Раждане в УМБАЛ „Св. Георги“ (ВМИ) - Пловдив - 3

• 107 443
  • 794
  •   2
Отговори
# 615
Точно това се чудих днеска, въпреки че влизанието ми е планувано ,но до момента на ползването им ще минат 3 дни,дори и да ги стерилизирам във вкъщи. Майка ми викаше едно време под чешмата в болницата с гореща вода държиш повечко време и това е било 😀

# 616
Шишетата не се стерилизират, миеш на мивката с по-топла вода, колкото и странно да звучи.
Само по ромпър няма да му е студено на бебето. Аз родих октомври и съм слагала само един кат дрехи, например боди с дълъг ръкав и ританки/панталонче, ромпър. Вземете си повече от два тоалета, защото ако бебочето повръща малко повече като моето , ще Ви трябват. Винаги могат да Ви донесат и допълнително от вкъщи.

# 617
Момичето, с което бяхме в една стая беше донесла ел. кана за вода. С току-що заврялата вода заливахме шишетата и бибероните.

# 618
Здравейте, аз родих в Св. Георги  края на февруари. Понеже ми беше притеснено за всичко ще се постарая да съм максимално подробна как протекоха нещата при мен с надеждата да помогна на някоя бъдеща мама.
Необходимите неща за в болницата: За майката: 1.
документи ( л.к.; направление за хоспитализация; изследвания и лична амбулаторна карта)
2. нощница
3.  чехли за баня
4. чаша и прибори за хранене
5. лигнин и дамски превръзки
6.  термометър
7. 3-4 еднократни чаршафчета за под седалището
8. лични тоалетни принадлежности
9. хавлия за баня

Като ме приеха ми дадоха да облека тяхна нощница и с нея раждах, няма изисквания да е тип рокля, тип за кърмене и т.н., аз си изкарах престоя там с обикновен клин и тениска.
След раждането ми дадоха лиглин и не ми се наложи да използвам този, който си носих, но пък ми свърши добра работа за подложки за повиване.

За бебето:
- 2-3 комплекта дрешки, които са изпрани и изгладени щ
- 2 шишета - за адаптирано мляко и водичка
- 1 пакет памперси
- 1 пакет мокри кърпички
- хавлия за баня и тензухена пелена
-козметика ( измивен продукт, олио и крем против подсичане)

Бебчето и всички принадлежности си стоят при вас в стаята, така че няма нужда да се взимат по две бройки, хубаво е да имате ръкавички, терлички и шапчица, в стаите е топло, няма нужда от много дрешки, ние изкарахме престоя само по гащеризонче с чорапки, ръкавички и шапчица, и една пеленка като одеалце, а в стаята отделно си има по-плътно одеало.
Обикновенно, ако всичко е наред се стои три ношувки в болницата. Но е хубаво да си вземете повече дрешки, може бебчо да повръща повече.

Дневен режим на родилките в стационар:
5:30 - 6:00 Ставане, тоалет
6:00-6:30 - кърмене, дохранване с адаптирано мляко
7:00-7:30 - закуска
07:30-8:00 - подготока за визитация
08:00-09:00 - визитация
09:00-09:30 - кърмене, дохранване
09:30-12:00 - изследвания, манипулации, беседи
12:00-12:30 - кърмене, дохранване
13:00-15:00 - следобедна почивка
15:00-15:30 - кърмене, дохранване
15:30 - 17:00 - термометриране, тоалет
17:00-18:00 - следобедна визитация,манипулации
18:00-18:30 - кърмене, дохранване
18:30-19:00 - вечеря
19:00 - 21:00 - лично време
21:00-21:30 - кърмене, дохранване
21:30-00:00 - почивка
00:00-00:30 - кърмене, дохранване
00:30 - 05:30 - нощна почивка, спане

Часовете са ориентировъчни, гледат да ги спазват, носят млякото около 30мин по-рано. Няма къде да се стерилизират шишетата,  единствено с топла вода от мивката :/
При изписване се дават епикриза за майката и за бебето (дава се на личния лекар на детето).

# 619
Здравейте, аз родих в Св. Георги  края на февруари. Понеже ми беше притеснено за всичко ще се постарая да съм максимално подробна как протекоха нещата при мен с надеждата да помогна на някоя бъдеща мама.
Необходимите неща за в болницата: За майката: 1.
документи ( л.к.; направление за хоспитализация; изследвания и лична амбулаторна карта)
2. нощница
3.  чехли за баня
4. чаша и прибори за хранене
5. лигнин и дамски превръзки
6.  термометър
7. 3-4 еднократни чаршафчета за под седалището
8. лични тоалетни принадлежности
9. хавлия за баня

Като ме приеха ми дадоха да облека тяхна нощница и с нея раждах, няма изисквания да е тип рокля, тип за кърмене и т.н., аз си изкарах престоя там с обикновен клин и тениска.
След раждането ми дадоха лиглин и не ми се наложи да използвам този, който си носих, но пък ми свърши добра работа за подложки за повиване.

За бебето:
- 2-3 комплекта дрешки, които са изпрани и изгладени щ
- 2 шишета - за адаптирано мляко и водичка
- 1 пакет памперси
- 1 пакет мокри кърпички
- хавлия за баня и тензухена пелена
-козметика ( измивен продукт, олио и крем против подсичане)

Бебчето и всички принадлежности си стоят при вас в стаята, така че няма нужда да се взимат по две бройки, хубаво е да имате ръкавички, терлички и шапчица, в стаите е топло, няма нужда от много дрешки, ние изкарахме престоя само по гащеризонче с чорапки, ръкавички и шапчица, и една пеленка като одеалце, а в стаята отделно си има по-плътно одеало.
Обикновенно, ако всичко е наред се стои три ношувки в болницата. Но е хубаво да си вземете повече дрешки, може бебчо да повръща повече.

Дневен режим на родилките в стационар:
5:30 - 6:00 Ставане, тоалет
6:00-6:30 - кърмене, дохранване с адаптирано мляко
7:00-7:30 - закуска
07:30-8:00 - подготока за визитация
08:00-09:00 - визитация
09:00-09:30 - кърмене, дохранване
09:30-12:00 - изследвания, манипулации, беседи
12:00-12:30 - кърмене, дохранване
13:00-15:00 - следобедна почивка
15:00-15:30 - кърмене, дохранване
15:30 - 17:00 - термометриране, тоалет
17:00-18:00 - следобедна визитация,манипулации
18:00-18:30 - кърмене, дохранване
18:30-19:00 - вечеря
19:00 - 21:00 - лично време
21:00-21:30 - кърмене, дохранване
21:30-00:00 - почивка
00:00-00:30 - кърмене, дохранване
00:30 - 05:30 - нощна почивка, спане

Часовете са ориентировъчни, гледат да ги спазват, носят млякото около 30мин по-рано. Няма къде да се стерилизират шишетата,  единствено с топла вода от мивката :/
При изписване се дават епикриза за майката и за бебето (дава се на личния лекар на детето).
Благодаря Ви за информацията!
Как стои въпроса с таткото, може ли да види бебето в деня на раждането?
Как беше храната и позволяват ли някой да ви носи храна или допълнителни неща(дрехи за бебето ако се наложи, дрешки за изписването на вас и бебчето).

# 620
Здравейте,
Бебето при майката ли стои или е в отделна стая и има ли различни опции? От коментарите които четох до тук останах с впечатление, че детето си е при теб, но щом има определени часове за кърмене се предполага, че не е така.

