Хърватия - Тема 2

• 66 516
  • 762
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Благодаря ви!

Ще взема както препоръчахте 150-200 куни и с картата...ама сега се сещам, че някой изревал, че таксите са скочили много. Дали е така как да проверя?
Т.е плащаш с карта 10, а таксата 5.

# 646
  • София
Вижте тарифата на банката - издател на картата.

# 647
  • София
И пак да питам, че мнението на Таня ме размисли Simple Smile За 1 ден с ранно тръгване зор ли ще видим с кола до езерата?
Не, няма. 5-6 часа са достатъчни. И по 2,5 часа на посока за път. Напълно става, без да бързате. Носете си вода, а може и сандвичи. Продават на няколко места, но са малко на брой.

Ще взема както препоръчахте 150-200 куни и с картата...ама сега се сещам, че някой изревал, че таксите са скочили много. Дали е така как да проверя?
Зависи от банката. Последните седмици съм на вълна Турция и в темите изпищяха от картите на ДСК. И втора банка имаше, но не съм сигурна коя беше (може би Уникредит). Лирата я превръщали в евро, а еврото в лева и бяха някакви неизгодни курсове. Ние сме към ПИБ и курсът, по който са ми сметнали покупките е по-изгоден от този на бюрото на Графа, откъдето купихме лирите. Обаче специално в Хърватия и Македония имаше проблем с банкоматите. На туристическите места самият банкомат има такса от няколко евро. Но поне ти казва, че ще ти вземе еди-колко си и те пита дали искаш да продължи. Отказвахме и си намирахме банкомат без такса.

# 648
За следващият път, да Simple Smile
Сега дали да нося евро?
Не, никакво евро. Страната не е в еврозоната в момента.
Само КУНИ и повечето неща С КАРТА Wink И няма такси,  плащайте си спокойно с карта.
Скрит текст:
Това за Турция са легенди, всичко плащам с карта. И един хотел, за който платих 100 евро, после видях, че  от картата са ми цъкнали 186 лв (а реално 100 евро са 195.50 лв), така че.. било на далавера.
Дали е така как да проверя?
Няма такова нещо, споко. Най-добрият вариант е с карта. А където не може - в брой с куни (предварително закупени тук от България. Тавекс, Никар...).

Аз не разбирам това с дискусиите за банкоматите в Хърватия. Просто си обменете куни в България. Но все пак не отивате в Беларус, а в държава от ЕС и почти навсякъде може да се плаща през ПОС терминал.
Е да.. в автобус 290 на път за летището си дадох 6-те куни на шофьора в брой. И в едно кафене в Самобор платих в брой. На останалите места, дори и в една бурек-пециво "баничарница" плащах с картата.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 13:15 от diziler

# 649
  • София
Не са легенди. Ето курсът на ДСК от 2 май от темата "На пазар в Одрин". Позволявам си да сложа снимката, защото фигурира и курсът на хърватските куни. Изчисляват по курс продава:

Вдясно се вижда и фиксингът на БНБ. ПИБ превалутират по него или много близко до него. На който му се занимава, да проследи коментарите на beljata и други потърпевши в истанбулската и одринската теми от началото на април. Става въпрос за картите на ДСК.
Мистик, ако се наложи да обменяте пари, много по-добре е да имате евро, а не левове.

diziler, може би ако човек отива за 2-3 дни може да сметне точно колко куни му трябват. Нашата екскурзия беше с неизвестен брой дни. Просто тръгнахме и се разхождахме докато ни омръзна. Изкарахме над 2 седмици. Не обичам да нося толкова пари в джоба си. Да не говорим, че първоначално Албания и Македония не влизаха в сметките ни. Мислехме да се върнем през Черна гора и Сърбия. Теглихме няколко пъти от банкомати. А колкото до плащането с карта, същото е като при нас. Нека всеки сам прецени до каква степен и къде може да се използва карта. Защото на павилиона с плескавици или бюреци искат кеш. И на сергията с плодове също. И в минимаркета, откъдето искаш да си купиш една вода рядко има терминал.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 14:04 от Тaня67

# 650
  • Пловдив
Благодаря на всички!
Ние сме за кратко 21-24ти.
А ориентир в куни колко е напр.обяд/вечеря? Или кафе, вода и т.н

