Хърватия - Тема 2

• 66 468
  • 762
  •   1
Отговори
# 675
Прав си, ама те, ако им става лошо, няма и да тръгнат по подобни места.

Пандичка, предлагам така: тръгвате рано сутринта, разглеждате за два часа Подгорица и нощувка 1 - в Котор.

Ден 2 - разглеждате Котор, непременно Пераст, продължавате към Дубровник. Добра идея е да спите в Кавтат, в Дубровник е скъпо и ще е лудница.

Ден 3 - Дубровник и околия. Спане в Кавтат пак.

Ден 4 - 5 Макарска Ривиера. Макарска, Брела, Омиш. Обаче паркирането е страшно.

Ден 6-7 - Сплит, Трогир. дейтрип до Хвар или Брач.

Ден 8 - Плитвишки езера, спане около тях нейде.

Ден 9 - Загреб и замъците

Ден 10 - Белград и прибиране.

# 676
Добра идея е да спите в Кавтат, в Дубровник е скъпо и ще е лудница.
Ден 3 - Дубровник и околия. Спане в Кавтат пак.
Може би имаш предвид Цавтат,  хубаво градче. Пазя си снимки от него.

А Будва прескачат ли я? А Тиват, Херцег Нови и Св. Стефан?  Щото връщането няма да е през Черна гора, а от Хърватия, през Сърбия в България.

# 677
Ох, да, така се казва. Някак не ми се изкелиферчва езикът Цавтат да кажа. На мен Будва не ми дава нищо, което да го няма в Котор и Пераст, затова го спестих в графика Simple Smile Ако искат да разгледат подробно там, сигурно е добре да останат още един ден в Черна гора на крайбрежието. Май го имат. Или да скипнат Белград и да се приберат направо от Загреб, не е трудно.

Тъй или иначе е нещо примерно, пък те накрая ще си планират, търсят, решават.

# 678
Параход, все такъв атлас и пътна карта си, както си те помня от години! Ужасно ти благодаря за безценните идеи!

Diziler, много благодаря и на теб за полезното мнение и съвети, както тук, така и в жалката ми друга темичка. Smiley

Белград изобщо не ща. Друг път ще е. И Ниш не искам да гледаме, но пътят ми го дава от там?

Будва е доста като съседите си, но някак като съм там ми се ще да по спрем за 1 разходка. 😊

Обяснете ми това с кораба. От къде до къде и защо е необходимо?

Споменатите острови толкова ли много си заслужават? Че май превоза до там ще поизядем време?

Параход, и останалите, а къде предлагате да си направим плажчета? Да е красиво, но не бъкано с хора.

Последна редакция: сб, 28 май 2022, 00:06 от Pandichka82

# 679
Магистралата заобикаля Ниш, няма нужда да влизате.

За кораба - за островите ли питаш? Ами на мен те ми харесват най-много в цяла Хърватия. Пък и плаването е малко разнообразие от непрекъснатото шофиране. Естествено, възможни са различни мнения Simple Smile

За спането два пъти в Цавтат/района на Дубровник написах така, защото ще се убиете от път първия ден и ще имате нужда от малко по-спокоен ритъм вероятно. Но вие ще си го нагласите според вашите нужди. До Дубровник има също едно островче, Локрум, с ботаническа градина и пауни, което може да се разгледа набързо. То пък до него 10 минути се плава, та съвсем лека разходка е.

За плаж - не се гласи прекалено много за плаж в Хърватия. На Макарската Ривиера има някои прилични. Но общо е камъняк. Аква-обувките са задължителни (никога не съм носила в Гърция, дори за най-каменистите плажове, но в Хърватия си купих от зор-заман, че тоя чакъл ти реже краката като на малката русалка).

# 680
Ами чета за ферибот, но реално никъде не намирам от къде и за къде се ползва. Ти под островите, които ти харесват визираш Брач и Хвар, които предлагаш за ден ли? Ако да, за тях от къде и какво се взима? Ферибот или някаква турист лодка? А за Цавтат редактирах малко поста, но не си видяла. Разбрах, да, там ще спим, но предполагам може и в Млини? То не е ли също по-бюджетно?
За плажуване аааа ние си искаме. 😁 Ще вземем обувки, даже май съпа ще мъкнем. 😁 Та, къде да гледам да спим около малки диви плаж чета като тия дето гледам в гугъл със зелено-синята вода? 😁

За Ниш - ясно. Няма да влизаме.

# 681
Не съм ходила в Млини аз, затова не мога да взема отношение Simple Smile За можене - може, като локация е удобно.

Ферибот е, взема се от пристанището на Сплит, пътува към час. За Брач има и от Макарска, ние и с него сме се возили и е по-кратък даже и по-евтин, но спира на забутано място на острова и трябва да се шофира повечко там.

