MTHFR генна мутация ТЕМА 2

• 90 170
  • 846
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Ninfa, много ти благодаря! Звъннах за час при проф.Паскалева, но нямаше свободни до края на месеца. Момичетата от групата за тромбофилия ми казаха да се обадя пак и да кажа, че съм бременна - ако има как, да ме вмести. Свързах се с АГ, която е доста опитна и ми предписа засега Акард 150 мг (аспирин) и добавка Натаспин и Омега 3. След седмица съм на ФМ 2 както и преглед при АГ след 2 и ще проследим кръвоотока.Мисля да пусна витамините, които описа.

Имах консултация с д-р Кондева (хематолог) и тя ми каза да пусна D-dimer, aPTt и INR и да и покажа резултата. Тя одобри терапията само с аспирин за момента, докато ми излезат резултатите. Момичетата от темата за тромбофилия ме посъветваха да пусна и Factor 13 и ACE - мисля да направя всичкп накуп, за да видя, какво ще излезне.

Благодаря за подкрепата и желая и на другите дами във сходна ситуация лека и нормална бременност ❤

Браво, много се радвам, че си отреагирала бързо и си свършила толкова много неща! 🍀🤗 Радвам се. Между другото, за Паскалева, аз като се борех за рецепта, звънях, звънях и накрая се изтърсих директно в болницата и казах, че ми е спешно и ще чакам колкото трябва и тя ме прие, мисля, че беше около обед. Много е любезна и отзивчива и мисля, че тя също пуска тези изследвания за кръвта (д-димер, Aptt), за които казваш и ти. Добре си направила, нека хематолог си каже мнението, защото тромбофилията (вродената) може да се прояви или да не се прояви, но ако играе отрицателна роля за кръвотока, е съвсем разумно да се вземат мерки.... А не да се разчита на случайността. Поздравявам те и ти пожелавам от сърце да имате здрава и спокойна бременност с бебчо и да се гушкате след това! ❤️ Еххх, дай Боже на всички ни да се случи това чудо! 💗

# 736
Здравейте момичета, има ли някоя от вас която да пие комбинирани витамини с метилирана или бионалична форма на В групата? Ако има, моля споделете производител. Не мога да открия.

# 737
Здравейте момичета, има ли някоя от вас която да пие комбинирани витамини с метилирана или бионалична форма на В групата? Ако има, моля споделете производител. Не мога да открия.
Виж в здравис - на raw food за бременни, там има и омега и др. неща добри. И в зоя има едни витамини в тъмно бурканче , английски - на terra ... - пренаталнкомплекс Аз ги редувах двата вида, но след трети месец. .

# 738
Много благодаря, поръчах си тези на terranova. 😊💐
Виж в здравис - на raw food за бременни, там има и омега и др. неща добри. И в зоя има едни витамини в тъмно бурканче , английски - на terra ... - пренаталнкомплекс Аз ги редувах двата вида, но след трети месец. .

# 739
Здравейте!
Аз съм с MTHFR ген (c.677C>T) Хетерозиготен носител, генотип С/Т и се чудя за едни спрей витамини, които са ми предписани.

Пия Неофилик мета, доста и бързо вдигнах стойността над 45 и лекарят ме посъветва да я разредя. Б12 ми е вече около 500 някъде.

Последно ми предложи да си взема тези витамини (почти) всичко в едно, но се зачудих, защото съдържа обикновена фолиева киселина.

Състав: Витамин D3 75μg 1500%
Витамин К2 75μg 100%
Витамин В12 (като аденозилкобаламин и метилкобаламин) 50μg 2000%

Фолиева киселина 400μg 200%

Йод 150μg 100%
Желязо 5 mg 36%

Не съм сигурна дали лекарят си спомни за мутацията ми само Grinning Щом спрей витамините в бузата се усвояват ефективно, дали обикновената форма на фолиева е окей?

Ако имате съвет, ще съм много благодарна! ❤️

# 740
  • до най-прекрасния мъж
И аз съм със същата. Изписаха ми витамини по мое усмотрение и отделно Фолиева. Аз си купих Мета и си пия обикновени витамини за бременни. Май нас, които сме с до 35 % намалено усвояване, много не ни броят за проблемни. Питах изрично имуноложката, каза, че няма проблем.

# 741
  • София
Ами синтетичната фолиева киселина не се усвоява при мутация, без значение дали я пръскаш или пиеш. Трябва ти фолат. Лошото е че не само не се усвоява, но и запушва рецепторите на клетките.

Потърси си витамини с фолат. Бетър ю имат и само спрей Б12 мисля.

# 742
Здравейте! Имам въпрос-при тези мутации трябва ли формата на витамините да бъде метилирана?Понеже приемам Неофолик мета, вит В12-BetterYou, но вит Д ми е Вигантол и не знам дали и него да не го заменя с нещо друго.

# 743
  • Sofia
При тези мутации ти трябват метилирани форми на витамините B6, B9 и B12 (Pyridoxal 5'phosphate, Фолат, Methylcobalamine).
Витамин Д не е от Б групата, така че формата холекалциферол е ок. Ти си избираш марката, която усвояваш най-добре.

# 744
Здравейте!Имам няколко мутации,дали при бременност трябва да приемам лекарства?И дали тези мутации могат да бъдат причина за спонтанен аборт?

# 745
  • София
Премери нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски нива приемай само бионалични или метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо цианкобаламин за Б12.

Всички мутации са нискорискови, но някои жени при такива мутации имат нужда от терапия, за да износят успешно бременност.

Потърси темата за тромбофилия.

# 746
Премери нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски нива приемай само бионалични или метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо цианкобаламин за Б12.

Всички мутации са нискорискови, но някои жени при такива мутации имат нужда от терапия, за да износят успешно бременност.

Потърси темата за тромбофилия.

Дали мога тук да попитам, кои бяха по-опасните гени? Знам, че MTHFR не е най-големият проблем и Leiden е по-неприятен или? Благодаря!

# 747
  • Sofia
Високорискови се водят Фактор 5 Лайден и Фактор 2 Протромбин. Някои комбинации от нискорискови мутации също могат да имат ефект на високорискови.

# 748
Моля да ме насочите, тъкмо си виждам резултатите и се притесних. Бременна съм в 5г.с.
Приемам неофолик мета повече от 6месеца по 1 таблетка на ден. Приемам от 2 месеца и б12 метилкобаламин. Пусках изследвания за фолиева и б12 преди 3 месеца и бяха в норма(към ниската граница), но знам, че е хубаво да са на високата граница и ги взех още преди забременяване.
Утре имам преглед при гинеколожката и ще говорим, но моля за съвети и насоки.

# 749
  • София
Продължавай да приемаш и двата витамина, на края на 3м пусни пак изследвания, ако нивата отново са ниски, може тогава да увеличиш дозата. Потърси кои са естествените източници на фолат и Б12. Премери и вит. Д. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт