Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 210
 • Мнения: 16
Здравейте, доктор Чавдаров, скоро писах в темата с въпрос относно начина на ходене на детето, но сега се обръщам отново към Вас по повод друг проблем и ако може да чуя Вашето мнение, защото то е важно за мен. Детето е на 1г. и 10м. и освен другите проблеми има и висок диоптър далекогледство и страбизъм на ляво око, носи очила. Това, което ме притеснява е , че има и едно почти постоянно позициониране на главата като я криви надясно. Когато преди 10м. сложи очила офталмолога каза, че това кривене на главата е заради очните проблеми, но скоро го водихме на преглед при друг очен лекар и тя каза, че не е сигурна дали е от очите. Това ме притесни и потърсих информация в интернет и прочетох, че може да е тортиколис. Правена му е рехабилитация почти година, вкл. и по Войта,но не и специална на врата. На какъв лекар да заведем детето, ортопед или неврохирург? Ако се окаже тортиколис каква е вашата прогноза и ако се започне сега с процедури какви са шансовете да се изправи врата? Закъснели ли сме и до какви последици може да доведе това за вбъдеще? Благодаря много и хубав ден!

# 211
 • София
 • Мнения: 784
дида68,

Консултирайте се с лекар и не си поставяйте диагнози ползвайки информация от интернет.

"Тортиколисът" е симптом, както и "главоболието".
"Рехабилитация на врат", няма.
Масажът и стречинга, който ще Ви предложат, няма да промени картината при детето Ви.
Трябва да се търси причината, за симптома "тортиколис" и като се разбере каква е,
тогава да действаме срещу нея.  Успех.

Чавдаров

# 212
 • Мнения: 16
Благодаря Ви, д-р Чавдаров, разбрах Ви!  Според Вас към какъв лекар да се обърнем? Хубава седмица!

# 213
 • София
 • Мнения: 784
Дида68,
Първо към личния лекар, който ще прецени по нататък накъде да Ви изпрати, за да се създаде съответната връзка между тях.

# 214
 • Мнения: 732
Д-р Чавдаров,при преглед на частно при вас поставихте диагноза на сина ми,ДЦП спастична дипареза,но не разбрах това води ли се за официална диагноза или трябва да лежим в болницата ви за да се постави официално?

# 215
 • София
 • Мнения: 784
Ели Попова,

Диагнозата е съвсем "официална", със моя подпис и личен печат.
Не е необходимо да лежите в болница, за да се постави диагноза на детето Ви.

# 216
 • Мнения: 732
Д-р Чавдаров, благодаря!

# 217
 • Мнения: 764
Здравейте, доц. Чавдаров!
Писала съм в темата и Вие винаги сте напълно прав относно развитието на детето ми. Искам да Ви благодаря, че помагате и ни съветвате така адекватно!
Сега педиатърката ни изпраща на рехабилитация. Бебето ми всичко направи малко късно, сега е на точно 10 месеца- пълзи активно от 3 седмици, седна сам без да го насилвам по ваша препоръка преди 2 седмици, изправя се на колена и се опира/хваща по мебели, много е активен.
Работата е, че педиатърката иска той да се изправя и на крачета, не само на колена. Може ли да му дадем още малко време преди рехабилитацията? Кога най-късно 1 бебе трябва да се изправя само в кошарата или по мебели?

# 218
 • София
 • Мнения: 784
Роузблосъм,

Предайте на педиатърката Ви много здраве от мен и да отвори сайна на СБРДЦП
и по специално  https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps
където може да намери актуална информация за развитието на кърмачето в периода от 0 до 12 месеца,
както и как да не му пречим !!!!

Не мъчете детето си с "рехабилитация", която най-често се състои от "масаж и гимнастика!!!".....

Оставето детето свободно да се придвижва, не го поставяйте или изправяйте Вие, не ползвайте уреди за ходене, не го дръжте под мишиците или за ръцете при прохождане.
Весело лято !!

Успех.

# 219
 • Мнения: 764
Много Ви благодаря, доц. Чавдаров!
Бъдете здрав и всичко най-добро желая!
Най-добрият специалист в тази област!

