Хърватия - Тема 2

• 66 524
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
А за полет от София до Загреб, но с прекачване в Белград дали ще искат тест ? От посолството ни в Загреб казаха, че няма да искат, но се чудя.

# 616
Е това е голяма новина, ако отпадат всички ограничения за влизане в БГ

# 617
Защо "ако"? Има заповед на Сербезова, отпадат.

# 618
В смисъл... "ако", защото може да е фейк нюз сайт или просто да пишат непроверени неща Grinning Но в последните минути си писах с приятели, имало го по доста сайтове и явно е вярно. Еееее, трябва да се купонясва.  Най-накрая свобода Wink

# 619
Сайтът на МЗ е официалният източник, в който може да сверите информацията.

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2022/04/28/zapoved_rd-01-189.pdf

Чак свобода не бих го нарекла.
Облекчение е, да, но повечето държави все още изискват от българските граждани - тест/ваксина/бустер.

# 620
  • Пловдив
В темата за Хърватия сме, та...дано за там да няма Wink

# 621
Принципно... дори и в посока на отиване, е много по-лесно, отколкото на връщане в България. Защото тук си знаем къде са лабораториите, какви са условията. Дори и на летището има Кандиларов, прави се евтин антигенен 3 часа преди полета и пак се лети (Или предния ден в удобна за нас лаборатория). Докато ако е в посока България, трябва да се търси лаборатория в Хърватия, аз лично не знам къде да търся, нито как ще си получа резултата след часове, ако не съм регистриран в тяхната здравна система. А пък ако е събота или неделя ... кое ще е отворено и къде? И ако не се оправя... летя за София, но после ме слагат 3 дни в карантина, не мога да ходя на работа в това време... и си правя тест в София на третия ден. Така че... да, радостна новина е, че отпадат сертификатите НА ВЛИЗАНЕ в България. За на отиване е по-малкото зло Wink

Това имах предвид @marinadp . Иначе да, всеки ще се радва всичко да отпадне. Вече сме се увредили и ние... Как се радваме на неща, които преди просто са си били даденост. Като ти ги отнемат, тогава разбираш какво си имал.

# 622
  • София
Здравейте, чета темата от известно време и се ориентирах доста. Вчера купих билети за 24-28 май, днес запазих хотел и вече нямам търпение. Моля да ми помогнете да се ориентирам за някои практически неща и дали правилно съм ги разбрала - може да се плаща с карта на повечето места, малко кеш куни в рамките на 100 лв. са достатъчни; Zagreb card дава много предимства като безплатно пътуване в ГТ и достъп до някоко музея и зологическата градина. Не разбрах обаче коя е зона 1, за която може да се ползва.

Може ли да ми дадете съвет за придвижване от летището - кацаме късно вечерта, видях някаква шатъл линия, но спирките й са доста далече от хотела, който запазих. Гледах за такси, през букинг ми дава около 55 лв. до адреса на хотела.

Рових по официални сайтове, доколкото разбирам няма вече никакви изисквания за сертификати/тестове. Ние имаме ваксини, но сертификатите не са валидни вече и се чудя дали другата седмица да не сложим бустери, за да имаме валидни сертификати. Притеснявам се дали в музеите няма да искат такива.

Набелязала съм няколко заведения, но още съвети за кафета, сладкарници, ресторантчета ще са добре дошли, още повече, че ще имам РД и ми се иска нещо наистина хубаво. Бакшиш - колко е прието да се оставя и ако плащаш с карта как се процедира.

Шопинг зони и центрове - някакви съвети за хубави места - не искам свръх маркови и скъпи магазини.

# 623
  • Пловдив
Можеш и на мен да шушнеш за ресторантчетата Simple Smile

Иначе и аз щях да питам за сертификати и тестове...къде се четеше актуално инфо?
Ако наистина няма мерки не си причинявайте бустери и т.н...

# 624
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Можеш и на мен да шушнеш за ресторантчетата Simple Smile

Иначе и аз щях да питам за сертификати и тестове...къде се четеше актуално инфо?
Ако наистина няма мерки не си причинявайте бустери и т.н...

IATA
https://www.iatatravelcentre.com/world.php

# 625
В Хърватия няма вътрешни мерки, за границата паднаха на 1 май. Пътувайте спокойно.

# 626
Може ли да ми дадете съвет за придвижване от летището - кацаме късно вечерта, видях някаква шатъл линия, но спирките й са доста далече от хотела, който запазих. Гледах за такси, през букинг ми дава около 55 лв. до адреса на хотела.
През интересни сайтове търсите такси. Какъв "букинг"? Защо?
Принципно винаги преди да се резервира хотел, се гледа превоза от летището до града. Аз първо гледам какъв транспорт има до града, какви са маршрутите и къде да си резервирам хотел (близо до спирка на автобус, който ходи до летището, близо до метростанция и т.н., в случая нямат метро).
Но... what is done .. is done. Вече сте резервирали хотел.
Има два автобуса, които правят връзка от летището до града.
Единият е на градския транспорт, автобус 290 (струва 6 куни). Той идва от Вéлика Горица, през Зрачна Лука "Франьо Туджман" (тоест летището) и ходи до Кватерников трг (тоест площад Кватерник). Това не е в центъра, но е що годе близо. Зависи къде ви е хотелът.
Другият вариант е с автобус на "Плесо приевоз", който е директен, мисля, че има само една спирка в района Нови Загреб.  Струва 45 куни.  От  Зрачна лука "Франьо Туджман" (летището) до Аутобусни колодвор (центр. автогара). Тя също не е в центъра, но е на пешеходно разстояние.
Пред летището веднага вдясно спират автобуса на "Pleso prijevoz", а още 20-30 метра по-напред е шосето и там има спирка на градския транспорт и спира 290.  Времето за пътуване е горе долу еднакво и на двата вида автобуси, под половин час.

Относно ваксините, нещо не ми стана ясно, защо изобщо го мислите? Какви ваксини, какви 5 куни? Никой не може да ви изисква такова нещо.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 23:12 от diziler

# 627
  • Пловдив
Голям зор с тоя сайт Simple Smile ама успях...

Свободни сме и на отиване и на връщане.

# 628
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
що зор?
цък на държавата и ти изкарва изискванията.
 Simple Smile и още по-лесно - светлосиничките са вдигнали всички мерки.

# 629
  • Пловдив
Щото ми иска маркиране на някви еднакви фигури, потвърждаване и чудо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт