеленчуци.

Сутрин ям накиснати чиа семена с плод или пък с мед и смлени в кафемелачката сусамови семена. Накиснатата чиа е изключително полезна, хранителна и засищаща, но няма никакъв вкус и е блудкава, за това се налага нейното обогатяване с плодове или мед, за да може да се приема. От една кафяна чашка се засищам до обед/следобед и не усещам никакъв глад. На обед ям голяма салата със сурови ядки (смесила съм в една кутия орехи, бадеми, кашу, тиквени семки, всички био, сурови, без сол и овкусители), прясно изстискан лимон и една супена лъжица конопено масло.

Ако усетя глад между храненията хапвам няколко сурови ядки или лъжица мед, смесена със смлян сусам. За вечеря плодове и от време на време топла супа приготвена по описания по-горе начин.

Често замествам обедната салата със зеленчуци на пара - карфиол, моркови, алабаш, тиквички, или добавям зеленчуците на пара към салатата и така става още по-богата. Зеленчуците на пара поръсвам с изсушена и стрита на прах коприва.

На салатата вместо супена лъжица конопено масло може да се сложат маслини. Когато е с маслини не се слага от маслото. Зелена салата с репички и пресен лук обогатявам с едно сварено яйце, но това е да речем веднъж - два пъти в седмицата най-много.

Спряла съм всички питиета освен вода, неподсладен чай и био сок от кисело зеле със съвсем малко морска сол. Важно е да се спре солта от всички възможни ястия, защото тя задържа водата в организма. И така за един месец свалих 10 кг без да гладувам. От гладуването няма полза, а само вреда - забавя се метаболизмът. Важното е да се ядат свежи растителни храни с нисък гликемичен индекс, така човек хем не е гладен, хем отслабва.

# 271
  • Варна
Иде пролет, то вашето за мен си е чист глад! Поздравления на за резултата, но лично аз не мога да издържа такъв режим - без никаква сол, без млечни... И пак свалих 5 кг за 3 седмици. Успех в захранването!  Hug

# 272
Здравейте!

Скрит текст:
Искам да споделя за моя нов начин на хранене и постигнатите резултати. Вчера се навърши точно един месец откакто промених радикално хранителните си навици и за един месец съм отслабната с 10 килограма. Мисля, че този тип хранене е не само ефективен за сваляне на килограми, но и полезен. Вдъхновен е от съветите на д-р Емилова и д-р Гайдурков.

На 11.3 започнах с програмата на Емилова - само плодове, чай и мед. Този режим спазвах 15 дена. След това включих и сурови безсолни ядки и зеленчуци в менюто си, както и постни супи без мазнина и сол.

Сол не употребявам изобщо, нито захар, брашно, месо и млечни продукти. Само на два пъти си позволих по две-три тънки колелца от домашна телешка пастърма. Хлябът и всички тестени изделия съм изключила напълно. Също така ориз, картофи и всички млечни продукти (масло, кисело мляко, мляко).

Храненето ми се състои от семена, сурови и безсолни ядки, качествен мед, много плодове и зеленчуци, от време на време рохки яйца, леща, боб, грах, коприва, лапад, но сготвени без никаква мазнина и без сол. Просто вода, в която ври съответното вариво с зеленчуци.

Сутрин ям накиснати чиа семена с плод или пък с мед и смлени в кафемелачката сусамови семена. Накиснатата чиа е изключително полезна, хранителна и засищаща, но няма никакъв вкус и е блудкава, за това се налага нейното обогатяване с плодове или мед, за да може да се приема. От една кафяна чашка се засищам до обед/следобед и не усещам никакъв глад. На обед ям голяма салата със сурови ядки (смесила съм в една кутия орехи, бадеми, кашу, тиквени семки, всички био, сурови, без сол и овкусители), прясно изстискан лимон и една супена лъжица конопено масло.

Ако усетя глад между храненията хапвам няколко сурови ядки или лъжица мед, смесена със смлян сусам. За вечеря плодове и от време на време топла супа приготвена по описания по-горе начин.

Често замествам обедната салата със зеленчуци на пара - карфиол, моркови, алабаш, тиквички, или добавям зеленчуците на пара към салатата и така става още по-богата. Зеленчуците на пара поръсвам с изсушена и стрита на прах коприва.

На салатата вместо супена лъжица конопено масло може да се сложат маслини. Когато е с маслини не се слага от маслото. Зелена салата с репички и пресен лук обогатявам с едно сварено яйце, но това е да речем веднъж - два пъти в седмицата най-много.

Спряла съм всички питиета освен вода, неподсладен чай и био сок от кисело зеле със съвсем малко морска сол. Важно е да се спре солта от всички възможни ястия, защото тя задържа водата в организма. И така за един месец свалих 10 кг без да гладувам. От гладуването няма полза, а само вреда - забавя се метаболизмът. Важното е да се ядат свежи растителни храни с нисък гликемичен индекс, така човек хем не е гладен, хем отслабва.
Е, как без глад....    Grinning  15 дни на плодове и чай си е баш гладуване.Наречено лечебно гладуване, но си е гладуване.
Иначе, методът е добър за сваляне на кг и "пролетно прочистване" от по-тежката зимна храна.
За съжаление, не е подходящ за дългосрочно следване.
Поне аз не бих си го причинила, не и за месеци и години.

# 273
Иде пролет, то вашето за мен си е чист глад! Поздравления на за резултата, но лично аз не мога да издържа такъв режим - без никаква сол, без млечни... И пак свалих 5 кг за 3 седмици. Успех в захранването!  Hug

Мерси, gpym4e! Всъщност това не е чист глад. Глад беше в първите 15 дена, когато карах по програмата на Емилова, но след това вече не е глад, а по-скоро преобладаващо безглутеново веганство. Преобладаващо, защото от време на време ям яйце и съвсем рядко малко месо. Но не е глад, а си е безглутеново веганство - с плодове, зеленчуци, ядки, семена, варива. Като количество храна на ден изяждам може би между един и два килограма храна, което като количество никак не е малко.

5 кг за 3 седмици е супер резултат! Поздравления  Simple Smile Какъв режим спазваш?

Amour*, защо мислиш, че не е подходящ за дългосрочно следване? Аз се чувствам доста добре в момента и мога да си представя да продължа така да се храня и за постоянно. Има много хора, които са веганци и суровоядци. Аз не съм суровоядка, но един не съвсем стриктен режим на веганство мога да си представя.

# 274
За мен това не е здравословно и балансирано хранене. За кратък период от време става, както е казала и Амур например за пролетно прочистване на организма от по-тежко смилаеми храни. Но за постоянно - категорично не.

# 275
Да не дава Господ да ми се налага да се лекувам от нещо с подобен режим! Ще умра най-късно на десетия ден. Иде пролет, радвам се, че си намерила твоя начин на хранене, дано се чувстваш все така добре.

# 276

NoMe, Sunny29, защо мислите така? Бихте ли се обосновали по-подробно, за да разбера позицията ви?

# 277
Amour*, защо мислиш, че не е подходящ за дългосрочно следване? Аз се чувствам доста добре в момента и мога да си представя да продължа така да се храня и за постоянно. Има много хора, които са веганци и суровоядци. Аз не съм суровоядка, но един не съвсем стриктен режим на веганство мога да си представя.
От личен опит.
4 години бях вегетарианка.Също в началото свалих кг, които после обаче бавно и славно търгнаха пак нагоре.Хранене основно със зърнени и бобови не е оптимално и здравословно.
По някое време ще усетиш липсата на съставките от животински произход.
Аз се оказах и с анемия, въпреки че през 4-те години съм яла яйца и риба...

Чувстваш се добре, защото се храниш така само от месец....тялото ти все още има запаси от важните витамини, минерали, всякакви нутриенти, нужни му за добро функциониране.
Освен това, доста витамини са мастноразтворими, а ти пишеш, че не консумираш мазнини.Не се знае доколко тялото успява да извлече мазнините от ядките и семената, за да ги използва за усвояването на мастноразтворимите витамини...

