Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

• 152 247
  • 732
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Да попитам спецовете: има ли тиган или грил тиган с незалепващо покритие, който обаче да не е изработен от алуминий?
Има. Аз имам тиган BEKA с незалепващо керамично покритие, дебело дъно и корпус от стомана. За индукцията е супер. Например в ГамаЕлит се продава.

# 76
  • Deutschland/HE
Само да споделя, че миналия месец си купихме чугунен грил тиган и съм много доволна, а и цената му е съвсем приемлива. Eто от тук го поръчахме: http://chugun.bg/.
Сега съм се замислила за дълбок тиган. Преди да започнем да го ползаме, го намазахме с олио и го пекохме във фурната... това е малко неприятно, но нищо не залепва и месото става много вкусно.

# 77
Миналата седмица имах гостенин за уикенда и го глезих със специалитети на чугунения тиган. Беше много впечатлен. Наистина вкусът става съвсем друг.
Бях чела, ама преди много време, че когато чугунът се загрее от котлона и отдава топлината на ястието, то тази топлина, която си е вид лъчение е с друга характеристика, отколкото ако се ползува стомана. Не е само това, че чугунът съхранява дълго топлината и я отдава равномерно. Самото термично въздействие върху храната е друго, затова вкусът е уникален.
Моята тенджера я пекох в началото, но след това реших, че без основно миене няма как да я ползувам, защото това, което всички наричат патина си е най-обикновена загоряла храна. И аз не искам частици от нея да ми попадат в яденето. Затова накисвам с гореща вода и сода, оставям да престои и търкам хубаво с едра стоманена тел, докато падне всичко. Подсушавам и мажа с малко олио. Така не ръждясва. Ако ползувам чак на другия ден купвам малко вода, да се отмие този слой олио и слагам прясна мазнина.
знам, че е наобратно на всички съвети, които ги има за чугун, но никой не може да ме убеди, че загоряла мазнина от миналата седмица е здравословна.

# 78
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
т.е появяват се петна и ръжда, но като цяло отзивите са по-положителни.

досега по нито един дом. съд не ми се е появявала ръжда.
как стомана ще ръждяса?! newsm78

# 79
Само да споделя, че миналия месец си купихме чугунен грил тиган и съм много доволна, а и цената му е съвсем приемлива. Eто от тук го поръчахме: http://chugun.bg/.
Сега съм се замислила за дълбок тиган. Преди да започнем да го ползаме, го намазахме с олио и го пекохме във фурната... това е малко неприятно, но нищо не залепва и месото става много вкусно.

Какъв внос са?
Може ли повече за състава и производителя, ако е удобно?

защото, аз някак не мога да си представя нещо добро чугунено, ако не е ле крюзе

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 14:50 от novak555

# 80
може би става дума за това явление
1. Fremdrost
Die passive Schutzschicht des rostfreien Stahls kann durch unedle Metallpartikel zerstört werden, wenn diese auf der Oberfläche des rostfreien Geschirrs haften bleiben. Die chemisch sehr aktiven Partikel können einen Rostvorgang des ganzen Stahls einleiten. Vermeiden Sie deshalb, Stahl- oder Eisenpartikel (insbesondere Stahlschwämme) mit rostfreiem Stahl in Berührung kommen zu lassen.

а може би не е ръжда, а се дължи на следното
съществуват няколко вида нер. стомана, от които най-използуваните са
неръждаема стомана 18/10 =хром 18%, никел 10% останалото стомана
също
неръждаема стомана 18/0 =хром 18%, никел 0% останалото стомана= добра за алргични към никел, важното при нея е, че има магнетични свойства, затова се използува за съдове за индукцион. Проблем е, че като няма никел, не е резистентна към киселини и тогава се появяват кафяви петна по нея.
Купих веднъж за много пари една WMF касерола. Само след едно ползуване и миене в миялна дъното и отвън покафеня и ходих да я рекламирам, та тогава ми обясниха това. Съдове, подходящи за индукцион се правят със смес от 18/10 и 18/0, като 18/0 се слага най-отдолу, за да се използуват магнитните и качества.

