Нашите кухни - 68

• 102 374
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
Какви са тези телескопични водачи за фурна, за пръв път чувам. Къде се слагат?

# 301
Но и на мен не ми хареса обобщението, че който има фурна в колона не готви. Едва ли не за красота се ползва.

Ами аз имам едно основно и конкретно възражение към високата фурна - при интензивно готвене и след 3-4-5 години фурната вече няма онзи безупречен вид, нужен за да се поставя в центъра на зрителното възприятие на един кухньохол. А да я вдигнеш нависоко всъщност значи именно това - да я направиш фокус за погледа. Сега може да има вече и някакви супер модерни и устойчиви, но при моята 15 годишната иноксът беше покрит с някакъв лак, който с времето се пообели и вече не хваща погледа. Стъклото също е позахабено и изобщо не ми се иска за 2 часа готвене после да има 2 часа търкане, че фурната да става за музеен експонат.  А скритата долу в ниското фурна не бие бна очи.
Също така за мен определено е неудобно високата фурна да е на едната страна, а плочата с котлоните на другата страна. Ако са една над друга просто вадиш тавата и веднага и слагаш отгоре (и обратно), а ако трябва да разнасяш тави из цялата кухня е малко рисково.

# 302
Аз поне, не мога да си представя, за какво "разнасяне" става въпрос. Произволна снимка от нета

Отварям фурната (на ниво прав ъгъл на лактите, а не ръце вдигнати над раменете, както беше споменато, защото не виждам причина някой да не си сметне къде точно да е фурната, според неговата височина) и слагам в ляво от нея, според тази случайно избрана снимка. Дори за мен е по удобно да е отстрани (особено ако пък са и на две съседни равнини), няма нужда да правиш дъга-чупка в тялото, че да стигнеш плота/котлоните над нея, а просто лекинко си я поставяш до фурната, от където е извадена току що. Естествено, че си е супер личен избор, и никого не бих агитирала, но аз наистина не виждам къде пък толкоз се "разнася из цялата кухня" и кое наистина налага да се разнася  Wink. Сигурно има е не добра подредба някъде, но наистина не виждам причина, която да не осигури подходяща височина според конкретната височина на домакинята и да има плот/остров до фурната, където да остави тавата.
Приемам аргумент за "център", но това вече също е много субективно. Има много красиви фурни, има фурни на които вратичките се разглобяват стъклата, така че да може да се почистват чудесно и чак пък да трябва всеки ден да се чистят, не ми се струва нужно. Пък и толкоз ако се захаби, винаги след 10-15 г може да се смени фурна, аз поне не се чувствам привързана към нея, а и е много вероятно, да ми се прииска по-новичка Simple Smile. Тамън да имам аргумент за смяната Simple SmileSimple SmileSimple Smile
В момента драмата ми е, че заради скосове, не мога да я вдигна нагоре и направо не мога да преживея мисълта, че след 10 доволни години на ползване на вдигната фурна, трябва да се навеждам като инспектор детективски с чупки в кръста, че да вадя тавите, или да се "дупя" та да надзъртам Simple Smile

Последна редакция: сб, 29 апр 2017, 12:11 от пахистахис

# 303
  • София
Какви са тези телескопични водачи за фурна, за пръв път чувам. Къде се слагат?

В самата фурна: https://www.google.be/search?q=%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0 … rc=JrWv25x4yyLfNM:

Изключително удобство да извадиш тавата, за да разбъркаш, погледнеш и т.н. без да се налага да вадиш тавата отгоре или да прикрепяш с една ръка. Някои фурни са с едно ниво телескопи, други са с две (може и да има с три нива, не знам).

За разнасянето из кухнята, абсолютно подкрепям казаното от пахистахис. Моята кухня я планирам така, че непосредствено след колоната с фурната ще са плотовете с котлоните, а и самият плот на кухнята започва от там.

А колкото до неугледната фурна след определен брой години използване - дай боже да издържи 15 г.  Mr. Green Но и аз би сменила уред след 7-10 г. с нов, най-малкото заради новостите, които излизат на пазара и са основно за улесняване на живота ни. Аз лично ще търся фурна с пиролиза за лесно почистване и се надявам, че "лъскавият" й вид ще се запази по-дълго. От друга страна, дори фурната да е поставена стандартно под плот, не всички имаме възможност за нейното прикриване зад остров, например, така че малко или много пак си остава видим уред.

Микровълнова няма да поставям специално, не мога да преглътна цените на вградените такива, а и при нас се ползва само за пуканки май. Имам една стара,която ще запазя определено време и после ще я изхвърля.

# 304
Благодаря за темата .И на мен ми предстой изграждане на нова кухня.Бихте ли дали кординати на фирма от София ?

# 305
Абсолютно безпредметно е да се спори на каква височина е най-добре да е фурната по принцип, защото такова понятие като "най-добре по принцип" няма. На един му е удобно едно, на друг - друго, и не е сигурно че това, което е най-добро за един, е непременно най-доброто решение и за останалите. За мен лично няма абсолютно никакво значение къде ще е фурната, стига да пече добре.

Лошото е, че при такива спорове човек дотолкова се вглъбява в маловажното, че при проектирането на кухнята си пропуска да вземе предвид съществено важни неща, ама наистина важни. Колко от вас се сетиха да помислят дали имат възможност за постигане на правилната последователност на подреждане на нещата? Говоря за пътя от хладилника през мивката до котлона, и необходимите работни плотове между тях за протичане на едно нормално готвене? Защото, някак си е логично, когато започваш да готвиш, първо да отидеш до хладилника, да извадиш оттам нужните продукти и да има къде да ги поставиш - на наличен работен плот между хладилника и мивката. След това да ги измиеш и да прехвърлиш вече почистените продукти на чистия плот от другата страна - на работния плот между мивката и котлона/фурната, където да ги подготвиш за топлинна обработка. Хора като мен, активно готвещи, планират плот и след котлоните/фурната, за да има къде да се поставят вече минали през котлона заготовки, ако често се случва ястието има няколко етапа на приготвяне. А пък аз лично, понеже освен да готвя, обичам и да ям, съм си предвидила и още един плот, на който след всичко това просто да се завъртя и да сервирам, и така да направя пълен кръг до началната точка - хладилника, откъдето най-накрая, след цялото това готвене, да си взема охладената бутилка с вино за вечеря.  Wink

На всеки мястото за кухня е с различна големина и разположение, разбирам, и не всеки може да направи точно това, затова не търсете под вола теле и не се хващайте конкретно за думите ми. Мисълта ми, заради което написах цялото това нещо по-горе е, че има много други по-важни неща за обмисляне при проектирането на една кухня, отколкото това дали фурната да е в колона или не. За статистиката - моята е ниско, под плота с котлона. Заради нея си взех телескопичен аспиратор, който освен да обхваща зоната на котлона, да стърчи достатъчно напред, за да поема парите при отварянето на вратата на фурната.

Просто бъдете разумни и проектирайте кухните си така, че да са удобни на вас, а не на форума. That's all!  Rolling Eyes

# 306
Аз поне, не мога да си представя, за какво "разнасяне" става въпрос. Произволна снимка от нета

Отварям фурната (на ниво прав ъгъл на лактите, а не ръце вдигнати над раменете, както беше споменато, защото не виждам причина някой да не си сметне къде точно да е фурната, според неговата височина) и слагам в ляво от нея, според тази случайно избрана снимка.

Да, слагаш вляво от фурната, ама на голия плот. Ако е от гранит ще е ОК, ама ако е от друг материал може да го повредиш, защото във фурната тавите се загряват до над 200 градуса. И затова или трябва да има някаква подложка, или да си уверена в топлоустойчивостта на плота. Виж ако плочата с котлоните ти е точно отстрани проблем няма, но рядко се проектира така. Най-често котлоните и фурната са отдалечени.
Ама всеки със своите вкусове де, аз не упреквам никого, просто давам още една гледна точка Peace

# 307
Имала съм фурна ниско, под котлоните, в момента ми е в колона, втория вариант ми е по- удобен, да наглеждам, да заливам, да разбърквам или да обръщам нещо, не ми е ОК да го правя клекнала.
За новото жилище също избрах в колона, съобразена е височината с моят ръст и смятам, че ще удобна.
В последния момент размених мястото на фурната и на шкафа килер, сложих фурната до котлоните, така ще ми е по- удобно- да извадя тава и да я слона на котлоните или плота. Държах котлоните да са на голям плот, за да мога да си редя купичките и кутиийки със заготовки. Много обичам да готвя и уж мислих да ми е функционално, дано да е. В крайна сметка реших да имам дръжки в кухнята. Ходих да видя на живо шкафове с улеи, как им бе името, все забравям, ми не ми е удобно. Аз винаги нося маникюр и не искам да го жертвам:) Избрахме страхотни дръжки, които са от орех или го имитират, много се връзват с тв шкафа и библиотекчката в холната част. Само цената не ми хареса, но няма как, веднъж се прави:)

# 308
Мацки айде стига вече с тия фурни. На който както му е кеф така да си ги прави. Давайте нов снимков материал на нови кухни. Маделин хайде бе момиче, какво стана с твоята кухня?

# 309
Дано моето мнение да е последно относно разположението на фурната  Laughing

В сегашната ми кухня фурната е в колона, много ми е удобно, и ако зависеше от мен пак бих я сложила. Но в тази (която се прави от февруари, а се проектира от ноември - ха ха) ще е долу под плотовете, защото просто така си пасва и мен никой не ме и попита къде я искам, защото ако исках да е в колона пак, както съм си свикнала - трябваше да имам един стълб по средата на кухнята ми. Така, че удобството и практичността си важно, обаче когато архитекта на сградата не ви е оставил право на избор - се съобразяваме само с оставеното ни пространство - поне в моя случай е така.
Та според мен най-важното е как ви "удисва" (къде ви пасва) местенцето да е фурната.

