Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 270
 • Мнения: 12
Мимидм,
Най-вероятно й няма нищо, опитва придвижване с по-малко опора.
Но, най-вероятно...

Благодаря. Отмина и това. Явно беше някакъв период и беше открила нещо интересно за момента.

# 271
 • София
 • Мнения: 757
МимиДМ,
Дишайте спокойно и се радвайте на детето си.

# 272
 • Мнения: 7
Здравейте доц. Чавдаров.
Синът ми е на 5 месеца, с тежка изхемична енцефалопатия (дцп, епилепсия, кисти).
С проблеми с гълтателен/сукателен рефлекс.
Ходихме във Вашата клиника за консултация с логопед, но ни препоръчаха да започнем и рехабилитация.
Въпросът ми е, тъй като приемаме три вида лекарства (фенобарбитал, конвулекс и сабрил), и са ни казвали че не е препоръчително на този етап, какво ще ни посъветвате да предприемем?
Може би да насрочим и лично с Вас преглед следващият път като идваме?
Благодаря предваритлено!

  # 273
  • София
  • Мнения: 757
  Здравейте. VixX
  При вашето дете ситуацията е сложна, защото има комбинация от задържане на двигателното развитие, комбинирано с гърчове, както и доказани структурни отклонения на мозъка, които понякога правят лечението на епилепсията много трудно, а самата епилепсия се явява като стопер на комплексната рехабилитация.
  Проблемите с гълтането в послеродовия период, които се задържат във времето, предполагат и проблеми в говорното развитие на детето.
  С гълтането се занимава логопед-хранителен терапевт.
  Бихме могли да помислим за "по-мека" рехабилитация, според отклоненията в ЕЕГ-то и формата на гърчовете.
  Може да се свържете с мен на тел. 0889 634 252, в раб.дни между 9,00 и 17,00 часа.

  доц. Чавдаров

  # 274
  • Мнения: 20
  Здравейте, доц. Чавдаров. Предварително се извинявам за въпросите ми, ако те не са за Вас. Съпругът ми е на 43год. Цял живот е имал леко, почти незабележимо накуцване с левия крак, което по никакъв начин не му е пречило. От 2-3 месеца обаче има нарушена походка, куцукането се засили, не може да бяга, диагнозата е хемипареза. След Ямр на главата се установи киста в мозъка, за която докторите предполагат, че е от рождение. Предстои ни операция за поставяне на шънт, с който се надяваме проблемът да се облекчи. И вчера майка му сподели, че имал диагноза дцп в лека форма. Проходил на 1 г. и 6м. след дълъг престой в санаториума в Момин проход. Въпросът ми е, доколкото четох дцп не е прогресиращо заболяване, докато при съпругът ми проблемите с накуцването се заселиха на тази възраст. Възможно ли е да е от дцп и по скоро от това, че не е правил никаква рехабилитация като възрастен ? И има ли специалисти, което да се занимават с възрастни пациенти с дцп и съответно има ли клиники за рехабилитация на такива пациенти?

  # 275
  • София
  • Мнения: 757
  Здравейте Симона,
  Детската церебрална парализа (ДЦП), не е нито наследствено заболяване, нито прогресиращо такова. Заболяването не прогресира защото мозъчното увреждане не се променя. Установената киста на МРТ си остава същата.
  Съпругът Ви е имал проблеми още от детството си, които резултират и ще резултират през целия му живот.

  Често прогресира симптоматиката на ДЦП, поради факта че с възрастта: губим еластичност на мускулите, губим мускулна сила поради обездвижване и покачваме килограмите. Това са основните причини, които засилват "куцането". Понякога при грипоподобни заболявания и с оток  в мозъка симптоматиката - спастичността и свързаното с него "накуцване" се засилва. Възможно е по време на Ковид-епидемията мъжът Ви да е бил болен - безсимптомно, леко или средно, което също би било причина за влошаване на симптоматиката при ДЦП.

  На МРТ е установена киста, която е причината за ДЦП, като същата има различни форми и е най-вероятно "хемипареза". Вероятно мъжът Ви има проблеми и с ръката от същата страна на накуцващия крак. Много рядко се случва само кракът да страда, а ако това е левият крак, то лявата ръка, като такава която неползваме интензивно в ежедневието, може и да не се забележи, че има двигателен дефицит, от външни лица.

  Не прибързвайте с оперативното лечение на кистата. Ако кистата е отделна без връзка с вентрикулите, операцията е безмислена, особено на тази възраст. Възможно е след оперативното лечение симптомите да се влошат. Консултирайте се поне с още 2 неврохирурзи. Ако се докаже повишено вътремозъчноналягане, тогава оперативното лечение би имало смисъл.

