МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

• 99 037
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
Първият хляб е готов. Още горещ го разрязох и отвътре е степкан малко. Ще го видя като изстине. Сложих го на средна коричка, но после допичах още 15тина минути, че беше мн бял. Въпрос от серията тъпи- как се вади бъркалката? Толкова е потънала, че трябва да разчупя целия хшяб, за да я извадя.
Трябва да имаш в комплекта една метална кукичка скоято да бръкнеш в бъркалката и да я извадиш

# 271
  • Буркина Фасо
Първият хляб е готов. Още горещ го разрязох и отвътре е степкан малко. Ще го видя като изстине. Сложих го на средна коричка, но после допичах още 15тина минути, че беше мн бял. Въпрос от серията тъпи- как се вади бъркалката? Толкова е потънала, че трябва да разчупя целия хшяб, за да я извадя.
в Икеа също съм виждал набор от мерителни лъжички.
ако добиеш навика след последното месене да извадиш бъркалките ще е най-добре. иначе става с кукичката (ако имаш в комрлекта), а понякога се вади и с ножа при разрязване на хляба  Laughing
метни фото на хляба.

# 272
  • на вълнолома
Здравейте! Днес правих диетичния хляб на Андрей Райчев с рецепта за машина от форума. Претърпях пълен провал, но не се отказвам - все един ден ще ми се получи в машината за хляб! Тъй като не намерих грамаж и степен на коричката за рецептата, а и пшеничните трици се оказаха доста обемни, се наложи да го меся на ръка. В оригиналната рецепта пишеше, че се долива топла вода ( това липсва в рецептата за машина), за да стане лепкаво тесто, с консистенция по-гъста от кексово. Доливах , докато го постигна! Даже гледах и снимката на тестото, обаче при печенето ми остана суров отвътре.  Пекох го в правоъгълна форма във фурната. Разглеждайки снимките в интернет видях, че тестото е разстлано тънко в по-голяма форма. Горе-доло си открих грешките, но искам да ви питам правил ли е някой този хляб в машината - и месене, и печене?

# 273
  • София
Или се изхвърля заедно с хляба, чието качество не ти е харесало Simple SmileSimple SmileSimple Smile. Малко е неприятно, когато се налага да дебнеш последното премесване, за да извадиш бъркалките, но пък си струва, защото елиминира някои леки "несъвършенства" на тестото. Например ако е малко по-твърдо, при последното втасване може да не успее да обгърне бъркалката както трябва и ще остане по-голяма и неприятна дупка в самунчето . Това съм забелязал при машина с две бъркалки, но пък при такива с една може и да не важи.

# 274
  • Сф
http://---shortener8712-eoizSw
http://---shortener8712-bSH4ub
http://---shortener8712-f56VZb
http://---shortener8712-c8QeSw

Получил ли се е, според вас?

Това са снимките. Освен мерилките, нямам такава кукичка. Преди печене тестото е втасало, ако тръгна да вадя бъркалката няма ли да спадне и да се развали?

Снощи опитах на бързо хляба, доста хрупкава коричка, после омекна. Не сме яли от него, ще го пробваме довечера.

# 275
  • София
... Преди печене тестото е втасало, ако тръгна да вадя бъркалката няма ли да спадне и да се развали?

Бъркалката се вади след последното премесване на тестото, преди последното втасване, което обикновено се случва около 45 минути преди началото на изпичането.  При Мулинекс това става при показания на таймера от 1.45ч за 1000 грама продукти на 4-та програма - основната за бял хляб при най-ниско - 1 ниво на изпичане. При лидълската машинка се случва при около 1.57ч, но тя има и иконки за операцията, която извършва в момента, та е доста по-лесно да я проследиш.

П.П. Дори и корите на истинския ръчен хляб от пещ омекват след няколко часа изстиване.

# 276
  • Буркина Фасо
http://---shortener8712-eoizSw
http://---shortener8712-bSH4ub
http://---shortener8712-f56VZb
http://---shortener8712-c8QeSw

Получил ли се е, според вас?

Това са снимките. Освен мерилките, нямам такава кукичка. Преди печене тестото е втасало, ако тръгна да вадя бъркалката няма ли да спадне и да се развали?
май не четеш какво се пише. кой е казал , че тестото се вади преди печене ? вади се след последното месене. с направата на няколко хляба се свиква кога е настъпило това време.
вадиш тестото  и бъркалката , оформяш тестото и го връщаш в машината. не прекъсваш програмата.  тестото втасва и след това се пече както е по програма.
като нямаш кукичка за вадене на бъркалките може да си направиш от неръждаема тел.

Снощи опитах на бързо хляба, доста хрупкава коричка, после омекна. Не сме яли от него, ще го пробваме довечера.
добре е да изчакаш хляба да изстине и след това да го режеш. ако се стремиш да го докараш на вкус и външен вид като купешкия  вероятно няма да го постигнеш.

# 277
  • Sofia
Здравейте,

да си споделя моята трагедия... Подариха ми Тефал - Pain Dore...
Супер! До опита вчера..

Почнахме с френски хляб, както препоръчват хората в указанията, като съм извадила редица рецепти за... по-нататък. Събрахме се цялото семейство - четем, мерим точно, слагаме... пекохме и резултатът е повече от нещастен. Отдолу коричка, после малко сурово тесто... и отгоре брашно, почти цялото брашно - леко препечено... все едно няма месене дори...

