Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 131
  • 794
  •   1
Отговори
# 330
Чл. 10д. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Конкурсната комисия провежда конкурса по обявения начин, като преценява професионалните и деловите качества на кандидатите и класира от първо до трето място най-успешно издържалите конкурса. За проведения конкурс се съставя протокол. Протоколът и всички документи на класираните кандидати се представят на органа по назначаването в 10-дневен срок от провеждането на конкурса.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., доп., бр. 43 от 2008 г.) В 14-дневен срок от представянето на протокола по ал. 1 органът по назначаването издава акт за назначаване на кандидата, който е класиран на първо място. Когато за заемането на длъжността се изисква достъп до класифицирана информация, актът за назначаване се издава в 14-дневен срок от получаване на разрешението за достъп.

Чл. 14. (1) Постъпването на служба става в 10-дневен срок от датата на издаването на акта за назначаване, което се удостоверява писмено. Служебното правоотношение възниква от деня на встъпване в длъжност.

(2) Преди постъпването си на служба държавният служител е длъжен да положи клетва със следното съдържание: "Кълна се при изпълнение на държавната служба да спазвам и да се ръководя от Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения съобразно интересите на държавата."

(3) Полагането на клетва се удостоверява с подписването на клетвен лист.

(4) Ако назначеният служител не положи клетва или не встъпи в длъжност в срока по ал. 1 по уважителни причини, органът по назначаването определя със заповед нов срок за встъпване.

(5) Ако назначеният служител не встъпи в длъжност или не положи клетвата, актът за назначаване се отменя от органа по назначаването.

Та, в кое точно виждаш противоречие?!?

Акта за встъпване в длъжност се предоставя на предишния работодател заедно с молбата за прекратяване на трудовия договор.
А от неговото издаване, до встъпването в длъжност има съответния срок.

Да, така пише. Само че работодателят може и да не определи 10-дневен срок за всъпване в длъжност. Мотивите му са си лично негови.

Аналогично е на това , което ми обяснихте за трудовите договори. Ако работодателят не иска да те чака една седмица, както и не иска да определи по-късна дата за започване на работа (както е регламентирано в КТ), не е длъжен да обяснява защо. Нали така ми написахте. И щом не иска няма сила, която да го накара. Същото важи и за служебното правоотношение. След като застъпвате бодро тази теза, не виждам защо не можете да разберете, че и работодател по служебно правоотношение също би могъл да има мотиви да не иска да определи срок за постъпване, а този срок да е деня на издаването на адм. акт.
Аз пък мога да ви кажа, че едва ли би могло да се случи така, че да назначат някой с действащ трудов договор, който впоследствие да бъде прекратен. Това може да стане единствено, ако служителят си премълчи.

# 331
Нека ви опиша целия случай и да помоля за съвет на мое място какво точно и кога бихте направили. Кандидатствам за държавна работа. Все още не съм одобрена, но се надявам да се случи. В майчинство съм втора година до 02.2018 г.
В началото на септември 2017 г. детето започва ясла. Аз съответно трябва да се върна на работа в същия ден на започването на яслата. И тук идват въпросите?
Как да напусна без да ходя нито един ден на старата работа. Ако до този момент започна работа е ясно. В момента, в който ме одобрят ако е държавна работа прекратявам трудови взаимоотношения с предишен работодател и започвам новата работа. Трябва ли да се попълват специални документи в старата работа и от днес за утре ли се случва?
От друга страна ако започна /не държавен служител/ работа нова дължа едномесечно предизвестие. То може ли да се ползва при обстоятелствата на протичащо майчинство?
Ако например утре разбера, че съм спечелила конкурс в държавната администрация как точно практически да напусна? Отивам във фирмата и попълвам точната молба. И кога ще се водя напуснала? Ако новият ми договор е след дни или дори месец тогава съм неосигурена или?
Доста е объркано и не мога да си изясня за себе си как е най-добре да постъпя? А ако детето тръгне на ясла и нямам още нова работа трябва или да се върна или да пусна едномесечно предизвестие или отпуска? Ако е предизвестие трябва ли да ходя на работа или мога да ползвам платен/неплатен отпуск през този един месец?
Благодаря и извинете за хаотичността.  bouquet

