Психолози, психотерапевти, психиатри

• 200 027
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 480
  • Чужбина
Позитивна психотерапия ... пълен булшит.
Стана ми интересно на какво  се дължи негативното Ви мнение?
Какво знаете за позитивната психотерапия?

Слушала съм лекции на Джордан Питърсън, клиничен психолог, за позитивната психотерапия.

Аз не съм учила никога нищо за психотерапия и психология и се доверявам на Питърсън, защото е световно признат специалист. Съгласна съм напълно с аргументите му. Много специалисти отричат позитивната психотерапия.

Животът на всеки човек е трагедия. Животът не е справедлив. Животът е труден. Животът е митът за Сизиф.

Животът не е цветя и рози. И това важи за всички.

# 481
Аха, говорите за т.нар "позитивиране", което няма абсолютно нищо общо с позитивната психотерапия. 😊

В класическата психология , (не тази,която е приела гражданственост) "позитивен" се приема като "цял, цялостност" и идеята е да се погледне човекът с целия му опит , с всичките му ресурси и придобити умения.
Работи се дълбинно ( не колкото при психоанализата, но доста по-дълбоко отколкото  в когнитивната например) .
Работи се много с приказки и притчи, защото създателят й , Носрат Пешескиян е живял в Германия, но е иранец по произход. И така съчетва две култури.
Понеже е невролог , в терапуята е вложено и работа с тялото, психосоматичните страдания, депресии, дори има техники за работа с хора , коуто страдат от психози.

# 482
  • Чужбина
И как точно протича една сесия при позитивната психотерапия?

Какво означава цялостно?

# 483
И как точно протича една сесия при позитивната психотерапия?

Какво означава цялостно?

Няма как да Ви разкажа как протичат сесиите, защото винаги всичйо е силно индивидуално.

Цял се приема като това , което е налично към момента, това което е реалността на клиента сега.
А и самия клиент да осъзнае ,че не винаги може да е във вихъра си, а е ок да  види,че понякога е "долу", че е тъжен или не е в кондиция.  Да се свърже и с негативното.
Всиичко във Вселената е биполярно. И ние така:понякога сме в активна фаза, друг път сме в пасивна и в това няма лошо.
Често негативните хора  наливат енергията си в отричане на "падането"си, а позитивните влагат енергията си, в действие. И това е ролята на позитивния терапевт:да открие ресурса на клиента си , с който да започне това действие

# 484
Аз също съм против позитивната психотерапия. Изкарала съм 7 модула и е пълна боза....Имам колежка, която "лекува"  с нея. Ми няма един клиент доволен.

# 485
Аз също съм против позитивната психотерапия. Изкарала съм 7 модула и е пълна боза....Имам колежка, която "лекува"  с нея. Ми няма един клиент доволен.

Чудесно е ,че сте толкова квалифицирана, за да имате обективно мнение за различни терапевтични школи.
Че и да сте запозната със  субективното усещане на клиенти на други терапевти. Simple Smile

Поздравявам Ви за широките познания , които сте придобили.

# 486
  • Варна
И аз съм съгласна, че много погрешно се разбира значението на думата позитивен.
Булшит може да са примерно теориите на имаше един Джон Кехоу и книгата му, основаващи се на самовнушения, визуализации и мантри.
Но Значението на думата позитивен в психотерапията със сигурност не е цветя и рози и всичко най хубаво.
В превод от латински наистина означава както е казано по горе цялостен, реален, обективен, всичко което е дадено и добро и лошо. Грешките и трагедиите в живота са неизбежни, от друга страна грешката е най големия учител,.... ето това е позитивното ако човек придобие нови познания и смелост от грешката . Както във всяка една школа така и в тази всичко зависи от личността на терапевта

# 487

Присъединявам се напълно!Въпреки добрите практики във Варна преди години със участието на самия Песешкиян,към ден днеше положението е критично.Обученията са финансови схеми.Обучените долавят късно несъстоятелността си.Прочее това не е валидно само за позитивната психотераия.

# 488
  • Варна
Коя школа била състоятелна или не, с нищо не променя значението на думата позитивен.

# 489
  • София
Моля да ми препоръчате специалист в София за паник атаки? За втори път получавам и не знам при кого да отида.Благодаря и Ви желая здраве!

# 490
Анета Жечева, център Плиска! Поне аз там ходя и съм доволна за сега.

# 491
  • София
Благодаря, ще видя в интернет!🤗

# 492
Моля да ми препоръчате специалист в София за паник атаки? За втори път получавам и не знам при кого да отида.Благодаря и Ви желая здраве!
За паник атаки, ОКР, тревожност и др. с две ръце - ГЕОРГИ БАЛДЖИЕВ. Simple Smile Не знам дали е позволено да му пусна сайта. Също прави и подкаст от скоро. Доста опитен и умен. На мен ми помогна страшно много и винаги ще му бъда благодарна за това!

# 493
Позитивна психотерапия ... пълен булшит.

За цялата пси-наука може да се каже същото, ако се ограничим с това да съдим по някакви откъси, фрагменти, единични специалисти, "някой казал" ...

Какви "психолози" и "терапевти" съм срещала! Бог ме е опазил да се поддам на това няколко "гнили (според моите възприятия) ябълки"  да ме спрат от консумацията на плодовете по принцип.

Наистина "позитивното" в позитивния му смисъл идва от способността да гледаме нещата по-цялостно (както каза danny_em), както и да можем да допуснем, че нищо не е идеално (никой специалист, никоя школа. По-успешните специалисти като правило не се ограничават само с един метод.)
Но това не е лесна работа факт. Simple Smile По-често човек се оставя някой фрагмент да му определя всичко и да вярва, че ако "ябълките" не са "идеални", може да се открият "идеални патладжани" и тогава .... ехххх!!!

В края на краищата и "гнилите ябълки" като са отпадък за мен, за друг - евентуално, по-креативен - може да бъдат суровина за оцет или хубав натурален дезинфектант.  Wink

# 494
  • Чужбина

Наистина "позитивното" в позитивния му смисъл идва от способността да гледаме нещата по-цялостно (както каза danny_em), както и да можем да допуснем, че нищо не е идеално ...
Съжелявам, но с това повтаряне на цялостно и с тая неаргументирана защита и салата от думи, успяхте да ме убедите, че това наистина е пълен булшит.

Общи условия

Активация на акаунт