Фериботите за Хърватия изобщо са държавни и са на този адрес, можеш да огледаш за вдъхновение https://www.jadrolinija.hr/

# 682
Обяснете ми това с кораба. От къде до къде и защо е необходимо?
Ако питаш за преминаването от Ч.Гора към Хърватия: има фери при Каменари (преди Херцег Нови)

# 683
Сега разбрах diziler за кой ферибот говори, вероятно това е от другата тема? Лепетане-Каменари спестява завоите на Которския залив, но също така изпускате най-красивата и съхранена част от черногорското крайбрежие. Не бих в никой случай пропуснала Пераст, дето вече го споменах. Специално сме ходили да спим две нощувки в този район.

https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/albums/72157666898647512

# 684
  • София
Пандичка, подкрепям Параход за Будва. Признавам, че бях неподготвена и нямах представа на какво ще попадна. Има стара част, но определено бих си я спестила, имайки предвид лудницата, в която попаднах - огромни бетонни сгради, народ... Показвам снимка, направена от колата. Ще добиете представа какво имам предвид.

А плажът не случайно е претъпкан. Идвайки от Словения по крайбрежието, това май беше първият пясъчен плаж, който видяхме. Всичко друго беше камънак. Сигурно има прилични местенца, които сме пропуснали, но като цяло пясъчните плажове започват от Будва към Албания. Показвам един типичен градски плаж, в случая е от Ровин:

С удоволствие бих обикаляла по завоите около Которския залив. Много е красиво! И Пераст не е за изпускане.

В Дубровник отседнахме в къща за гости. Беше съвсем бюджетно, а бяхме в сезон - през юли. Имаше място за паркиране в двора. В самия град се движехме пеша. Имаше и някакви автобуси, но решихме, че 2-3 спирки не са проблем да ги минем пеша. Малко преди това дъщеря ми беше отседнала на друго място. Пак беше с място за паркиране в двора. Но апартаментът беше с гледка и съответно цената му беше по-висока.

Последна редакция: сб, 28 май 2022, 14:34 от Тaня67

# 685
  • Пловдив
Начи, такава крааота като по тия завои в Черна гора не съм виждала! Приказно е! Пак искам да го видя Simple Smile И на мен ми става лошо от завои, но там не. Широк и хубав е пътя. Не е проблем...не може да се сравнява напр.с нашите завои към Триград, напр.
Будва и Котор също са приказка.

Успех с плануването и пътуването.

Будва, от терасата на хотела...

Котор...

Още от Загреб, площада...

Катедралата...

В музея наречен на Тесла. Видяхме и демонстрация на неговото изобретение за електричество...

Замъка във Вараждин...

Една от главните улици...

Последна редакция: сб, 28 май 2022, 09:13 от mystic woman

# 686
Сега разбрах diziler за кой ферибот говори, вероятно това е от другата тема? Лепетане-Каменари спестява завоите на Которския залив, но също така изпускате най-красивата и съхранена част от черногорското крайбрежие. Не бих в никой случай пропуснала Пераст, дето вече го споменах. Специално сме ходили да спим две нощувки в този район.

https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/albums/72157666898647512

Ааааааааа, така вече ми става ясно. О да, аз също предпочитам да си го караме и разглеждаме. А от Сплит и за двата острова ли е най-добре да се вземе фери? И няма ли връзка помежду им или трябва като идем до единия о-в, да се върнем до Сплит и да вземем друг за другия остров?

Може ли някой да ми прати линк на карта къде се намира Св. Стефан? Сериозно, не го откривам на картата като пълен дебил. Как ли не пробвах да го изпиша. Излиза ми само катедрала на о. Хвар.Flushed

Mystic, благодаря!!!!

Леле, страхотни снимки сте показали всички! Heart

Последна редакция: сб, 28 май 2022, 11:50 от Pandichka82

# 687
  • София
Мистик, снимката от Будва от кое време на годината е? Не е от лятото, нали?

# 688
Ето Св. Стефан - https://goo.gl/maps/EfNvKFXyUAC6MdHWA

Натутках се да кача няколко хърватски албумчета от миналата година. От Черна гора съм сложила по-стари снимки назад в дискусията.

https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/72177720299310826
https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/7217772029931 … with/52104686991/
https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/72177720299310846

# 689
  • Бургас
Не е точно по темата по горе, но преди пандемията бяхме края на април в Задър. Там плажа е каманяк, но познати хървати ни препоръчаха този пясъчен(подходящ и за малки деца защото е много плитко) Kraljičina plaža
https://maps.app.goo.gl/Hnerwu616N19tYF7A Близо до Задър е и градчето/селцето Нин е интересно за разглеждане, Шибеник също ни хареса.

Общи условия

Активация на акаунт