Брекети – къде, какви, за колко? -тема 9

• 101 850
  • 771
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Цитат
Едно от предимствата на металните е, че лекуват по-бързо
Може ли логична и научва обосновка?
Това на мен ми звучи като митове и легенди и не си проумявам как само материала на самия брекет влияе на процеса на лечение.

# 211
Цитат
Едно от предимствата на металните е, че лекуват по-бързо
Може ли логична и научва обосновка?
Това на мен ми звучи като митове и легенди и не си проумявам как само материала на самия брекет влияе на процеса на лечение.

И на мен ми каза същот ОД. Може би защото металните са по-здрави? Търсих в нета, дори в сайта на производителя на брекетите ми, но никъде не се споменава подобно нещо, или е разпространено.

# 212
  • Варна
Точно, че и аз го чувам от уста на уста и до там. Никаква обосновка и доказателство. Когато аз избирах брекети думите на моята ОД бяха "За мен няма значение с какво ще работя и с какво ще се проведе лечението. Избери тези, с които ще се чувстваш добре, защото времето на лечение не е малко и това ще е постоянно в устата ти."
Ако обяснението е, че самите брекети са по-здрави... нелогично. Няма брекети. които да се чупят с поглед и да не издържат на напрежението от дъгата и ако е това, че са от по-здрав материал как точно оказва влияние на по-бързо лечение.
Относно и по-бързото лечение... гаранция ли е за удовлетворяващ резултат? Има не малко случаи на бързо наместени зъби, махане на брекети и после такива поразии, за които никой не си е и мислил, че може да му се случат. Ако един ОД е с идеята, че пациент, за да е доволен трябва бързо да му издърпа зъбите и той да се види само и единствено с естетично подредени зъби... по-добре бягайте от такива....
На следващия преглед обезателно ще попитам за този слух, освен ако до тогава някой не даде ясни и точни доказателства за това.
П.С. аз съм с метални на последните зъби долу. Да очаквам ли те да се подредят по-бързо от първите 6 и тези горе, т.к. там ще бъдат изцяло естетично? Абсурдно е...

# 213
Единственото, което съм чувала като обяснение е, че при металните триенето на дъгата в брекетите е по-голямо и затова са една идея по-ефективни. Звучи логично, но разликите във времето са пренебрежими на фона на целия период на лечение.

# 214
Ето ме отново. Зъбът се умъртви. Ходих на диагностика 2 пъти. Днес зъбът не реагираше на най-високата степен... Сега ще се чисти. Много ме е яд. Но станало, не мога да направя нищо. Искам да ви кажа при най-малката странна болка да се следите, защото аз можеше да спася зъба, но реших да не съм лигла и да звъня за всяка болка и ето резултата.

Много съжалявам за това. И нищо не можем да направим, чиста ортодонтска некомпетентност. Дано всичко останало да е наред отсега нататък. На мен пък един преден горен зъб вече година не могат да ми го наместят като хората. Все стои не както трябва. Не знам какво трябва вече да направя. Това е точно този зъб, който ми се умъртви. Притеснявам се, че няма да се изправи. Sad

# 215
  • Варна
Предимството, което изтъкна нашата лекарка, на металните пред сапфирените брекети е единствено при почистването - каза, че там по-лесно се забелязва натрупването на плака, затова ги препоръчва за тийнейджъри. Така или иначе, ние решихме да сложим сапфирени на дъщеря ми, независимо от препоръката - тя обеща да си ги почиства много внимателно.

Сега съм в чуденка дали да й слагаме обикновени сапфирени или самолигиращи се. Нашата докторка явно не работи с вторите, защото дори не ги предложи като опция, а пък на мен ми изглеждат по-доброто решение.

Във Варна от кои ортодонти, работещи със самолигиращи се брекети, сте доволни? Да се допитам до второ мнение. Rolling Eyes

# 216
Аз се притеснявам единствено от това, да не ми се опират в горните, защото са по-големи по обем...

# 217
Моята ОД относно това, че металните лекували по-бързо, ми спомена че имала пациентка, която трябвало да се лекува общо 1 година и е била с прозрачни (първите 6 предни), обаче в края точно те не са се мърдали много и ѝ е казала, че ако не почнат да се мърдат направо ще сложи метални и така се е удължило до година и 6 месеца. Говоря за damon.

# 218
  • Варна
Аз се притеснявам единствено от това, да не ми се опират в горните, защото са по-големи по обем...
Не са кой знае колко по-големи и вкичко зависи от зъбите. При мен един опираше метален брекет и заради него ми правиха нещо като пломба да повдигнат зъба. С предните не съм имала проблем.

# 219
Моята ОД относно това, че металните лекували по-бързо, ми спомена че имала пациентка, която трябвало да се лекува общо 1 година и е била с прозрачни (първите 6 предни), обаче в края точно те не са се мърдали много и ѝ е казала, че ако не почнат да се мърдат направо ще сложи метални и така се е удължило до година и 6 месеца. Говоря за damon.
Не вярвам, че естетични брекети за 6 бона и отгоре не вършат работа или я вършат много по-бавно. Друг е въпроса, ако Од-та ти не е запознат с особеностите при естетичните брекети и как точно се работи с тях Simple Smile мое мнение. А относно времето за лечение с Damon на всички пациенти се казва, че ще отнеме около година и 2 месеца, до 1г. и 6м., а до сега не съм чула някой да ги е носил за по малко от 1г. и 6м., рекламират си, все пак продават. Все пак няма значение, важен е крайния резултат, а и едва ли 4-5 месеца са от значение Simple Smile

# 220
  • Sofia
За скоростта на лечението има основна заслуга ОД, тъй като неговите грешките са това, което забявя лечението - дали ще прецени достатъчно добре колко силно да натегне, колко дебела дъга, колко време да стои, кои зъби допълнително да дърпа и т.н. Това забавяне може да е месеци, може и години.

