Можем ли да избягаме от семейния модел?

• 14 103
  • 134
  •   1
Отговори
# 90
Чипа наистина се сменя ужасно, ужасно трудно. Трябват много време, търпение, воля и самоконтрол. Но на първо място трябва желание. Както винаги съм казвала - няма как да се стигне от точка А до точка Б без да се направи поне една крачка. Когато направи първата крачка човек вижда, че няма нищо страшно всъщност в промяната. Трудна е само първата крачка  Peace

Qlena - докато стоиш при човек, който не ти дава нищо, а само взима, който те потиска и с който не се чувстваш добре няма как да промениш нито себе си, нито живота си. Няма значение дали си на 20 - 30 - 40 години. Никога не е късно човек да бъде щастлив и спокоен. Но щастието и спокойствието никой няма да дойде на вратата и да ти го подари - трябва да се пребориш за тях. А да не говорим за щастието и спокойствието на детето ти. Но не всеки успява - едни имат силата, волята и смелостта да го направят - други не. Едни имат гръб и подкрепа от родителите си - други не. Някои искат да го направят и го правят - други само мрънкат, оплакват се и до там - не правят нищо. Затова реши ти какво точно искаш, дали имаш нужните качества /смелост, сила и воля/ да го направиш и тогава действай или не действай.

# 91
Препоръчвам този филм на авторката.
http://www.imdb.com/title/tt2305051/

Има и книгата издадена на български:
https://www.helikon.bg/books/89/-%D0%9C%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE- … 20.html#book_info

# 92
Ком-Емине върши същата работа..)

# 93
Да, "теренът" няма много значение. Важното е да събере сили и да си извърви пътя. И да се научи колко точно "багаж" може да носи и излишното да се изхвърля....Изобщо филмът е пълен с метафори, мисля че ще ѝ се отрази добре.

# 94
  • София, България
Филма го гледахме наскоро, страхотен е  Peace
До Ком-Емине сигурно няма да стигна, но съм намислила Княжево-Черни връх, сама, в един ден, да се изморя както трябва и да помисля горе, на чист въздух  Peace Ходя и на йога от известно време и през юни се организира за една седмица йога лагер в Пирин. Много ми се ходи, ама пусто като безработен нямаш много възможности ...

Ялена, сама с мъж насилник не можеш да се справиш. Има организации, адвокати, които се занимават с това. Моя приятелка, наскоро, с подкрепата само на колегите си /няма родители/ вървя по тоя път с двете си деца. Ако искаш мога да те свържа с нея, да ти обясни какво можеш да направиш.

И аз си мисля, не знам колко сме мъдри, ама бая откачалки сме се събрали тука ... Явно всеки някаква треска го тресе, но е хубаво, че си помагаме, откакто чета тая тема и аз съм по-добре. Специално благодаря на Галче, която ми е изпратила на лично съобщение някои неща.

# 95
Радвам се, момичета,  че темата се превърна в повод за размисъл, всеки си има демони, с които трябва да се бори. Дано дискусията помогне и на други като нас, на които им е трудно и тепърва разбират, че има проблем.
Днес с майка ми се чухме за  половин минута по телефона относно интернета вкъщи и тамън тръгнах да я питам как е ми каза "Айде, че едикой си звъни" и ми затвори. Пак се чувствам тегаво, не знам дали е заради това,  че съм много чувствителна... Sad Кураж на всички,  аз ще пиша отново ако видя напредък и ще споделя как успявам, ако изобщо успея.

# 96
Радвам се, момичета,  че темата се превърна в повод за размисъл, всеки си има демони, с които трябва да се бори. Дано дискусията помогне и на други като нас, на които им е трудно и тепърва разбират, че има проблем.
Днес с майка ми се чухме за  половин минута по телефона относно интернета вкъщи и тамън тръгнах да я питам как е ми каза "Айде, че едикой си звъни" и ми затвори. Пак се чувствам тегаво, не знам дали е заради това,  че съм много чувствителна... Sad Кураж на всички,  аз ще пиша отново ако видя напредък и ще споделя как успявам, ако изобщо успея.

Стига си се вторачвала в майка ти. Тя е жена с утвърден характер - няма да я промениш. Като не се разбирате намали контактите с нея до минимум. Аз с моята майка не разговарям от 10 години /от както се роди сина ми. Дойде да го види, обиди го, изгоних я от вкъщи и от тогава до сега сме се чули 2 пъти по телефона, за да се скараме и да си припомня колко добре се чувствам от това, че не контактувам с нея вече/. Разбира се причините да не поддържам контакт с нея са много и са се натрупали с времето, а това беше само капката, която преля чашата. Но няма значение - чувствам се много по-спокойна след окончателния край на нашите отношения. Вярвам, че тя също се чувства така. Така че спри се - няма страшно. Не всеки може да поддържа добри отношения с родителите си - просто понякога нещата не се получават. Когато имаш деца един ден мисли как да постъпиш, за да не разрушиш моста, който ще те свързва с тях - така ще знаеш, че си успяла да бъдеш по-добра майка от твоята

# 97
  • София, България
О, да, родителите ни са отделни хора. Много ни се иска да сме най-важни за тях, но те просто си имат техния живот и техните важни други неща. За някои родители децата са най-важни, но за други не са. И не детето е виновно, просто родителя си е такъв.

# 98
  • Тра-ла-ла
Днес с майка ми се чухме за  половин минута по телефона относно интернета вкъщи и тамън тръгнах да я питам как е ми каза "Айде, че едикой си звъни" и ми затвори. Пак се чувствам тегаво, не знам дали е заради това,  че съм много чувствителна... Sad
От левия в десния крачол и  Whistling.....много са полезни тези действия  Laughing  Майка ми е същата - тя може да говори безкрайно за какви ли не глупости, но искам ли аз да споделя нещо - обикновено съжалявам, защото не само не ме слуша, ами и намира как да ме изкара виновна.  Mr. Green Явно ти продължаваш да очакваш, че ще дойде денят Х, в който ще видиш майка ти в светлината, в която искаш. Ами, сори, ще те разочаровам. Такъв ден идва сигурно едва в 1% от случаите.

И умната с книгите за взаимопомощ и позитивно мислене, защото може да са нож с две остриета.

Скрит текст:
Да не си зодия Риби?!

# 99
Откъсни се емоционално от майка си, тя няма да се промени, можеш да се промениш обаче ти...

# 100
Ами то с майка ми наистина контактите са на минимум, повече ще ги смаля ако се изнеса и тогава сигурно нито ще се виждаме нито чуваме и то не защото ще сме скарани, то трябва все пак да говориш и за да се скараш Grinning
Скрит текст:
зодия рак съм, Джулая.
Лейди Касиопея, не ти ли е тъжно, че я няма в живота ти. То на мен ми е мъчно не заради моята майка, а че искам да си имам такава по принцип. Като гледам приятелите ми със семействата им, като слушам за тях и ми домилява, става ми мъчно, че аз нямам. :/

# 101
  • Тра-ла-ла
Мъчно, не мъчно....такава е съдбата. Миналото не можеш да промениш, но не трябва и цял живот да си влачиш емоционалния багаж. Нямала си семейство като от списанията. Но можеш сама да направиш свое като се опиташ да избегнеш всички грешки, които са допускали вашите.
Скрит текст:
И аз съм Рак, и също съм много чувствителна. И за капак имам и сходни проблеми с кофти семеен модел. Зодията допълнително прави нещата още по-сложни. Ние си преживяваме всички неща по-дълбоко. Склонни сме да ги драматизираме повече. Все гледаме към миналото и т.н. Ти пак рано си се усетила, че нещо не е както трябва с теб. При мен беше на по-късен етап. Ако искаш да ме питаш нещо лично - може на ЛС  Hug

# 102
Ами то с майка ми наистина контактите са на минимум, повече ще ги смаля ако се изнеса и тогава сигурно нито ще се виждаме нито чуваме и то не защото ще сме скарани, то трябва все пак да говориш и за да се скараш Grinning
Скрит текст:
зодия рак съм, Джулая.
Лейди Касиопея, не ти ли е тъжно, че я няма в живота ти. То на мен ми е мъчно не заради моята майка, а че искам да си имам такава по принцип. Като гледам приятелите ми със семействата им, като слушам за тях и ми домилява, става ми мъчно, че аз нямам. :/

И аз съм Рак. Но при мен е липсата на баща. Е, по документи имах. Но никога не му е пукало за мен, нито се е грижил за мен. Виж само като се напиеше ми обръщаше внимание/разбирай тормоз/, но не това внимание исках.
И аз на твоите години беснеех, че нямам нормален баща, но с годините приех нещата каквито са.
Та по тази причина може би съм все още сама и не смея да създам семейство. Не допускам мъжете близо до себе си. Страх да не ме наранят, да не ме зарежат или пък да се окажат не това за което са се представяли.

# 103
  • София, България
Момичета, само да припомня, нека НИКОГА да не забравяме, че докато си нищим тука проблемчетата, точно в тая минута, по света живеят хора, които:

- живеят във война, в къщи, в които всеки момент може да падне бомба
- живеят в Африка/предрадията на Рио и гладуват
- живеят в циганската махала
- живеят в затвора
- борят се с рак
- слепи, или глухи, или неми са
- нямат ръце или крака, или пък са напълно парализирани
- тежат 200 килограма
- джуджета са
- били са изнасилени или пребити или катастрофирали
- родителите им са умрели, или тежко болни и те се грижат за тях
- партньорът им е умрял и гледат децата си сами /в класа на сина ми има 3 майки вдовици, едната с 3 деца/
- децата им са болни от ДЦП, рак, аутизъм, Даун или пък са умрели
- някой техен близък е бил убит
- и т.н. и т.н.

Всеки ден трябва да ставаме сутрин благодарни за всичко, което имаме, и най-вече - за всички проблеми, които нямаме! Всички тия хора намират сили да станат сутрин и да продължат да живеят. И намират някакъв смисъл.

# 104
Можех да си заложа главата, че си зодия Рак или Дева  Grinning Сестра ми е рак и знам колко трудно преживя детството си, което беше същото, като моето. За съжалени, обаче тя копира 1:1 действията на майка ми и повтаря нейните грешки.

А относно майка ми - ами не, грам даже не ми е мъчно. Интересното е, че никога не ми е било мъчно. Аз съм завършен егоист и винаги това ме е спасявало - че гледам първо на мен да ми е добре. Щом не се разбираме, не се разбираме и точка. Няма да прекарам целия си живот в опити да поддържам връзка, която не съществува. Просто гледам да правя обратното на това, което прави тя и да изграждам силна и стабилна връзка с моите деца. И същевременно да не ги обсебвам, защото понякога се получава и това.

Скрит текст:
За протокола - аз съм типичен представител на зодия лъв. Отговарям на абсолютно всички определения за зодията си  Mr. Green

Цитат
Всеки ден трябва да ставаме сутрин благодарни за всичко, което имаме, и най-вече - за всички проблеми, които нямаме!

Ето това е истината. Човек трябва винаги да се радва на това, което има и винаги да иска повече  Peace

Общи условия

Активация на акаунт