# 621
Здравейте,
Бебето при майката ли стои или е в отделна стая и има ли различни опции? От коментарите които четох до тук останах с впечатление, че детето си е при теб, но щом има определени часове за кърмене се предполага, че не е така.
Детето е през цялото време при майката. Аз раждах нормално и ме попитаха дали да ми го дадат още същата вечер или на сутринта. Ако остане при тях, го захранват с адаптирано мляко. При секцио не знам след колко време го дават. Бебешките легла в стаите са такива, че могат да се сложат над леглото на майката. Преди да дойде часа за хранене минават по стаите и питат дали искаш адаптирано мляко. Преди това шишето трябва да е подготвено и оставено на една маса в близост до вратата. Миех с топла вода само.

# 622
Искам да попитам мамите които са минали от тук със секцио и в следствие вдигнахте ли високо кръвно? Чудя се това дали е предпоставка да те оставят под лекарско наблюдение допълнително от дните които да предвидени. И въобще като цяло на някоя случвало ли и се е нещо подобно .

# 623
Искам да попитам мамите които са минали от тук със секцио и в следствие вдигнахте ли високо кръвно? Чудя се това дали е предпоставка да те оставят под лекарско наблюдение допълнително от дните които да предвидени. И въобще като цяло на някоя случвало ли и се е нещо подобно .
Аз раждах секцио в Хирургиите края на Октомври. Кръвното ми няколко седмици преди да родя беше много никсо 90/60. Веднага след раждането започна да се покачва. Първо стана нормално 120/80, после 130/90 и спря. Продължи няколко дни, 2-3 може би. И краката ми отекоха. Казаха ми, че било нормално. Течностите се стичали надолу към краката и докато тялото се изчисти от тях, може да има леко високо кръвно. Не съм седяла повече дни в болницата, от предвидените за секцио раждащи. Но предполагам зависи при вас колко е кръвното. А и дали сте имали прееклампсия преди раждането. Ако сте имали прееклампсия е възможно няколко седмици да поддържате по-високо кръвно. После се нормализира. Успех! 🌺

# 624
Здравейте, момичета! Интересувам се от ценоразписа на болницата и по скоро заплащане за избор на лекар?

И мен ме интересува този въпрос. Има ли разлика между нормално и секцио? Какви са цените за упойките?
Няма упойки при секцио прави се пълна почти винаги ! И да има разлика в заплащането за нормално и секцио !Секцио излиза 1000 лв с всичко ,нормалното към 400 кажи речи !Ако си решила секцио бягай в Пълмед или Селена в хирургиите не ти препоръчвам !
Също така имате ли отзиви за раждане при д-р Стоилов? И въобще към кой доктор да се насоча?

# 625
Здравейте, имали някоя мама раждала скоро при Коларов. Ако може да изкаже мнение.
Аз раждах при него преди около година. Нямах избор на екип и съм благодарна всеки ден, че се паднах именно на него.
За мен е човек с главно Ч преди всичко, изключителен специалист и много адекватен в професията си. Всичко вървеше добре, но накрая нещата се закучиха. Екип за секцио пристигна за по малко от 5 минути, но вече бях на магарето и благодарение на подкрепата и куража от него успях да родя малката. В залата беше цялото отделение. Имах много разкъсвания и шевове, лежах 10 дена в отделението. Изпращаха ме на лазер за задравяване на раната, преглеждаше ме, дори 6 месеца след това ходих на контролен отново при него.
Ако раждам второ ще е пак при него!

# 626
Здравейте,
За тези раждали скоро със секцио, може ли да споделите какви шевове са ви правили. Аз имам едно секцио 2017 г. в София в Майчин дом и тогава ми правиха някакъв вътрешен шев, при който в последствие не се махат конци, а те си се разграждат, но имаше други родилки с доста по-груба "тропоска", та се чудя към днешна дата може да са се поизменили нещата. Също така дали е необходимо да си носите постоперативни превръзки. Там поне аз трябваше да си ги осигуря. Ако правилно си спомням за първия ден държаха да е дишаща, а после можеше и непромокаеми, че да се поизмиеш. Ще се радвам на всяка информация, защото влезнах вече в осми месец, а още се чудя къде да раждам. Притеснявам се от пълната упойка и не мога да проумея защо се налага, но оставам с  впечатление, че и в частните болници се опитват да те убедят, че така е по-добре. Липсата на анестезиолози ли е причината или липсата на доверие в тях? Актуалните цени също ме интересуват, мисля, че дори и да си платиш избор на екип в държавна болница пак излиза на 1/3 от цената на частна болница.

