Хладилник Whirlpool - пълен боклук - как да си търся правата

• 8 862
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте, имам нужда от съвет.
Току що ни беше отказано гаранционно обслужване на хладилника ни под предлог, че сами сме си го развалили като е очевидно, че хладилника е дефектен и нещо повече това е проблем на самия модел.
Преди 3 години си купихме хладилник Whirlpool, един от най-продаваните модели. Имаше 6 години гаранция, наш близък имаше същия и очаквахме, че това е качествен продукт...
На третата година хладилника се развали, извикахме сервиз, оказа се че гаранцията била 2 години + 4 години допълнителна и в допълнителната се покривали само части, та трябва да платим за идването на техника, както и за неговия труд. Надявахме се поне частите да ни покрие...
Проблема на хладилника е в това, че образуваше много конденз. Част от конденза се събираше под чекмеджето и от там не можеше да се изтече, понеже отвора за оттичане е по-високо. Ползвали сме много хладилници, но никога не сме имали такъв проблем. Налагаше се често да бършем с гъбичка, да попиваме водата, да го чистим. Но въпреки това понякога като отварях чекмеджето вода се стичаше навън, което ми създаваше много дискомфорт и мнооооого се дразнех. Не стига че робувах на този хладилник, ами се оказа че тъпизмите в конструкцията му не стигат до тук. Под вратата между хладилника и фризера има една заварена ламаринка, тя обаче не е била добре уплътнена, имало е микроскопична пролука и част от водата е навлизала към мотора на хладилника. Там една тръбичка  се е мокрела, ръждясала е и фреона е избягал, след което е изгорял компресора. Сега трябва да му се смени компресор, корпус (защото има дупка в корпуса през която се стича вода, невидима с просто око), тръби за фреон и фреон. Тоест всичко....
И излиза че ние сме виновни, защото не сме го чистили достатъчно често.
Първо в гаранционната карта не пише, че всеки ден трябва да чистя хладилник и не мисля че е нормално през няколко дни да попивам вода, да проверявам всички отвори отпушени ли са и накрая да ми кажат, че не съм си чистила достатъчно често хладилника (мисля, че хладилника е създаден да ми служи, а не аз на него). После не мисля, че е правилно да се конструира така, че да събира вода под чекмеджето и тя да се изтича навън (например отвора за оттичане на вода трябва да е по-ниско и да позволява тази вода да се отвежда). Трето не е правилно да има отвор, които да позволява каквато и да е вода от хладилника да отива към тръбите му. Четвърто тези тръби могат да се изработят от неръждаем материал.
И вместо производителя да се засрами и да си подобри модела, накрая да ми кажат, че аз съм виновна, това е прекалено...
В същото време лъжата с 6-те години гаранция продължава да лъже хората да си купуват този хладилник.
Моля дайте съвет как да си потърся правата.

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 10:56 от steli4ka s

# 1
  • София
Комисия за защита на потребителя.

# 2
И ние сме с такъв, но си пишеше, че първите 2 години е гаранцията, а другите 4 само частите.
При нас няма проблем.
Според мен сте реагирали късно. Още с появата на проблема с конденза е трябвало да потърсите гаранцията, защото явно това е довело до по-сериозни повреди.

# 3
Според мен нямате права за съжаление. Според закона за защита на потребителите задължителната по закон пълна гаранция на всякакви уреди за домашно ползване е 2 години. Разбира се, фирмите могат да дават и удължена гаранция, но тя вече е доброволна и може да е силно ограничена, както е във вашия случай. Ако сте били недоволни от покупката е трябвало да реагирате през време на първите 2 години.

А относно сервиза - не знам как е точно с тази фирма, но по принцип в повечето случаи сервизите не са фирмени, а са си самостоятелни фирми, които са сключили договор за сервиз с определен вносител. Ако е така е ясно защо ви отсвирват - просто на тях няма да им платят за нещо извън гаранция. Също така те не са обвързани с развойната дейност на фирмата, а за тях даже е добре да има дефекти Twisted Evil

П.П. Опитайте да пишете директно на централата на Whirlpool, може пък да се трогнат. Но права да изисквате нямате според мен.

# 4
Благодаря на всички за мненията. Все пак ще се свържем с комисията за защита на потребителите.
Оказва се, че допълнителната гаранция е просто търговски трик, защото винаги може да се намери причина да ти откажат.
На мен ми казаха, че не съм си чистила хладилника, на друг ще кажат, че може да си е забравил вратата отворена... 
Дори не съм сигурна, че точно това е причината при нас.Трябва да го види и друг техник, но отвори ли го - тогава вече гаранцията е невалидна.

И ние сме с такъв, но си пишеше, че първите 2 години е гаранцията, а другите 4 само частите.
При нас няма проблем.
Според мен сте реагирали късно. Още с появата на проблема с конденза е трябвало да потърсите гаранцията, защото явно това е довело до по-сериозни повреди.

Както казах, и наш познат има такъв хладилник и при него всичко е ок.
Търсихме си правата още от самото начало... Хладилника беше много шумен и веднага след покупката повикахме сервиза. Споделихме им за шума и конденза, както и че работи различно от хладилника на нашия познат. Притегнаха някаква ламаринка, шума беше по-добре след това, но пак си беше шумен и значително по-шумен от другия, но това било в рамките на нормалното, ако не сме били доволни да сме викнели лицензирана лаборатория да му измери шума, защото според тях бил под 39 db. За конденза - трябвало да се попива - един вид това си е нормално. Как мога да докажа кое е в рамките на нормалното - разбира се никак. Тъй че примирихме се и се радвахме, че поне работи.

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 15:09 от steli4ka s

# 5
  • На земята, която е всъщност звезда.
Кой е този модел? За пръв път чувам, че кондензът е нормален и трябва да се попива всеки ден.  newsm78

# 6
И аз за първи път чувам подобно нещо, още повече да е казано от техник.
За мен за пълни измислици. В първия пост пише кога са се обърнали към сервиз - 3 г. след покупката, сега започна да променя историята. Ако наистина са си търсили гаранцията щеше и да е отбелязано в сервизната им книжка.
Ние имаме този. Купихме го преди 4 г. и няма проблем засега. Свекърите ми имат същия и се появи дефект, нещо с компресора мисля беше, случи се в рамките на първите 2 г. и им го оправиха без пари.

Относно 6-те г. гаранция, съвсем ясно си беше описано, ето я темата, която бях пуснала при покупката, още тогава съм коментирала кое колко години е, никой не е крил, това че някой не е слушал и чел е отделен въпрос.

# 7
  • На земята, която е всъщност звезда.
За гаранцията не вярвам да не е описано подробно в картата при покупката, защото иначе ще ги скъсат от глоби. За съжаление, най-вероятно не сте прочели внимателно.

# 8
За гаранцията не вярвам да не е описано подробно в картата при покупката, защото иначе ще ги скъсат от глоби. За съжаление, най-вероятно не сте прочели внимателно.
Точно Peace

Ето я гаранцията, не виждам никаква заблуда, описано е от подробно по-подробно.
И според  мен е изгодно. В стандартния случай трябваше да платят и частите.

# 9
И ние имаме подобен БОКЛУК - само че Горене.
Засега не се развалил, но тече вътре и прави конденз. Ние пък го чистим много често, което е занимавка. Много сме недоволни. Другия път - скъп халдилник и No Frost.
Нашия се води Low Frost - което значи, че леда просто си тече вътре  Mr. Green

# 10
  • София
То по тази гаранция потребителя почти няма права.И аз съм в процес на търсене на хладилник и се чудя какъв да си взема,че стария сдава багажа.

# 11
Свекър ми е доволен, бързо обслужиха гаранцията и не е имало проблем. За Плевен става дума, може да има значение и сервиза.

# 12
То по тази гаранция потребителя почти няма права.И аз съм в процес на търсене на хладилник и се чудя какъв да си взема,че стария сдава багажа.

Ние (фамилията) имаме няколко Самсунга и всички си работят като пушки. Но са от по-високия клас - имат си но фрост и автоматично размразяване и не искат никакви грижи с месеци. Не им помня годините, но на най-стария са над десет.

# 13
Гаранцията си е ясно описана, но въпреки това разочарованието е голямо гогато си си мислел, че имаш нещо а накрая нямаш нищо...
Модела е wbe-3411A+W. Като цяло добър модел, но ние нямахме късмет. И аз познавам други с работещи хладилници, ама това не ме утешава особенно.
И наистина ако ти изгори компресора прес 2те години, ще ти го сменят, но за оплаквания като трака и трябва често да го чистя, не вярвайте някой да смени нещо...
Описано е в книжката ни, че са идвали дни след покупката. Пише, че тракал поради транспорта и бил ”оправен”.
Отказахме се да си търсим правата... Не можем седмици да седим без хладилник. Утре ще викнем друг техник и ще разберем дали наистина му е ръждясала тръбата и колко ще струва ремонта.

# 14
После не мисля, че е правилно да се конструира така, че да събира вода под чекмеджето и тя да се изтича навън (например отвора за оттичане на вода трябва да е по-ниско и да позволява тази вода да се отвежда).
Кондензът (вода) не трябва да достига до чекмеджетата.
Да не би да се е запушило маркучето,
от където се стича кондеза от хладилника във ваничката над компесора?
Виждала съм при новозакупен хладилник как е пропуснато да се махне пластината,
която е сложена в дупката.

Скрит текст:
Има ли достатъчно място за вентилация? Да не е сложен на "припек"?
Да не е препълнен?
Трето не е правилно да има отвор, които да позволява каквато и да е вода от хладилника да отива към тръбите му.
Водата "минава" по гумено маркуче и се събира в пластмасова ваничка, която е над компресора.
Изпарява се. Да не би това маркуче да се е разместило и да е течала водата в/у тръбите?
Скрит текст:
Четвърто тези тръби могат да се изработят от неръждаем материал.
Сега ще Ви ги направят с медна тръба и дано заварката към компресора е добра, за да не изтича фреон.
Скрит текст:
http://www.tehcomservis.com/forum/topic.php?forum=2&topic=1484

Общи условия

Активация на акаунт