Турска кухня *6*

  • 70 239
  • 273
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
  • Мнения: 4 221
Да, Каси, съвсем правилно си разбрала. Когато имам и ястието предполага, слагам и домати/пипер, и пиперково пюре. В част от ястията пропускам зеленчука, но пюре слагам. Пак казвам, на всичко, което "понася" подобна съставка: боб, разни яхнии, всякакви мои си измишльотини, както и (за ужас на традиционалистите) на зеле. Предпочитам пиперково пред доматено (смесеното е компромис някакъв), защото (май вече споменах) ястието става по-плътно, а и предпочитам този вкус.
Трябва само да се внимава с лютото. Който не обича, може да слага само мъничко. Ако се наблегне на него, ястието може да стане осезаемо (без да е прекалено или нетърпимо) пикантно. Е, ако люснете няколко лъжици, може и да е по-забележимо.
Предполагам, че под "чушково и пиперково" си имала предвид люто (от люти чушки - acı biber) и сладко (от червен пипер/чушки - tatlı biber). Лютото за мен не е само от люти чушки (или поне е от не много люти такива), но си е пикантно.

# 211
  • Русе
  • Мнения: 7 076
beljata, ее, че защо: "(за ужас на традиционалистите) на зеле."? Ами и аз на зеле слагам. То зеле без червен пипер вкусно ли е? Дори с пюрето е много по-добро, отколкото със червен пипер на прах.
Между другото не съм се сещала да си пусна клипчета да.видя как турците готвят зелето. Преди 5 години в Дидим на една почивка имаше готвено зеле. Това беше първия и единствен път, когато съм виждала готвено зеле в 5* хотел. Беше си съвсем бяло. От любопитство си сипах една лъжица да го опитам. Нямаше вкус на нищо, трева.

# 212
  • Варна
  • Мнения: 4 221
Стандартно, в зелето се слага сух млян червен пипер. Предполагам, че в този смисъл пиперковата паста е нетрадиционна, защото се доближава до свежия, а не до сухия пипер. Но аз не робувам на рецепти и 95% от ястията готвя без да се придържам към указания.
Разбира се, че готвеното зеле в безцветен вариант е пълна безвкусица. Варена зеления. Бляк!

# 213
  • Мнения: 9 130
То зеле без червен пипер вкусно ли е? ....... Преди 5 години в Дидим на една почивка имаше готвено зеле. Това беше първия и единствен път, когато съм виждала готвено зеле в 5* хотел. Беше си съвсем бяло. От любопитство си сипах една лъжица да го опитам. Нямаше вкус на нищо, трева.
Вкусно е, при това много. Ама зависи как е сготвено.  Откакто опитах  преди години на една свинска коледа в съседно село, започнах да го готвя и така . Кисело зеле Но  то носи и на мазнина, и готвя с ориз. И подправки. И никога няма да докарам пък вкусното кисело зеле с ориз и месо  на сватовете от Септември. Слагат и праз, кимион и копър на зърна. И аз слагам, но явно моята пропорция не е точна все още.

# 214
  • Мнения: 178
beljata  много ти благодаря за информацията. Без да изчакам направих прясно зеле и сложих малко от лютото е стана супер. Слънчев ден!

# 215
  • Мнения: 727
Намирам едно растение , което се казва сакарджа . Прилича на див лук , но е с плоски листа - картина има , ястия има - превод на български или латински няма ...Някой да го е срещал ?
https://www.facebook.com/giresunkosebucak/photos/sakarca-tava-na … 1017089728395972/

# 216
  • Мнения: 11 762
Имаме го тук по Северното Черноморие, по скалистия бряг на село Тюленово. Име не знам. Не знаех, че се яде. Ако става въпрос за същото, де.
Ornithogalum umbellatum е латинското наименование.
Çökülce или Sakarca
Тук: http://alankentv.blogspot.com/2015/04/cokulce-bitkisi-sakarca-faydalar.html  И тук: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8% … D0%BB%D1%83%D0%BC

Последна редакция: нд, 02 яну 2022, 09:57 от Merelenda

# 217
  • Мнения: 727
Аз даже си мислех , че е отровен

# 218
  • Sofia
  • Мнения: 26 530
Здравейте!
Някой пил ли е турско кафе с мастикс?
От отдавна го издирвам и днес си взех от един турски магазин.Имаше два вида по 250гр.,едното в плик/13лв/,другото в кутия/10лв./Взех  в кутия 🤑 ,но като отворих, вътре е някаква бледа смес изобщо не приличаща на кафе...
Продавачката не можа да ми даде инфо за него...
Подозирам ,че е нещо като добавка към обикновеното кафе 🤔
Скрит текст:




Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 18:57 от Doli

# 219
  • София
  • Мнения: 7 951
Здравейте!
Някой пил ли е турско кафе с мастикс?
Скрит текст:
От отдавна го издирвам и днес си взех от един турски магазин.Имаше два вида по 250гр.,едното в плик/13лв/,другото в кутия/10лв./Взех  в кутия 🤑 ,но като отворих, вътре е някаква бледа смес изобщо не приличаща на кафе...
Продавачката не можа да ми даде инфо за него...
Подозирам ,че е нещо като добавка към обикновеното кафе 🤔
Скрит текст:




Това да не е някаква имитация на салеп?

# 220
  • Мнения: 2 199
Това не е кафе с мастикс Simple Smile
Прилича на кафе от типа 3 в 1 само, че в пакет/кутия.
Това турско кафе с мастикс е много хубаво https://www.selamlique.com/en/urunler/---g-mastic-turkish-coffee/45

# 221
  • Sofia
  • Мнения: 26 530
Така и предположих...
Само с топла вода ли да го правя?
Ще го дам на майка ми.Тя много обича капучино и вкусът на мастикс 😋

# 222
  • Русе
  • Мнения: 7 076
Пила съм турско кафе с дамла сакъз. Купувала съм си го от А101 през 2020 г. От тогава като ходя искам да си купя, но все няма. Или празни кутии, или въобще не е в асортимента. Имам мерак и на кафе с всус на гюл. Ама и него все то няма в А101. В Мигрос не съм виждала такива кафета

# 223
  • Мнения: 18 571
Някой може ли да ми даде сполучлива рецепта за турска баница с картофи?

# 224
  • Мнения: 727
Някой може ли да ми даде сполучлива рецепта за турска баница с картофи?

Все едно , че ще си правиш мусака , само , че я завиваш в лист

Общи условия

Активация на акаунт