Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са основните принципи на балансираното хранене?
Какви са ползите от витамините и минералите за тялото?
Какви са ползите от пробиотиците?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са основните принципи на балансираното хранене?
Балансираното хранене се основава на няколко принципа. В ежедневното меню трябва да присъстват храни, които доставят на организма необходимите хранителни вещества. Препоръчително е да се поддържа съотношение между въглехидрати (50%), протеини (30%) и мазнини (20%). Основният принцип включва и консумацията на достатъчно вода, обработката на храната по здравословни начини (готвене на пара, печене, варене) и спазването на редовен режим на хранене – поне 3 основни хранения плюс 2-3 закуски. Нещо повече, поддържането на добро здраве изисква и физическа активност, която поддържа организма активен, зарежда с енергия и допринася за оптималното функциониране на метаболизма.
-
Какви са ползите от витамините и минералите за тялото?
Витамините и минералите са от съществено значение за тялото, тъй като активират и регулират функциите на ензимите и хормоните в организма. Те са необходими също така за успешното освобождаване на енергия от храната. Организмът се нуждае постоянно от витамини и минерали, тъй като те поддържат правилното функциониране на метаболизма и имунната система.
-
Какви са ползите от пробиотиците?
-
Какви са основните принципи на Зонната диета?
-
Какви видове ястия обикновено се споделят в темата и какви ястия обикновено се приготвят по време на пости?
Нещо като питка се получава, модификация на японските пици, ако си чувала за тях. Те се правят със зеле, но аз слагам какъвто имам зеленчук, с кейл, със зеле, с печен пипер, тиквички, замразен микс, дайкон ряпа, моркови. Според оригинала зелето се запържва, но аз тази стъпка я пропускам и само наситнявам зеленчука, после се добавят брашно и яйца до получаване на тесто, което може да се изсипва с лъжица в тиган. Аз слагам 3 яйца, брашно /и с овесени ядки леко накиснати се получава добре или с овесено брашно или с ориз или киноа и добавка малкко брашно/ и вода и сол на вкус. После изсипвам върху керамичен тиган намазнен леко и на среден котлон с похлупак изпичам. После има два варианта, или обръщам в тигана да се изпече и другата страна, или ако съм решила да слагам кашкавал отгоре, слагам във фурната и включвам на горен реотан до запичане на кашкавала
Омръзнали му били моите питки за обяд и сега търся варианти, които хем да не се ядат с вилица /
Вие имате ли някакви идеи?
/можеш ли да ми кажеш как се приготвят, ако имаш рецепта разбира се: картофени кюфтенца, оризови, с червена леща и булгур/ 



