Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 6

  • 186 269
  • 728
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 7 370
Цитат на:  

link=topic=981297.msg35149971#msg35149971 date=1497301236
"иланг-иланг, каймата на ущипците изглежда много червена и сочна. Има ли някаква особеност при месенето
На този въпрос отговарям.
А, не е ли защото в каймата за ущипци се слагат и лют и сладък червен пипер, рюта червена чушка?! Аз също съм правила и така червеникава става. На вкус не са нещо особено. Лично аз очаквах по-различен вкус от типичните наши кюфтета на скара, но няма особена разлика.

# 46
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 671
Вкусно, красиво -  Hug на всички


sem,  благодаря ти за идеята за замразени плодове, може да пробвам - ако ми дадат, че и моите хора ги обичат засипани със захар  Wink

Нямам снимки на готвените неща, но за това пък в неделя бях цял ден на котлона, горкият - дори на няколко пъти сам се изключваше  Embarassed

Сироп от вишни/в ония руските соковарки от соц времето/, сладко от вишни и да не се изхвърли нищо - мармалад от вишни, по идея на моя мъж  ooooh! Вишните които останаха в соковарката  смачка през гевгира, отдели им костилките и... на мармалад


Сироп от домашна мента:

 И един сладкиш - правен от дъщеря ми снощи


И последно - някаква хитрост при миенето на малини newsm78 Гледам сладкиша на Mitonela , ами те като  нарисувани. Аз като започна да ги мия, ставата на каша  Cry

Последна редакция: вт, 13 юни 2017, 13:21 от mama iasi

# 47
  • София-Младост
  • Мнения: 24 050
Аз малини не мия Simple Smile Но са ми домашни.

Последна редакция: вт, 13 юни 2017, 10:39 от Ала-Бала

# 48
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Както са в опаковката, я напълвам с вода и после я изливам. Ако е за украса на десерт, подсушавам ги с кухненска хартия, иначе си ги ядем мокри. Wink

Ала-Бала, забравих да ти отговоря от предишната тема, идвай и ще караме само на октоподи, скариди и бяло вино.  Twisted Evil Hug

# 49
  • Плевен
  • Мнения: 613
Аз ги слагам в голяма цедка и ги изплаквам,но моите са домашни, брани внимателно и си избирам най-здравите.

# 50
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 048
   Факта,че се слага опушено месо, а аз използвам домашно опушено с много наситен аромат ги прави доста различни от българските кюфтета.

# 51
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 671
Аз ги слагам в голяма цедка и ги изплаквам,но моите са домашни, брани внимателно и си избирам най-здравите.

Абе те и нашите са домашни, берем ги уж внимателно, но не ги редим една до друга. Явно докато ги донесем в града...

Ала-Бала и аз докато бера си ги хапвам така, но като гледам колко буболечки щъкат - как да ги дадем на детето, не че и така не ги яде.

# 52
  • Бургас
  • Мнения: 1 919
mama iasi, разкажи за сиропа от мента, моля1

# 53
  • София
  • Мнения: 4 948
mama iasi, разкажи за сиропа от мента, моля1
Може ли да дадеш рецептата и за сладкиша  Praynig

# 54
# 55
  • София
  • Мнения: 12 215
 Крамбъл с микс от свежи плодове, ягоди, малини, италиански сливи и няколко кайсии"




Тартифлет"
убийствено вкусен е. Рецепта - Ани Шикарян.


Ех, Merelenda, какъв прекрасен десерт си спретнала, сега остава и да открия къде се продава сироп от рози. Те такова нещо не съм виждала никога....ама ще се търси.  Розова вода имам, но няма да ми свърши работа,... мда. С този шоколад с рози направо ме застреля, ...... newsm78

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 00:05 от marchеva14

# 56
  • Мнения: 12 703
Намерих си го в хранителен магазин. Имаше щанд с всякакви продукти с рози. Хранителни и козметични. Локуми, сиропи/нектар, сапуни, шампоани и всякакви козметики.
Шоколадът с рози е на българска фирма - Алтея козметик. Но съм виждала в интернет и на други фирми. Има най-различни и много ме изкушават. Най-вече черен шоколад с рози.  В магазини не съм среща обаче, само в онлайн такива. На този щанд с розовите продукти в магазина, не се загледах обаче, дали няма и шоколад.