# 310
Този прословут триъгълник в кухята, който архитектите изискват да се спазва при конструкцията на една кухня винаги ме е разсмивал. Подобно изискване е приложимо за големи кухни-стаи, но при нашите жилища, където болшинството кухни 2/3 максимум, често това няма никакво значение, особено ако ВиК изводите не са били съобразени с това, или по архитектурен проект на сградата не могат да се променят за да се изпълни това условие. В моят случай например на късата ми страна са изводите за ВиК, на която са монтирани пералня, миялня и умивалник. . Нямах избор, а на дългата ми е съответно фурната с котлоните микровълновата и хладилника, като е гледано пътят на отдушника от абсорбера да е максимално къс, за да имам добро пречистване на въздуха. Свързани са кухня трапезария и хол отворено пространство. Въпреки, че и аз мисля, че по-висоаото вграждане на фурната е по-удобно, нямаше възможност да се направи, поради необходимостта да имам някакъв плот около котлоните, за да не си удрям ръцете при готвене. Така, че триъгълникът доста се промени, но пък разстоянието между умивалник и хладилни е само 180 см, така че не е уморително да го кръстосвам няколко пъти. По-неприятно е навежсдането над фурната. За мен е по-важно за всичко да има добре организирано място и да е красиво. Уредите да не ме тормозят с ненадежност, и да са достатъчно умни, за да ми пестят време и грижа.

# 311
Този прословут триъгълник в кухята, който архитектите изискват да се спазва при конструкцията на една кухня винаги ме е разсмивал.

Може да е смешно, mumbas, но е важно. Това, че масово не се спазва, не трябва да отрича оптималността на тази подредба. В повечето апартаменти все пак е постижимо, стига хората да помислят върху това, докато си правят проектите.

mileneira, моята кухня отдавна е готова, но няма да я покажа, докато не приведем в поне някакъв ред стаята. В момента дори е опакована, защото пак ще дупчим тавана заради новото разпределение на зоните в дневната, но мога да покажа една стара снимка с телефона колко ще трябва да се навеждам горката аз, за да изпека една мусака в чисто новичката си фурна Wink

Скрит текст:

Цялата кухня ще покажа, когато приключим с къртенето, боядисването и поне подовите первази и лампи да сложим и тогава. Simple Smile

# 312
Мadeleine много ми допадат вратичките ти. Когато си правих новата кухня избрах гланц за да се чисти по лесно и от към почистване не съжалявам но нещо не ми създава уют този гланц и като вид твоите бели врари отновоо се сетих че някох ден ще си сложа отново бяла кухня но този път с фрезовани вратички. Имаш ли ъглов шкаф ? Врати с панти ли си сложила или чекмедта дето се издърпват ? Като ти видях снимката тези въпроси ми изникнаха че са ки болнатат тема на мен. Мислих всичко много подробно за новото ни жилище и на лухнята съм и отделила три месеца но младостта и неопитноста ми от към направата на кухня си проличаха , удобна ки е кухнята и красива но можеше и още да се помисли и направи но май винаги може и още и за една жена пълно щастие няма како все ми казяа мъжа ми. Но като ви чета се замислям че много материални сме хората и много се вглъбяване в дреболии и пропускаме да се радваме на това което имаме и на здравето ни, много здраве и желая и вкусни манджи в хубавите кухни които имаме пилещите във форума

# 313
  • Раковски
Ние ще слагаме закалено стъкло с химически мат за гръб, като стъклото няма да се лепи на стената, защото между нея и стъклото ще има лед лента. shadowman, достатъчно ли ще е стъклото да се захване със силикон по четирите му страни?

Ако се залепи зад гърба лента и ако се наложи да се ремонтира няма как да стане при залепено стъкло, другото което е, че ако стъклото се залепи директно на стената ще се виждат лед-четата (ако мога да се изразя така) и няма да изглежда добре. Има профил за тази цел, но не  е много евтин. Той служи като водобранна лайстна , има канал за лед,  и лесно се демонтира стъклото при нужда, дори няма нужда от лепене.
страница 19

# 314
  • Раковски
Много неща се изписаха за фурните, но истината е една "интереса клати феса". Всеки го прави както му е удобно и според терена. Подредбата на уредите (хладилник, мивка, фурна/котлони) е добра, но това първо не се спазва от строителя който наглася някак нещата които са водещи в една кухня (извод за ВиК + мръсната вода и комина). Заставам и зад думите си, че един аспиратор над фурна трудно би изсмукал парата от нея.

Общи условия

Активация на акаунт