Самите брекети имат много по-малък ефект от уменията н ОД. Да, имаш самолигиращи брекети, които оказват минимално съпротивление, освен това брекетите, независимо от материала ги правят с минимално съпротивление при хлъзгането на дъгата с брекетите. По-твърдите и гладки материали се хлъзгат по-лесно от по-меките и релефни. Метала е по-мек от керамиката, но пък по-лесно се обработва. Металните обаче често са по-малки като размер от керамичните и вероятно от там идват обобщенията. Въпреки това има и много малки керамични брекети. Аз лично не бих приел обобщение, че с металните лечението е по-кратко отколкото с другите.

Първо, металните може да са с лигатури (което е доста често срещан вариант) - това определено ще е по-бавно от лечение с висок клас самолигиращи брекети
Второто, което споменах и по-горе: по-важния фактор е опита на ОД - ако той умее да лекува много по-добре с метални брекети с лигатури, вероятно ще приключи лечението по-бързо отколкот с ултра-яки-функционално-модрени брекети, които никога не е ползвал.
Така, че това с металните VS  керамичните е по-скоро оправдание на ОД, за да не си признае истинската причина (липса на опит, по-малка печалба или каквото там има на ум) Simple Smile

Моят съвет е, след като сте си избрали ОД (след поне няколко различни конултации с други ОД), е да го попитате за варианти, които той ви предлага и да се съобразите с мнението му - това ще спести повече време и ще доведе до по-малко грешки Simple Smile

# 221
За скоростта на лечението има основна заслуга ОД, тъй като неговите грешките са това, което забявя лечението - дали ще прецени достатъчно добре колко силно да натегне, колко дебела дъга, колко време да стои, кои зъби допълнително да дърпа и т.н. Това забавяне може да е месеци, може и години.

Самите брекети имат много по-малък ефект от уменията н ОД. Да, имаш самолигиращи брекети, които оказват минимално съпротивление, освен това брекетите, независимо от материала ги правят с минимално съпротивление при хлъзгането на дъгата с брекетите. По-твърдите и гладки материали се хлъзгат по-лесно от по-меките и релефни. Метала е по-мек от керамиката, но пък по-лесно се обработва. Металните обаче често са по-малки като размер от керамичните и вероятно от там идват обобщенията. Въпреки това има и много малки керамични брекети. Аз лично не бих приел обобщение, че с металните лечението е по-кратко отколкото с другите.

Първо, металните може да са с лигатури (което е доста често срещан вариант) - това определено ще е по-бавно от лечение с висок клас самолигиращи брекети
Второто, което споменах и по-горе: по-важния фактор е опита на ОД - ако той умее да лекува много по-добре с метални брекети с лигатури, вероятно ще приключи лечението по-бързо отколкот с ултра-яки-функционално-модрени брекети, които никога не е ползвал.
Така, че това с металните VS  керамичните е по-скоро оправдание на ОД, за да не си признае истинската причина (липса на опит, по-малка печалба или каквото там има на ум) Simple Smile

Моят съвет е, след като сте си избрали ОД (след поне няколко различни конултации с други ОД), е да го попитате за варианти, които той ви предлага и да се съобразите с мнението му - това ще спести повече време и ще доведе до по-малко грешки Simple Smile

Мисля, че си много прав. На мен лично ми казаха, че най-добре ще е да съм с изцяло метални, така и направих Simple Smile Обаче не ми казаха колко време ще отнеме лечението, може да са забравили или засега не е нужно да знам, но при следващото затягане ще ги питам

# 222
  • Варна
lucellent, ще се съглася с теб на почти, но не и на 100%.
Не може да се заключи, че периода на лечение зависи само и единствено от опита и компетентността на ортодонта. Сериозността на проблема е не по-малко оказваща влияние, а и всички говорите за срок... целта при слагането е да ги свалите максимално бързо или да имате наистина решен проблем? Кой би избрал по-бързо издърпване от нужното и проблеми след това от +2-3 месеца и качествено лечение с най-добрия резултат.

Последна редакция: сб, 17 юни 2017, 21:31 от eli70o0

# 223
От всичката информация, която съм изчела досега, стигнах до заключението, че в 99% от случаите има размествания (макар и леки) след свалянето на брекетите. Разбира се, зависи какъв е бил и първоначалният проблем, но все пак зъбите се местят. Необходима е поне една година, за да се изгради костно вещество около зъбите в новата им позиция. Все пак са стояли дълги години в друга позиция. Ритейнърите помагат зъбите да стоят в новата правилна редица, но пак няма 100% гаранция, че няма да мръднат. Аз даже имам чувството, че като сваля брекетите, ритейнърите няма и да са готови същия ден, а сигурно ще съм без нищо, което не е никак добре.

# 224
Днес, докато минавах с конец между най-задния и пред последния горен зъб, ми се откачи дъгата. Тя едва се свързваше с брекета и е леко извита в края, където се свърза, но не знам дали да се тревожа. Има ли смисъл да звъня на ОД, след като затягането ми е в края на юли или да си стоя така?

Между другото, вие как чистите междузъбното пространство, че много се мъча, а понякога дори не ми се прави. Гледах разни зъбни душове и прочие, но не знам.

Общи условия

Активация на акаунт