Тромбофилия - тема №3

• 82 776
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
аз съм с неусвояемост 30-40% MTHFR и при първата бременност пиех по 5 хапчета ФК на веднъж, а при 2-та 3*3. При втората вече беше мета, ама се оказах с кухо яйце. Иначе дозите при двете(неуспешни) бременности бяха назначени от 2-ма различни доктори. Не знам колко е правилно. Даже ми препоръчаха турската 5мг, но тя не е мета.

# 241
  • София
Аз съм хетерозигот по MTHFR, 35% неусвояване, пия по 1 Неофолик Мета на ден. Изследвала съм фолат в серум и ми е в норма.
Изписването на голямо количество ФК според мен не е необходимо.

# 242
Здравейте момичета  Hug

Присъединявам се към темата с известна доза притеснение.Хомозиготен  носител съм на 4G/4G , както и на MTHFR гена. Изследванията направих след един спонтанен аборт в 10г.с.
Сега съм бременна в 27 г.с , приемам от началото на бременността по една таблетка Аспирин протект дневно. Докторът който ме следи каза и него да спра в 34 г.с. Питала съм го дали трябва да си слагам Фраксипарин, каза , че не е необходимо. Консултирала съм се и с проф. Кременски два пъти, той е на същото мнение.

Ходя на доплер редовно,всичко е наред, но като се зачетох, че всички си слагат Фраксипарин ,се притесних много. Записах си час за Паскалева, но е чак за 21.06 , а и се притеснявам дали вече не е късно за Фраксипарина. Някакви кръвни изледвания мога ли да пусна , за да се види ако в момента има проблем или?

Благодаря bouquet

П.с. За другата мутация приемам метилирана фолиева по 10т. дневно

Последна редакция: вт, 13 юни 2017, 14:38 от frida_the_cat

# 243
Фрида, според мен е несериозно да ти спрат дори и Ап в 34 седмица, при положение, че има мутация и е налице вече и 1 аборт. Потърси мнение на хематолог, например проф. Паскалева. Аз съм със същата мутация и бях няколко седмици на Клексан и Ап, а сега съм на Клексан 0.4 като няма планове за спиране на терапията, напротив вероятно в даден момент ще се мине на 0.6 като доза. Според мен Кременски не е критерии да дава мнение за терапия на този проблем, както и голяма част от АГ лекарите. Не достатъчно запознати са с проблематиката.

# 244
Записах си час за Паскалева , но е за 21.06.17г

# 245
Записах си час за Паскалева , но е за 21.06.17г

Извинявай не видях. Ами не знам, лично за себе си смятам, че по-добре е НМХ пред АП. Лично аз предпочетох да съм без АП и да съм на Клексан 0.4. Смятам че е редно да си изчакаш часа при нея и тогава да решавате как да действате. Не е редно от форум да се дават такъв вид съвети.
Аз съм малко увредена от гледна точка на това, че доверие на който и да е било лекар нямам на 100% и често си решавам доста неща на своя глава, за което се оказвам в последствие права. Но това е само когато става въпрос за мен. НА теб, не мога да си позволя лукса да ти дам съвет, защото съм неспециалист.
По-голяма част от мамите, дори с по-лека от твоята мутация са през цялата бременност на НМХ - Клексан или Фраксипарин.
Успех до финала.

# 246
Здравейте момичета имам въпросче. Всички ли които сте на фракси/клексан пиете и АП ? По принцип в препоръките дадени ми  от доц. Конова пише при бременност да взимам по две хапчета на седмица до 32 сед. но като казах това на АГ проследяващ бременноста ми той каза да не пия... но не се аргументира защо. И аз го послушах но сега всеки ден като ви чета се чудя дали не съм допуснала грешка и дали сега вече да го почна.. в 19 сед. съм на фраксипарин 0.6 всеки ден от началото как мислите има ли смисъл или вече няма значение  newsm78

# 247
Здравей Фрида,
Според мен след като всичко е ОК, продължавай така. Peace Спести си излишни тревоги до часа при Паскалева.
Наистина хематолог като проф. Паскалева е специалист относно разреждане на кръвта, може да ти пусне аспиринов тест, де-димер, фибриноген и други показатели за проверка, но все пак най-важното е това, което се вижда на ехографа.
Всичко е въпрос на тънък баланс между много фактори, правилото щом се чувстваш добре и всичко е наред обаче винаги важи.

Скрит текст:
При мен имаше проблем с кървенето при прием на клексан, за съжаление се наложи да го спра, докато се оправи проблема - в такъв случай тя няма как да е от полза.

Последна редакция: вт, 13 юни 2017, 18:45 от lady_Joy

# 248
Благодаря , момичета  Hug
Сутринта си пуснах тези изследвания, незнам колко са съотносими към проблема, но все пак

http://www.img-share.eu/f/images/369/Screenshot-2017-06-13-152321S0La9jd.png

# 249
Фрида, не смятам, че имаш повод за притеснение щом кръвотока и изследванията са ти наред. Единствено мен лично ме притеснява факта, че доктора ти иска да ти спира в 34 г.с АП при положение, че си се чувствала добре с него до сега.

# 250
Каза да го спра в 34г.с. , понеже се очертава да раждам секцио , а аспиринът спирал да действа 2 седмици след преустановяване на приема му.  Hug

Каза, че тогава ще обсъдим вариант дали да не мина на ниска доза хипарин до секциото.

Dundy Sladurska , благодаря още веднъж, много си мила  bouquet

# 251
frida_the_cat, моят док ми е казвал, че действието на аспирина е 3 дни.

# 252
И аз знам, че остатъчното действие на АП е максимум 5 дни.

# 253
Момичета, моите изследвания бяха почти като на Фрида след 1 опаковка витамин К и две седмици спрян клексан - аПТТ 30,2сек., фибриноген 4.8; като възобнових клексана през ден се стигна до банки с дицинон и вит. Ц. Подкрепям Дунди, че много неща е по-добре да съобразяваме сами и да проследяваме по обективни критерии при възможност - и наистина щом нещо работи да запазим спокойствие.
-
Прочетох за страничните ефекти и на аспирина и на НМХ (нискомолекулния хепарин) - и двете ги имат. За аспирина като противовъзпалително знаете... Но пък дългата употреба на НМХ извлича калция от костите.
Важен е балансът и ние с точиците да се чувстваме добре  Hug

# 254
Здравейте момичета! Искам да ви попитам дали на някоя се е случвало, да е запушена една от артериите в пъпната връв към бебето? И ако да,как протича бременността ви? Да спомена ,че съм на фраксипарин и асперин протект,от самото начало на бременността. Сега съм в 5м. Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт