Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 225
 • София
 • Мнения: 708
Надя-0
Мозъкът има различни функции: обща моторика, финна моторика, графомоторика, експресивен и импресивен говор, концентрация, внимание, памет и други.
За всички изброени функции има съответни тестове за оценка.

Преди всичко, детето се нуждае от невро-кинезиологична диагностика и анализ, каквито мога да Ви предложа, след което да Ви пренасоча и към други специалисти ползващи съответните тестове, които ако имат отклонения, ще са основа за работа със съответните терапевти.

Успех.

# 226
 • Мнения: 36
Здравейте, доц. Чавдаров. Пиша ви с въпрос относно развитието на сина ми. Той е на година и 4 месеца и все още от легнало по гръб положение не може да се изправи сам в поза седеж. Изправя се като се завърта настрани и оттам се обръща по корем и от тази поза сяда. До този момент не съм забелязала друго притеснително във физическото му развитие. Обърна се от гръб по корем на 4 месеца и половина. Седна сам на 7 месеца и няколко седмици. ПролАзи на 8 месеца, от 8-и месец започна и да се изправя по мебелите. Проходи на година. В момента тича, катери се по диван, столове, пейки, качва стълби като сам се придържа за стената или парапет. От седнало положение се изправя сам прав без опора. Но това, че не може да св изправи сам от легнало положение, ме притеснява. Опитва се, надига глава и раменете отлепя, но сякаш няма силата да се изправи изцяло сам, трябва да се завърти по корем, за да стане. Това притеснително ли е? Белег ли е за някакъв физически проблем?

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 08:17 от Isor91

# 227
 • София
 • Мнения: 708
Изор91,

След като детето Ви има общи двигателни умения за възрастта си от 1г4м. - седи и ходи свободно, тича и се качва по стълби държейки се за парапета, предполагам!!!, че е физически и неврологично здрав.

# 228
 • Мнения: 36
Изор91,

След като детето Ви има общи двигателни умения за възрастта си от 1г4м. - седи и ходи свободно, тича и се качва по стълби държейки се за парапета, предполагам!!!, че е физически и неврологично здрав.

Сърдечно Ви благодаря за бързия отговор!

# 229
 • Мнения: 583
Здравейте д-р Чавдаров,
винаги ли ДЦП се вижда на скенер или на ЯМР? Възможно ли е при дете родено с апгар 9, след минути 10,
по- късно да се постави такава диагноза, да има само забавяне  с фина и груба моторика, но засягане най- вече на говор и изговаряне при чисти изследвания? Неврологичен преглед  за рефлекси по тялото без изменения. На 2 години и 8 месеца отключи епилепсия.
Благодаря.

# 230
 • София
 • Мнения: 708
Бео,
На образната диагностика се виждат различни по форма структурни увреждания, които най-често водят и до функционални увреждания - груба и вина моторика, говор, когнитивни възможности и други.
Понякога и при нормален скенер се наблюдават функционални отклонения.
При структурни отклонения често се отключва и епилепсия.

# 231
 • Мнения: 57
Здравейте, д-р Чавдаров,

Бих искала да попитам вярно ли е, че децата с риск от дцп не се влошават с времето, т.е ако на 4 месеца има 3 степен на риск, то на 7 месеца е възможно да е същата или да стане лека?
Възможно ли е поради наличие на тортиколис лявата страна да е по-неразвита?
Възможно ли е поради отказ за стоеж по корем до 3,4 месечна възраст да има понижен мускулен тонус?

Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 15:35 от monsiiiiiiiii

# 232
 • София
 • Мнения: 708
Монси,

"Рискът" може както да се влоши така и да се намали или да флуктуира.
Предполагам че, говорите за диагнозата "Централно координационно смущение", която показва известен "безпорядък" в командите на ЦНС. Това е преходна диагноза, защото на възраст 1г6м, а понякога и на 2-2г.6м. поставяме диагноза "Здрав" или "ДЦП"

Медицината не е инжинерна наука, неможе всичко да се предвиди и понякога се крият неочаквани ситуации!!.

Общи условия

Активация на акаунт