С какво ви дразнят свекървите- 81

• 78 343
  • 805
  •   1
Отговори
# 675
Цитат
Да,казах ,че мога да отида  и седя и  месец,и  сега мога да отида в град София  и да остана дълго.
И как си зарязвате семейство, живот, работа, удобства и т.н., и сте готови да се местите с месеци на място, където едва ли има отделни покои за вас, където нарушавате един установен ритъм на живот?  Thinking
Аз за себе си хич не мога да си представя да се подложа на това.Не знам, аз ли съм прекалена егоистка и предпочитам собствения си комфорт, другите ли са прекалено всеотдайни, но на мен ми е прекалено.

# 676
Признах грешка ,не сме на 15,вярно  е.Извинявам се,дано се приеме.
Явно се налага  и има причина човек да отиде някъде за дълго ,месец и преувеличено,но няколко дни е реално.Щом някой  те кани за такова присъствие,си отговаря за решението, и сигурно знае  защо го прави,не съм приела все пак.
Желанието е едно ,до приемането има доста разстояние. И не  е провокация  към някого.И  няма общо със семейството на сина ми.И никога не съм мислила и искала да отглеждам внуците си,тези и бъдещи. Винаги съм казвала,че са на родителите си.

# 677
  • при късмета
Боряна, аз не помня добре сагата около изписването на внуците ти. но изобщо не е ясно кога се шегуваш. От начало си мислех, че горе долу те разбирам какво искаш да кажеш, но ако трябва да съм честна все по-трудно ми става. Камо ли пък на някого да му стане ясно кога се шегуваш и кога си сериозна.
И други са казвали, че трудно те разбират
Amour*, тя е пенсионер по болест и живее повечето време сама. От време на време с другия си син. В общи линии

# 678
Две жени, две мнения. Три жени, три мнения. ...
Не ми разваляйте илюзията, че все пак може да има и взаимно разбиране, и взаимно приемане, и взаимно уважение на различията, не навирането им на всяка цена в пространството на другата, не налагането на всяка цена на моето върху чуждото, а действителна човечност!   Praynig
Мнооого мъничко се иска, за да е така. Взаимно зачитане.  Simple Smile

Тук, като цяло, от един косъм се стига до гръмовни заключения, касаещи вся и всьо, само не и мен, пишещата.  Crazy

П.П. Чак ми се прииска да се оплача от свекървата, та белким, минем в друга тема и се прекрати това надговаряне.    Peace

# 679
Един разправяше,че жена му го чакала клекнала пред портата да се жени за нея и за това го направил.Не  му повярвахме.
Напоследък една  жена тук в сайта пише без емотикони и наистина ми звучи различна,ако не  я  познавам,ще се вържа на шегата. Вярно  е,че не винаги се разбира шега и истина,ако не познаваш човека.
Ако кажа,че ще клекна пред родилното да чакам,е  като онзи да се жени.
Както и да  е.
Единствения ми реален проблем  е че не обичат гости и се чувствам не на място при тях.
Идват тук и нямаме проблеми.Свикнах и свиквам с това.Другото е по принцип говорене.
Дано изясних.

# 680
  • Бургас
П.П. Чак ми се прииска да се оплача от свекървата, та белким, минем в друга тема и се прекрати това надговаряне.    Peace

Давай!  Laughing

# 681
  • Бургас
Две жени, две мнения. Три жени, три мнения. ...
Не ми разваляйте илюзията, че все пак може да има и взаимно разбиране, и взаимно приемане, и взаимно уважение на различията, не навирането им на всяка цена в пространството на другата, не налагането на всяка цена на моето върху чуждото, а действителна човечност!   Praynig
Мнооого мъничко се иска, за да е така. Взаимно зачитане.  Simple Smile

Може, може. Аз и свекърва ми сме го постигнали. Акцентът е на "взаимно". С желание и поне малко умствен багаж е постижимо.

Боряна, от постовете ти съм останала с впечатление, че снаха ти е малко чешит, да не кажа темерут /на Абсурт любимата дума Mr. Green/. Приемам различията на хората, но и на мен ми идва малко в повече това дистанцирано поведение към най-близките, каквито са родителите ни. И когато има такива генерални бих казала различия, е доста трудно да се напаснат хората. Затова се налагат компромиси, жестове и взаимно уважение, за да се получат нещатра. Разбира се и желание. То пък да не смееш да попиташ кога може да си видиш внучето, че да не те отрежат, не е по реда си. Но и синът ти явно пада чешит, пак по твое описание, та явно са се намерили.

# 682
...
Може, може. Аз и свекърва ми сме го постигнали. Акцентът е на "взаимно". С желание и поне малко умствен багаж е постижимо.

...
Радвам се, че някой схваща и го прилага. Hug Никога не иде реч за "Да направи компромис!", винаги е до това горното, подчертаното. Компромисът не се изисква от другия, той се прави от мен. И не се вее като знаме, че губи всякакъв смисъл.Изключително нечистоплътно ми се вижда някой да изисква компромис от друг човек, като настъпва и налага себе си. И такива коментари четох в темата - Някой си да пресмята друг какъв компромис да направел... Crazy Ако няма взаимност, иде ред на друго - Просто няма да си в живота ми, което за отношенията, коментирани в темата опира до възможно най-малко, възможно най-ограничени, поради наличието на съпруг/син и деца/внуци, които имат все пак друг тип отношения с другата жена и майка.  Grinning
Просто е.