Петната седят много грозно и не се махат с нищо, обаче аз им намерих цаката. Слагам касеролата в миялната когато пускам почистване с лимонена киселина. Излиза блестяща, като нова.

Между другото не е до марката, и ле крюзе касеролата ми от стомана има петна по дъното, и нея така я чистя.

# 81
  • Sofia
Имам тенджера на Силит от серията Силарган - на 7г е вече и според мен ще изкара поне още толкова. Много здрава и съм много доволна.
За тиганите на същата марка не мога да кажа същото.
Така че явно има значение и серията.

# 82
  • Deutschland/HE

Какъв внос са?
Може ли повече за състава и производителя, ако е удобно?

защото, аз някак не мога да си представя нещо добро чугунено, ако не е ле крюзе

Съдовете са внос от Русия, поне всичко по опаковката беше на руски език. За съжаление съм изхвърлила опаковката и не мога да дам повече информация.
Предложих просте един по евтин вариант.

# 83
аз исках да купувам за майка и писах на този чугун.бг с въпрос откъде са изделията.
отговорът мисля че беше от Украйна. не знам дали е по-добре отколкото в Турция и техните ЛАВА, но за тези, които искат немски чугун, на ниска цена са добри Tornwald-Schmiede
https://www.amazon.de/Tornwald-Schmiede-Grillpfanne-Gusseisen-Pf … -Pfanne&psc=1

ето съвсем същия тиган като от чугун.бг
https://www.amazon.de/Gusseisen-Pfanne-Schmorpfanne-Bratpfanne-a … =Gusseisen-Pfanne

фирмата се казва БИОЛ, украиска е , имат производство на чугунени съдове от 2012 година
https://biol.com.ua/o-kompanii/istoriya-kompanii/

а от 2016 година сертифицирана и изнася в Германия, САЩ и другаде.
Не можах да открия нищо за това какъв чугун използуват, дали е чист от сплави, дали не използуват стари метали...
дръжките на тигана изглеждат супер квалитетни, а и формата. Аз бих ги предпочела пред Лава, които са много по-скъпи.

ето на това видео се вижда опаковката, и на нея пише био, екологически чист продукт
https://www.youtube.com/watch?v=HyQMRn-_-e8

Последна редакция: сб, 26 авг 2017, 21:25 от Mirella_

# 84
Здравейте на всички,

Четох доста и да ви кажа честно страшна кашотина стана. Grinning От скоро искам да сменя всичкия тефлон в къщи и направо ще си питам каменно-мраморното покритие безвредно ли е?
И чугуна няма значение дали е емайлиран или има?

Страшно много ви благодаря за отговорите.

# 85
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

И чугуна няма значение дали е емайлиран или има?

има.

Mirella, отзивите не са добри за тиганите от първия линк... Thinking

# 86
да, така е.
има и няколко негативни рецензии.
това не е някакво рядко явление - да има и недоволни от даден продукт.
а четейки някои оплаквания от чугунени тигани някой път може да те заболи корема от смях.

например тази рецензия на Лодж
Скрит текст:
https://www.amazon.de/product-reviews/B00006JSUB/ref=acr_arpsims … ;showViewpoints=0
Ich besitze Staub und Le Creuset Gussprodukte. Ich hoffte mal eine preiswerte Pfanne erstehen zu können und Geld zu sparen. Es war ein Fehler. Die Beschichtung kommt nicht annähernd an Staub oder Le Creuset heran. Ich würde auf diese Pfanne heute eher verzichten und wieder zu Staub oder Creuset zurückkehren. nach 4 Wochen gebrauch rostet die Pfannen, schimmer silbrig, Beschichtung löst sich. Ein Flop- keine Kaufempfehlung.

горният рецензент не прави разлика между
Einbrennschicht  и Beschichtung

при конкретния линк на Торнвалдшмиеде, единият от критиците не харесва дъното, понеже не било гладко, съответно на ставало за керамичен котлон. Ако можеше да види дъната и на други чугунени тигани, на друга марка, щеше да установи, че това е характерно на чугуна. от начина по който описва недостатъка, заключавам , че става дума точно за такъв случай, а не за някакъв фабричен дефект.