Изобщо, това е хранене, пълно с въпросителни.
И трябват изключително задълбочени познания и за собственото тяло, за начина му на функциониране, за съставките в различните продукти, следене кое как и дали изобщо се усвоява, за да не се получи недостиг на важни хранителни съставки, водещи до влошаване на здравето.
Има много вегетарианци, хранещи се така с години, явно са намерили своя начин, щом се чувстват добре.
Един месец обаче е нищожно време, за да може да се твърди с категоричност, че именно такова хранене е най-доброто.

# 278
  • София
Иде Пролет, има много написано по темата защо в дългосрочен план веганството не е полезен режим. Няма как да е здравословно човек да се храни само с плодове, зеленчуци и ядки.

# 279
Иде Пролет, аз казвам за себе си, че не бих задържала, за мен това е чист глад и аз категорично съм против ограничаването на цели групи храни, ако няма медицинска необходимост. Но това се отнася за мен. Имам приятелка, която де що е прочела, че е вредно, не го яде - ни глутен, ни млечни, ни  месо... Кара на хранителни добавки. Ами благодаря, аз мисля, че отровата е в дозата.

# 280
Ох, аз именно с веганство-суровоядство си развалих стомаха.  Получих гастрит. Сега имам големи проблеми и болки.
Когато уж се 'пречиствах' само с плодовеси докарах такова подуване на стомаха и запек, че не искам да се сещам за неприятните усещания.
Веганството може да се балансира по някакъв начин. Но аз прекратих с него, защото бобовите не ми понасят на гастрита.

Е,няма да проям месо на този етап.  Обаче с удоволствие си консумирам  извара, яйца,риба и КМ. Но аз мен истината е в малкото количество храна и балансирано хранене. Само така нямам стомашни неразположения и виждам мерките, които ме устройват.

# 281
Режим, който изключва цели групи храни в никакъв случай не е здравословен.

# 282
От личен опит.
4 години бях вегетарианка.Също в началото свалих кг, които после обаче бавно и славно търгнаха пак нагоре.Хранене основно със зърнени и бобови не е оптимално и здравословно.
По някое време ще усетиш липсата на съставките от животински произход.
Аз се оказах и с анемия, въпреки че през 4-те години съм яла яйца и риба...

Чувстваш се добре, защото се храниш така само от месец....тялото ти все още има запаси от важните витамини, минерали, всякакви нутриенти, нужни му за добро функциониране.
Освен това, доста витамини са мастноразтворими, а ти пишеш, че не консумираш мазнини.Не се знае доколко тялото успява да извлече мазнините от ядките и семената, за да ги използва за усвояването на мастноразтворимите витамини...

Изобщо, това е хранене, пълно с въпросителни.
И трябват изключително задълбочени познания и за собственото тяло, за начина му на функциониране, за съставките в различните продукти, следене кое как и дали изобщо се усвоява, за да не се получи недостиг на важни хранителни съставки, водещи до влошаване на здравето.
Има много вегетарианци, хранещи се така с години, явно са намерили своя начин, щом се чувстват добре.
Един месец обаче е нищожно време, за да може да се твърди с категоричност, че именно такова хранене е най-доброто.

Смятам да продължа така и занапред и ще преценя дали се чувствам добре. Относно мазнините - не е вярно, че не ги ползвам. Ползвам конопено масло в малки количества, една две супени лъжици на ден. Не ми се вижда малко като количество...но естествено не съм сигурна. Д-р Гайдурков например отрича изцяло нуждата от употреба на екстрахирани мазнини. Според него е достатъчно да се ядат маслини и ядки. Емилова доколкото знам препоръчва много малко мазнина в храната. Повечето диетолози и ендокринолози препоръчват приема на екстрахирани мазнини да е силно ограничен.

# 283
И точно толкова диетолози има, които казва, че няма лошо да се консумират мазнини, стига те да са качествени такива.

# 284
Мазнини има и в ядките, но те не заместват животинските мазнини.

Общи условия

Активация на акаунт