Последна редакция: чт, 08 юни 2017, 16:18 от Plamito

# 332
tkirilova, всъщност твоите постове имат ли някакъв смисъл? Какво целиш? Нещо ми се губи.
На нас няма нещо, което да не ни харесва. Ти си тази, на която не и харесва отношението на евентуалния и бъдещ работодател. Ние се опитахме да ти обясним, че отношението си е напълно нормално с оглед собственото ти шикалкавене. И оттам нататък ти се посвети на това да ни убеждаваш в глупости.
Като например това за заповедта за назначаване. Това е напълно формален акт, който се случва в точно определен срок и е пълна глупост, че е определяща за служебното правоотношение. Това е формалност. Протоколът от конкурса е основополагащия документ. Спрямо него процесът се разпределя във времето. Няма нужда от допълнителен срок за заемане на длъжността. Те сроковете са изчерпателно определени.
И в крайна сметка, за какво точно се бориш? Искаш да ти кажем, че бъдещия ти работодател е некоректен или какво искаш точно?

# 333
Какво може или не може тук ясно е записано в закона.

И тук работодател е държавата, а не някоя частна фирма. Има съответните разпоредби и закони, които трябва да се спазват.
Струва ми се, че четенето с разбиране ти убягва.
И пак казвам, от опита ми досега, не съм виждала заемане на държавна длъжност да се случва веднага след конкурс.

# 334
tkirilova, всъщност твоите постове имат ли някакъв смисъл? Какво целиш? Нещо ми се губи.
На нас няма нещо, което да не ни харесва. Ти си тази, на която не и харесва отношението на евентуалния и бъдещ работодател. Ние се опитахме да ти обясним, че отношението си е напълно нормално с оглед собственото ти шикалкавене. И оттам нататък ти се посвети на това да ни убеждаваш в глупости.
Като например това за заповедта за назначаване. Това е напълно формален акт, който се случва в точно определен срок и е пълна глупост, че е определяща за служебното правоотношение. Това е формалност. Протоколът от конкурса е основополагащия документ. Спрямо него процесът се разпределя във времето. Няма нужда от допълнителен срок за заемане на длъжността. Те сроковете са изчерпателно определени.
И в крайна сметка, за какво точно се бориш? Искаш да ти кажем, че бъдещия ти работодател е некоректен или какво искаш точно?

И къде точно виждаш, че заповедта за назначаване е формален акт. Ти колко служителя си назначила по служебно правоотношение, че ми стана интересно? Именно заповедта е тази, с която възниква служебното правоотношение. Един нещастен протокол не те прави държавен служител. От протокола до заповедта е технологично време, разписано в някоя наредбичка, която в администрацията са длъжни да спазят. По-скоро вие сте тези, които обърквате момичето. Ако просто сте чели някакви неща за постъпване на държавна служба, а реално никога вие самите не сте постъпвали, по-добре се откажете да пишете глупсот след глупост. Да не говорим, че ако сте юристи е направо позорно да твърдите че заповедта е от формално естество. Нищо в държавната администрация не се случва без заповед. Тя е адм. акт въз ознова на който възниква правоотношението, а не някакъв си протокол. То за времето до заповедта може да дойде някой парашутист отгоре, а пък после вие ходете и разправяйте как с един протокол са ви назначили.

# 335
tkirilova, ако беше толкова добре запозната със законите, нямаше да идваш тук и да питаш как да напуснеш работа.

А за консултация с юрист човек си плаща, тук не сме такива, поне лично аз. Simple Smile

# 336
Нека ви опиша целия случай и да помоля за съвет на мое място какво точно и кога бихте направили. Кандидатствам за държавна работа. Все още не съм одобрена, но се надявам да се случи. В майчинство съм втора година до 02.2018 г.
В началото на септември 2017 г. детето започва ясла. Аз съответно трябва да се върна на работа в същия ден на започването на работа. И тук идват въпросите?
Как да напусна без да ходя нито един ден на старата работа. Ако до този момент започна работа е ясно. В момента, в който ме одобрят ако е държавна работа прекратявам трудови взаимоотношения с предишен работодател и започвам новата работа. Трябва ли да се попълват специални документи в старата работа и от днес за утре ли се случва?
От друга страна ако започна /не държавен служител/ работа нова дължа едномесечно предизвестие. То може ли да се ползва при обстоятелствата на протичащо майчинство?
Ако например утре разбера, че съм спечелила конкурс в държавната администрация как точно практически да напусна? Отивам във фирмата и попълвам точната молба. И кога ще се водя напуснала? Ако новият ми договор е след дни или дори месец тогава съм неосигурена или?
Доста е объркано и не мога да си изясня за себе си как е най-добре да постъпя? А ако детето тръгне на ясла и нямам още нова работа трябва или да се върна или да пусна едномесечно предизвестие или отпуска? Ако е предизвестие трябва ли да ходя на работа или мога да ползвам платен/неплатен отпуск през този един месец?
Благодаря и извинете за хаотичността.  bouquet

