Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 195
 • София
 • Мнения: 709
Дида68

Всички ходим по различен начин, а походката при децата търпи развитие и промяна в зависимост от скелетно-ставната конфигурация на тялото ни.
Има време да се качва и слиза сам по стълбите.

# 196
 • Мнения: 14
Благодаря много за отговора, д-р Чавдаров! Така сме по-спокойни. Хубав ден Ви пожелавам!

# 197
 • Мнения: 7
Благодаря Ви! Успешен ден!

# 198
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 2
Здравейте, д-р Чавдаров!
Дъщеря ми е на 8 месеца. От 5тия месец се обръща от корем по гръб/гръб по корем, но се обръща само на лявата си страна по корем. С двете ръце си хваща играчки, пълзи и набира. Има ли повод за притеснение?
Благодаря Ви предварително!

# 199
 • София
 • Мнения: 709
Герката1606,
.....не знам....

# 200
 • Мнения: 644
Здравейте, доц. Чавдаров! Искам да Ви благодаря. Вие сте много добър специалист, помогнал на не малко деца и сме благодарни за тази тема.
Искам да ви попитам отностно опората на краката. До кой месец е очаквано да възникне? Бебето ми е на 9 месеца и има опора на краката, но подвива пръстите понякога и често стъпва на предната част на стъпалата, а не на цяло стъпало. Това става, ако го изправя аз под мишниците. Не го изправям по принцип, но го пробвах на няколко пъти. От скоро има четириопорен стоеж, но все още не лази.
Също така нормално ли е много да си върти ходилата- много често ги върти в кръг и разперва пръстите на краката? Прави същото и с китките.

# 201
 • София
 • Мнения: 709
Розеблосом,

Информация относно двигателното развитие на кърмачето може да намерите тук: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

Това е идеалния вариант на двигателно развитие, като са възможни персонални отклонения на моторните умения в рамките до 2 мес.

Не изправяйте детето пасивно (с Ваша помощ под мишиците или за ръцете) да стои право. Нито вестибуларният апарат, нито мускулната му система са готови да взаимодействат с гравитацията.

# 202
 • Мнения: 5
Здравейте, доц. Чавдаров! Имам дететнце на 4.5 месеца, родено 2170 в 38 седмица. Здрава, не е лежала в интензивен сектор. Има леко повишен мускулен тонус и когато лежи по корем хлавичката сякаш още й тежи и потреперва. Килка леко ма една страна. Имаче знае да се обърне по корем, но не го прави активно. Друго което съм забелязала е, че има предпочитания да рита с ляв крак. Дали всичко това звучи сериозно и дали преглеждате пациенти с подобни оплаквания? Иска ми се да погледнете бебечето…

# 203
 • София
 • Мнения: 709
Сноу 309,
На тази възраст, въпреки че е недоносена, трябва да има стабилен контрол на главата.

# 204
 • Мнения: 5
Аз започнах чак на 3 месеца да я слагам по корем, а и тя тежи едва 5500. Възможно ли е поради тази комбинация да няма пълен контрол? Иначе прави всичко за възрастта си.

# 205
 • София
 • Мнения: 709
Сноу,
Аз не съм гадател.... Smile

# 206
 • Мнения: 706
Здравейте д-р Чавдаров!Икам да ви разкажа за моя син и д помоля за вашето мнение за проблемите му.Той е на 9 години.Роден е секцио 10 дни преди термин с тегло 3.400 без данни за асфиксия.Имаше продължителна жълтеница до 40-тия ден,която в неонатология лекуваха с лампа.Започна да си държи главата около 2 месеца и да се обръща от корем на гръб и обратно около 4-5 месеца,седна стабилно на 7 месеца.Но не можеше да се изправя в кошарата сам почти до 3 годишен.Проходи на1 година и  мессец,но много нестабилно,често се спъваше и падаше,а после не можеше да стане.Не можеше да кляка до 3 години,а по стълби се качваше и лизаше като се държи за парапета и то крак до крак,а не с редуване до 5 годишен.Воден е на невролог на 3 години и не откриха нищо притеснително.На 5 години получи конвулсии по време на сън със спиране на дишането и след хоспитализация и изследвания в Св.Наум поставиха диагноза епилепсия.Вече 4 години е на лекарства,но продължава да има гърчове.С тренировки и упражнения се научи да кляка и става,да слиза и да се качва без опора и редувайки краката по стълби,тича тримаво и вдървено,трудно скача,има проблеми с координацията и фината моторика(пише много грозно,трудно спазва редовете и буквите са с различен размер).Според проф .Божинова щом върви всичко е наред,но аз виждам,че не е.Неврологичен статус:ЧМН-б.о, СНР - двустранно живи, по-изразено в долни крайници, с разширени рефлексогенни зони за краката двустранно ,без сигурни патологични,общо увеличен обем на пасивни движения и намален мускулен тонус.Без рефлекс на Бабински.Не се установяват латентни парези.Контролира тазови резервоари.Правен е скенер и ЯМР на глава и двете са без отклонения.Мислите ли,че може да ни помогнете с нещо,да го изследвате и консултирате?Водила ссъм го и на ортопед и според него няма причина да има двигателни затруднения,има лека сколиоза и кифоза,които лекуваме с гимнастика у дома.Тичането му изглежда като спортно ходене,а при скачането почти не се одлепя от земята.Във вас ми е надеждата,всички ми казват,че нищо му няма,а аз виждам,че му е трудно и не се справя както трябва да бъде.

# 207
 • София
 • Мнения: 709
Ели,

Много е трудно по един разказ, макар и много подробен, да Ви кажа  диагноза или проблеми.
Това че образната диагностика е в норма, не значи, че неможе да има функционални проблеми - груба и финна моторика, когнитивни умения и други, каквито Вие сте констатирали, по-явни или по-скрити.

Наличието на епилепсия, както и медикаментозното й третиране още повече усложнява ситуацията.

Можем да се видим с Вас и детето, за да проверя невро-кинезиологичния му статус и да обсъдим състоянието му и съответно възможности за тестуване на различни функции и съответни мероприятия, които да копенсират вероятния им дефицит.

# 208
 • Мнения: 706
Благодаря за отговора, д-р Чавдаров! Бихте ли ми дали телефон за връзка с вас?

# 209
 • София
 • Мнения: 709
0889 634 252, в работни дни, между 9 и 17 часа.

Общи условия

Активация на акаунт