# 627
  • Пловдив
Искаю да ти кажа, че в Пълмед излиза г/д същото разликата 150 лв, но условията са от тук до небето. Иначе имаш едим шев който се маха на 7мия ден и изобщо не усещаш нищо. Превръзката си е от тях. Белега е много малък и не ме притеснява.

# 628
Раждах май месец с планово секцио Simple Smile оператори бяха д-р Мерджанова и д-р Керезиев, моят шев беше козметичен (един конец) като белега вече почти не се забелязва, а с нищо не съм се мазала. Бях БЕЗ избор на екип, но д-р Мерджанова ме следеше и платих единствено вип стая, защото исках да съм сама.
 Не е нужно да носиш превръзки (ако искаш може да си вземеш непромокаеми). Аз раждах с пълна упойка, но не съм обмисляла вариант за друга, лично мнение е че пълната е по-добрият вариант. Може да говориш предварително с АГ, че искаш спинална, за да го обсъдите и с анестезиолог.
Скрит текст:
Здравейте,
За тези раждали скоро със секцио, може ли да споделите какви шевове са ви правили. Аз имам едно секцио 2017 г. в София в Майчин дом и тогава ми правиха някакъв вътрешен шев, при който в последствие не се махат конци, а те си се разграждат, но имаше други родилки с доста по-груба "тропоска", та се чудя към днешна дата може да са се поизменили нещата. Също така дали е необходимо да си носите постоперативни превръзки. Там поне аз трябваше да си ги осигуря. Ако правилно си спомням за първия ден държаха да е дишаща, а после можеше и непромокаеми, че да се поизмиеш. Ще се радвам на всяка информация, защото влезнах вече в осми месец, а още се чудя къде да раждам. Притеснявам се от пълната упойка и не мога да проумея защо се налага, но оставам с  впечатление, че и в частните болници се опитват да те убедят, че така е по-добре. Липсата на анестезиолози ли е причината или липсата на доверие в тях? Актуалните цени също ме интересуват, мисля, че дори и да си платиш избор на екип в държавна болница пак излиза на 1/3 от цената на частна болница.

# 629
Аз не бях с пълна упойка и беше много гадно усещането да не си чувстваш половината тяло. Другото което е имаше страничен ефект като треперене което продължи 2-3часа някъде..... Все едно ти е много студено, то всъщност ти става студено по време на операцията ,но след това си остава треперенето. Хубавото е че виднага като те преместят в интензивното ти водят детето за малко ,иначе ако си под пълна упойка няма да го видиш.  Нооо хубавото на пълната е че се наспиваш и имаш сили ,аз не бях мигнала изобщо и бях като пребита... Относно шева не мога да кажа че е деликатен ,но аз не бях с избор на екип и доктор ,но ми се паднаха много готини и млади хора ,за което евала. Не ти дават да се къпиш там изцяло правиш си само тоалет сутринта за визитациата . След 7мия ден отиваш да ти свалят конците и тогава като се пребереш може да се изкъпиш. Аз раждах там преди 25 дни. Другото което е носи си вода ! Първите 2-3 дни не ти дават да ядеш ,но то и не ти се яде де. При мен лекар ми се падна др Котева и съм очарована.  За първи път е виждам тази жена ,млада готина ,даже мисля за по нататък да я търся за прегледи и живот и здраве ако реша второ детенце.

Общи условия

Активация на акаунт