Аз не разбирам какво искаш да кажеш с това "трябва да се върна на работа в същия ден на започването на работа".
По принцип, ако детето ти тръгне на ясла, ти трябва да се върнеш на работа, ако не искаш можеш да ползваш натрупан платен отпуск или неплатен (но неплатения не може да бъде на основание гледане на дете).
На какъв етап е кандидатстването ти в държавна администрация?
Няма как да си тръгнеш от стария ти работодател просто ей така. Най-малкото той трябва да ти оформи трудовата книжка и да ти я даде.
Ако те одобрят според мен, трябва да се договориш с новия ти работодател да не започваш веднага, стига той да е съгласен, за да имаш време да си оформиш документите по напускането.
Ако започваш нова работа на трудов, ще ти е необходимо предизвестие. Ако не се договориш за датата на постъпване, може и да имаш прекъсване.
По принцип можеш да подадеш предизвестие и по време на майчинство. Но тогава ще си безработна, няма да ти тече трудов и осигурителен стаж и ще трябва сама да си внасяш здравни осигуровки. Също така няма да получаваш никакво майчинство за оставащото време до 02.2018.

# 337
tkirilova, ще ти отговоря, но с въпрос. При проведените конкурс и издаден протокол за класиране, може ли ръководителя на съответното ведомство да НЕ издаде заповед за назначаване на класирания на първо място?
Достатъчно и трудови, и служебни правоотношения, и преходи между тях съм обслужила. Твоят опит какъв е, че не разбрах.

# 338
tkirilova, ако беше толкова добре запозната със законите, нямаше да идваш тук и да питаш как да напуснеш работа.

А за консултация с юрист човек си плаща, тук не сме такива, поне лично аз. Simple Smile

Ами то и вие ако бяхте достатъчно добре запознати със законите, нямаше да ръсите глупости.

И освен това не съм искала юридическа консултация от вас. Реших, че бихте споделили нещо от практиката по напускане и започване на нова работа.

# 339
tkirilova, ще ти отговоря, но с въпрос. При проведените конкурс и издаден протокол за класиране, може ли ръководителя на съответното ведомство да НЕ издаде заповед за назначаване на класирания на първо място?

Може разбира се по всякакви зависещи и независещи от него обстоятелства. Това че е съставен протокол нищо не значи. Той, както обичате да се изказвате вие, не поражда никакви задължения.

# 340

И освен това не съм искала юридическа консултация от вас. Реших, че бихте споделили нещо от практиката по напускане и започване на нова работа.

Върни се на първия си пост и виж какво питаш.

# 341
tkirilova, кое точно наричаш глупости?

Съвети ти да бяха дадени достатъчно, ти явно не ги разбираш.
Плати си на адвокат и получи необходимият ти съвет.

# 342
грешка, която коригирах - започването на яслата да се чете, не работата Peace

# 343
Здравейте, какво мислите за следната ситуация:
Държавен служител (на служебно правоотношение) е одобрен при нов работодател, но на трудово  правоотношение. Предизивестието за прекратяване е 1 месец.  Новият работодател не желае да договори срок за започване, който да се фиксира в договора. Искането е след изтичането на предизвестието в рамките на 1-2 дни след занасянето на документите за изготвянето на трудовия договор да се встъпи в длъжност. Не знам каква е практиката по принцип , но все си мисля че двете страни биха могли предварително да подпишат договор, който да е с по-късна дата (в случая съобразена с предизвестието).
Не е ли рисковано още повече, че заплатата дори не е категорично уточнена каква е, а само е спомената ориентировъчно.

Това е първият ми пост. Питала съм не е ли рисковано първо да се напусне, а след това да се видят условията на работодателя. Също така съм казала, че не знам каква е практиката по принцип.

# 344
Не искам да си тръгна просто ей така, а да нямам повече работни дни за стария работодател.
В средата на конкурса съм. Минала едно ниво, остава още едно. Като време до евентуалното спечелване относително около месец.

Общи условия

Активация на акаунт