Операция на миома - 4

• 100 077
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
Дали ще е коремна или лапаро зависи най-вече от мястото на миомата. Моята се видя 2,5см. Направих коремна операция и не съжалявам, защото при отварянето се виждат още 2см. в стената на матката.
Всички доктори ми препоръчаха коремна. Според тях така най-добре се оглежа всичко.

# 571
Човече, операцията беше лапаро, но ми направиха и разрез за да изкарат миомата защото беше голяма. Лекарят каза, че я е надробил на парчета, И от разреза я е изкарал. Разреза и долу ниско над интимната област.
Е, то това е коремната операция Simple Smile
Надникнали са с лапарото, видели са, че няма да стане и са те срязали.

# 572
Сестра ми като ме видя каза че разрезът ми е като на секцио. Тя се учуди че е толкова голям. И аз се обърках вече. Аз си мислех че коремната операция е нещо съвсем различно и че се прави разрез на самият корем.

# 573
Цвети, аз съм с коремна и разреза ми е в окосмената зона на интимните части (ниско долу). Може би 10-15см дълъг - хоризонтален.
Преди доста години мисля, че са ги правили вертикални и доста по-груби. Може би затова се заблуждаваш.
Иначе спокойно, обърквания стават. Мен когато ми правеха първата операция "от миома", до последно докторът на ехографа виждаше миома вързана на краче за матката. И до преди няколко седмици за мен това си ми е била диагнозата. Чак сега (5 години по-късно) като тръгнах по прегледи, се сетих, че трябва да си взема епикризата от операцията, за да я показвам. Е та като я взех, прочетох, че "миомата на матката" всъщност е била фибротеком на яйчника. Grinning
Дотогава никога не се бях зачитала в нея, просто на изписване от болницата си я взех и я оставих в папката с важните документи и до там.

# 574
Моят разрез е абсолютно същият. Утре ще погледна какво пише в епикризата.
Освен миома, махнаха ми и една киста.

# 575
Хаха, чети си хубаво епикризата, че е добре да знаеш какво са ти правили и какво си имала реално.
Аз от прегледа вчера си тръгнах доста разстроена заради миомата, но поне се успокоих, че цитонамазката ми излезна IIА група (което е добре) и яйчниците са ми чисти.

# 576
Ами то си пише класическа миомектомия, но ще погледна подробно.

# 577
Сестра ми като ме видя каза че разрезът ми е като на секцио. Тя се учуди че е толкова голям. И аз се обърках вече. Аз си мислех че коремната операция е нещо съвсем различно и че се прави разрез на самият корем.
Точно това е коремна, режат ниско, и за секцио, и за миомектомия, и т.н. Вече ако има някакво усложнение, т.е. нещо, което пречи разрезът да е там, тогава подбират друго място.

# 578
разрезът е ниско долу. Почти незабележим

# 579
Разрезът е вертикален, ако е по спешност или за по-добра видимост. Иначе е долу като при секцио.

# 580
Аз имах запушена жлеза на шийката на матката и се беше получила псевдо киста около 2 см, сега е изчезнала, чудя се дали не е от билките за миома, които пиех.. Не намирам друго обяснение?!?!

# 581
Момичета, тези лекари вече ще ме луднат.
Миналият ден когато ходих на прегледа, д-р Бузалов установи, че за две  седмици миомата ми е нарастната с 1,2см. и нито ми задава въпроси, нито нищо. Каза, че е за операция и да му звънна 20дена преди да се реша, за да се подготвят.
Аз няколко дена бях шашната. След това се сетих да звънна на моят спец. по образна диагностика и първият въпрос, който ми зададе той беше "В коя фаза на цикъла ти е измерена тази разлика". Отговорът ми беше, че снимака е един ден след като ми е свършил цикъла (тоест 7ми ден от цикъла). Той каза, че е нормално миомата да бъде по-голяма в този период, защото самата матка е била по-кръвоснабдена, а в крайна сметка , миомата от нея се храни. Каза, че по време на цикъл, матката увеличава размера си и съответно това оказва влияние на тумора. Изненада се, че Д-р Бузалов не ме е питал в коя част на цикъла си съм сле след като е видял снимка правена преди 2 седмици с по-малки размери.
Каза ми, м/у 14-18 ден от цикъла да отида, за да видим как е тогава положението, около овулацията.
Не знам вече кой пра и кой крив. Sad

# 582
По всички статии на лекари, които съм чела най-малка е веднага след цикъл, тогава няма кръв и всичко е в спокойно състояние.
Заблуждаващи размери могат да се измерят от овулацията натам, т.е. ову, преди и по време на цикъл.

Моята понеже е много голяма и си я напипвам през коремна, абсолютно мога да потвърдят, че така се променя.

Затова ми е много странна теорията на този лекар...

Но разлика от няколко милиметра до 1 см при мерене с ехограф не е от значение, грешка при измерването.
Ако искаш точните размер - само ЯМР. Все пак обаче ехографът дава представа дали е 5 или 15, но за точност не може да се говори.

С една дума - за 2 седмици няма начин да порасне с 1.2 см. Лекарят, който го е казал или е искал те сплаши, или нищо не разбира.

# 583
Не се сърди човече, аз досега имам 3 правени снимки: (през последната година и половина)
На 15 ден от цикъла – 3,7/3,9см.
На 22 ден от цикъла – 3,8/4,0 см.
На 1 ден от цикъла – 4,8/5.2см.

Моят цикъл е редовен и е средно на 31-32 дена. Така, че първите 2 снимки са по-средата горе долу.
Последната, когато е най-голяма е един ден след като ми свърши. Вече и за ЯМР се навивам, само за да се знае точно колко е голяма. Grinning
Аз съм се пробвала да си я напипам през корема, но не става.

Аз мислех, че ти си оперирала твоята. Или нещо грешно съм разбрала?

PS: Аз търсих в нета информация за зависимостта на миомите от цикъла, но не мога да намеря. Ако случайно ти попаднат някакви линкове моля споделяй, да се пообразовам още малко. Не, че досега не съм изчела всичко, което мога да намеря Grinning

# 584
Може нещо временно да е, измерете пак този месец.
Но като цяло е 4-5 см.

Не съм се оперирала, повлия се добре от лечение с билки и изчаквам засега. Не планирам деца, не ми прави проблеми, ако не расте няма да правя нищо, дано устискам до менопаузата...

Общи условия

Активация на акаунт