Любители на котки - Тема 114

• 51 451
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
С котешка храна наистина излиза скъпо, ние имаме 4-ри постоянни, храня ги с храната на Топче, варя им месо и дробчета и им давам, то и други хора ги хранят, кой с каквото има.

# 346
  • София
Не забравяйте, че уличните котета имат проблем с намирането на вода. Даването на суха храна, независимо колко е качествена, задълбочава проблема. Не знам защо, но дори и в най-големите жеги не съм виждала котка да пие от мръсните купички с вода по улиците. Кучетата пият, но котките търсят локви, шадраванчета и всякакви източници с по-прясна вода.

Котьо,
а дали чуждото тяло не е било причина космите да не могат да излязат по естествен път?  newsm78
Никога не съм давала малцова паста. Засега нямам и намерение да давам.

Има в кварталния и много евтина едноцветна, така че не залагайте само на цвета.
Евтина едноцветна има, но уж качествена шарена не бива да има.  newsm78

Да Ви покажа един мамин спящ, от преди минути.  Rolling Eyes
Скрит текст:
Ах, как бих му нащипала шарените гащички!
И аз! И аз!  Hug

# 347
То гранулите не един път съм казвала, че ги мразя. Аз живея до реката, но не съм виждала котки там да ходят да пият. Вечер като съм им носила вода пият, но хората много затриват купичките. Не пречи вечер с гранулите да им се оставя вода. От евтините гранули, на Пюрина най-харесват котките. Уж пише, че са натурален продукт !?. Последно бях взела едни на ДАЯ, че евтини, а консервите на марката ги обичат, но седят и сипвам сега от тях ма уличните.

# 348
  • София
За Аплаус точно във варианта със сьомга и пиле, четох в зооплюс ревюта, че се оплакват, че формулата е сменена и котките въобще не я харесват.

За тази храна какво мислите?

https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/planet-pet-27172/top-oferta-p … maha-1-5-kg-46081

От известно време започнах да оставям храна на уличните котки пред блока, обаче ми идва доста скъпо да им давам Аплауз, те са 4-5 котки, и търся някакъв по-евтин вариант.

Никога не бих си позволила да давам суха храна на улични котки. Аз имам един блендер Нутрибулет, с него смилам всякакво месо (свински или телешки сърца или бъбреци, воденички, дробчета, и ги смесвам със стар хляб, накиснат с вода или бульон, когато има, и така ги храня. Хляба е накиснат дотолкова, че да не тече от него. Мисля, че това е най-икономичния вариант за уличните душички, защото им дава прясно месце, а и хляба е по-добър от гранулите, при положение, че търсим по-икономичен вариант. Аз и още две жени храним около 30 котки, и ние също им даваме вечер. Храненето с евтини гранули е сигурен начин да им докарате запушване на уретрата, особено при мъжките. Първо, защото такава диета ги обезводнява трайно, понеже дори да пият вода, не могат да компенсират достатъчно, и второ, защото евтините гранули имат високо пепелно съдържание, което означава високо съдържание на минерали, главно калций и фосфор, от които се образуват камъни в бъбреците и запушване. А при мъжките уретрата е толкова тъничка, много малко й трябва да се запуши. Освен това, какъв е смисълът да се вари месото за уличните котки? То аз и моите две душички ги храня със сурово, вече са на по седем годинки, и пращят от здраве, пу-пу, да не ги урочасам. Но ако на домашните варите, за да ги предпазите от паразити, то уличните си ги имат и така. А когато една храна мине през термична обработка, ензимите, които естествено се съдържат в нея, се унищожават (над 48 градуса се деструктират) А ензимите са онези вещества, които осъществяват смилането и усвояването на храната. Когато в организма постъпва термично обработена храна, тя изисква усилена продукция на ензими, за да може да се усвои. Това с времето води до изхабяване на способността за тяхната продукция, а оттам - до влошено храносмилане и болести. Да не слагаме в сметката витамините, които също се разрушават, а досега не съм видяла някой да дава витамини на улични котки.