# 220
 • Мнения: 5
Здравейте доц. Чавдаров,
Детето ми се роди 15 дни по-рано при трудно и продължително естествено раждане,над 24 часа. На 3 месеца се обърна за първи път от гръб по корем и се опитваше да се надига в коремна преса. Скоро след това спря, започна да рита с изпънати крака. Седеше сравнително стабилно на 8 месеца. Започна да се обръща отново от гръб по корем чак на 1г. По същото време, поставяйки я на крака, изобщо не се сещаше да ги мести напред и да прави крачки. На 1г. и 2м. започна да се опитва да пълзи. С времето усвои добре пълзенето. На 1г. и 3м. започна да ходи за ръка. Чак на 1г. и 6м. започна да се изправя по мебелите. Самостоятелно проходи на 1г. и 9м. В момента е на 1г. и 10м. Много й е трудно да кляка. Не може да пружинира с крака. Все още не може да сяда сама от легнало положение по гръб. За да седне, първо се обръща по корем, после се надига на ръцете си в поза за пълзене и от там преминава в седеж. Интелектуално се развива добре. Запазила е бебешкия модел на хранене (инфантилно гълтане) до този момент и все още 2те й очи не акомодират добре заедно. Прегледана е от невролог и е установена мускулна хипотония на краката, но иначе живи рефлекси. Насочени сме към генетични изследвания. Има ли нещо друго, което бихте ни посъветвали да направим? За сега отлагаме реимунизацията с дтк. Какво е мнението Ви относно отлагането на тази ваксина при наличие на мускулна хипотония? Благодаря!
Пропуснах да кажа, че ходи изнасяйки краката навън, особено десния. Имат лека Х-образна форма, не ги повдига достатъчно и лесно се спъва и пада. Походката й напомня по-скоро малко бебе, отколкото дете на 1г. и 10м.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 15:20 от Nadja_o

# 221
 • София
 • Мнения: 784
Надя-0

Мускулната хипотония е симптом, който го има при над 100 вида заболявания (скала на Дюбовиц), като понякога е съвсем доброкачествена, като е странно, че рефлексите са живи (според невролога...)
Интересно, кой ви е информирал за "инфантилното гълтане" ??? ....  Детето Ви може ли да говори и ако да - колко думи казва ??
Генетично изследване...има ли смисъл от него....дори и да има генетични отклонения, неможем да ги ... променим...
"Двете очи не акомодират заедно"..... да разбирам ли че "кръстосва/разминава" погледа ??..., т.е. нямаме успоредност на погледа.
След като детето е проходило, няма специални противопоказания за имунизиране. Рискът е от същата значимост, както за всички деца.

доц. Чавдаров

# 222
 • Мнения: 5
Много Ви благодаря за бързия отговор, доц. Чавдаров!
Детето се храни, като поставя език отпред и по-скоро суче пюрето, а не дъвче. Яде фино пасирана храна, иначе се задавя. Водено е на хранителен терапевт, който на този етап не може да помогне, тъй като детето не оказва доброволно съдействие да се работи с него.
Очите се отклоняват встрани в посока към слепоочията, понякога едното, понякога другото. Водена е и на детски офталмолог, който за сега не открива нищо съществено. Тогава (1,7г.) ни посъветва да изчакаме да проходи самостоятелно, да видим дали тогава ще съумява да концентрира по-добре погледа.
Накратко логопедът и хранителен терапевт каза "незряла нервна система", офталмологът - също. Но на тази възраст?!
Иначе говори много. Казва много повече думи, отколкото е нормата за възрастта (поне 100тина). Прави асоциации, анализира, разбира, изпълнява команди...
Просто това физическо забавяне... Силно извън общоприетите норми...
И аз съм леко резервирана относно генетичните изследвания.
Правени са й и метаболитни изследвания, в норма са.
 Отделно детето е сякаш като желе. И това патешко ходене... Има ли смисъл да посещаваме физиотерапия?

# 223
 • София
 • Мнения: 784
Надя-0

Проблемите с хрането на тази възраст - дисфагия, най-често се свързват с последваща дисартрия и/или дисфазия, т.е. лоши звукосъчетания или неправилен говор. Уместо е детето да посещава логопед-хранителен терапевт с опит. Повече инфо по направлението ще намерите в www.cpcentresof-bg.com , в отдел немедицинска рехабилитация.

Проблемите с координирането на оро-фациалната мускулатура, както и проблемите с координирането на погледа, често са свързани с организацията на грубата или финната моторика.

Мускулната хипотония и "патешкото ходене" (вероятно леко полюшване със стъпала, който са с пръстите навън) предполага общи проблеми в координацията на движенията предизвикани от проблеми в мозъка.

Има смисъл от комплексна рехабилитация, която да е предшествана от тестуване на детето по определени параметри за да се определи дефицитът в определени мозъчни функции.

Масажът  и "гимнастиката" не са комплексна рехабилитация !!!  Успех.

Успех.

# 224
 • Мнения: 5
Здравейте отново, доц. Чавдаров!
Какво представлява тестът за определяне на дефицит на мозъчните функции?  Можем ли да дойдем при Вас за такъв?
Благодаря Ви!

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 23:17 от Nadja_o

Общи условия

Активация на акаунт