  Мъжът Ви има нужда от подържаща рехабилитация. Такава може да се провежда в Специализирани рехаб.болници (СБР), които имат неврологични отделения за възрастни. Такива са ....Овча купел в София, Момин проход, Велинград.....   Няма стандарт за рехабилитация на възрастни с ДЦП.
  Успех.

  Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 09:43 от доц. д-р Иван Чавдаров

  # 276
  • Мнения: 20
  Много Ви благодаря за бързия и изчерпателен отговор, доц. Чавдаров!

  # 277
  • Мнения: 20
  Доц. Чавдаров, във връзка с горния ми пост относно кистата на съпруга ми - сега погледнах резултатите от Ямр. По отношение на вентрикулите е записано следното: обширна зона-кистоподобна, ясно дефинирана-безструктурна. Прилежащия страничен вентрикул е придърпан и разширен.
  На направения скенер след месец относно вентрикула е установено следното:формацията е стенодопирна до окципиталния  рог на десния латерален вентрикула, като го компримира лекостепенно, без да се визуализира убедително връзка между двете. Вентрикулна система-недилатирана, по срединна линия.
  При така установеното положение, засегнати ли са вентрикулите в степен, която да налага поставянето на шънт, или просто вече след толкова години е безсмислено? Другото ми питане е освен в СБР, при хемипареза, локомат би ли бил полезен. Благодаря Ви предварително, доц. Чавдаров!

  # 278
  • София
  • Мнения: 757
  Симонка,
  Коментар по описаните данни на ЯМР трябва да потърсите от невро-хирург.
  Да, "Локоматът" ще е полезен за подобряване походката на съпруга Ви. СБРДЦП разполага с детски "Локомат".  Трябва да потърсите СБР с Локомат за възрастни. Попитайте в СБР Сердика или погледнете в сайта им.
  Успех.

  # 279
  • Мнения: 3
  Здравейте Д-р Чавдаров ,наистина се надявам да ми дадете съвет . Имам двуяйчни близнаци момиче и момче родени в 34 г.с. по 1750 гр.Вече са на 1г. и 3 месеца (коригирана възраст 1.г1 месец и 2 седмици. Тревожи ме ,че момченцето ми се развива с около месец по - бавно от сестра си и постоянно правя сравнения с различното им развитие. При него най ме притеснява ,че при вълнение или някаква силна емоция усуква ръчички някак си и леко трепка с тях и издава някакви звуци докато го прави. Не посочва ,не имитира все още, подава предмет само ако настоявам и ако той иска. Ако е разсеян с нещо не се обръща по име винаги,взира се на някои играчки навежда се и ги гледа от близо. Преди около месец мислех ,че никога няма да опита с опора да се изправя,но започна държейки се за мебели да го прави,от легнало по корем положение преминава в седеж. Страх го е сякаш да прави стъпки сам още ,не пази много равновесие ако ходим за една ръчичка. Казва по скоро несъзнателно срички като мамамамама ,но по скоро само звуци. Споделих за движенията на ръчичките не педиатъра ни ,но ни каза ,че по скоро е по лесно възбудим. Незнам към кого да се обърна,просто искам да знам на какво се дължи това ,ако е сериозно да започнем някаква терапия . Дъщеря ми проходи ,подава играчки ,имитира ,маха за чао ,не се обръща винаги ако я повикам,но определено има голяма разлика в развитието им като поведение. Моля ви насочете ме !

  # 280
  • Мнения: 20
  Благодаря Ви, доц. Чавдаров!

  # 281
  • София
  • Мнения: 757
  Иви27,
  Потърсете консултация с опитен! детски психолог.
  И не очаквайте двете Ви деца, въпреки че са близнаци, да бъдат съвсем еднакви и моторно и психически.
  Успех.

  # 282
  • Мнения: 3
  Бихте ли ми препоръчали такъв моля и мислите ли че консултация с вас също би ни била полезна ?

  # 283
  • София
  • Мнения: 757
  иви 27,
  Ако сте от София, в СБРДЦП "Св.София" има опитен екип немедицински специалисти, вкл. психолог, които ще оценят детето Ви.
  Детето което още не е проходило, би било добре да го прегледам, .... за всеки случай.
  Ако сте от провинцията....не бих могъл да Ви насоча другаде.

  # 284
  • Мнения: 3
  Благодаря ви ,отново ще споделя на педиатъра ни притесненията ми , а при вас кога има свободни дати за преглед първо вие да ни видите и за съжаление не сме от София .

  Общи условия

  Активация на акаунт