# 349
  • на брега на морето
Котьо, а дали чуждото тяло не е било причина космите да не могат да излязат по естествен път?  newsm78
Не, Таня, чуждото тяло (което така и не разбрахме какво е) беше в стомаха, а космите бяха задръстили червата, та на гъза Simple Smile чак имаше тапа.

# 350
На "нашите" котки зад блока им се дава суха храна, писах, кой каквото има, под едно дърво има 3 купички с вода, които се сменят всеки ден, котките ходят и пият оттам.

# 351
  • София
Котьо, а дали чуждото тяло не е било причина космите да не могат да излязат по естествен път?  newsm78
Не, Таня, чуждото тяло (което така и не разбрахме какво е) беше в стомаха, а космите бяха задръстили червата, та на гъза Simple Smile чак имаше тапа.

Ужас! Дано не се повтаря!  Hug

# 352
  • на брега на морето
Два пъти повърна косми. Ако не е малцовата паста не знам какво би станало. И трева й засади дъщеря ми, полудява за нея, даваме й да попасе като овчица.

# 353
кукумицинка аз също храня уличните пред блока с гранули, понякога като варя месо им давам, но това е рядко.С гранула е най-лесно, сега кое е най-добре е друг въпрос, не всички имаме време д варим и готвим и за уличните животни.Аз лично купувам, когато има някакъв среден клас гранули на промоция.Пробвали сме на Планет Пет, но не се хареса особено, тя и самата гранула не мирише.Предлагам ти храната на Брит.Не е с лошо съдържание за същата цена (наскоро даже я гледах някъде с 12 пауча подарък , но не откривам промоцията, явно е изтекла):  https://petmall.bg/kotki/hrana/suha-hrana/1955798918

# 354
  • Пловдив
Аз също храня уличните с гранула, тези, които са около приятеля ми няма проблем влизат вътре да хапнат и пият вода и пак се стремим и из двора да има купички /на село вкъща/, но около блока и да оставим купи с вода изчезват  #2gunfire но поне повечето, които ги храним и вода оставяме

Ако има къде да споделите, ще ви бъда благодарна
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.438141746551628&type=1

# 355
Като хранех котките в консерви, тогава купувах патешки крила за уличните. Един път на 2-3 дена е варенето в голяма тенджера, после в таперс в хладилника се желира. Деля на 2/3 загрявам да се стопи желето и с 1 хляб дробя. Когато храня моите с месо от фенери или дробчета, които варя, така или иначе ми остава бульон който нямам какво да правя, така за почнах да храня и уличните. Евтината гранила я давам като нямам друго. При постоянно даване на улични, ще им навреди трайно, макар и хляба да не им е много полезен, но други възможности нямам. Те са благодарни и всяка вечер под едно дърво им сипвам и който е гладен идва да яде. Някои ме чакат, викат, хъхкат ме, мъркат, животинки.

Последна редакция: нд, 11 юни 2017, 12:30 от adelinda

# 356
Ами честно казано има и гранули, които са на поносима цена и не са толкова лоши, че да твърдим, че ще им навредим.Ето сравнявам съдържанието на Брит(тя излиза около 6лв за кг, ако се купи по-голяма опаковка) с това на Аплаус, която тук се спекулира.Ами протеина в Брит е 35%, а този в Аплауз е 37, същата разлика е и в мазнините.Цената идва от това, че в Аплауз няма зърнени култури, което е голям плюс, но като изключим това качестовото на въпросната храна спрямо цената си според мен не е лошо.

# 357
  • София
Като хранех котките в консерви, тогава купувах патешки крила за уличните. Един път на 2-3 дена е варенето в голяма тенджера, после в таперс в хладилника се желира. Деля на 2/3 загрявам да се стопи желето и с 1 хляб дробя. Когато храня моите с месо от фенери или дробчета, които варя, така или иначе ми остава бульон който нямам какво да правя, така за почнах да храня и уличните. Евтината гранила я давам като нямам друго. При постоянно даване на улични, ще им навреди трайно, макар и хляба да не им е много полезен, но други възможности нямам. Те са благодарни и всяка вечер под едно дърво им сипвам и който е гладен идва да яде. Някои ме чакат, викат, хъхкат ме, мъркат, животинки.