другият се оплаква, че яденето му загоряло... логичен е и въпроса, който му задават -дали е направил патина, както е в упътването преди първата употреба.отговор не е написан.потребителят(жена между другото) е написала общо 3 рецензии в амазон и трите само с по една звезда оценка и остри критики.

още един пък се оплаква, че дъното не е право. възможно е да е дефектно, тогава трябва да го рекламира, а също така е възможно да става дума за конкве боден, вдлъбнато дъно.
при много марки дъното се прави нарочно вдлъбнато, за да прилепва при нагряване плътно към котлона.
такива са например едни от най-квалитетните чугунени съдове, тези на скепшулт
ето тук
http://skeppshult-onlineshop.de/FAQ#f13

Der Boden meines Gefäßes ist konkav.
Ja, das ist eine sehr wichtige Eigenschaft Ihres Gefäßes, die Sie nur bei Gefäßen von hoher Qualität finden. Natürlich hat das GESAMTE Kochgeschirr von der Gießerei Skeppshult diese Eigenschaft.

това са накратко причините, поради които съм дала линка
и не на последно място, понеже самата аз имах преди от торнвалдшмиеде тиган и  тавичка за сервиране.
нямаше никакви проблеми с тях.

хубаво е човек да се отнася с нужния скептицизъм към всякакви рецензии - и позитивни, и негативни.
това важи не само за амазонските рецензии, а и за тукашните, включително моите собствени.

# 87
  • близо под тепетата
Здравейте.
И аз да се включа в темичката. От доста време все се каня да си взема чугунен тиган и най-накрая се случи.
Лошото е, че не е емайлиран, та ще видя малко зор с първоначалната обработка.
Преди 3 седмици една колежка (украйнка) каза, че ще кара отпуската си в Украйна...още не бяхте дали този сайт чугун.бг, така че на нея поръчах да ми донесе тиган от там Simple Smile
За съжаление не успяла да намери в магазините в нейния град емайлиран. Донесе ми на БИОЛ 28см (ама че надценки слагат в чугун.бг Dizzy Face ), този уикенд ще го пробваме и ще дам отзиви. Иначе бях харесала на Ситон емайлиран...ако нещо не се правя с Биол, ще поръчам от сайта.

# 88
  • близо под тепетата
Здравейте.
И аз да се включа в темичката. От доста време все се каня да си взема чугунен тиган и най-накрая се случи.
Лошото е, че не е емайлиран, та ще видя малко зор с първоначалната обработка.
Преди 3 седмици една колежка (украйнка) каза, че ще кара отпуската си в Украйна...още не бяхте дали този сайт чугун.бг, така че на нея поръчах да ми донесе тиган от там Simple Smile
За съжаление не успяла да намери в магазините в нейния град емайлиран. Донесе ми на БИОЛ 28см (ама че надценки слагат в чугун.бг Dizzy Face ), този уикенд ще го пробваме и ще дам отзиви. Иначе бях харесала на Ситон емайлиран...ако нещо не се правя с Биол, ще поръчам от сайта.

След дъъългата обработка и подготовка на тигана(от страна на ММ), стана идеален. Следвахме инструкции от ютуб специално за тази марка тигани, но и на самия сайт на биол има дадена процедурата стъпка по стъпка - ние използвахме морска сол, поради липсата на каменна. Правихме телешки пържоли, без мазнина(освен тази от обработката) и нищо не залепна. Много сме доволни от придобивката. Засега няма признаци за ръжда. След измиването го изсушихме на котлона и пак го омазнихме. Но си е голяма играчка в началото...следващият ще е емайлиран. Ако някой има въпроси, ще се радвам да помогна.
Учудих се колко е разпространена чугунена посуда във всички бивши републики на СССР. За инфо- Украйна е на 1во място сред тях в производството им. Биол е сравнително нова фирма, в сравнение със Ситон.

# 89
Здравейте, момичета. Извинявам се, че не е точно по темата, но какво ще кажете за уредите за сушене на плодове и зеленчуци? Дали могат да се редят продуктите върху хартия за печене, за да се избегне съприкосновението с пластмасата и въобще какво ви е мнението? Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт