Току що ни беше отказано гаранционно обслужване на хладилника ни под предлог, че сами сме си го развалили като е очевидно, че хладилника е дефектен и нещо повече това е проблем на самия модел.
Преди 3 години си купихме хладилник Whirlpool, един от най-продаваните модели. Имаше 6 години гаранция, наш близък имаше същия и очаквахме, че това е качествен продукт...
На третата година хладилника се развали, извикахме сервиз, оказа се че гаранцията била 2 години + 4 години допълнителна и в допълнителната се покривали само части, та трябва да платим за идването на техника, както и за неговия труд. Надявахме се поне частите да ни покрие...
Проблема на хладилника е в това, че образуваше много конденз. Част от конденза се събираше под чекмеджето и от там не можеше да се изтече, понеже отвора за оттичане е по-високо. Ползвали сме много хладилници, но никога не сме имали такъв проблем. Налагаше се често да бършем с гъбичка, да попиваме водата, да го чистим. Но въпреки това понякога като отварях чекмеджето вода се стичаше навън, което ми създаваше много дискомфорт и мнооооого се дразнех. Не стига че робувах на този хладилник, ами се оказа че тъпизмите в конструкцията му не стигат до тук. Под вратата между хладилника и фризера има една заварена ламаринка, тя обаче не е била добре уплътнена, имало е микроскопична пролука и част от водата е навлизала към мотора на хладилника. Там една тръбичка се е мокрела, ръждясала е и фреона е избягал, след което е изгорял компресора. Сега трябва да му се смени компресор, корпус (защото има дупка в корпуса през която се стича вода, невидима с просто око), тръби за фреон и фреон. Тоест всичко....
И излиза че ние сме виновни, защото не сме го чистили достатъчно често.
Първо в гаранционната карта не пише, че всеки ден трябва да чистя хладилник и не мисля че е нормално през няколко дни да попивам вода, да проверявам всички отвори отпушени ли са и накрая да ми кажат, че не съм си чистила достатъчно често хладилника (мисля, че хладилника е създаден да ми служи, а не аз на него). После не мисля, че е правилно да се конструира така, че да събира вода под чекмеджето и тя да се изтича навън (например отвора за оттичане на вода трябва да е по-ниско и да позволява тази вода да се отвежда). Трето не е правилно да има отвор, които да позволява каквато и да е вода от хладилника да отива към тръбите му. Четвърто тези тръби могат да се изработят от неръждаем материал.
И вместо производителя да се засрами и да си подобри модела, накрая да ми кажат, че аз съм виновна, това е прекалено...
В същото време лъжата с 6-те години гаранция продължава да лъже хората да си купуват този хладилник.
Моля дайте съвет как да си потърся правата.