Всъщност, за уличните котки, които имат много динамичен живот, хляба не е чак толкова лош, защото те изразходват много енергия и някак си не се сдобиват с диабет, което е главната опасност от него. Докато от гранулите получават дехидратация, което е още по-лошо. Общо взето, заключението ми е, каквото и да им давате, накисвайте го с вода или бульон. Дори гранулите, ако са накиснати, няма да бъдат опасни. Давала съм гранули Ягуар на уличните котки, когато наближаваше края на срока им на годност, но количеството го накисвах с вода за няколко часа, за да има време да попият. Така сладко си ги хапваха, а едновременно с това и водичка си получаваха. Обаче моите пропуснах момента да ги приуча да ядат накиснати гранули (просто късно се сетих за този вариант) и сега не искат. Освен това, когато съм в Иран, няма кой да им ги кисне всеки ден. Децата ми идват на два-три дни да им сменяват водата и да им досипват храна. Добре, че излизат навън, та поне тоалетната им не е проблем. А Лолитката ми, нали е кастрирана, вън от двора не излиза. Все тук си се върти, наблюдава какво става навън през мрежата. Докато Бръмбо съм го засичала на километър от в къщи.

# 358
Живея до река Марица, ако има трябва вода то има от къде да пият. Сипвам гранули рядко, все пак са нахранени. В жегите оставям и купички вода. Накиснати не вярвам да ги ядат, а и друго освен купичка вода не искам да оставям. Подписала съм, че трябва да спазвам хигиена на мястото, а и в близост има детска градина и площадка. Каквото и да им сипя, е по- добро от това, което сами си намират, иначе нямаше всяка вечер да ме чакат.

# 359
кукумицинка аз също храня уличните пред блока с гранули, понякога като варя месо им давам, но това е рядко.С гранула е най-лесно, сега кое е най-добре е друг въпрос, не всички имаме време д варим и готвим и за уличните животни.Аз лично купувам, когато има някакъв среден клас гранули на промоция.Пробвали сме на Планет Пет, но не се хареса особено, тя и самата гранула не мирише.Предлагам ти храната на Брит.Не е с лошо съдържание за същата цена (наскоро даже я гледах някъде с 12 пауча подарък , но не откривам промоцията, явно е изтекла):  https://petmall.bg/kotki/hrana/suha-hrana/1955798918

Да, аз нямах предвид от най-най-евтините гранули да им давам, а нещо, което все пак не е опасно, но не е много скъпо. Брит може би ще е добър вариант, благодаря. Имат си под терасата една кутия от сладолед, в която им слагаме вода, жената, която чисти входа, им я сменя ежедневно. Гледам, че пият от нея.  Наистина искам да им давам нещо по-манджесто, обаче някои от съседите се сърдят и правят забележка, че цапат и се развъждат хлебарки. Вариант е може би зад блока да им давам, в градинката. Давала съм и консерви на Карни и Нуево, защото Пури отказва да ги яде, изяждат го за секунди.

Между другото, освен постоянното присъствие, напоследък идват и още 3 котки, но не всеки ден ги виждам. За разлика от постоянните, са много дружелюбни и гальовни с хората, но изчакват постоянните да се наядат и тогава, каквото остане за тях, ядат. Едната е много красива - слабичка, бяла с малко сиво, копринено мека дълга козина като ангорка и страшно красиви бледи синьо-зелено очи. С изключение на цвета на козината прилича на котката от Пловдив, чийто стопанин е починал. Дано някой да я вземе, че наистина трудно ще оцелее навън Sad

Последна редакция: нд, 11 юни 2017, 14:05 от кукумицинка

Общи условия

Активация на акаунт