Опитах малко да почета от форума, но... темите са 62 и не успях да изчета всичко, но ми се струва, че всички сте много по-напреднали и моят казус не го открих нито при вас, нито в табличката в книжката...

Помооощ за новаци! Къде бъркам!?!

Почнах с водата, точно измерено, после сол, после брашно и отгоре върху брашното - мая. Все от тези, които препоръчвате... Не сме отваряли, не сме участвали в процеса... за да не спада, за да не объркаме нещо, пък бъркалката все ще я извадим... мислехме си ние...

Да, ама все едно не е имало бъркалка в действие... Оставете моят срам, но децата бяха нокаутирани...

Днес ще пробвам пак, но с 500 гр, защото изхвърлих пародията си за 1000гр...

А, да ... пробвах да не би да не съм наместила бъркалката правилно - е, друг начин за поставяне - не мога да измисля... Ако можете да се сетите за евентуалната глупост, причинила резултата по-горе... ще съм повече от признателна!

# 278
Пробвайте да я пуснете празна, колкото да видите върти ли се бъркалката изобщо.
Освен това, не е проблем да се отваря капакът докато замесва отначало, просто не го правете след като започне да втасва. Аз понякога дори отварям набързо да поръся с нещо преди печенето, пак не е страшно, стига да е наистина набързо.

# 279
  • София
Бъркалката няма как да я сбъркаш, т.к. е кръг със скосено и на бъркалката и на оста. Едно тесто за стане хубаво опечено се гледа самото тесто в процеса на замесване. Това не е химична лаборатория за да се спазват само и единствено на 100% грамажите с точност. За да ти е станал така хляба, му е била в повече течността. Убедена съм, че е имало замазване под бъркалките. Ако видите, че след пръвоначалното размерсване /около 2 мин/ все още маже тесто под бъркалките значи иска още брашно. Това за бялото. "Черните" са по сложни за обработка и не са за начинаещи. Слага се по много малко, като за начинаещи /супена равна лъжица/, която след като се поеме от тестото се вижда дали иска още. И така докато спре да маже под бъркалките. Всяко брашно, дори на една и съща марка, един и същи вид, са с различна влажност, ако ще и от една партида са, но купени по различно време, което е предпоставка за различна влажност, т.к. са съхранявани на различни места. Рецептата не константна величина, а се наблюдава тестото първите мин. докато се замеси "топката".  Вие сте изсипали всичко и сте затворили капака. Да ама за да стигнете до такова правене на хляб, трябва да си на "ти" с продуктите и да и ползвала пакета с брашното, чак тогава може да ги метнеш вътре и да е всичко ок, може и на отложен старт. И пак има малък шанс за издънка така. Аз поради горното обикновено не ползвам отложения старт, само в краен случай. Не разбрах каква и колко мая си сложила, но ако е суха на Йодкер за 1000гр. брашо е 2 пакета мая /те са по 7гр./. Следващия път си сложи всичко по рецепта и наблюдавай дали има нужда от корекция, докато се замеси топката тесто.

# 280
  • Добрич
Според мен при първи опит е най-добре да се започне с основната програма.

Всичко зададохте ли точно - програма, грамаж, коричка?

Ако сте месили на ръка, знаете каква трябва да бъде консистенцията на тестото. На мен също ми е е случвало при смяна на брашно и мая хлябът да се нуждае от корекции на рецептата.

# 281
  • Сф
Аз св включвам само да лажа, че вчера за втори път правих хляб и пак мн добре се получи. При вчерашното четене на рецептата установих, че първия път от недоглеждане съм слагала чаени лъжички, вместо супени, но пак се получи.  Типовпто брашно на основна програма ли се прави или на пълнозърнеста?

# 282
На основната програма правя всички хлябове!
И бели и типови и пълнозърнести.
И един съвет - ако искате хубавичко да ви се разтяга глутена, слагайте по 1 сл кисело мляко и 1 чл лимонов сок и не повече от 4-5 гр суха мая

# 283
  • на вълнолома
И аз съм със същата Тефал, и при мен не се получи френския хляб. Сега вече отварям капака само първите пет минути, за да наблюдавам тестото дали иска още брашно или вода. Но първа страница има линк към блога,а там- как трябва да изглежда тестото.Ето:
http://forumbabgmama.blogspot.bg/2011/01/blog-post.html
Засега ми се получават всички хлябове, благодарение на всички тук!:)

Последна редакция: пн, 11 дек 2017, 18:16 от peikovaaa

# 284
  • Буркина Фасо
Здравейте,

да си споделя моята трагедия... Подариха ми Тефал - Pain Dore...
Супер! До опита вчера..

Почнахме с френски хляб, ....
започни с най-най-най обикновен бял/типов хляб. когато направиш няколко сполучливи за теб хляба тогава премини на други националности (френска, немска ...) Simple Smile

Оставете моят срам, но децата бяха нокаутирани...
тях ги остави на мира. казваш твоят проблем и по възможност показваш фото.

Днес ще пробвам пак, но с 500 гр, защото изхвърлих пародията си за 1000гр...

А, да ... пробвах да не би да не съм наместила бъркалката правилно - е, друг начин за поставяне - не мога да измисля... Ако можете да се сетите за евентуалната глупост, причинила резултата по-горе... ще съм повече от признателна!
1 бъркалка няма как да се сбърка с поставянето.

Общи условия

Активация на акаунт