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 14:56 от mystic woman

# 651
Ами точно бурек ("бюреците", както им казвате) си ги плащах с карта. Говоря за Загреб. В Хърватия на много повече места може да се плаща с карта, отколкото в България. Това го твърдя със сигурност. Естествено, че не говоря за сергии по пазари. Ако сте в хотел и се храните навън, ще ви трябва ли да си купувате кило домати или кило чушки от пазара?
Ако има някакви минимални такси, няма да цепя стотинката на две. За 4-5 дни бях там, изобщо не го правя на въпрос, ако съм "набутан" с 4-5 лв такси от всички плащания.
Скрит текст:
Колкото до Турция, бях 1 седмица в Коня и Истанбул в края на април и плащах всичко с W!Zz Credit MasterCard (тя си е баш на ДСК). Няма какво да чета теми за Одрин и Истанбул, понеже там всеки е "разбирач" и за всичко се изказва неподготвен, без да знае нито език, нито култура, нито нищо. А и българинът КАТО ЦЯЛО си е фен на Буркан Банк, така че... не ми влияят мнения на хора, които си държат на плащането кеш на всяка цена! Имам и колежка, дето си изтегля цялата заплата от банкомата, след като я получи. "За по-сигурно". Щото е много "умна".  Дори баба ми не разсъждава така. А специално в Турция и дюрюм от улицата може да си го платите с карта. Всяка дюнерджийница има по няколко пос терминала
За 1 ден с ранно тръгване зор ли ще видим с кола до езерата?
Не. Аз лично тръгнах в 9.30 и в 12.00 ч пред входа на езерата. Дълги опашки и... от 13.00 докъм 17.30 при езерата.
На касите може да се плаща с карта, различни са цените, но нормален вход за възрастен, преди 16.00 ч. беше еквивалентът в куни на 33 евро. Отстъпки има за влизане след 16.00 ч и за деца, естествено.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 15:02 от diziler

# 652
Здравейте, организирам екскурзия до Хърватия за цялото семейство. Ще посетим замъкът Предяма, пещерата Постойна яма и Плитвичките езера. Искам да ви попитам дали в някакъв момент пътят е тежък/дали има много завои, притеснявам се за едното дете.
Благодаря предварително.

# 653
Пътят до Плитвичките езера и Постойна яма е хубав, не смятам, че ще имате проблеми с него. С една малка уговорка - към Плитвичките езера може да се подходи от различни места, та не гарантирам за всички.

# 654
Постойна яма е в Словения. Предвидете време на границата с Хърватска, ние много чакахме там.

# 655
  • Пловдив
Привет! Simple Smile
Нашата разходка приключи, чакаме си обратния полет. Много ни хареса...успяхме с езерата, Вараждин и Загреб и то спокойно.
Сутринта имаше екшън по път за езерата, че магистралата беше затворена и бая се мотахме, ама е красота голяма!
Билета е 180 куни или 49лв.
Цените в Загреб са си като у нас...е, на места и малко по Simple Smile
Напр.на централните улички под Катедрала кафе 11куни. 3 малки бири и едно кафе бяха 93куни.
Обяда ни вчера беше 53лв...две основни, салата зеле и 2 големи бири.
Пекарните им са топ! Там кафето е 6 куни, еспресо.
За куни в кеш...взех 400 аз. Ами днес на 2 заведения не можеше с карта. Тол таксите също платихме в брой, ягоди 15 куни също Simple Smile та не е зле да има човек под ръка.

Една от най-харесваните ми снимки Simple Smile

# 656
  • София
Mystic woman, айде, пристигайте, че ние чакаме вече самолета. Супер съм развълнувана, първо пътуване след 2 години.

И аз съм приготвила 400 куни кеш.

Чуденката ми е все още как ще се придвижим тази вечер от летището до хотела, но ще го мислим в крачка явно. Инсталирах си Юбер за всеки случай.

# 657
  • Пловдив
Mystic woman, айде, пристигайте, че ние чакаме вече самолета. Супер съм развълнувана, първо пътуване след 2 години.

И аз съм приготвила 400 куни кеш.

Чуденката ми е все още как ще се придвижим тази вечер от летището до хотела, но ще го мислим в крачка явно. Инсталирах си Юбер за всеки случай.
Simple Smile
Всичко беше супер! Полета се обслужваше от самолет на Лауда еър.
За транспорта не мога да помогна, че ние бяхме с кола под наем.

# 658
  • София
Здравейте, имаме полет юли месец до Задар.  Какъв обществен транспорт може да се ползва, за да се стигне от летището до центъра? Кои по-близки градове и други обекти до Задар бихте ни препоръчали да посетим с обществен превоз?

# 659
  • Пловдив
След като ни отпадна ходенето в края на март и понеже ми се връзваха по-добре полетите, направих следния маршрут - София -Задар /с Райън/, Задар-Загреб /с Фликсбус/ и Загреб-София /с Райън/. 3 нощувки, 4 пълни дни без ранни/късни полети.
Сега не съм гледала, но март за пътуването гледах, че има автобус от летището до центъра /не излиза в Гугъл/, като билетът се плаща през приложението Smartica, откъдето изобщо се купуват билети за транспорта. Не знам има ли друг вариант да се купи билет.
Въпросът ми е в Задар и Загреб има ли Bolt, Cabify и подобни, ползвал ли е някой и впечатления? Че последния ден сутринта до летището в Загреб предпочитам пред автобус.
Редактирам се, има Bolt. Ползвал ли е някой?

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 13:15 от jul

Общи условия

Активация на акаунт