# 683
Скрит текст:
Боряна, аз не помня добре сагата около изписването на внуците ти. но изобщо не е ясно кога се шегуваш. От начало си мислех, че горе долу те разбирам какво искаш да кажеш, но ако трябва да съм честна все по-трудно ми става. Камо ли пък на някого да му стане ясно кога се шегуваш и кога си сериозна.
И други са казвали, че трудно те разбират
Amour*, тя е пенсионер по болест и живее повечето време сама. От време на време с другия си син. В общи линии
Което води до логичния въпрос:Защо бг бабите, като станат такива, забравят за мъж, приятели, хобита, и се вкопчват в деца и внуци?
Аз май питах в една друга тема, или стара такава, има ли друга държава по света, където бабите да са така обсебени от наследниците си?Ама така повсеместно, както е у нас, не изолирани случаи.

И един пример:    Laughing
Скрит текст:
познати с внуче на около 2,5 годинки, работят и бабата, и дядото.Имат си приятели, имат си хобита, гледат си живота с една дума.Когато има нужда, гледат и внучето.Заминават на екскурзия в чужбина, не първата за последните 4-5 години.И коментар на съседка:"Ама къде са тръгнали пак...ей, не се наживяха, кой ще им гледа внучето, не им ли е мъчно?!"    Laughing  Като че ли са заминали завинаги....    Grinning
Като цяло, нагласата на обществото ни е такава, оженят ли се децата, "дъртите" да забравят за себе си и да се посветят на внуци и плетки.    Mr. Green

# 684
  • София
Амур, а.к.а. Краси, ако не бъркам - не всички сме лудо влюбени (като теб?) в мъжете си след 20+ години брак. И определено един малък човек ще ми е по-интересен от дядо си.
А защо забравяш, че дядовците също си искат внуците и може би не се чувстват зарязани.
Какво значи - забравила мъжа си? Нали във всяка тема се обяснява, че мъжът е голям човек и няма нужда от обгрижване?
На въпроса ти - бях пуснала един материал за холандските баби, които (представи си, ако можеш) се грижели за внуците си и холандчетата били най-щастливите деца. Аууу, вместо да се веят по круизи, както българките с високите  Mr. Green си пенсии.
Немалко хора са останали заедно заради детето/децата си. Когато то си излезе - не мелят заедно, да се развеждат ли?

# 685
  • при късмета
Пък аз си мисля, че ако бабите наистина гледаха за внучетата, то нямаше да налагат своите критерии и виждания на снахата. Свекървите хич не се заемат с внучетата (не, че има нужда, не ме разбирайте неправилно), а се заемат да вкарат в главата на снахата ум и разум и да я научат кое, как се прави. Та това ме води до извода, че хич не им е до внучетата, имат преди това друга задача, много по-вагна

Немалко хора са останали заедно заради детето/децата си. Когато то си излезе - не мелят заедно, да се развеждат ли?
А защо го изключваш така категорично като вариант? Аз пък бих попитала защо да са заедно, като вече не мелят и още повече, като липсва и единствената причина, поради която са били заедно?

# 686
Абсурт, има доса тежки раждания, включително и приключили с отстраняване на матка, така че хайде по-полека с категоризциите. Цитирах последни примери около мен, налагащи престой в болница. Около всички, без изключение и без значение точното съсъояние на изписване, се стъпва след това на пръсти до подаването на съответния сигнал от човека, лежал в болница. И да, възпитание е. И грижа за ближния. И още много неща в един сплотен семееен кръг, което явно в други надделяването на собствените желания (умишлено няма да категоризирам, нищо че има точна думичка) в такъв момент взимат връх.

# 687
Изобщо не става дума да си влюбен в половинката си.   Laughing
А за нещо съвсем друго, което е абсолютно в контекста на темата:масово бг бабите са вманиачени по внуците си.Без значение дали работят или не, дали имат мъж или не, всяка свободна секунда биха прекарали около внуците си.Ако им позволят "проклетите" снахи.А понеже на снахите им е мега досадно подобно поведение и вторачване в децата им и техния живот, автоматично биват определяни като проклети и лошотии, защото видиш ли, ограничават достъпа до така любимите внуци.
Защото едно е да се обадиш/видиш внучето веднъж в месеца, и съвсем друго да звъниш всеки ден да питаш дали си е изпило млякото, дали днес е акало 2 или 5 пъти и да търчиш да "помагаш", без да са те молили изрично за това.   Laughing  
А втория вариант е толкова масов в Бг, че чак е едва ли не закон Божи.   Mr. Green   Една жена проима ли внуци, се чувства едва ли не длъжна да забрави за света и да се посвети на отглеждането им.

# 688
Amour, последното, което описа за интереса към внучето, все едно за родителите ми говориш. Ужас беше. Чуят по телефона, че плаче - "гладна е, сигурно не й достига кърмата". Обяснявам, че й стига. Нямало как да знам, след като не я слагам на кантара преди и след ядене. Кантарът - те ми го подариха с тази цел. Нищо, че щерката качваше месеци наред над 1 кг. Като кажех нещо на въпреки - сърдеха се. Свекърва ми е душичка в това отношение, супер тактична и внимателна, с кеф да й отговариш като ме пита лично.

# 689
  • София
Една жена, проима ли внуци - поне в миналото беше пенсионерка, т.е. доходите й са намалели. Социалният й живот неусетно се ограничава, след време приятелите започват да си отиват от този свят (и това го има, сори за напомнянето). Хобита - какви? Ако не е по ръкоделията или няма за кого да плете и шие, защото не ги харесват?
Веднъж в месеца ми се вижда рядко виждане, 2 пъти ми е по-приемливо. Особено ако съм наясно, че другите баба и дядо го виждат далеч по-често.
Колежка се пенсионира и сега пак са я назначили. Каза: Ами аз излъсках апартамента, изгледах де що има филми, ходих, ходих, ама то и краката ме болят. А е на 61.
В България нещата се променят, най-малко защото жените трябва да работят 10 години повече от миналото. Манталитетът се променя по-трудно, но се променя.

Общи условия

Активация на акаунт