Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 150
 • София
 • Мнения: 675
В общи линии... детето се развива съгласно възрастовите си показатели, като ако седи и лази самостоятелно, ще проходи в рамките на 14 мес.
На 11 мес. е добре да стои прав държейки/опирайки се за предмет/стената, като би трябвало сам да заема позицията.
Не го дръжте за ръцете или тялото, когато прохожда, защото отнемате част от теглото му, което води понякога до "странно" позициониране на долни крайници.
Конвергиращият страбизъм е физиологичен до 4,5-5 мес., след което изчезва.
По 8 дни месечно рехабилитация...???: каква беше диагнозата, какви процедури провеждахте, по какво финансиране бяхте: клинична пътека или в ДКЦ ??
Във връзка с обилната саливация и полуотворената уста, как се храни и пие детето Ви и каква е текстурата на храната.

# 151
 • Мнения: 6
Здравейте, д-р Чавдаров!
Благодаря за отговора. Посещавали сме два пъти "Свети Наум" при доц. Божинова, която първоначално предположи, че се касае евентуално за екстрапирамиден синдром, но при второто посещение го отхвърли и препоръча обща рехабилитация. Прилагана му е и Войта. Пътеката беше по 10 дни в месеца, но той беше малко болен и пропуснахме няколко дни от рехабилитацията. Малко успокоително за нас е, че детето много бързо и лесно усвои всички движения. Лази бързо, изправя се сам по мебелите като се и придвижва по тях. Ще спазваме препоръката Ви да не го държим за ръце и тяло, когато ходи. Искам пак да Ви  попитам, дори и да знам,че няма как да ми дадете категоричен отговор, но все пак..... Смятате ли, че е още рисков за ДЦП и възможно ли е да се появят проблеми в начина на ходене след прохождането?  С храненето изпитваме някои затруднения. Още от раждането трудно приемаше млякото с биберон, залъгалка не е ползвал и до днес и беше основно на кърма. Имаше чести оригвания.Сега яде някои храни от детска кухня, които харесва /не я пасираме допълнително/, бисквити и др. Дъвче храната, пие от сламка, но тази обилна саливация много ни притеснява. Според Вас има ли някакви техники, които могат да се приложат или към какъв специалист да се обърнем? Благодаря!

# 152
 • София
 • Мнения: 675
Dida,
питате ме за неща, които от дистанция няма да Ви отговоря,
знаете го...

# 153
 • Мнения: 4
Здравейте, д-р Чавдаров!
искам да Ви попитам за дете с диагноза  ДЦП (мисля, че е лека форма) - на 12 години, посещава училище с помощта на майката, която го води всеки ден, детето ходи самостоятелно, тя само го придържа. За моя изненада умствено е в сравнително добро състояние, малко по - бавно говори и пише, но се справя. Може ли да се направи нещо повече за това дете? Някакво лечение..... мога да ви изпратя и последните изследвания от ЯМР (на лично, ако сте съгласен), как да му помогнем?
поздрави!

# 154
 • София
 • Мнения: 675
Здравейте НУР,

ДЦП е диагноза с много форми и нива, както в развитието на грубата моторика, така и на финната, също и на психичното развитие, говора и други ментални умения.
С натрупване на годините има едно разместване в пластовете на проблемите и към всяка възраст трябва да се съобразяваме с този процес, като преценяваме, кое към момента е най-важното за детето и къде са приоритетите за въздействие, като трябва да се прецени и най-адекватния медицински или педагогически похват за решаването им.
Клиничната картина и тестуването на детето са показателите, по които преценяваме какво лечение да приложиме.
МРТ не е фактор определящ нашите терапевтични решения.
Не се изненадвайте, но има форми на ДЦП, при които менталните възможности са на 100%, а при някои и над 100. Има велики поети, компютърни специалисти и други..... например Дамян Дамянов.

# 155
 • Мнения: 9
Здравейте, Д-р Чавдаров.
Имам момиченце, което скоро ще стане на 5 месеца. Обръща се от гръб по корем от тримесечна, доста активно при това, тъй като много обича да стои по коремче. Но все още не може да се обръща от корем по гръб. Има ли повод за притеснение? Кога е нормално да започне?
Благодаря.

# 156
 • София
 • Мнения: 675
Здравейте МимиДМ,
В сайта на СБРДЦП може да откриете информация за двигателното развитие на кърмачетата,
https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

доц. Чавдаров

# 157
 • Мнения: 9
Здравейте Д-р Чавдаров,

Благодаря за отговора. Видях, че обръщането от гръб по корем е около 6 месеца. Но не можах да се ориентирам за обръщането от корем по гръб.
Извинявам се.

