Бързо, балансирано и икономично хранене - 3

  • 66 768
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
   Добре сме, готвя чат-пат, но сме много заети с малкия тези дни. Затова и не пиша.

   До скоро!  Hug Hug Hug

# 586
  • Мнения: 15
Чета ви, чета! Почти нямам време да готвя, а когато съвсем няма време, карам на кисело мляко и котидж чийз от полските магазини. Купих си кантар за баня2 седмици след като пристигнах и като се премерих, ахнах, слязох, пак се качих, пак ахнах, слизах, качвах се, ахках и така поне 5 пъти - 15 кг надолу без да се усетя. Т.е. 15 кегета са паднали по време на двете седмици, не на кантаротормозенето. Немалка част е вода, разбира се, но се движа много, особено в сравнение с България. Все едно, кеф голям, но от бързото отлслабване пак си разбутах електролитния баланс и манифестирането е с жестоки нощни крампи. Sad Утре, ако имам време, ще си търся аналог на Калмацин; нямамникакво време да си вкарвам храната в софтуера, че да хвана къде се издънвам.

Иначе тук (на Острова) е рай за мераклии за здравословно хранене; само време да има човек!

Цените в сравнение с предишните ми по-продължителни ходения са нагоре, но в сравнение с БГ, дори  на супербюджетен режим,човек може без проблем да си организира здравословна диета: пилешки филета, риба в неограничено количество, пуешка и телешка  кайма, прясно мляко за домашна ферментация или домшно прясно сирене, извара (панир) и т.н.; за изобилието на леснонамираеми и достъпни подправки може и да не споменавам. Основен набор зеленчуци с нелошо качество. Понеже в момента и близко време бюджетът ще е тантел-марка, още не съм се снабдила с материал за кълнове и поници, засега само подправки насадих и лук за перо  в сандъчета, но докато дойде първата реколта, обрах замразените халапенчета и зелени подправки в близкия Теско. За пореден път се убеждавам, че, за съжаление, с аналогично ограничен бюджет, в БГ е невъзможно човек да се справи със здравословен режим; от друга страна, чудя им се на аборигените, като гледам как пълнят количките с боклучава храна. Да не говорим, че ако не всяка вечер, то поне през вечер, на път за в къщи отарашвам намаленията в местния Теско - и в момента хладилникът е пълен с буркани и бурканчета с домашно мариновани тиквички, патладжани, тиква в какви ли не форми, във фризера - тиквичкови спагети, всякакви замразени зеленчуци, спасени от бракуване. Обидно е, някакси, че у нас предпочитат да изхвърлят храна, вместо да я пуснат на намалени цени. А бе много може дасе пише по този въпрос, но какво ли можемда променим.  Thinking

"Походната" ми рецепта: 250 гр извара, 1 яйце, 3 с.л. овесени трици, 2 с.л. царевично нишесте (базова смес); по принцип се пече в гофретник или вафленик, но засега нямам тук, така че засега пека на фурна върху силиконова подложка в различни варианти: с добавени гъби, или пилешко, или зеленчуци, или изостанала печена риба и рачешки рулца, на принципа "изпразни хладилника"; може във форма за мъфини или, като много ме мързи, в тавичка, после разрщзвам на походни порции. Разфасовам, опаковам и си го нося с мен в кутийката за обяд. Тукашната извара е по-различна и има вкус по-соро на тутманик с добавки. В момента просто нямам сили за фотосесия, но и това ще стане. Simple Smile

# 587
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
    Снощи за тазсутрешната закуска на ММ и моята тазвечерашна вечеря  Blush правих страхотен "Бразилски кокосов сладкиш". За вечерч моите мъже имаха гъста яхния от зелена френска леща със зеленчуци + салата от домати и зелен лук и млечна салата за малкия.
   Тази сутрин за детето правих палачинки с ябълка, мед, смлени бадеми и изстисках пресен ябълков сок. После поехме с него по пътищата (музеи и библиотеки) за цели 7 часа и хапнахме кесадии, чери доматки и хумус + банани и боровинки.
   За вечеря има поширани яйца върху натрошено фета овче сирене, полети с пушен червен пипер и препържено масло. Има и доматена салата. Направих и една баница на тиган - май и от нея ще си хапнат  Heart Eyes. За мен - от сладкиша и ментов сладолед с парченца шоколад.  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 588
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
    Не мисля, че ще ми е интересно да си пиша сама  Sad, вие къде сте?  Hug Hug Hug

Закуска - баница и плодове.
Снакс - на кино бяхме и ядохме пуканки.
Обяд - нудълс със зеленчуци за малкия + сурови оранжева чушка, краставица, карфиол, чери домати и моркови. За мен - диня.
Следобеден снак -диня, боровинки и чедър.
Вечеря - сварени яйца с шарена сол; панирани гъби "Портабело"; скариди с крема сирене и чесън на тиган; зелена салата и гуакамоле. За мен - от салатата и доматен сок.

# 589
  • Мнения: 33 265
Ир, ние сме тук, но не готвим почти......аз си карам на разкошни салати с розови домати от вилата, сиренце на маджаров и краставички от вилата......! Освен това купуваме често царевичка, прясна, още е млечна и я варим!
Другото което хапвам е печени чушчици, патладжан на скара, тиквички!Умирам за зеленчуци и мога да ги ям под всякаква форма!  Сега са летни, истински и много вкусни! bouquet
Искам такива леки, приятни храни, внимавам да е разделно, но понякога някоя биричка скача в коремчето! hahaha

# 590
  • Мнения: 735
Аз почти не готвя. А и детето като не е тук...
Карам си през деня на смутита- толкова лесно и удобно.
Вечер сме на салатки, за ММ- с яйце и сирене- тип овчарска, а за мен само със семена. Снощи ММ си пече наденички, че той нали без месо не може и много обича да пече нещо на скара.
Не се сещам дали съм писала за чията, която коментирахме с Галче и Йоана, че влияела на МЦ. Ами да споделя, че на мен въобще не ми повлия, както винаги си ми дойде точно навреме, дори 1-2 дни по-рано.  Така, че продължавам да си я ползвам без притеснения. Simple Smile
Другото, което забелязах е, че от както пия толкова смутита си ходя до WC без проблем и без много чия и други добавки.

# 591
  • Мнения: 3 743
И аз по-лежерно го карам тези дни, нали постя.

Гифти, и аз това забелязвам, откакто значително увеличих зеленолистните в салатите, доста материал излиза в тоалетната Mr. Green

Иначе изядоха се свинските ребра, последно вчера с ориз и микс от царевица, зелен боб, грах и морков замразени; днес мисля да правя тиквички, но ще видим, че и ММ се все пита кога щял да прави наденички на барбекюто hahaha

Аз карам предимно зелени салати, моркови, малко домати, краставици, бели репички, чушки, целина, жълта ряпа, тиквени и сл. семки, бадеми, фъстъци, конопено семе, сусам, тигрови ядки, чия, лен, воден кефир, тофу, гъби шийтаке, киноа хлебче; днес от тиквичките мисля да ям и тофу за добавка. Имам леща, но нещо не стигам до нея, събота и неделя смятам да й обърна внимание Mr. Green

МалинаЛина, ти си истински извор от информация bouquet Няма не мога, има не искам, нали така. Въпросът вече е кой какво иска Wink Ти къде на Острова си? И за постоянно ли? Много ми е интересно да те чета Hug

Последна редакция: чт, 03 авг 2017, 16:48 от Галче

# 592
  • Мнения: 735
Галче, ние с теб общо взето имаме еднакво меню покрай тези пости... Heart Eyes
Аз от другата седмица ще включа малко по-сериозна храна като ядки и тофу (намерих едно на доста прилична цена и мисля да го пробвам). Бобови не ми се ядат много, а пък и ако включа котлона ще стане пещ у нас.
Като написа конопено семе, та все ще те питам (дали знаеш нещо за приготвяне с небелено конопено семе)- твоето предполагам е белено, защото и аз такова си ръся на салатите. Обаче си купих и небелено и се чудя какво да го правя... Направих конопено мляко, но нещо не ми допада, сусамовото по ми е вкусно. Сега накиснах една чаша конопено семе по една рецепта за майонеза, да видим какво ще се получи.  Искам и за друго да го използвам, но не знам  как и няма много инфо в нета  newsm78, поне аз не намирам.

Току-що мариновах едни свински ребра в меден сос за ММ за вечеря.

# 593
  • Мнения: 711
И аз съм от неготвещите. Нито имам настроение, нито време, психически ми е много натоварено и преуморено е и имам нужда от почивка...

Чета ви всеки ден и си мисля как искам да дойда на гости на всяка една от вас за да опитам чуднотийките, които споменавате. Аз, като Аманда, се придържам към лесни и простички неща и както казах и преди, много ви се възхищавам на креативността и постоянството.

# 594
  • Мнения: 735
И аз се нареждам към простичките ястия. Макар че понякога ми се иска и се захващам за нещо по-екзотично.
В момента съм на едно заведение и ще ям селска салата- белени домати, печени чушки и лук.   ММ е на миди и салата с риба тон "Белисима" са я нарекли.

# 595
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
    Ей, разписахте се най-накрая!  Hug Hug Hug

   Тук са страхотни жеги, а и имаме невероятно висока влажност, което не е типично за района. Мнооооого е топло, сутринта още със ставането в 7.30 и сложих тенджерата  Laughing да сготвя. Направих градинарска супа, не съм готвила от години нещо такова. Сложих моркови, лук, чушка, карфиол, зеле, зелен фасул, грах, картофи, целина и ръснах една лъжица просо за плътност; застроих с жълтък и кисело мляко. Ухае прекрасно, да видим дали ще я ядат. За довечера ще правя кюфтета от дива сьомга и тиквички - смлях ги заедно с малко лук, ще прибавя яйце, галета и подправки. Ще  направя и зелена салата, а за малчо - и млечна.

   Хапна детенце останалото парче баница за закуска + една "Активия", морков и жълти "солетки" от сурова чушка. Имам и боровинки + 30 гр. чедър за снакса му навън.
 
    Излизаме и ще се мушнем в някоя библиотека на хладно.

  До скоро, хубав ден/вечер ви желая!  Hug

# 596
  • Мнения: 3 743
Гифти, аз досега не съм виждала небелено конопено семе, но намерих една съвсем проста техника, ако ти се занимава да отделиш люспите: https://www.youtube.com/watch?v=qnYU6V28SkU

Друго което ми хрумва, е да пробваш дали няма да покълне, като е с обвивката. Аз така бях купила една черна елда, викам си, сигурно е някаква разновидност (като черния ориз) Laughing оказа се небелена с шушулките за покълване hahaha

Я, дайте да уточним което "простичка" гозба и кое не и може да прекръстим темата на простички гозби Wink

# 597
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
  Галче, туй, което за тебе е "простичко" за мен може да е сложно/непосилно и обратно  Heart Eyes. Живеем на различни места/континенти; храната/продуктите, които се предлагат са различни; традициите в кухнята - различни. Аз например се влияя от настроение/продукти/разпродажби/диети и... и затова готвя, съобразявайки се с толкова много неща. За ММ - едни храни обича; за детето - други, за мен - трети. Аз мисля, че тук под "простичко" се разбира по-традиционната си нашенска българска храна, туй, което нашите майки и баби са готвили. Темичката си е хубава, не е необходимо да се сменя името,  важно е да има добър тон и да си бъдем полезни!  Hug Hug Hug

   Аз зелената салата си я изядох за обяд, в компанията на скариди, песто и различни сирена. За довечера ще направя една от зеле и моркови.

   Купих страхотни кайсии и грозде; манго и разни "боклучави"  Blush Blush Blush за мен (претцели+фъстъчено масло, цели ядки кашу и фъстъци, кокос, шоколадови парченца и сушени плодове).

# 598
  • Мнения: 735
"Прости", лесни и елементарни гозби са моите например.
Вечерите са толкова стандартни- някаква салата и някакво си печено месо, риба или пък омлет за ММ. Закуските и те същата работа.  Днес правих  на ММ 'фалшиви' пържени филийки, само че моите бяха опечени  със смес от яйце, мляко и домашно крема сирене , понеже от някъде му замирисало на пържени филии (направо се чудя какво полезно намират хората в пърженето на хляб , при това в 21в.  newsm78)

Довечера ще сме скариди на тиган, гарнирани с малко чесън,копър и зехтин. Разбира се  и редовната зелена салата- айсберг, червена маруля,краставица, маслини, настъргани морков и ябълка

От небеленото конопено семе, една част оставих да покълне(то от жегата, направо в накиснатата вода са тръгнали да покълват), а от другата част направих 'майонеза'. Та това ще е новият ми дресинг към салатите.
Скрит текст:
Тук цената на беленето конопено семе за 100 гр е от 4 до 6 лв. а това небеленото е 300гр.- 3лв и някакви стотинки. Затова се излъгах да купя небелено, но няма нищо общо с беленото, последното е къде по-вкусно.

# 599
  • Мнения: 3 743
Ир, напълно съм съгласна с теб. Това за смяната на заглавието беше в рамките на шегата, да не се обиди някой Wink Хрумна ми, защото мине се не мине време и някой казва, аз не споделям, защото са ми прости гозбите. Пък за мен в ежедневното готвене няма прости и сложни гозби. Моето разбиране за сложно е някоя майсторска техника, която изисква време да се усвои. Аз чак в такива води нямам все още нито време, нито желание да плувам, но кой знае, някой ден Whistling

Гифти и аз довечера съм на морски дарове, нали се водят постни. При нас вали, така че семейството може и да не е на наденички, а на риба Joy

За обяд омлетено руло с тиквички /за мен морков, раст. протеин и опит за домашен постен КИНД бар с какаово масло и бадеми. Само че като свършат постите ще продължа да си го купувам, не ми излиза по-евтин като си го приготвям вкъщи, какаовото масло е безбожно скъпо Money/

Общи условия

Активация на акаунт