Турска кухня *6*

  • 77 661
  • 297
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас
  • Мнения: 1 532
Aci sous. Случайно някой да е правил. Може и да не съм го записала правилно. Това е лютият сос, който сервират с кюфтенца.

# 286
  • Мнения: 2 895
Продава се готов в пластмасови бутилки. В Одрин го има навсякъде. Не може да се възпроизведе, опитвала съм.

# 287
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
Здравейте!
Донесоха ми от халвата,която правят за различни поводи…,но е доста като количество,няма как да се изяде.
Доколкото знам се прави от захар,брашно и олио.
Може ли да се замрази или да се направи нещо друго с нея?

# 288
  • Мнения: 2 894
Аз  в хладилника имам халва от хиляда и балканската Joy
Да ви кажа нищо и няма и дори не мухлясва. Което пък не навежда на мисълта, колко ли консерванти има в нея , Аджеба?

# 289
  • Мнения: 12 769
Ако е от оная чупи зъби бялата, бетонната, няма и да се развали Satisfied

Doli, пробвай да замразиш, особено ако имаш вакумираща машина. Аз не съм замразявала, не знам колко издържа, но съм правила такава брашняна халва. Може и да мухляса, може и да граняса.

# 290
  • София
  • Мнения: 1 022
Здравейте!
Донесоха ми от халвата,която правят за различни поводи…,но е доста като количество,няма как да се изяде.
Доколкото знам се прави от захар,брашно и олио.
Може ли да се замрази или да се направи нещо друго с нея?
Много издържа и няма проблем да я съхраняваш дълго време, не е нужно да я замразяваш.

# 291
  • Paris, France
  • Мнения: 17 505
Доколкото знам се прави от захар,брашно и олио.
Може ли да се замрази или да се направи нещо друго с нея?
Затворена в съд издържа до 4 дни в хладилник и 3 месеца във фризер. Като я размразите, затоплете леко в микровълновата, че не е хубава след размразяване. Това според предписанията.

Веднъж бях забравила такава халва от една сватба 2 седмици в хладилника и нищо и нямаше.

Да уточня, че гореописаното важи за халва, в която няма мляко или масло, но в купешките и тези за празници мисля, че няма.

Сега ми се прияде и на мене 🌞.

# 292
  • Мнения: 1 929
Почерпвали са ни едни турски (кюрдски) сладкиши тип тулумбички, но в кръгла форма и в тестото определено има грис. Някой да знае име/рецепта?

# 293
  • Русе
  • Мнения: 6 156
Скрит текст:
Почерпвали са ни едни турски (кюрдски) сладкиши тип тулумбички, но в кръгла форма и в тестото определено има грис. Някой да знае име/рецепта?

https://www.nefisyemektarifleri.com/tulumba-tatlisi-689960/

# 294
  • Мнения: 1 929
Peych, ти си съкровище, благодаря ти от сърце! Дали ще ми се получат с веган мляко (бадемово например) за постите?

# 295
  • Мнения: 3 882
мама-ени, традиционните турски тулумбички са точно постни. Аз съм ги правила по тази рецепта и стават по-хубави от тези с яйца или мляко, по-хрупкави са отвън:
https://www.youtube.com/watch?v=Helu2YbFPXQ&list=PLb-dYKClWK9shh … LjciMUqv&index=30

Да не би обаче да става въпрос за локма, защото казваш, че са кръгли? Локмата също е постна.
https://www.youtube.com/watch?v=r0pQyEdCUQ4

# 296
  • Мнения: 1 929
Ето тези са:
https://www.facebook.com/share/r/1H98aeKgRB/
Аз всъщност не успях да отворя линка на peych, защото излиза текст на турски, който изисква отговор (вероятно за бисквитки), а аз не разбирам този език и не посмях да кликна. Но от него видях под какво име да ги търся в Гугъл и така ги намерих. Така че благодаря още веднъж.

GG*, благодаря и на теб за рецептите. Той постът е още почти месец, та ще имам време да ги пробвам и тях.

# 297
  • Мнения: 408
Турски сладкиш с Боб
Необходими Продукти
прясно мляко - 2 л
жито - около 300 г
боб - 250 г бял
нахут - 100 г
царевица за пуканки - 2/ 3 шепи от кочан
захар - 7/8 с.л.
сушени кайсии - 50 г
стафиди - 50 г
ябълка - 1 голяма
орехи - смлени за поръсване отгоре

Общи условия

Активация на акаунт