# 57
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 671
mama iasi, разкажи за сиропа от мента, моля1

 Embarassed сега видях че сте писали.

За сиропа/рецептата е от колежка/
1. Шише от 1,5 л се пълни с листа/аз слагах и стъбла нарязани на едро/, налива се вода и се слага за 48 часа в хладилника.
2. След двете денонощия, водата се прецежда, добавя се 1 кг захар, разбърква се до пълното й стопяване и се добавя зелена сладкарска боя. Пълни се в бутилки и пак в хладилника.

После: сироп + газирана вода + няколко ледчета + сламка... Wink

п.п. Ментата ми стигна за бутилки от 1,5 л + 500 мл /а пък и така ми е по-лесно за деля съотношението вода/захар/ и получих почти 2,5 литра сироп.
Ако листата на ментата след тия 48 часа са "здрави", т.е. не са се разпаднали, разкашкали - пак се налива вода и хладилника, но вече за 24 часа!!!

radinna - извинявай, но ще трябва да погледна рецептата в къщи/дъщеря ми я прави/  Rolling Eyes Продуктите са : бисквити, суха сметана, кисело мляко, желатин, плодове.

# 58
  • plovdiv
  • Мнения: 539
Marcheva14, Chrissy  благодаря. Ето рецептата, по която го правих първия път. Сега нямах под ръка течна сметана и я замених с кутийка (250 гр) маскарпоне.

Скрит текст:
Необходими продукти:
-   200 гр.бишкоти тип“Савоярди“
За желирания слой:
-   250 мл пенливо вино или  плодов сок (може и от компот)
-   250 гр малини
-   10 гр желатин
-   4 суп.л. захар
За крема:
- 200 мл течна сметана
- 250 гр заквасена сметана
- 350 мл прясно мляко
- 1 инстантен пудинг без варене( крем „Оле“на Д-р Йоткер)
- 10 гр желатин
- 2-3 суп.л. пудра захар(ако сметаната не е подсладена)
                  Начин на приготвяне:
За желирания слой: Накиснете желатина с около 30 мл вода и го оставете да набъбне. Добавете шампанското(сока) и захарта и затоплете сместа, докато захарта и желатина се разтворят добре, но без да завира. Покрийте кексова форма с хартия за печене, запълнете дъното с малини и налейте сместа с шампанското и желатина.Оставете  в хладилника да стегне добре.
За крема: Накиснете желатина с около 50 мл вода и го оставете да набъбне. Разбийте 1 крем“Оле“ със студеното мляко, разбийте и течната сметана, добавете  захарта.
Смесете крема и сметаните, затоплете  на водна баня желатина, оставете  го за няколко минути настрана.  Добре е първо да изравните температурно двете смеси, като сложите малко от сметановата смес в желатина, а след това внимателно го прибавите към останалата част от сметановата смес.
Сглобяване на сладкиша:
Изсипете около 1/3 от крема, наредете един ред бишкоти, изсипете малко крем и  сложете желето от малини и шампанско. Добавете малко от крема, сложете втория ред бишкоти  и останалата част от крема.Оставете да се охлади добре и обърнете върху подходящ съд за сервиране.
А заквасената сметана кога я слагаш?Благодаря.

# 59
  • София
  • Мнения: 12 215
........................
А заквасената сметана кога я слагаш?Благодаря.
Ще си разреша да отговоря.  Peace Към разбитата сладкарска сметана се добавя и заквасената. Разбиват се отново и се получава много хубав плътен крем.

Общи условия

Активация на акаунт