# 158
 • София
 • Мнения: 675
Уменията от позиция корем и гръб се развиват успоредно.

# 159
 • Мнения: 2
Здравейте доц. Чавдаров, извинявам се за притеснението, може ли да Ви попитам нещо относно развитието на сина ми, който е на точно на 11 месеца?
Той е роден от безпроблемна протекла бременност в 38 г. с. с тегло 3,240гр. 50 см. с планувано секцио, тъй като беше разположен седалищно, но след раждането, след известно време се забеляза, че има затруднено дишане и беше поставен в кувьоз. Установи се, че имам объркан термин и бебето отговоря на 35 г. с. по зрялост и белите дробове не бяха напълно развити. Има проведена терапия със сърфактант и 5 дни беше на апаратна вентилация, като след това го извадиха от кувьоза и бе изписан.
Има проведени ТФЕ без отклонения, водила съм го периодично, лично за мое успокоение на невролог на 2,4,7 и последно на 10 месеца, като не се вижда проблем в развитието му.
Относно въпроса, който ме мъчи е, че той в момента е на 11 месеца реална възраст и 10 месеца коригирана, върти се като пумпал от гръб по корем и обратно, лази все още, като червейче, (така да го кажа), изправя се на ръце, в поза пълзене, но все още не тръгва,  не може да се изправя сам на крачета, но може би и аз имам вина, тъй като до преди 2 седмици никога не си е спал в кошарата, докато от това въртене, от страх да не падне,  вече го оставих да си спи в легълцето. Много е активен, като цяло, крещи, вика, издава си негови звуци, мята ръце и крака, също така, като го изправя да си стъпи на крачета стои стабилно, разбирасе с моя помощ, като го придържам и от 3 седмици  може да се изправя от легнало положение в седнало (преди това си седеше, когато аз го поставя седнал, но не преди 8-мия месец) . Притеснява ме относно сядането, тъй като той постоянно се изправя, за да стои седнал, обаче някак си формата на гърба е леко закръглена и именно това ме притеснява... Може да пази равновесие, тъй като, докато седи не се подпира, посяга да хване нещо и ако тръгне да пада знае да се подпре на ръце. Когато го нося на ръце, гърба е изпънат и прав. Може да приложа снимка на гърба, за да видите как стои и дали има нещо притеснително... Благодаря Ви предварително за отделеното време и отново се извинявам за притеснението.
Хубав и успешен ден Ви желая!

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 13:10 от mimcheto9333

# 160
 • София
 • Мнения: 675
Здравейте Мимчето 9333,
Вярно е че детенцето Ви седи леко прегърбен и със сгънати колене.
Каква е причината, не бих могъл да отговоря само по снимката.
Двигателното развитие на детето, може да видите на линка:
https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

Успех.

# 161
 • Sofiq
 • Мнения: 50
Здравейте д-р Чавдаров, детето ми е на 2,4г недоносен роден в 34гс. На 2м кв бяхме на консултация във вашата болница и  откриха асиметричен мускулен тонус в ляво. Започнахме рехабилитация а диагнозата му беше  специфично разтройство в двигателното развитие втора степен. Ходихме в продължение на 1г след което се разбрахме да дойдем на контролен когато проходи. Асиметрията казаха че се виждала вече само на тестовете. Малкият седна на 9,5м кв и проходи на 1,5г кв. Поради пандемията и често боледуване успяхме да направим консултацията чак тази седмица. Казаха че е много добре двигателно но още се вижда асиметрията на тестовете, усилен коленен рефлекс в ляво и намек за Бабински в ляво. Казаха също че няма нужда от диагноза в момента и рехабилитация, но ще го следят. Та въпроса ми е дали вече може да се каже че е минал риска за ДЦП или все още има опасност от това? Извинявам се че ви питам просто забравих да питам д-р Радославова на прегледа. Иначе ходи самостоятелно, кляка, става, изкачва стълби с помощ.

# 162
 • София
 • Мнения: 675
Здравейте Елена Асенова,
От поста ви не разбирам, кой е правил консултацията и къде???
Това, че има асиметрия в рефлексите е притеснително....
Това, че може да ходи сам не значи, че походката му е симетрична.
Много често, освен асиметрия в рефлексите имаме и тонусова асиметрия (обусловена от самите рефлекси), която не е ясно различима, но с времето (промяната в теглото на детето и размерите на крайниците му) започва да се изявява по интензивно, което в някаква степен би могло да промени и походката на детето.

# 163
 • Sofiq
 • Мнения: 50
Благодаря Ви за отговора, а дали ще е удобно да доведа при вас малкият и да го видите?

# 164
 • София
 • Мнения: 675
Да разбира се.
Звъннете ми на тел.: 0889 634 252,
в раб.дни между 9 и 17 часа, за да уточним дата и час.

Общи условия

Активация на акаунт